Dit is hoe je opleidingen op je CV zet

Opleidingen CV

Een van de vaste onderdelen van een CV is het overzicht van je opleidingen. Maar hoe schrijf je je opleidingen op? En waar zet je je opleidingen op je CV, en in welke volgorde? Je leest het allemaal hier.

 

Waarom opleidingen op je CV zetten?

Vaak wordt in de vacature al gevraagd om een bepaalde opleiding of opleidingsniveau, vaak onder de noemer “Wij zoeken” of “Jij hebt”. Bijvoorbeeld: “Wij zoeken… een kandidaat met een opleiding op het gebied van civiele techniek” of “Jij hebt… HBO werk- en denkniveau”. Door je opleidingen op je CV te zetten, laat je meteen zien dat jij voldoet aan de eisen van je nieuwe werkgever.

 

Zijn opleidingen verplicht op je CV?

Je zou kunnen zeggen dat opleidingen op je CV in meer of mindere mate ‘verplicht’ zijn. Een CV bestaat altijd uit ten minste de onderdelen personalia, werkervaring en opleidingen. Alle andere onderdelen, zoals een foto of persoonlijke introductie, zijn niet verplicht.

Het is van groot belang om dus juist aan de ‘verplichte’ onderdelen op je CV aandacht te besteden.

 

Waar zet je opleidingen op je CV?

Doorgaans staan je opleidingen onder je werkervaring. Dat is meestal onderaan de eerste pagina of op de tweede pagina. Je kunt er ook voor kiezen om je opleidingen beknopt weer te geven in een zijbalk.

Er zijn twee situaties denkbaar waarin je opleidingen boven werkervaring zet.

  • Als je starter of student bent. Dan heb je nog niet veel relevante werkervaring, maar waarschijnlijk wel een relevante opleiding.
  • Als je een carrièreswitch wil maken. Als je hiervoor een relevante opleiding hebt gevolgd, dan weegt dat zwaarder dan niet-relevante werkervaring.

 

Hoe zet je opleidingen op je CV?

Er zijn drie gegevens die je altijd moet noemen als je een opleiding op je CV zet.

  • De naam van de opleiding
  • Het opleidingsinstituut waar je de opleiding hebt gevolgd
  • De jaren waarin je de opleiding hebt gevolgd
 

HBO Verpleegkunde
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen | 2016 – 2020

 

Master Arbeidsrecht
Universiteit van Amsterdam | 2014 – 2019

 

BSc Biomedische Technologie
Rijksuniversiteit Groningen | 2019 – heden

 
Opleidingen CV 1
 

Extra informatie bij je opleidingen vermelden

Naast de standaard gegevens die je over je opleiding geeft, kun je nog aanvullende informatie over je opleidingen op je CV zetten. We zetten de mogelijkheden hieronder voor je op een rij.

Afstudeerrichting of specialisatie
Sommige opleidingen bieden een specialisatie aan, of wellicht studeer je af in een specifieke afstudeerrichting. Die kun je apart noemen op je CV.

 

Nederlandse Taal & Cultuur
Radboud Universiteit | 2012 – 2016

Afstudeerrichting: taalkunde.

 

Met succes afgeronde vakken
Heb je vakken gevolgd waarnaar specifiek wordt gevraagd in de vacature? Of heb je een bepaalde minor gedaan die relevant is? Dan kun je die natuurlijk opsommen op je CV.

 

Master Marketing Management
Tilburg University | 2017 – 2021

Met succes afgeronde vakken zijn Brand Management, Marketing Communication, Marketing Channel Management en Strategic Marketing Management.

 

Onderwerp of titel van je afstudeerscriptie
Als je trots bent op je afstudeerscriptie en het onderwerp aansluit op de vacature waarop je solliciteert, dan is het een meerwaarde om dit op je CV te zetten.

 

Human Resource Management
Hogeschool INHolland | 2004 – 2009

Afstudeeronderzoek en scriptie in samenwerking met CSU Cleaning Service (2009): “Het reduceren van verzuim: De invloed van werkgeversbeleid op gezondheid en verzuim van werknemers.”

 

Afstudeercijfer of cum laude
Ben je cum laude afgestudeerd (met een gemiddeld cijfer van 8,0 of hoger), dan kun je ervoor kiezen om dit op je CV te vermelden. Zeker wanneer je solliciteert op een wetenschappelijke functie, kan dit van meerwaarde zijn.

 

Bestuurs- en organisatiewetenschap
Universiteit van Utrecht | 2000 – 2004

Diploma behaald (cum laude afgestudeerd; scriptie beoordeeld met een 9,0).

 

Extracurriculaire activiteiten
Heb je tijdens je studie nevenactiviteiten gehad, dan noem je dat ‘extracurriculaire activiteiten’. Je kunt dit onder een apart kopje op je CV zetten, maar als je het beknopt wilt houden kun je dit ook bij de opleiding benoemen.

 

Officier Logistiek
Koninklijke Militaire Academie | 2009 – 2014

Extracurriculaire activiteiten:

  • Voorzitter Sportcommissie Cadettencorps (2013 – 2014)
  • Penningmeester Roparun-team (2012 – 2014)
 

Stages
Voor stages geldt hetzelfde als voor extracurriculaire actitiviteiten: je kunt dit als een apart onderdeel op je CV zetten. Dat wordt vaak gedaan als je nog maar pas bent afgestudeerd en weinig relevante werkervaring hebt. Heb je al meer werkervaring, maar wil je je stages niet onbenoemd laten? Dan kun je ze ook noemen in de beschrijving bij je opleiding.

 

Bachelor Social Work
HAN | 2017 – 2021

Stage gelopen bij Pluryn (2021) op een groep jongvolwassenen met ASS problematiek.

 
Opleidingen CV 2
 

Volgorde van opleidingen: nieuwste eerst

Net zoals op de rest van je CV geldt er ook voor je opleidingen dat je deze in anti-chronologische volgorde plaatst. Dat betekent dat je je meest recente opleiding bovenaan zet.

 

Wat te doen als…?

…je je opleiding niet hebt afgemaakt?
Ben je gestopt met je studie? Vermeld deze dan toch op je CV. Je kunt daarbij aangeven dat je je studie voortijdig hebt afgebroken, maar bijvoorbeeld wel je propedeuse hebt gehaald. Heb je een goede reden, bijvoorbeeld omdat je een baan aangeboden kreeg of omdat je kansen zag in een ander vakgebied, zeg dat er dan gerust bij.

Wees er ook op voorbereid dat er vragen over je onafgemaakte opleiding kunnen komen tijdens het sollicitatiegesprek.

 

Personeel & Arbeid
Hogeschool Rotterdam | 2016 – 2019

Ik heb de opleiding niet voltooid, omdat ik na een stage bij H&R Arbeidsbemiddeling bij deze organisatie een vaste baan aangeboden kreeg.

 

… je geen vervolgopleiding hebt gevolgd?
Als je na de middelbare school meteen bent gaan werken, dan kun je dit toch gewoon op je CV zetten. Ook als je nu nog op school zit, doe je dat. Je kunt het eventueel aanvullen met je vakkenpakket of profielkeuze.

 

Cursussen en certificaten ook onder opleidingen?

Ook cursussen en certificaten verdienen, mits ze relevant zijn, een plekje op je CV. Je kunt deze samenvoegen met je opleidingen, maar je kunt hier ook een apart onderdeel op je CV aan wijden.

Heb je veel cursussen gedaan, dan is het beter om dit apart op je CV te zetten. Dat houdt het overzichtelijk. Heb je er maar een paar gedaan, dan kun je dit prima combineren met je opleidingen. Geef dit onderdeel een goede titel, bijvoorbeeld ‘Opleidingen en cursussen’.

 

Tips voor opleidingen op je CV

  TIP   Wees altijd eerlijk en oprecht over je opleidingen. Eerlijkheid duurt immers het langst. Bovendien kan je tegenwoordig snel opzoeken of iemand een opleiding werkelijk heeft gevolgd, en het zou vervelend zijn om op die manier tegen de lamp te lopen.

 

  TIP   Houd de opmaak van je CV consistent en overzichtelijk. Omschrijf je opleidingen telkens op een vergelijkbare manier. Dat leest makkelijker dan wanneer alles kriskras door elkaar staat.

 

  TIP   Pas je CV aan aan de vacature. Ga je solliciteren als chefkok, dan heeft die opleiding tot fysiotherapeut waarschijnlijk weinig meerwaarde. Je kunt ook besluiten om de opleiding te laten staan, zo voorkom je een ogenschijnlijk gat in je CV.

 

Hulp nodig bij je CV maken?

Wil je je CV opstellen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Onze CV-templates hebben altijd voldoende ruimte voor alle informatie, dus ook voor je opleidingen. Bekijk hieronder de drie populairste CV-templates van dit moment.

Bekijk alle CV-templates
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *