De beste aanhef voor je sollicitatiebrief

Aanhef sollicitatiebrief

Wil je weten welke aanhef bij je motivatiebrief hoort? Ook hiervoor gelden regels, net als voor de opbouw van je CV. Gebruik je ‘Geachte’ of toch ‘Beste’? Je wilt immers niet de plank direct misslaan in de eerste kennismaking met je mogelijke nieuwe werkgever.

In dit blog lees je wanneer welke aanhef het beste is. Ook als je een Engelse sollicitatiebrief schrijft. Succes met deze eerste stap naar een nieuwe baan!

 

Waarom is een goede aanhef op je sollicitatiebrief belangrijk?

Als een recruiter een sollicitant voor de eerste keer ontmoet, zijn er veel zaken die bepalen of er een klik is. Zie je sollicitatiebrief als die eerste kennismaking, maar dan op papier. Je aanhef is de begroeting. Zorg dat je meteen een goede indruk achterlaat en kies de aanhef die daarbij past.

 

Een persoonlijke aanhef is de beste aanhef

Jij bent de juiste persoon voor die baan. Dat weet je zeker. Alleen hoe breng je dat over?

Het helpt als je in een sollicitatiebrief laat zien wie je bent en de lezer meeneemt in jouw verhaal. Een afstandelijke brief creëert ook echt een afstand, zo raak je je lezer al snel kwijt. Persoonlijk taalgebruik daarentegen brengt de lezer al dichter bij jou als mens. En dat begint allemaal met een persoonlijke aanhef.

 

Aan wie richt je je sollicitatiebrief?

Het is belangrijk om uit te zoeken voor wie je de brief schrijft. Vaak staat het in de vacaturetekst: ‘Voor meer informatie neemt u contact op met Jonas Dijkstra.’ of ‘Je kunt je sollicitatie e-mailen naar Mirjam Sola.’ Gebruik die achternaam dan ook in je aanhef.

  TIP   Bekijk onze voorbeelden van krachtige korte motivatiebrieven.

 
Aanhef sollicitatiebrief 1

 

Man, vrouw of genderneutraal?

Staat het geslacht van je contactpersoon er niet bij? Check via LinkedIn of het een man, vrouw of genderneutraal is. Je kunt ook de website van het bedrijf checken of app die oud-collega om meer informatie te achterhalen. Het is een kleine moeite om net dat beetje geïnteresseerder over te komen.

Weet je het nog steeds niet? Bel dan even. Veel mensen durven dit niet zo goed, maar het is echt de allerbeste tip om vooraf alvast contact te hebben en je naam op hun netvlies te krijgen. Dit telefoongesprek staat ook mooi in de inleiding van je brief. Gewoon doen dus!

 

‘Beste’ of ‘geachte’: welke aanhef gebruik jij in je sollicitatiebrief?

Doorgaans heb je maar de keuze uit 2 soorten aanhef. Namelijk de formele aanhef met ‘Geachte’ of de informele met ‘Beste’. Begroetingen als ‘Hoi’ of ‘Goedendag’ zijn namelijk echt een no-go als het gaat om een aanhef op een sollicitatiebrief. Hieronder leggen we uit wanneer je de formele of de informele aanhef gebruikt.

 

Formele aanhef voor een sollicitatiebrief: ‘Geachte’

Is de vacaturetekst in de ‘u’-vorm geschreven? Dan kun je het beste formele aanhef gebruiken: ‘Geachte’.

 • Weet je de naam? Dan schrijf je ‘Geachte heer Van der Vorst,’
 • Schrijf je een brief aan 2 personen? Dan schrijf je ‘Geachte mevrouw Van de Beek, heer Dijkstra,’
 • Is de brief voor een commissie of Raad van Bestuur? Dat kan natuurlijk ook zo: ‘Geachte sollicitatiecommissie,’ of ‘Geachte Raad van Bestuur,’

 

Informele aanhef voor een sollicitatiebrief: ‘Beste’

Spreekt de vacature of website je aan met ‘je’? Ken je degene aan wie je de brief richt persoonlijk? Dan kun je de informele aanhef gebruiken. Twijfel je? Gebruik dan liever de formele aanhef.

 • Weet je de naam? Dan schrijf je ‘Beste heer Van der Vorst,’
 • Ken je iemand echt persoonlijk? Dan schrijf je ‘Beste Dennis,’
 • Schrijf je een brief aan 2 personen? Dan schrijf je ‘Beste mevrouw Van de Beek, heer Dijkstra,’
 
Aanhef sollicitatiebrief 1

 

Voorbeeld aanhef zonder naam

Is het niet gelukt om de naam te achterhalen? Geen nood, met een aanhef zonder naam kom je ook goed voor de dag.

