Wat zijn jouw ambities? Bekijk hier 10 ambities voorbeelden

Ambities

In een sollicitatiegesprek wordt meestal gevraagd naar je ambities, bijvoorbeeld in de vorm van de vraag ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’. Ook in je sollicitatiebrief en CV kan je je ambities toelichten. Hoe kom je erachter wat jouw ambities zijn? Bekijk hier 10 ambities voorbeelden ter inspiratie.

 

Wat zijn ambities?

Volgens het woordenboek is de betekenis van ‘ambitie’: ‘het streven om carrière te maken, om hogerop te komen in een organisatie, om een betere positie te verwerven’. Maar je kan ambitie ook breder definiëren: ‘proberen een bepaald doel te bereiken’. Ambities hebben iets te maken met je wensen, doelen, dromen en plannen voor de toekomst.

Vaak zijn ambities werkgerelateerd, als je bijvoorbeeld wil doorgroeien naar een leidinggevende functie. Maar je kan ook persoonlijke ambities hebben, bijvoorbeeld dat je binnen een jaar 10 kilometer wil kunnen hardlopen zonder tussendoor te stoppen. En er zit ook nog iets tussenin, bijvoorbeeld dat je van je hobby ‘taarten bakken’ je werk wil maken door een eigen bakkerij te beginnen.

 

Het verschil tussen ‘ambities hebben’ en ‘ambitieus zijn’

Ambities en de competentie ‘ambitieus’ hangen sterk met elkaar samen, maar verschillen wel van elkaar. Een ambitieus persoon is heel gedreven om zijn of haar ambities waar te maken. Die legt de lat hoog en gaat doelgericht aan de slag om zijn toekomstvisie uit te voeren.

Ook als niet-ambitieus persoon kun je ambities hebben, al ben je dan waarschijnlijk minder ‘driftig’ bezig om deze carrièredoelen daadwerkelijk binnen afzienbare tijd te behalen.

 
Ambities 1

 

Ambities in je CV of motivatiebrief vermelden

Een goede plek om te delen wat je ambities zijn, is het persoonlijk profiel op je CV. In dit stukje tekst, dat je meestal bovenaan je CV zet, laat je zien wie je bent, wat je kan en waar je naar op zoek bent. Dit is dus de plek waarin je meer vertelt over je ambities, maar bijvoorbeeld ook over je drijfveren en kwaliteiten.

Ook in je motivatiebrief kun je ruimte maken voor het benoemen van je ambities. Probeer je ambities te laten aansluiten op de functieomschrijving uit de vacature. Vooral bij functies met doorgroeimogelijkheden is het vermelden van je ambities een goed idee. Meestal verwacht de werkgever dan al dat er kandidaten gaan reageren die weten wat ze willen en een duidelijke toekomstvisie voor zichzelf hebben.

Let er wel altijd op dat je carrièreplannen realistisch zijn en passen bij de functie waar je op solliciteert. Als je ambities en de vacature waarop je nu reageert te ver uit elkaar liggen, zal een werkgever niet snel geneigd zijn om je uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Bedenk dus goed of je je ambities bij deze organisatie waar kan maken voordat je ze op je CV of in je brief deelt. Bij een grote organisatie is dat meestal makkelijker dan bij een kleiner bedrijf.

 

Ambities bespreken in een sollicitatiegesprek

Ook tijdens een eerste of tweede sollicitatiegesprek kunnen je ambities besproken worden. Je gesprekspartner (bijvoorbeeld de recruiter, HR-medewerker of manager in spe) kan je vragen naar je ambities voor de toekomst, om te kijken of jouw carrièreplannen in lijn liggen met de functie.

Solliciteer je bijvoorbeeld op een uitvoerende functie terwijl je leidinggevende ambities hebt, dan is het belangrijk dat er binnen de organisatie voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Voor jou zelf, om je werk op de langere termijn interessant te houden, maar ook voor de werkgever, want die wil jou graag voor langere tijd aan zich binden.

Het is goed om sollicitatievragen over je ambities alvast voor je zelf te beantwoorden in de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Zo sta je straks niet met je mond vol tanden.

 

Sollicitatievragen over je ambities

  • Wat zijn je ambities?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  • Wat wil je over drie maanden bereikt hebben in deze functie?
  • Wat is de volgende stap in je carrière?
  • Waar wil je zijn aan het einde van je loopbaan?
 

Het is belangrijk om je ambities concreet te maken. Zeg dus niet dat je ambitieus bent, maar beschrijf wat je wil bereiken in je carrière. Zo laat je zien dat je goed nadenkt over je loopbaan en hoe je je persoonlijke en professionele doelen wil behalen. Daaruit blijkt ook een bepaalde gedrevenheid, een kwaliteit die een werkgever vaak goed weet te waarderen.

 
Ambities 2

 

Hoe kom je erachter wat je ambities zijn?

Meestal wordt ‘vanzelf’ duidelijk wat je ambitie is. Dat begint eigenlijk al bij de opleiding die je hebt gevolgd: de keuze voor deze opleiding heb je niet voor niets gemaakt. Vervolgens heb je een bepaald carrièrepad gekozen en terwijl je werkt, blijf je je ontwikkelen. Je ambities groeien eigenlijk op een natuurlijke manier met je mee.

Je kan ook een keer écht stil staan bij welke doelen je in je carrière wil behalen. Onderstaand stappenplan kan je daarbij helpen.

We hebben het in dit blog over de ambities voor je professionele leven, maar dit stappenplan kan je natuurlijk ook doorlopen voor je ambities in je privéleven.

 

1. Maak een overzicht van alle dingen die je graag wil bereiken in je carrière

Zet al je ideeën over je toekomstige carrière op papier. Sta jezelf toe om te dromen en ‘out of the box’ te denken. Waar liggen jouw talenten en interesses? Wat is je passie? Wat was je droombaan toen je nog een kind was? Wat wil je bereiken in het leven? Wat is jouw idee van ‘hogerop komen’ of ‘jezelf ontwikkelen’?

 

2. Selecteer de doelen die realistisch zijn voor de middellange termijn, en stel prioriteiten

Stap 2 is dat je je dromen toetst op haalbaarheid. Welke dromen zijn realistisch? Welke doelen kun je binnen een paar jaar behalen? Van welke passie zou je je werk kunnen (en willen) maken? Maak keuzes! Het kan lastig zijn om prioriteiten te stellen, maar juist door keuzes te maken kom je echt verder.

 

3. Maak je doelen concreet

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat je ambities zijn, moet je ze concreet gaan maken. Hoe ga je je doelen behalen? Wie kan je daarbij helpen? Welke stappen moet je daarvoor zetten? Moet je bijvoorbeeld een cursus volgen? Hoeveel tijd denk je nodig te hebben om je doel te behalen? En in welke omgeving kun je je doel bereiken?

Probeer ook te ontdekken welke beren je op de weg ziet. Ben je bang dat je plan gaat mislukken? Vind je het spannend wat anderen van jou denken? Bedenk voor elk bezwaar een concrete oplossing. Dat helpt je om je bezwaren het hoofd te bieden.

 

Zo, nu heb je een overzicht van je ambities op de middellange termijn. Je kunt hier nu een planning voor maken, zodat je daadwerkelijk aan de slag kunt met het bereiken van je doelen.

En onthoud goed: het is een kwestie van vallen en opstaan. Denk niet dat je je ambities snel of in één keer gaat waarmaken, maar hou vol. Al je ervaringen bij elkaar opgeteld, goed en slecht, zorgen dat je weer verder komt. De aanhouder wint!

 

Ambities voorbeelden

Wil je weten hoe een goede, concrete omschrijving van een ambitie eruit ziet? Bekijk dan hieronder een aantal ambities voorbeelden.

 

Ambitie voorbeeld 1

“Ik werk momenteel als callcentermedewerker. De afgelopen jaren heb ik veel nieuwe collega’s opgeleid. Ik vind het heel leuk om mijn kennis te delen met mijn team. Mijn ambitie is om binnen 5 jaar teamleider te worden.”

 
Ambities 3

 

Ambitie voorbeeld 2

“Data wordt in onze digitale wereld steeds belangrijker. Ik wil de komende periode graag mijn analytische vaardigheden verder ontwikkelen, zodat ik over een jaar of twee als data-analist aan de slag kan.”

 

Ambitie voorbeeld 3

“In mijn werk als Salesmedewerker is geen dag hetzelfde. Dat maakt dat ik elke dag weer beter wil zijn dat de dag ervoor. Ik ben gedreven, commercieel en resultaatgericht. Als ik mezelf een doel stel, dan ga ik daar ook ten volste voor. Ik streef er dan ook naar om dit jaar de Salesmedewerker te worden met de grootste omzet, waarbij ik de ambitie heb om de grens van 1 miljoen euro omzet te halen.”

