7 tips voor een goed CV

Goed CV

Een goed CV maken is niet zo lastig als het lijkt. In dit blog lees je 7 tips voor het maken van een goed CV. Zo ben je in no time een superheld in solliciteren!

 

1. Een goed CV is anti-chronologisch

Je meest recente werkervaring benoem je als eerste. Daarna volgen, in anti-chronologische volgorde, de andere banen die je hebt gehad. Beschrijf je functies van de afgelopen 10 jaar wat uitgebreider; dat laat het beste zien wie je nú bent. Werkervaring van langer geleden kan beknopt benoemd worden.

De ideale lengte van een CV is 2 pagina’s. Heb je veel verschillende functies bekleed? Verwijs dan naar je LinkedIn-profiel voor een volledige omschrijving van je werkzaamheden. Scheelt ruimte op je CV en het geeft de lezer de kans om zich toch een volledig beeld van je carrière te vormen.

 

2. Werkervaring eerst

Het lijkt misschien logisch om eerst je opleidingen te vermelden voordat je laat zien welke functies je hebt gehad. Dat is immers meestal de chronologische volgorde. Toch is het een best practice om direct je werkervaring te vermelden en pas daaronder de opleidingen die je hebt gevolgd. Werkervaring is namelijk relevanter voor je potentiële werkgever, omdat dat laat zien wat je allemaal hebt gedaan en welke werkzaamheden je onder de knie hebt.

 

3. Ga voor opsommingen

Recruiters en HR-medewerkers hebben vaak geen tijd om CV’s met lange lappen tekst te lezen. Maar daarom snel ‘scanbare’ opsommingen met de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd en de mijlpalen die je binnen een functie hebt bereikt. Maak het concreet, met percentages en steekwoorden.

 

4. Gebruik een gangbare functietitel

Bedrijven verzinnen tegenwoordig de meest creatieve functietitels. ‘Director of First Impressions’ voor een receptioniste, bijvoorbeeld. Klinkt flitsend, maar het kan ook verwarring zaaien. Gebruik daarom niet per se de functietitel die in je arbeidsovereenkomst staat, maar kies een gangbare functietitel die de lading van je werkzaamheden dekt. Bijkomend voordeel: een functietitel die is afgestemd op het zoekgedrag van recruiters, wordt beter gevonden via zoekmachines en databases.

 

5. Je profiel: een personal touch

Vaak stuur je met je CV ook een sollicitatiebrief mee, waarin je in meer detail uitlegt wie je bent en wat je zoekt. Je CV is een goede plek om jezelf alvast kort te introduceren. Dat maakt je CV persoonlijk en uniek. Vertel in een persoonlijk profiel op je CV kort wie je bent en wat jij voor toegevoegde waarde bent op de arbeidsmarkt. Zie het als een elevator pitch: een mooie kans om direct indruk te maken op je potentiële werkgever!

 

6. Gat in je CV? Geen probleem.

Het kan best gebeuren dat je een tijdje inbetween jobs zit. Soms noodgedwongen, bijvoorbeeld omdat je ontslagen bent. Of het is een bewuste keuze, omdat je je bijvoorbeeld volledig aan de opvoeding van je kinderen wil wijden. Door eerlijk te benoemen wat je tijdens die periode hebt gedaan, geef je de recruiter geen kans om er zelf een (onjuiste) invulling aan te geven. Maak duidelijk dat een dergelijke periode geen gat in je ontwikkeling betekent. Het runnen van een huishouden met jonge kinderen kan bijvoorbeeld sterk bijdragen aan je stressbestendigheid. Zolang je eerlijk bent en deze periode op een positieve manier benadert, hoeft zo’n gat in je CV geen belemmering te zijn in de sollicitatieprocedure. Wil je hier toch je vingers niet aan branden? Dan is een vaardigheden-CV misschien een goed idee.

 

7. Gebruik een professionele profielfoto

Recruiters kijken gemiddeld slechts 9 seconden naar een CV. Het is dus belangrijk om meteen goed voor de dag te komen! Een goed CV bevat een professionele profielfoto die laat zien wie je bent. Een ‘foute’ foto op je CV kan ervoor zorgen dat je direct op de nee-stapel belandt. Kroeg- of vakantiefoto’s zijn een no go! Ga liever voor een neutrale foto die energie en enthousiasme uitstraalt.

 

Aan de slag!

Met deze 7 tips heb je uitstekende handvatten om een goed CV te maken. Maar ga je een CV maken in Word, dan is ook de look & feel van je CV is heel belangrijk! Kies ervoor om een CV te downloaden. Met een creatief CV weet je zeker dat je opvalt tussen de andere sollicitanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *