Heb je een afwijzing op je sollicitatie gekregen? Daar mag je best even van balen! Maar probeer er toch iets positiefs uit te halen. In dit blog vertellen we hoe je slim omgaat met een afwijzing.
Afwijzing sollicitatie: een leermoment waar je sterker van wordt
Het is niet leuk om een afwijzing op je sollicitatie te krijgen. Zeker niet als je al veel afwijzingen hebt gekregen of als je juist een heel goed gevoel bij je sollicitatie had.
Laat je negatieve gedachten los (let it go!) en houd moed. Probeer de afwijzing te zien als een leermoment waar je uiteindelijk weer een beter mens van wordt. Vraag om feedback en gebruik die om je volgende sollicitaties weer beter te maken. Zo zorg je er zelf voor dat de afwijzing op je sollicitatie leidt tot iets positiefs!
Wanneer afwijzing sollicitatie ontvangen?
Een sollicitatieprocedure bestaat uit een aantal onderdelen. Na ieder onderdeel van de sollicitatie kan je afgewezen worden. Meestal gebeurt dit direct na ontvangst van je CV en sollicitatiebrief; je wordt dan niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het kan ook zijn dat je na je eerste of tweede sollicitatiegesprek afgewezen wordt.
Afwijzing sollicitatie na CV en brief
De eerste stap in een sollicitatie is het opsturen van je CV en korte motivatiebrief. Als de recruiter of (HR-)medewerker geen match ziet tussen jou en de organisatie, kan dat een reden zijn om je af te wijzen. Je wordt dan niet uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.
Afwijzing sollicitatie na 1e of 2e gesprek
Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, heb je de kans om te laten zien wat je écht waard bent. Toch kan er ook na dit gesprek, en zelfs nog na het 2e sollicitatiegesprek, een afwijzing op je sollicitatie volgen. Bijvoorbeeld omdat er een andere kandidaat meer ervaring heeft.
Reden afwijzing sollicitatie
Er zijn veel uiteenlopende redenen dat je als sollicitant afgewezen kan worden. We hebben hieronder de meest voorkomende redenen voor een afwijzing op een rij gezet.
1. Afwijzing sollicitatie te veel ervaring
Het kan zijn dat je overgekwalificeerd was voor de functie. Dat wil zeggen dat je te veel werkervaring hebt en dat ze juist iemand zoeken die beter aansluit bij het functieniveau. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je met 10+ jaar ervaring solliciteert op een juniorfunctie.
2. Te weinig ervaring
Het omgekeerde kan ook gebeuren: dat je naar het idee van de recruiter juist te weinig werkervaring hebt. Dit kan gebeuren als je een starter op de arbeidsmarkt bent, maar ook als je een carrièreswitch maakt.
3. Je past niet in het profiel
Een afwijzing sollicitatie kan ook komen doordat je niet goed in het profiel past, bijvoorbeeld omdat je bepaalde vaardigheden niet beheerst of omdat je niet aan de opleidingseisen voldoet.
Als je toch het gevoel hebt dat je een goede kandidaat bent voor de functie, beschrijf dan een in je persoonlijke profiel op je CV en in je brief waarom je wél een goede match bent, of hoe je alsnog aan de functie-eisen gaat voldoen (bijvoorbeeld door een opleiding te volgen).
4. Er is een andere, betere kandidaat
Een van de meest gehoorde redenen voor een afwijzing op een sollicitatie is dat er een andere, betere sollicitant is aangenomen. Het kan zijn dat er zich een interne kandidaat heeft gemeld, die de voorkeur heeft gekregen boven externe sollicitanten. Of dat de recruiter met je directe concurrent gewoon net een betere klik had dan met jou.
5. Afwijzing sollicitatie persoonlijkheid
Neem een afwijzing nooit persoonlijk op, ook niet als je het gevoel hebt dat je bent afgewezen op basis van je persoonlijkheid. Een sollicitatiegesprek is ook maar een momentopname, waardoor het kan gebeuren dat je niet voldoende hebt laten zien wie je echt bent. Misschien ook wel omdat de zenuwen en sollicitatiestress de overhand hadden.
Een recruiter doorziet meestal al snel dat er geen match is tussen jouw persoonlijkheid en de organisatie. Als jij een zachtaardige peoplemanager bent, zal je niet floreren in een meedogenloze, extreem resultaatgerichte bedrijfscultuur. En als het team bestaat uit introverte IT’ers, dan pas jij daar als sociale, kletsgrage Brabander wellicht minder goed tussen. Onthoud goed: als een werkgever vermoedt dat er geen match is, dan is dit in geen geval een waardeoordeel over jou als persoon.
6. CV met veel fouten
Staan er schrijf- en taalfouten in je CV? Dat kan een reden zijn voor een afwijzing sollicitatie. De gedachte is vaak: als je je CV en brief al niet foutloos kan houden, hoe kan je dan goed en nauwkeurig je werkzaamheden uitvoeren? Ben je niet zo goed in taal, laat iemand anders je CV dan nalezen voordat je solliciteert.
7. Onduidelijk CV
Op je CV moet in één oogopslag duidelijk zijn wat jou de perfecte sollicitant maakt. Zorg er dus voor dat je CV kort en krachtig is (maximaal 2 A4’tjes) en dat de belangrijkste informatie meteen zichtbaar is. Het beste is om je CV af te stemmen op de vacature.
8. Afwijzing zonder reden
Soms doe je niets verkeerd tijdens de sollicitatieprocedure, maar word je alsnog afgewezen. Bijvoorbeeld omdat er toch een andere kandidaat beter gekwalificeerd was voor de baan. Dat is jammer. Ook als je een algemene afwijzingsbrief krijgt, kun je vragen wat de reden van de afwijzing was. Met die feedback kan je ervoor zorgen dat je bij een volgende sollicitatie weer beter uit de bus komt.
Redenen waar je nooit om afgewezen mag worden
Er zijn een aantal vormen van arbeidsdiscriminatie die in Nederland bij de wet verboden zijn:
- Leeftijd: een werkgever mag een kandidaat nooit afwijzen omdat -ie te oud of te jong is. Ben je jonger dan 18 jaar, dan mag je wel afgewezen worden als je leeftijd een goede uitoefening van de functie in de weg staat (bijvoorbeeld als je na 11 uur ‘s avonds nog moet werken). Of als er echt zwaarwegende bedrijfsbelangen meewegen, maar die moeten dan wel te verantwoorden zijn. Je mag dus niet afgewezen worden omdat je vanwege je leeftijd niet in het team past.
- Zwangerschap: je mag niet afgewezen worden omdat je als zwangere vrouw solliciteert. Een werkgever mag hier niet naar vragen, en ook niet naar een eventuele kinderwens.
- Gezondheid: als werkgever mag je niet vragen naar iemand gezondheid en eventuele ziektes, mentaal of fysiek. Een werkgever mag wel vaststellen of je als werknemer in staat bent de werkzaamheden uit te voeren. Ben je bijvoorbeeld kapster, dan mag een werkgever vragen of je wel in staat bent om meerdere uren achter elkaar te staan.
- Afkomst: een afwijzing voor een sollicitatie is niet gerechtvaardigd als dit op basis van je afkomst of nationaliteit is. Dit heeft immers geen invloed op hoe goed je bent in je werk.
- Godsdienst, politieke voorkeur, etc.: je religie of geloof mag geen reden zijn om afgewezen te worden, behalve als je religie een onderdeel is van de uitstraling van de organisatie (voorbeeld: verpleegster in een reformatorisch ziekenhuis). Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor je politieke voorkeur.
Afwijzen gebeurt meestal per mail of telefoon
Meestal krijg je een afwijzing sollicitatie per mail. Vaak krijg je een standaard antwoord waarom je niet bent gekozen, waarbij de reden voor de afwijzing niet duidelijk wordt. Op die manier hoeft het bedrijf geen persoonlijke mails te schrijven en dat scheelt weer tijd. Zo’n standaard afwijzingsbrief per mail ziet er meestal zo uit:
Afwijzing sollicitatie voorbeeld
Beste Marijke,
Hartelijk dank voor je sollicitatie naar de functie van Beleidsmedewerker bij de provincie Gelderland. Na een zorgvuldige afweging moet ik je helaas laten weten dat we de sollicitatieprocedure met één van de andere kandidaten gaan voortzetten.
Ik wil je hartelijk bedanken voor de tijd die je in de sollicitatie hebt geïnvesteerd, en voor je belangstelling in werken bij de provincie Gelderland. Ik wens je veel succes met eventuele volgende sollicitaties.
Met vriendelijke groet,
Colin van Goor
Ontvang je zo’n standaard afwijzing op je sollicitatie, dan is het de moeite waard om na te vragen wat de reden was. Soms krijgt een interne kandidaat de functie, of misschien was er een andere kandidaat die qua profiel beter past bij de organisatie.
Het kan ook zijn dat je wordt gebeld met de boodschap dat je de baan niet hebt gekregen. Dit komt soms als een verrassing. Vind je het lastig om ter plekke om feedback te vragen? Zet je vragen dan gerust later nog eens op de mail.
En dan zijn er ook nog bedrijven die helemaal niets van zich laten horen. Is dat het geval, dan kun je altijd zelf in de telefoon klimmen om te vragen wat de status van je sollicitatie is. Vraag of je CV en brief goed zijn ontvangen en hoe het vanaf hier verder gaat.
Hoe reageer je op een afwijzing sollicitatie?
Natuurlijk baal je als je wordt afgewezen voor een baan! Maar onthoud goed: het heeft niks te maken met jou als persoon. Laat een afwijzing op een sollicitatie je niet persoonlijk raken, want het zegt niets over hoe leuk, grappig, slim of gezellig je bent.
Vraag om feedback
Is het niet gelukt om je droombaan te krijgen? Vraag om feedback als je je sollicitatie gaat nabellen. Het kan helpen om te weten wat de reden is voor de afwijzing van je sollicitatie. De antwoorden op je vragen helpen je weer bij een volgende sollicitatie.
- Hoe kwam ik over tijdens het sollicitatiegesprek?
- Kan ik iets verbeteren aan mijn CV of sollicitatiebrief?
- Heb je tips voor een volgende sollicitatie?
- Op basis waarvan hebben jullie voor de andere kandidaat gekozen?
- Waren mijn motivatie en enthousiasme duidelijk genoeg?
- Wat had ik moeten doen om wél in aanmerking voor de functie te komen?
Stuur een positieve, vriendelijke bedanktmail
Hoe reageer je netjes op een afwijzing sollicitatie? Als je eenmaal weet wat de reden voor de afwijzing van je sollicitatie is, dan zou je nog een vriendelijke bedanktmail sturen. Geef daarin aan dat je het jammer vindt dat je het niet bent geworden, maar dat je graag op de hoogte blijft van toekomstige vacatures. Zo hou je de deur bij deze organisatie op een kier, waardoor je in de toekomst wellicht toch nog een kans krijgt.
Een voorbeeld van zo’n bedanktmail vind je hieronder:
Bedanktmail na afwijzing sollicitatie
Beste meneer Van Leeuwen,
Bedankt voor het prettige sollicitatiegesprek dat we vorige week donderdag hebben gevoerd. Ik vind het jammer om te horen dat ik niet ben uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek.
Werken bij Prénatal is nog steeds iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Mocht er in de toekomst weer een vacature ontstaan binnen uw team, dan zou ik daar graag op solliciteren.
Nogmaals hartelijk dank voor uw tijd en wie weet treffen we elkaar in de toekomst nog eens.
Met vriendelijke groet,
Denise Nelissen
Omgaan met afwijzing sollicitatie: blijf positief
Een afwijzing op je sollicitatie is vervelend. Het kan ook erg demotiveren om verder te solliciteren, zeker als je vaker afwijzingen op sollicitaties krijgt. Onze tip: ga niet bij de pakken neer zitten, maar blijf positief! Met de juiste mindset en motivatie zal je de baan vinden die bij je past.
Vergeet ook niet de feedback die je hebt gekregen bij je afwijzing, te gebruiken om je volgende sollicitatie beter te maken. Kun je nog iets verbeteren aan je CV of brief? Kun je je beter voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Of kun je nog aanvullende opleidingen of cursussen volgen waarmee je jezelf een aantrekkelijkere kandidaat maakt?
Krijg je vaak te maken met een afwijzing, dan kan je overwegen om met een loopbaancoach te gaan praten. Hij of zij kan je helpen je talenten te ontdekken. Daardoor krijg je meer inzicht in welke baan en welke organisatie het beste bij je past, zodat je snel die droombaan gaat scoren.
Zo voorkom je meer afwijzingen op je sollicitatie
Natuurlijk wil je liever nooit een afwijzing op je sollicitatie ontvangen. Je hebt immers niet voor niets gesolliciteerd op die baan. Toch kan het gebeuren dat je meerdere afwijzingen achter elkaar krijgt. Bijvoorbeeld omdat je niet duidelijk bent in je ambities, of omdat je CV niet aansluit bij het type functie waarop je solliciteert.
Doe de check op onderstaande punten en ga je volgende sollicitatie met opgeheven hoofd tegemoet:
TIP Maak een overtuigend CV. Hou het kort en bondig, maar wel informatief. En zorg er ook voor dat de opmaak aantrekkelijk is. Bijvoorbeeld met een van onze CV-templates.
TIP Zorg dat er op je LinkedIn-profiel dezelfde informatie staat als in je CV. Zo kan er geen verwarring ontstaan over je carrière tot nu toe.
TIP Laat iedereen weten naar welke functie je zoekt. Gebruik je netwerk ook om alvast een voet tussen de deur te krijgen bij de organisatie waar je wil werken: een netwerkgesprek is een uitstekende manier om ergens binnen te komen.
TIP Stel je eisen bij en verruim je blik. Misschien is je droombaan nog net iets te hoog gegrepen. Reageer ook eens op een vacature die net niet helemaal aansluit bij je wensen. Je weet nooit wat ervan komt!