10x de perfecte afsluiting van je sollicitatiebrief

Afsluiting sollicitatiebrief

Yes, je hebt een superleuke vacature gespot en bent vol enthousiasme aan de slag gegaan met je motivatie. Alleen een pakkende afsluiting van je sollicitatiebrief, dat is nog best lastig. Geen nood: in dit blog vind je 10 supersterke slotzinnen voor je sollicitatiebrief.

Waarom is een goede afsluiting van je sollicitatiebrief belangrijk?

Vaak besteed je veel aandacht aan de openingszin van je sollicitatiebrief. Dat is niet zo gek, want een positieve eerste indruk maken is heel waardevol! Maar niet alleen de eerste indruk blijft hangen, ook de laatste woorden hebben veel effect. Je wilt immers dat de lezer zich jou herinnert als een goede kandidaat. Daarom is het belangrijk dat de afsluiting van je sollicitatiebrief net zo enthousiast en zelfverzekerd is als het begin. Laat zien dat je de baan écht wilt en wees overtuigd van jezelf.

Waaruit bestaat een goede afsluiting van een sollicitatiebrief?

Vroeger was het voldoende om je sollicitatiebrief af te sluiten met een simpel: “Vanzelfsprekend ben ik bereid om mijn motivatie nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek.” Wil je tegenwoordig echt indruk maken, dan moet de laatste alinea van je sollicitatiebrief een aantal elementen bevatten:

 • Laat je enthousiasme blijken voor deze functie én de organisatie. Je kunt je enthousiasme onderbouwen met een korte samenvatting waarom jij goed past op deze functie.
 • Verwijs naar je curriculum vitae in de bijlage.
 • De call to action: geef aan dat je graag op gesprek komt om je motivatie en CV persoonlijk toe te lichten
 • Eindig met een (formele) groet en je naam

 
 

Hulp nodig met de afsluiting van je brief?

Onze professionele tekstschrijvers helpen je graag met het schrijven van je motivatiebrief, inclusief superkrachtige slotalinea. Vul je aanvraag in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Brief laten schrijven
 

Tips voor een leuke afsluiting van je brief

  TIP 1   Zoek de balans tussen formeel en informeel
Met een te formele afsluiting van je sollicitatiebrief, zoals “Hoogachtend” of “L.S.”, creëer je onnodig veel afstand tussen jou en de lezer.
Met een te informele afsluiting van je sollicitatiebrief, zoals “Doei” of “Houdoe”, kom je juist onprofessioneel over. Kies voor de gulden middenweg, zoals “Met vriendelijke groet” of “Hartelijke groet”.

  TIP 2   Hou de afsluiting kort en krachtig
Beperk de laatste alinea van je brief tot 2-3 zinnen. Ga ervan uit dat je volledige motivatiebrief de moeite waard moet zijn om te lezen. Elke zin telt en moet iets toevoegen aan je verhaal, dus ook de laatste zin!

  TIP 3   Maak de afsluiting niet te commercieel, maar wel actiegericht
Ook al ‘verkoop’ je jezelf en je diensten, zorg er toch voor dat de slotzin van je sollicitatiebrief niet te commercieel en reclame-achtig is. Probeer de lezer wel aan te zetten tot actie, zoals een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.

  TIP 4   Kies een goed evenwicht tussen zelfverzekerd en bescheiden
Ga er nooit van uit dat je sowieso wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een dergelijke zelfverzekerde (arrogante) houding is niet aantrekkelijk voor een werkgever. Vermijd slotzinnen zoals “Zoals u ziet ben ik meer dan gekwalificeerd, graag word ik uitgenodigd voor een gesprek.” of “U ziet dat ik alle benodigde kwaliteiten hebt. Daarom vertrouw ik erop dat u mij voor een gesprek uitnodigt.”
Aan de andere kant is een te bescheiden, afwachtende of twijfelachtige houding ook niet goed, zoals in deze slotzin: “Als u denkt dat ik misschien geschikt ben voor de functie kan ik mijn sollicitatiebrief mondeling toelichten.” Of: “Ik hoop dat mijn brief u aanleiding geeft om mij eventueel uit te nodigen.”

  TIP 5   Focus op jouw toegevoegde waarde
Zet de lezer in slotzin van je sollicitatiebrief centraal. Focus dus niet op wat het bedrijf voor jou kan betekenen in je carrière, dus vermijd zinnen als: “Ik hoop dat organisatie X voor mij een opstapje is naar een veelbelovende carrière als HR-manager.” Geef juist aan wat jij te brengen hebt. Zo positioneer je jezelf op een subtiele manier als een echte aanwinst voor het bedrijf.

  TIP 6   Geef er je eigen draai aan
Je mag gerust je eigen draai gegeven aan de slotzin van je brief. Zeker als je solliciteert bij een start-up, als het om een creatieve functie gaat of als je uit de vacaturetekst al opmaakt dat het om een informele organisatie gaat. Eindig je brief dan iets minder officieel en/of kies ervoor om geen ‘u’ maar ‘je’ te gebruiken.

10x een goede afsluiting van je sollicitatiebrief

Is het gelukt om een krachtige sollicitatiebrief te schrijven, maar vind je het lastig om zelf een goede afsluiting van je sollicitatiebrief te verzinnen? Uit onderstaande slotzinnen kun je wellicht wat inspiratie putten.

 • “Kortom: ik ben zeer enthousiast over deze vacature! Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar de bijlage, waarin ik mijn CV heb opgenomen. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik hoor graag van jullie!”
 • “Zoals u ziet is de combinatie van de vakgebieden ‘onderwijs’ en ‘HR’ mij op het lijf geschreven. Graag zou ik mijn motivatie in een persoonlijk gesprek nader toelichten. Voor aanvullende informatie verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae in de bijlage. Ik kijk uit naar uw reactie.”
 • “Samengevat: ik denk dat mijn inhoudelijke kennis van de financiële wereld in combinatie met mijn drang naar innovatie, direct van toegevoegde waarde kunnen zijn in deze functie. Voor meer informatie over mijn kennis en ervaring verwijs ik u graag naar mijn CV. Natuurlijk ben ik ook bereid het een en ander toe te lichten in een kennismakingsgesprek. Ik zie uw reactie graag tegemoet!”
 • “Deze brief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn kennis, kunde en enthousiasme voor de vacature. Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.”
 • “Hopelijk geven mijn CV en deze motivatiebrief u voldoende aanleiding om mij uit te nodigen voor een eerste kennismaking. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij uiteraard telefonisch benaderen. Ik ben benieuwd naar uw reactie.”
 • “Voor meer informatie over mijn ervaring en werkzaamheden verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae. Uiteraard ben ik bereid mijn motivatie in een gesprek te verduidelijken. Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u mij gerust bellen. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet!”
 • “In de bijlage vindt u mijn CV. Wilt u nog meer weten over mij en waarom ik bij uw bedrijf wil werken? Neem dan contact met mij op; ik kom graag eens kennismaken.”
 • “Ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn enthousiasme voor deze functie. Meer informatie vindt u mijn CV (zie bijlage). Ik kom graag een keer langs om mijn motivatie verder toe te lichten.”
 • “Tot slot kan ik u laten weten dat ik bekendsta als een enthousiaste collega die bijdraagt aan een positieve sfeer; een eigenschap die ik u graag laat zien tijdens een nadere kennismaking.”
 • “Met andere woorden: ik voldoe niet alleen aan de functie-eisen voor deze vacature, maar ik breng ook extra kennis en kwaliteiten mee die aansluiten bij de doelstellingen van uw team. Ik vertel u er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek.”

Afsluiting van een open sollicitatiebrief

In het geval van een open sollicitatiebrief kan je in de laatste alinea van je brief best iets doortastender zijn. Omdat je niet reageert op een openstaande vacature, weet je immers ook niet of en wanneer er contact met je opgenomen gaat worden. Neem daarvoor zelf initiatief en kondig dit ook aan in de afsluiting van je motivatiebrief: “Graag wil ik mijn motivatie en ervaring persoonlijk met u bespreken. Ik neem aan het einde van de week contact met u op om te kijken of daar een mogelijkheid toe is.”

Slotzin in een brief voor een interne sollicitatie

Ga je intern solliciteren, dan mag je ook best iets informeler uit de hoek komen. Meestal heb je degene bij wie je intern solliciteert al eens gesproken, al dan niet over de interne vacature. Verwijs in je brief bijvoorbeeld naar een kort gesprek dat je al hebt gevoerd in het kader van de interne sollicitatie.

Een goed einde is het halve werk

Nu je een passende afsluiting voor je sollicitatiebrief hebt en klaar bent met je CV maken, kun je je sollicitatie versturen. Als je potentiële werkgever voldoende raakvlakken ziet tussen jou en de gevraagde werknemer, zal hij jou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Je kunt ook zelf na een paar dagen bellen om de status van je sollicitatie op te vragen.

  TIP   Als de sluitingsdatum van de vacature het toelaat, kun je je brief het beste een nachtje laten liggen. De volgende dag bekijk je je sollicitatiebrief weer met een frisse blik, zodat je eventuele foutjes en onvolledigheden nog kunt verbeteren.

Hulp nodig bij je sollicitatiebrief?

Wij helpen je graag met het schrijven van je sollicitatiebrief. Dankzij onze uitgebreide ervaring zorgen we ervoor dat jouw brief helemaal afgestemd is op je werkervaring en de vacature. Ook kunnen we je helpen met de layout van je CV. Zo zorg je ervoor dat al je sollicitatiedocumenten picobello in orde zijn!

Tags

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top
Ben jij al klaar voor een succesvolle sollicitatie?

Gebruik onderstaande code voor 10% korting op het downloaden van je CV-template:

      WINTERKORTING10