 • Formeel: ‘Geachte heer, mevrouw,’
 • Informeel: ‘Beste heer, mevrouw,’

 

Zo schrijf je de aanhef in een Engelse sollicitatiebrief

Je spreekt een aardig woordje Engels, genoeg voor die droombaan. Maar nu die brief nog. Hier vind je de standaarden voor de aanhef in een Engelstalige sollicitatiebrief.

Handig: in het Engels is er geen gedoe over formeel of informeel. De aanhef bestaat namelijk altijd uit ‘Dear’. Bekijk welke aanspreekvormen er zijn:

Nederlandse aanhefEngelse aanhef
Geachte heer, mevrouw,Dear Sir/Madam
Geachte mevrouw Martens,Dear Ms Martens (gebruik ‘Ms’ als je niet weet of ze getrouwd is)
Geachte mevrouw Simons,Dear Mrs Simons (gebruik ‘Mrs’ voor getrouwde vrouwen)
Geachte mevrouw Boulangi,Dear Miss Boulangi (gebruik ‘Miss’ voor ongetrouwde vrouwen)
Geachte heer Verdoorn,Dear Mr Verdoorn
Beste Adam,Dear Adam
 

Aandachtspunten bij de Engelse aanhef

 • In het Engels gebruik je geen punt achter de afkorting. In het Amerikaans wel.
 • Na de aanhef zet je geen komma.
 • In Nederland ‘kennen’ we elkaar al snel. In het buitenland is een sollicitatieprocedure vaak net een tikje formeler. Gebruik daarom geen voornaam in de aanhef.
 
Aanhef sollicitatiebrief 3

 

3 schrijftips voor de beste aanhef

Zoals je ziet, valt het reuze mee. Het begin van je motivatiebrief is gemaakt. Voordat je verder gaat met de openingszin van je sollicitatiebrief, check nog even deze laatste punten voor de zekerheid:

  TIP 1   Heeft de achternaam een voorzetsel of lidwoord? Dan schrijf je die ook met een hoofdletter. Voorbeeld: ‘Beste heer Van Dijk’.

  TIP 2   Gebruik altijd heer of mevrouw. ‘Meneer’ is spreektaal, ‘mijnheer’ en ‘juffrouw’ zijn ouderwets.

  TIP 3   De aanhef eindigt in het Nederlands altijd met een komma.

 

Voorkom deze 5 fouten in de aanhef van je motivatiebrief

Heb je op school een andere aanhef geleerd en zie je die hierboven niet staan? Misschien staat deze dan in onderstaand rijtje. Sollicitatiebrieven gaan langzaam maar zeker ook met de tijd mee, dus een ouderwetse aanhef van je sollicitatiebrief kun je beter vermijden.

Gok niet naar het geslacht
Gok nooit naar het geslacht van degene aan wie je je brief richt. ‘Robin’ kan zowel een man als een vrouw zijn. Sowieso is het in dit internettijdperk een kleine moeite om hier achter te komen. ‘Geachte heer, mevrouw Janssen’ is daarom een regelrechte afknapper – tenzij je het écht niet kunt achterhalen.

Laat titulatuur achterwege
Woorden als ‘edelachtbare’, ‘hooggeëerde’ maar ook ‘ir.’ en ‘MSc.’ kun je het beste vermijden.

Vermijd afkortingen
Afkortingen zorgen voor afstand. Gebruik daarom geen ‘men.’ of ‘mevr.’ maar gewoon ‘meneer’ of ‘mevrouw’.

Vermijd archaïsch taalgebruik
Een voorbeeld: de Latijnse begroeting ‘L.S.’ of ‘Lectori Salutem’ kun je beter niet gebruiken, omdat dit ouderwets en archaïsch taalgebruik is dat zeer afstandelijk ongeïnteresseerd overkomt.

 

Een goede sollicitatiebrief? Zo geregeld!

De eerste stap is gezet, nu nog de rest van de motivatiebrief. Vaak is het lastig om jezelf goed in de markt te zetten. Zelfs al heb je ontzettend veel ervaring als verkoper. Een goede brief laat je sterke punten en persoonlijkheid zien. Kortom, waarom ben jij dé persoon voor deze baan? Bekijk deze 10 tips voor een sollicitatiebrief of laat je brief door ons schrijven. We helpen je graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *