Van oudsher wordt vaak de burgerlijke staat op het CV vermeld. Veel mensen denken dat dit zo hoort. Hier lees je alles over hoe (en óf) je je burgerlijke staat op je CV moet zetten.
Wat is ‘burgerlijke staat’?
Je burgerlijke staat zegt iets over het al dan niet hebben van een wettelijke partner. Dus of je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan met iemand, en of deze relatie nog steeds bestaat.
Hoe weet je wat je burgerlijke staat is? Belangrijke levensgebeurtenissen, zoals geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden, worden bijgehouden in de burgerlijke stand. Je kan een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand opvragen om aan te tonen welke burgerlijke staat je hebt.
Burgerlijke staat opties
Sinds 1 januari 1998 zijn er zijn volgens het CBS officieel 7 burgerlijke staat opties:- Ongehuwd
- Wettig gehuwd
- (Geregistreerd) partnerschap
- Gescheiden na huwelijk
- Gescheiden na partnerschap
- Verweduwd na wettig huwelijk
- Verweduwd na partnerschap
Toch wordt de burgerlijke staat op het CV vaak breder ingevuld. Zo zou je onder deze noemer bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat je samenwoont of single bent, ook al is dat geen officiële optie. Soms wordt de burgerlijke staat op het CV ook gebruikt om aan te geven of en hoeveel kinderen je hebt. Onder het kopje ‘burgerlijke staat’ op je CV zou je dus ook kunnen noemen:
- Alleenstaand / single
- Samenwonend
- Getrouwd, 2 kinderen
Burgerlijke staat op je CV: mag wel, hoeft niet
Je burgerlijke staat is een van de gegevens die niet verplicht zijn op je CV. Wil je dit delen met je potentiële werkgever, dan mag dat – maar het hoeft niet.
Solliciteer je op een nieuwe baan, dan is het vaak namelijk helemaal niet relevant wat je burgerlijke staat is. Of je getrouwd bent of niet, zegt namelijk niets over je professionele kwaliteiten, ervaring of kennis. In veruit de meeste gevallen is het dus overbodig om je burgerlijke staat op je CV te zetten.
Banen waarbij je burgerlijke staat in je voordeel kan werken
Ondanks dat het meestal niet nodig is om je burgerlijke staat te delen, laat het wel zien dat je transparant bent en geen informatie achterhoudt. Ook zijn er vacatures waarin informatie over je partner en gezin in je voordeel kan werken.
Als je solliciteert op een flexibele baan waarin je lang en veel van huis bent
Bijvoorbeeld: medewerker bij de landmacht, skileraar, internationaal sales manager
Ben je alleenstaand, dan zou dat in je voordeel kunnen werken als je solliciteert op een baan waarin je erg flexibel moet zijn. Als je vaak en lang van huis moet zijn voor je werk, is dat waarschijnlijk makkelijker als je geen gezin hebt dat op je aanwezigheid rekent. Gebruik ook termen als ‘spontaan’, ‘flexibel’ en ‘geen 9-tot-5 mentaliteit’ in je CV om dit kracht bij te zetten.
Als je solliciteert op een baan waarin vertrouwen en loyaliteit heel belangrijk zijn
Bijvoorbeeld: relatietherapeut
Ben je getrouwd, dan beschik je waarschijnlijk ook over kwaliteiten die op de werkvloer worden gewaardeerd, zoals loyaliteit, trouw, eerlijkheid en geduld. Je hebt dan duidelijk een streepje voor als je minstens een langere relatie hebt (gehad).
Burgerlijke staat laat iets zien over jou als privépersoon
Je potentiële werkgever wil natuurlijk graag weten of je geschikt bent op professioneel niveau, maar het is minstens zo belangrijk dat er een goede persoonlijke klik is. Door je burgerlijke staat te vermelden op je CV, laat je meteen ook iets zien van jou als privépersoon. Ook dat kan onbewust in je voordeel werken.
Redenen om je burgerlijke staat niet te vermelden
Een van de belangrijkste reden om je burgerlijke staat op je CV achterwege te laten, is ruimtegebrek. Je hebt immers maar twee pagina’s waarop je al je kennis en kunde kunt tentoonspreiden. De kostbare ruimte die je burgerlijke staat inneemt op je CV, kun je misschien beter voor iets anders gebruiken.
Het delen van je burgerlijke staat kan helaas ook leiden tot discriminatie, ook al is dit in Nederland bij wet verboden. Ben je bijvoorbeeld gescheiden, dan kan je potentiële werkgever wellicht een (onterechte) negatieve indruk van je krijgen, bijvoorbeeld dat je onbetrouwbaar bent of emotionele problemen hebt. Denk je dat het melden van je burgerlijke staat tot vooroordelen kan leiden, laat het dan weg. Ook in een sollicitatiegesprek hoef je geen antwoord op deze vraag te geven, als je je daar niet prettig bij voelt.
Kinderen op je CV bij burgerlijke staat?
Vaak wordt er ook bij de burgerlijke staat vermeld of iemand een of meer kinderen heeft. Ook dit is niet verplicht, maar kan wel een goede indruk wekken.
Mensen met kinderen hebben namelijk vaak baat bij voorspelbaarheid en stabiliteit. Als je kinderen hebt, ben je waarschijnlijk minder snel geneigd om te jobhoppen. Je zoekt (financiële) zekerheid en dat is fijn voor een werkgever die iemand aan wil nemen voor de langere termijn.
Een andere reden om te noemen dat je kinderen hebt, is als je graag met kinderen wil werken. Bijvoorbeeld: als pedagogisch medewerker in de kinderopvang, basisschoolleraar of kinderpsycholoog. Je bent immers ervaringsdeskundige en dat zal zeker in je voordeel werken. Toch zul je ook je professionele vaardigheden nog moeten laten zien, bijvoorbeeld in je persoonlijk profiel.
Hoe zet je je burgerlijke staat op je CV?
De beste plek om je burgerlijke staat op je CV te vermelden, is onder het kopje ‘Personalia‘. Je kunt in dit onderdeel op je CV zoveel informatie delen als waar je je zelf prettig bij voelt.
Er zijn verschillende woorden die je hiervoor kunt gebruiken. ‘Burgerlijke staat’ is het meest gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook het woord ‘Gezinssituatie’ gebruiken.
Burgerlijke staat: gehuwd
Getrouwd: ja
Persoonlijk: samenwonend, 1 dochter
Gezinssituatie: getrouwd met Elisabeth, vader van Cas (’18) en Jesse (’19)
Hierboven zag je al hoe je je burgerlijke in woorden kan omschrijven. Maar je kunt er ook een icoontje voor gebruiken, zoals je soms ziet in onze CV voorbeelden. Bijvoorbeeld een poppetje met daarachter je burgerlijke staat (‘👤: alleenstaand’). Of een icoontje van een koppel (👥) als je getrouwd bent. Of misschien zelfs wel een emoji waarin je je gezin symboliseert: 👪.
Samengevat:
Of het verstandig is om je burgerlijke staat op je CV te vermelden, moet je zelf inschatten. Denk je dat het in je voordeel kan werken, doe het dan gerust. Twijfel je, doe het dan niet.