Yes, je hebt een superleuke vacature gespot en bent vol enthousiasme aan de slag gegaan met je motivatie. Alleen een pakkende afsluiting van je sollicitatiebrief, dat is nog best lastig. Geen nood: in dit blog vind je 22 supersterke slotzinnen voor je sollicitatiebrief.
Waarom is een goede slotzin van je brief zo belangrijk?
Vaak besteed je veel aandacht aan de openingszin van je sollicitatiebrief. Dat is niet zo gek, want een positieve eerste indruk maken is heel waardevol!
Maar let op: niet alleen de eerste indruk blijft hangen, ook de laatste woorden van je brief hebben veel effect. Je wilt immers dat de lezer zich jou herinnert als een goede kandidaat. Juist de slotzin blijft hangen bij de lezer. Je brief kan nog zo overtuigend zijn: als de laatste zin niet goed is, dan doet dat afbreuk aan je hele sollicitatie.
Daarom is het belangrijk dat de afsluiting van je sollicitatiebrief net zo enthousiast en zelfverzekerd is als het begin. Laat zien dat je de baan écht wilt en wees overtuigd van jezelf.
Waaruit bestaat een goede afsluiting van een sollicitatiebrief?
Vroeger was het voldoende om je sollicitatiebrief af te sluiten met een simpel: “Vanzelfsprekend ben ik bereid om mijn motivatie nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek.” Lekker rechttoe-rechtaan, maar weinig sprankelend.
Wil je tegenwoordig echt indruk maken, dan moet de laatste alinea van je sollicitatiebrief een aantal elementen bevatten.
Wat zet je in het slot van een sollicitatiebrief?
- Laat je enthousiasme blijken voor deze functie én de organisatie. Je kunt je enthousiasme onderbouwen met een korte samenvatting waarom jij goed past op deze functie.
- Verwijs naar je curriculum vitae in de bijlage.
- De call to action: geef aan dat je motivatie graag mondeling komt toelichten in een persoonlijk gesprek
- Eindig met een (formele) groet en je naam
Tips voor een overtuigende afsluiting van je brief
TIP 1 Zoek de balans tussen formeel en informeel
Met een te formele afsluiting van je sollicitatiebrief, zoals “Hoogachtend” of “L.S.”, creëer je onnodig veel afstand tussen jou en de lezer.
Met een te informele afsluiting van je sollicitatiebrief, zoals “Doei” of “Houdoe”, kom je juist onprofessioneel over.
Kies daarom voor de gulden middenweg, zoals “Met vriendelijke groet” of “Hartelijke groet”.
TIP 2 Hou de afsluiting kort en krachtig
Beperk de laatste alinea van je brief tot 2-3 zinnen. Elke zin telt en moet iets toevoegen aan je verhaal, dus ook de laatste zin! Het doel moet zijn dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Kom dus snel to the point.
TIP 3 Maak de afsluiting niet te commercieel, maar wel actiegericht
Ook al ‘verkoop’ je jezelf en je diensten, zorg er toch voor dat de slotzin van je sollicitatiebrief niet té commercieel en reclame-achtig is. Probeer de lezer wel aan te zetten tot actie, zoals een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.
TIP 4 Vind een goed evenwicht tussen zelfverzekerd en bescheiden
Ga er nooit van uit dat je sowieso wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een dergelijke zelfverzekerde (arrogante) houding is niet aantrekkelijk voor een werkgever. Vermijd daarom slotzinnen zoals “Zoals u ziet ben ik meer dan gekwalificeerd, graag word ik uitgenodigd voor een gesprek.” of “U ziet dat ik alle benodigde kwaliteiten hebt. Daarom vertrouw ik erop dat u mij voor een gesprek uitnodigt.”
Aan de andere kant is een te bescheiden, afwachtende of twijfelachtige houding ook niet goed, zoals in deze slotzin: “Als u denkt dat ik misschien geschikt ben voor de functie kan ik mijn sollicitatiebrief mondeling toelichten.” Of: “Ik hoop dat mijn brief u aanleiding geeft om mij eventueel uit te nodigen.”
Het beste kun je kiezen voor de gulden middenweg: “Ik zou mijn motivatie en enthousiasme graag mondeling willen toelichten tijdens een sollicitatiegesprek.”
TIP 5 Focus op jouw toegevoegde waarde
Zet de lezer in slotzin van je sollicitatiebrief centraal. Focus dus niet op wat het bedrijf voor jou kan betekenen in je carrière, dus vermijd zinnen als: “Ik hoop dat organisatie X voor mij een opstapje is naar een veelbelovende carrière als HR-manager.” Geef juist aan wat jij te brengen hebt. Zo positioneer je jezelf op een subtiele manier als een echte aanwinst voor het bedrijf.
TIP 6 Geef er je eigen draai aan
Je mag gerust je eigen draai gegeven aan de slotzin van je brief. Zeker als je solliciteert bij een start-up, als het om een creatieve functie gaat of als je uit de vacaturetekst al opmaakt dat het om een informele organisatie gaat. Eindig je brief dan iets minder officieel en/of kies ervoor om geen ‘u’ maar ‘je’ te gebruiken.
22 voorbeelden van een goede afsluiting van je sollicitatiebrief
Een goede opbouw van je motivatiebrief is heel belangrijk. Is het gelukt om een krachtige sollicitatiebrief te schrijven, maar vind je het lastig om zelf een goede afsluiting van je sollicitatiebrief te verzinnen? Uit onderstaande slotzinnen kun je wellicht wat inspiratie putten.
Voorbeeld 1
“Kortom: ik ben zeer enthousiast over deze vacature! Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar de bijlage, waarin ik mijn CV heb opgenomen. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik hoor graag van jullie!”
Voorbeeld 2
“Zoals u ziet is de combinatie van de vakgebieden ‘onderwijs’ en ‘HR’ mij op het lijf geschreven. Graag zou ik mijn motivatie in een persoonlijk gesprek nader toelichten. Voor aanvullende informatie verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae in de bijlage. Ik kijk uit naar uw reactie.”
Voorbeeld 3
“Samengevat: ik denk dat mijn inhoudelijke kennis van de financiële wereld in combinatie met mijn drang naar innovatie, direct van toegevoegde waarde kunnen zijn in deze functie. Voor meer informatie over mijn kennis en ervaring verwijs ik u graag naar mijn CV. Natuurlijk ben ik ook bereid het een en ander toe te lichten in een kennismakingsgesprek. Ik zie uw reactie graag tegemoet!”
Voorbeeld 4
“Deze brief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn kennis, kunde en enthousiasme voor de vacature. Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.”
Voorbeeld 5
“Hopelijk geven mijn CV en deze motivatiebrief u voldoende aanleiding om mij uit te nodigen voor een eerste kennismaking. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij uiteraard telefonisch benaderen. Ik ben benieuwd naar uw reactie.”
Voorbeeld 6
“Voor meer informatie over mijn ervaring en werkzaamheden verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae. Uiteraard ben ik bereid mijn motivatie in een gesprek te verduidelijken. Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u mij gerust bellen. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet!”
Voorbeeld 7
“In de bijlage vindt u mijn CV. Wilt u nog meer weten over mij en waarom ik bij uw bedrijf wil werken? Neem dan contact met mij op; ik kom graag eens kennismaken.”
Voorbeeld 8
“Ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn enthousiasme voor deze functie. Meer informatie vindt u mijn CV (zie bijlage). Ik kom graag een keer langs om mijn motivatie verder toe te lichten.”
Voorbeeld 9
“Tot slot kan ik u laten weten dat ik bekendsta als een enthousiaste collega die bijdraagt aan een positieve sfeer; een eigenschap die ik u graag laat zien tijdens een nadere kennismaking.”
Voorbeeld 10
“Met andere woorden: ik voldoe niet alleen aan de functie-eisen voor deze vacature, maar ik breng ook extra kennis en kwaliteiten mee die aansluiten bij de doelstellingen van uw team. Ik vertel u er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek.”
Voorbeeld 11
“Om u een goed beeld te geven van mijn kennis en ervaring heb ik mijn CV als bijlage toegevoegd. Graag geef ik in een mondeling gesprek een toelichting op mijn sollicitatie.”
Voorbeeld 12
“Zoals u merkt ben ik erg enthousiast over deze functie. Ik verwijs u graag naar mijn CV en LinkedIn-profiel voor een volledig overzicht van mijn werkervaring. Ik hoop dat u mij uitnodigt voor een persoonlijk kennismakingsgesprek, waarin ik mijn enthousiasme en geschiktheid voor de functie met veel plezier mondeling zal toelichten.”
Voorbeeld 13
“In de bijlage vindt u mijn CV met daarin een toelichting op mijn kennis en kunde. Ziet u in mij een geschikte kandidaat voor deze functie? Dan zie ik een uitnodiging voor een oriënterend gesprek graag tegemoet.”
Voorbeeld 14
“Ziet u, net als ik, een goede match tussen u als werkgever en mij als werknemer? Met alle plezier licht ik mijn motivatie toe in een persoonlijk gesprek, al dan niet via Teams of Zoom.”
Voorbeeld 15
“Met het oog op mijn specialistische werkervaring, denk ik dat ik een zeer geschikte kandidaat ben voor deze functie. Ziet u dat ook zo? Dan kom ik graag binnenkort eens kennismaken.”
Voorbeeld 16
“In de bijlage vindt u mijn CV en portfolio. Ik kijk ernaar uit om in een persoonlijke setting te bespreken wat ik voor uw organisatie kan betekenen.”
Voorbeeld 17
“Zoals we tijdens ons telefoongesprek al concludeerden, delen we een passie voor goede koffie. Graag zou ik mijn cv en motivatie toelichten onder het genot van een sterke espresso.”
Voorbeeld 18
“Ik kijk ernaar uit om mijn steentje bij te dragen aan het succes van uw organisatie. Ik hoop daarom dat deze brief voor u aanleiding is om mij uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Voor meer informatie over mijn achtergrond, kennis en ervaring verwijs ik u naar de bijlage, waarin ik mijn CV heb opgenomen. Alvast bedankt voor uw reactie.”
Voorbeeld 19
“Tijdens het schrijven van deze brief ben ik nog enthousiaster geworden over de vacature. Vanzelfsprekend ben ik bereid om mijn enthousiasme in een gesprek toe te lichten. Een uitnodiging daartoe zie ik dan ook met veel belangstelling tegemoet. Voor aanvullende informatie over mijn werkervaring verwijs ik graag naar mijn CV.”
Afsluiting van een open sollicitatiebrief
In het geval van een open sollicitatiebrief kan je in de laatste alinea van je brief best iets doortastender zijn. Omdat je niet reageert op een openstaande vacature, weet je immers ook niet of en wanneer er contact met je opgenomen gaat worden.
Neem daarom zelf initiatief en kondig dit ook aan in de afsluiting van je motivatiebrief.
Voorbeeld 20 (open sollicitatiebrief)
“Graag wil ik mijn motivatie en ervaring persoonlijk met u bespreken. Ik neem aan het einde van de week contact met u op om te kijken of daar een mogelijkheid toe is.”
Slotzin in een brief voor een interne sollicitatie
Ga je intern solliciteren, dan mag je ook best iets informeler uit de hoek komen. Meestal heb je degene bij wie je intern solliciteert al eens gesproken, al dan niet over de interne vacature. Verwijs in je brief bijvoorbeeld naar een kort gesprek dat je al hebt gevoerd in het kader van de interne sollicitatie.
Voorbeeld 21 (interne sollicitatiebrief)
“Naar aanleiding van ons gesprek van vorige week heb ik mijn CV geüpdatet. Voor verdere informatie verwijs ik je dus graag naar de bijlage, waarin ik mijn curriculum vitae heb opgenomen. Ik kijk met veel plezier uit naar een vervolggesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik hoor graag van je!”
Afsluiting van een Engelse sollicitatiebrief
Schrijf je een Engelse sollicitatiebrief, dan moet je afsluiting doorgaans iets formeler zijn dan in het Nederlands. Zie het voorbeeld hieronder.
Voorbeeld 22 (Engelse sollicitatiebrief)
“Thank you for your time and consideration. I sincerely hope that this motivation letter gives rise to an invitation for an introductory meeting. For more detailed information, I would like to refer you to the appendix, which contains my resume. I look forward to hearing from you.”
Een goed einde is het halve werk
Nu je een passende afsluiting voor je sollicitatiebrief hebt en klaar bent met je CV maken, kun je je sollicitatie versturen. Doe je dat per mail, denk dan ook aan een goede sollicitatiemail. Als je potentiële werkgever voldoende raakvlakken ziet tussen jou en de gevraagde werknemer, zal hij jou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Je kunt na een paar dagen ook zelf je sollicitatie nabellen om de status van je sollicitatie op te vragen.
TIP Als de sluitingsdatum van de vacature het toelaat, kun je je brief het beste een nachtje laten liggen. De volgende dag bekijk je je sollicitatiebrief weer met een frisse blik, zodat je eventuele foutjes en onvolledigheden nog kunt verbeteren.