Tegenwoordig is het hebben van een goed profiel op LinkedIn echt een must als je een nieuwe baan zoekt. Reken maar dat recruiters en potentiële werkgevers je naam Googelen als ze je CV ontvangen! In dit blog vind je de tien belangrijkste LinkedIn tips om je profielpagina klaar te stomen voor je sollicitatie.
Waarom heb je een LinkedIn-profiel nodig?
Misschien wel de allerbelangrijkste LinkedIn tip: maak een LinkedIn-profiel aan als je er nog geen hebt. In dit online tijdperk is het als professional haast een vereiste om jezelf te presenteren op LinkedIn. Of je nou werk zoekt of al een baan hebt: een LinkedIn-profiel is niet alleen een online CV en vacaturebank, maar ook een manier om je professionele netwerk te onderhouden, nieuwe contacten te leggen en netwerkgesprekken te voeren.
De 10 belangrijkste LinkedIn tips
Ga je solliciteren, dan zijn een professioneel CV en een sterke sollicitatiebrief niet het enige dat je nog hebt. Ook een goede profielpagina op LinkedIn draagt bij aan de kracht van je sollicitatie. Hieronder vind je de 10 belangrijkste LinkedIn tips om je profiel te optimaliseren.
1. Kies een goede profielfoto
De statistieken liegen er niet om: LinkedIn-profielen met een foto worden 30% vaker bezocht. Net als voor je CV geldt dat een goede LinkedIn profielfoto onontbeerlijk is. Zorg ervoor dat je er professioneel op staat. Dus geen strandfoto’s met een cocktail in je hand, maar het liefst een nette portretfoto met een rustige achtergrond.
TIP Bekijk hier alle tips voor een professionele profielfoto.
2. Gebruik een inhoudelijke headline
Het is één van de eerste eyecatchers op LinkedIn: de headline, ook wel kopregel genoemd. Standaard vult LinkedIn hier je huidige functietitel en werkgever in, maar beter is het om zelf een catchy headline te schrijven. Zie het als een mini elevator pitch van 120 tekens: de ideale plek om jezelf of je diensten in de etalage te zetten, of op z’n minst lezers te triggeren om je profiel te bekijken.
Voorbeelden van een goede LinkedIn headline
- Laat zien wat je expertise is:
“Journalist | webredacteur | tekstschrijver | focus op online” - Spreek je doelgroep of branche aan:
“Beleidsmedewerker | schuldenproblematiek | arbeidsmarkt | verbindt onderzoek en beleid” - Zoek alternatieven voor de woorden ‘nieuwe uitdaging’:
“Zoekt nieuwe baan als Online Marketeer om websites te laten scoren in Google” - Trek de aandacht:
“Online copywriter | creëert content die viral gaat | ongeëvenaard Scrabble-kampioen”
3. Schrijf een interessante samenvatting
Naast de headline is de samenvatting (‘summary’) een mooie plek om iets meer van jezelf te laten zien. Een personal elevator pitch, zogezegd. Door een goed verhaal te maken van je samenvatting zullen opdrachtgevers, recruiters en potentiële werkgevers direct zien waarom ze jou moeten hebben. Laat bovendien de belangrijkste steekwoorden van je functie, branche of doelgroep terugkomen in je samenvatting, zodat je profiel hoger in de LinkedIn-zoekresultaten zal verschijnen. Met een quote of een inspirerend filmpje kun je extra de aandacht trekken.
Schrijf je LinkedIn samenvatting vanuit de eerste persoon (“Ik ben…”) en bouw ‘m als volgt op:
- Wie: Wie ben je? Wie is de persoon achter de naam?
- Wat Wat doe je? Wat zijn voorbeelden van je ambities? Wat zoek je in een baan? Wat heb je te bieden?
- Waarom: Waarom doe je wat je doet? Waarom krijg je energie van je werk?
- Maak het persoonlijk: Eindig met een persoonlijke noot, een duidelijke call to action en eventueel je contactinformatie, zodat geïnteresseerden direct contact met je op kunnen nemen.
4. Zorg voor actuele contactinformatie
Maak het recruiters gemakkelijk: vermeld je e-mailadres en telefoonnummer op je LinkedIn-profiel. Dit kan in het blokje dat bestemd is voor contactinformatie (‘contact and personal info’) rechts op je profiel, maar je kan je gegevens bijvoorbeeld ook opnemen onderaan je samenvatting.
5. Geef je werkervaring duidelijk weer
Hoewel LinkedIn meer is dan een online CV alleen, is je LinkedIn-profiel dé plek om je werkervaring weer te geven. Waar een goed CV doorgaans gelimiteerd wordt tot 2 of 3 pagina’s, kun je op LinkedIn alle informatie kwijt die je maar wilt. Maar let op: hou het wel relevant! Wees zo volledig en uitgebreid mogelijk in de beschrijving van je werkervaring, projecten en opleidingen, zonder in onbelangrijke details verzeild te raken.
Je zou kunnen overwegen om je CV op LinkedIn te plaatsen, maar dit is niet heel gebruikelijk. Mensen die je profiel bekijken kunnen je CV dan downloaden vanaf je LinkedIn-profiel en direct al je werkervaring zien. Maar hier kleven ook nadelen aan, zoals dat bedrijfsgevoelige informatie dan ook voor iedereen zichtbaar is.
6. Scoor een paar mooie aanbevelingen
Nederlanders zijn een bescheiden volk: het blijft vaak lastig om aan anderen vragen of ze een aanbeveling voor je willen schrijven. Stap toch over die schroom heen, want aanbevelingen op LinkedIn zijn ontzettend waardevol! Vergelijk het met een productreview: de ervaring van iemand die het product gebruikt heeft, weegt voor potentiële kopers vaak veel zwaarder dan de opsomming van de productspecificaties. Aanbevelingen maken je geloofwaardig en kunnen voor een recruiter nét doorslaggevend zijn om je uit te nodigen voor een gesprek.
7. Creëer een persoonlijke URL voor je profielpagina
LinkedIn genereert automatisch een URL voor je profielpagina. Deze URL bevat vaak cijfers, waardoor de URL er niet mooi uitziet en lastig te onthouden is. Pas daarom de URL van je profielpagina zelf aan. Lees meer in ons blog over de LinkedIn URL.
8. Maak je profiel openbaar toegankelijk
Een open deur wellicht, maar desalniettemin erg belangrijk: zorg dat de belangrijkste informatie op je profiel openbaar toegankelijk is. Een openbaar LinkedIn-profiel is erg belangrijk als je door recruiters benaderd wil kunnen worden, anders zullen ze geen informatie over je zien en komt jouw profiel ook niet naar voren als ze zoeken op relevante zoektermen. Met een openbaar LinkedIn-profiel ben je bovendien niet alleen vindbaar in LinkedIn, maar ook in zoekmachines zoals Google en Bing. Hier vind je meer informatie over het openbare profiel.
9. Zoek de interactie op met je netwerk
Laat de mensen in je netwerk weten dat je een baan zoekt. Plaats updates en neem deel aan discussies in groepen die voor jouw vakgebied relevant zijn. Voeg (oud-)collega’s en andere mensen uit je professionele netwerk toe aan je profiel (ga ‘linken’). Des te meer connecties je hebt, des te beter ben je vindbaar door recruiters en potentiële werkgevers.
10. Last but not least: bekijk je profiel dagelijks
Zorg ervoor dat je je LinkedIn-profiel, berichten en updates van anderen dagelijks bekijkt. Zo weet je wat je netwerk bezighoudt en kun je daar direct op inspelen als het relevant is. Kortom: maak LinkedIn een onderdeel van je dagelijkse routine om het maximale uit dit sociale platform te halen.