 

Ambitie voorbeeld 4

“Als ondernemer ben ik altijd bezig met de toekomst. Ik heb dan ook een uitgebreid 10-jarenplan opgesteld, waarin ik onder andere de ambitie heb uitgesproken om 3 nieuwe winkels te openen, waarvan 1 in de binnenstad van Arnhem.”

 

Ambitie voorbeeld 5

“Duurzaamheid is voor mij een heel belangrijk onderwerp. Ik ben dan ook erg trots op de introductie van onze duurzame verpakkingen, die nu standaard worden gebruikt in een drietal supermarktketens. Als Sales Director wil ik de komende jaren nieuwe segmenten aanboren, waaronder grootschalige horeca, speciaalzaken en lokale initiatieven.”

 

Ambitie voorbeeld 6

“Zoals je waarschijnlijk ook hebt gemerkt in ons gesprek van vorige week, heb ik een sterke ambitie om mijn carrière voort te zetten als bedrijfscoach. Met mensen werken is namelijk wat ik het liefste doe.”

 

Ambitie voorbeeld 7

“Als klein meisje was ik op onze boerderij altijd omringd door dieren. Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse in dierenwelzijn. ‘Zorgen voor’ zit in mijn natuur. De voorbije jaren heb ik in mijn rol als Wijkverpleegkundige kwetsbare mensen in mijn buurt verzorgd, maar ik kijk ik ernaar uit om mijn passie voor dieren deel uit te laten maken van het vervolg van mijn carrière.”

 

Ambitie voorbeeld 8

“De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in de logistiek, maar inmiddels is de tijd aangebroken om mijn horizon te verbreden. Ik volg sinds begin dit jaar een opleiding aan de Fotoacademie. Ik heb mezelf tot doel gesteld om binnen jaar mijn fotografische documentaires te exposeren.”

 

Ambitie voorbeeld 9

“Op dit moment ben ik, naast mijn werk in de horeca, actief als vrijwilliger bij een dagbesteding. Ik ondersteun cliënten en begeleid hen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Ik haal hier veel voldoening uit. Mijn ambitie is om persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg te worden.”

 

Ambitie voorbeeld 10

“Medio vorig jaar ben ik gestart als Junior Accountmanager. Ik haal veel voldoening uit mijn werk en ga met plezier naar kantoor. Ik zou me dan ook graag verder willen ontwikkelen in deze rol, om op die manier binnen enkele jaren door te groeien naar de rol van Key Accountmanager.”

 
Ambities 4

 

De competentie ‘ambitieus’

Zoals hierboven al gezegd houdt de competentie ‘ambitieus’ iets anders in dan alleen ‘het hebben van ambities’. Bijna iedereen heeft wel een ambitie. Er zijn weinig mensen die geen toekomstplannen of -dromen hebben (voor hun carrière). Maar niet alle mensen met een ambitie zijn ook werkelijk ambitieus, want niet iedereen gaat doelgericht aan de slag om die plannen met enige snelheid tot uitvoer te brengen.

 

De competentie ‘ambitieus’ zit in je karakter en is daardoor lastig aan te leren. De kenmerken van ambitieuze mensen zijn:

  • Ze stellen zichzelf duidelijke doelen en leggen de lat hoog
  • Ze doen echt moeite om die doelen te behalen
  • Ze verwachten erkend te worden voor hun werk
  • Ze hebben vaak vernieuwende ideeën en een flinke portie lef
  • Ze zijn competitief van aard
  • Ze houden meestal niet van stilzitten
 

Tips over ambities en solliciteren

Wil je aan de slag met ambities in je CV, sollicitatiebrief of -gesprek? Lees dan hieronder onze handige tips.

 

  TIP 1   Je hóeft je ambities niet op je CV of in je brief te zetten.
Passen je ambities niet bij de functie waar je op solliciteert, bijvoorbeeld omdat je het ziet als een tussenstap voor het bereiken van je doel? Vermeld je ambities dan ook niet in je CV en brief, om verwarring te voorkomen.

 

  TIP 2   Leg de link tussen de functie en je ambities.
Je maakt je sollicitatie extra overtuigend als je een concrete link weet te leggen tussen je ambities en de functie waarop je solliciteert. Sluiten die naadloos op elkaar aan, bijvoorbeeld omdat het een functie met doorgroeimogelijkheden is, dan is het een slimme zet om je ambities te noemen. De organisatie weet dan dat ze ook op de langere termijn met jou een goede match zijn.

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *