Anoniem solliciteren? Bekijk de voor- en nadelen

Anoniem solliciteren

Discriminatie op de arbeidsmarkt speelt helaas ook in Nederland nog steeds een rol. Mensen hebben vooroordelen en discrimineren, bewust of onbewust. Dat zie je ook terug binnen bedrijven en organisaties. Anoniem solliciteren is een manier om zonder vooroordelen en discriminatie kandidaten uit te nodigen voor een eerste gesprek.

In dit blog lees je wat anoniem solliciteren is, en wat de argumenten zijn voor en tegen solliciteren zonder naam. En natuurlijk ook hoe je dat aanpakt.

 

Wat is anoniem solliciteren?

Discrimineren mag natuurlijk niet. Discriminatie op de arbeidsmarkt is zelfs bij wet verboden. Een werkgever mag geen onderscheid maken op grond van van godsdienst, politieke gezindheid, levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid of burgerlijke staat. Dat is nogal wat.

Werkgevers zien meestal al aan de personalia op je CV welk geslacht je hebt. Daarom is anoniem solliciteren bedacht. De werkgever ziet dan alleen of je qua werkervaring en opleiding een match bent voor de functie. De rest laat je weg. Denk aan naam, geboorteplaats, leeftijd, nationaliteit, burgerlijke staat en geslacht. En ja, ook je foto. Vooral gemeentes en andere overheidsbedrijven zien de voordelen van anoniem solliciteren.

 

Waarom zijn bedrijven begonnen met anoniem solliciteren?

In 2015 heeft het Sociaal Cultureel Planbureau onderzoek gedaan naar discriminatie tijdens sollicitatieprocedures. In de test solliciteerden ze met 3 precies dezelfde CV’s en motivatiebrieven. Het enige verschil was de naam.

Uit het onderzoek bleek dat alleen de naam al aanleiding was om te discrimineren. En dat terwijl het sollicitatieproces zou moeten draaien om het kiezen van de beste kandidaat voor de functie. Om discriminatie en vooroordelen tegen te gaan, zijn verschillende gemeentes gestart met anoniem solliciteren.

 

Voordeel van anoniem solliciteren voor de kandidaat

Met anoniem solliciteren krijgt iedereen dezelfde kans om uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek. Wel zo eerlijk. Je kan dan niet afgewezen worden om vooroordelen die geen invloed hebben op je kwaliteit van werken. We hebben een aantal vooroordelen hieronder op een rijtje gezet.

Niet-westerse (achter)naam
Vooroordeel: “Nederlands is vast niet je eerste taal. Dus je praat of begrijpt niet goed Nederlands. Dat is lastig communiceren met de collega’s.”

50+’er
Vooroordeel: “Je bent vastgeroest in oude patronen en niet meer flexibel. Dat is lastig want onze processen veranderen nogal eens.”

Vrouw
Vooroordeel: “Je wilt waarschijnlijk kinderen. En dus ook deeltijd werken. Dat kost ons meer dan wanneer ik iemand voor 40 uur aanneem.”

 

Voordelen van anoniem solliciteren voor de werkgever

Daarnaast heeft anoniem solliciteren ook voordelen voor werkgevers. Werkgevers die het zogenaamde ‘solliciteren zonder naam’ hebben omarmd, zijn zich vaak bewust van hun blinde vlek qua onbewust discrimineren en vooroordelen. En spreken nadrukkelijk uit dat ze een divers personeelsbestand willen. Een nobel streven. Zo laat je zien dat je openstaat voor iedereen.

Uit onderzoeken blijkt ook dat anoniem solliciteren de drempel verlaagt om te solliciteren, zeker voor mensen met een migratieachtergrond. Goed nieuws, en al helemaal met de huidige krapte van de arbeidsmarkt.

Wil je deze manier van solliciteren eens uitproberen? Trickle is een voorbeeld van een vacaturebank die in dit gat van de markt is gesprongen.

 

 

Nadelen van anoniem solliciteren

De voordelen zijn duidelijk. Maar na verschillende onderzoeken zijn de meningen toch verdeeld over het nut van anoniem solliciteren.

 

Je kunt je niet meer onderscheiden van andere sollicitanten
Net als met een schooluniform kun je met een anonieme sollicitatie niet goed laten zien wie je bent. En dat persoonlijke tintje wordt door zowel sollicitanten als werkgevers gemist.

Dit blijkt ook uit de ervaringen van de gemeente Zwolle. Hier werd gewerkt met een standaard contactformulier, waardoor er weinig ruimte was voor je eigen identiteit. Ook het ontbreken van vreemde talen was een gemis. Kennis over bijvoorbeeld de Arabische of Turkse kan zeker van toegevoegde waarde zijn als je bij de gemeente werkt.

De gemeente Amsterdam pakt het daarom anders aan. Daar solliciteer je niet anoniem, je laat juist zien wie je bent. Want daar mag je trots op zijn. Met anoniem solliciteren verloochen je toch een beetje je eigen identiteit.

 

Positieve discriminatie is onmogelijk
Is een organisatie al goed bezig met een beleid gericht op een divers personeelsbestand? Dan is het met anoniem solliciteren juist lastiger om bijvoorbeeld vrouwen, oudere werknemers en mensen met een niet-westerse achtergrond direct uit te nodigen. En dat is in sommige takken van sport wel wenselijk, zoals in de IT-wereld. Ook daar wil je diverse teams voor de beste resultaten.

 

Anoniem solliciteren is alleen een vorm van symptoombestrijding
Met anoniem solliciteren pak je discriminatie wel aan, maar niet bij de kern van het probleem. Het is een manier om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt bij een sollicitatie. Meer niet. Daarna, bij het gesprek, is het alsnog mogelijk dat vooroordelen onbewust toch een rol spelen. Het voordeel is wel dat je die als sollicitant direct kunt weerleggen. Je bent tenslotte niet voor niks uitgenodigd!

 

Resultaten ten opzichte van ‘gewoon’ solliciteren zijn niet doorslaggevend genoeg
Bij de gemeente Den Haag is anoniem solliciteren een standaard in hun wervingsbeleid. Naast andere maatregelen om discriminatie tegen te gaan, zoals bewustwordingscampagnes en trainingen. Zij zagen het aantal mensen met een andere achtergrond duidelijk stijgen.

Maar andere gemeentes, zoals Nijmegen en Utrecht, hebben dezelfde proef gedaan als Den Haag en zagen helaas niet genoeg verschil met ‘gewoon’ solliciteren. Daarom zijn zij gestopt met anoniem solliciteren.

 

Conclusie

Kortom: er kleven voordelen én nadelen aan anoniem solliciteren. In sommige gevallen en bij sommige werkgevers kan het goed werken, maar helaas is dat niet altijd het geval.

 

Kom je er niet uit? We helpen je graag

Twijfel je of je anoniem wil solliciteren? Neem contact met ons op. We helpen je met je keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *