21 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

21 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

Een goede openingszin voor je sollicitatiebrief is haast onmisbaar. Je hebt namelijk maar een paar seconden de tijd om de lezer ervan te overtuigen dat hij of zij écht verder moet lezen. In dit blog geven we je 21 voorbeelden van creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief.

 

Aandacht trekken met je sollicitatiebrief

Eerder schreven we al dat je je sollicitatiebrief eigenlijk moet zien als een verkooppraatje. Jij bent het product en je wil natuurlijk dat dat ‘gekocht’ wordt door jouw potentiële werkgever. Het AIDA-model kan je daar veel houvast bij geven. Maar een goede introductie kan je sollicitatiebrief nét dat beetje extra geven. En dat mag best een beetje ‘anders dan anders’ zijn. En in ieder geval hartelijk en oprecht.

Vergelijk de openingszin van je sollicitatiebrief maar eens met een kennismaking in het echte leven: stel je jezelf voor met een slap handje en een plichtmatig ‘goedendag’? Of geef je iemand een ferme handdruk en stel je jezelf met een hartelijke lach en vrolijke stem voor? De openingszin van je sollicitatiebrief moet meteen een stukje van jezelf laten zien.

 

21 voorbeelden van creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

We hebben een aantal voorbeelden van krachtige, creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief onder elkaar gezet.

 

Openingszinnen met de vindplaats van de vacature

 1. “Ik vond de vacature via LinkedIn en dacht direct: deze baan is mij op het lijf geschreven. In deze brief leg ik graag uit wat mij een geschikte kandidaat maakt.”
 2. “Na het zien van uw advertentie in de krant besloot ik meteen te reageren op deze interessante baan.”
 3. “Toen ik de functieomschrijving op Monsterboard las, hoefde ik niet lang te denken: dit ben ik!”
 

Openingszinnen met een verwijzing naar eerder (telefonisch) contact

 1. “Na ons telefoongesprek van datum ben ik zeer geïnteresseerd geraakt en solliciteer daarom bij uw bedrijf.”
 2. “Zoals ik u al in ons telefoongesprek duidelijk maakte, ben ik zeer geïnteresseerd in de functie van…”
 

Openingszinnen met introductie door een gezamenlijke kennis

 1. “Bart Jansen, studentendecaan bij het ROC Nijmegen, adviseerde me bij u te solliciteren naar de functie van Facility Manager.”
 2. “Via mijn oud-collega Koen van der Laan begreep ik dat jullie zoeken naar een nieuwe accountant voor jullie kantoor. Bij deze wil ik me graag melden als kandidaat voor deze functie. In deze brief leest u mijn motivatie.”
 3. “Bij het bezoeken van uw winkel heb ik uitgebreid gesproken met Rutger Vermeulen. Hij vertelde me over de vacature van Assistent Bedrijfsleider. Ik denk dat ik een uitstekende kandidaat ben voor deze functie.”
 

Openingszinnen met een vraag

Een vragende openingszin in je sollicitatiebrief kan vooral goed werken bij open sollicitaties.

 1. “Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een hardwerkende, enthousiaste accountmanager met veel ervaring met grote klanten?”
 2. “Ik volg uw bedrijf al jaren. De normen en waarden, maar ook de dienstverlening van Bedrijf X spreken me sterk aan. Nu ik op zoek ben naar een nieuwe baan, schoot Bedrijf X mij als eerste te binnen. Kunt u mij vertellen of u plek heeft voor een gemotiveerde, ervaren collega?”
 

Openingszinnen over je kennis en vaardigheden

 1. “Sinds het eerste jaar van mijn masteropleiding Communicatie & Beïnvloeding was het mijn doel om tekstschrijver te worden. Mijn vader is journalist en mijn moeder docent Nederlands. Taal is mij dus met de paplepel ingegoten. Ik heb naast mijn studie stage gelopen op de redactie van een regionale krant. Daarnaast heb ik een goedlopend blog met maandelijks meer dan 5.000 bezoekers. De vacature van Online Tekstschrijver bij uw organisatie is mij dan ook op het lijf geschreven.”
 2. “Nu de economie weer aantrekt, neemt de vraag naar uitzendkrachten weer toe. Dat vraagt om intercedenten die de juiste werkzoekenden met de juiste functies kunnen matchen. Zo’n intercedent ben ik.”
 

Openingszinnen met een verwijzing naar het bedrijf

 1. “Mooi vormgegeven producten voor een aantrekkelijke prijs. De spulletjes van IKEA zijn niet meer weg te denken uit mijn interieur! Ik ben haast ieder weekend te vinden in dit woonparadijs en zou het erg leuk vinden om als verkoper aan de slag te gaan.”
 2. “Alles voor een glimlach. Dat is niet alleen het motto van uw organisatie, Coolblue, maar ook een standaard die ik als klantadviseur probeer na te leven. Als de klant gelukkig is, ben ik dat ook! Daarom solliciteer ik graag naar de functie van Medewerker Webcare.”
 3. “Ik stond voor me uit te staren op het perron, wachtend op de trein naar huis. Kantoorwerk is eigenlijk niets voor mij, maar wat wil ik dan wel? Toen de trein met veel herrie het station binnen kwam denderen, wist ik het: ik wil solliciteren bij de NS!”
 

Openingszinnen gebaseerd op een actualiteit

 1. “Eenzaamheid onder ouderen komt steeds vaker voor. Mijns inziens blijven er veel mogelijkheden onbenut om dit probleem op te lossen. Ik zou me graag inzetten voor een gemeentelijk beleid om ouderen een leuke oude dag te bezorgen.”
 2. “Onlangs kwam de voedselveiligheid groots in het nieuws door het gebruik van een middel tegen bloedluis bij kippen, dat schadelijke sporen achterliet in eieren. Op zulke momenten is het van het grootste belang dat de consument goed wordt voorgelicht over de eventuele gevolgen. Ik zou deze verantwoordelijkheid graag willen nemen in de functie van woordvoerder bij uw organisatie.”
 

Creatieve openingszinnen

 1. “Ik voel me helemaal thuis in de kantoorpolitiek.”
 2. “In het moderne hectische leven met een overdaad aan prikkels, is het lastig om iemands aandacht te trekken. Fijn dat ik de uwe nu even heb, want ik wil graag bij u solliciteren naar de functie van Social Media Marketeer.”
 3. “Ik voel me helemaal thuis in de kantoorpolitiek.”
 4. “Ik hoor het u haast denken: ‘Hè hè, eindelijk een sollicitatiebrief met een creatieve openingszin.’ Dat klopt, want als reclamemaker zorg er altijd voor dat mijn boodschap overkomt.”
 

Standaard openingszinnen

Wil je je sollicitatiebrief op een nette maar niet al te bijzondere manier openen? Gebruik dan een openingszin die iets meer standaard is, bijvoorbeeld:

 • “Hierbij wil ik solliciteren naar de functie van inkoper.”
 • “Naar aanleiding van uw advertentie op LinkedIn solliciteer ik hierbij naar de functie van marketingmanager.”
 • “In de Gelderlander van week 32 las ik uw advertentie waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie klantenservicemedewerker bij uw organisatie. De omschrijving van het werk en het bedrijf spraken mij aan.”
 • “Naar aanleiding van uw advertentie op Monsterboard maak ik mijn interesse kenbaar voor de functie van receptioniste.”
 • “Uw advertentie op website van de Nationale Vacaturebank is voor mij aanleiding om te solliciteren naar de functie van administratief medewerker.”
 • “Via mijn oud-college Hans Willemsen hoorde ik dat u een nieuwe accountmanager zoekt. Graag solliciteer ik naar deze functie.”
 

Do’s en don’ts voor openingszinnen voor je sollicitatiebrief

Welke openingszinnen je ook gebruikt voor je sollicitatiebrief, hou je in ieder geval aan de volgende do’s en don’ts.

Do’s

Hoe ziet een goede inleidende alinea op je sollicitatiebrief eruit?

 • Blijf bij jezelf, doe je niet beter voor dan je bent
 • Gebruik ook de onderwerpregel, bijvoorbeeld: ‘Betreft: sollicitatie naar de functie van Communicatiemedewerker’
 • Een positieve insteek werkt het best

Don’ts

Doe dit vooral niet in je sollicitatiebrief:

 • Solliciteer je bij een formeel bedrijf? Hou je brief zakelijk, maar wel krachtig en gemotiveerd
 • Vermijd de indirecte stijl: gebruik directe, korte zinnen
 • Enthousiasme mag, maar overdrijf niet: gebruik niet te veel uitroeptekens
 

Hulp bij het schrijven van je sollicatiebrief?

Vind je bovenstaande openingszinnen voor je sollicitatiebrief handig, maar weet je niet hoe je verder moet? Lees dan eens onze tips voor een goede sollicitatiebrief. Kom je er dan nog niet uit, dan helpen wij je graag met het schrijven van je sollicitatiebrief!

3 reacties op “21 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

 1. Leontine zegt:

  Ik heb steeds het idee gehad mezelf niet te kunnen verkopen, maar met een goede openingszin die goed voelt pak je gemakkelijker door in de rest van je brief. Hartelijk dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *