Competenties op je CV: onderscheid jezelf met je kernkwaliteiten

Competenties op je CV: onderscheid jezelf met je kernkwaliteiten

Als je aan het solliciteren bent, komt het woord ‘competenties’ je vast bekend voor. Maar wat zijn competenties nou precies? En moet je je competenties op je CV zetten? In dit blog geven we het antwoord op de 5 meestgestelde vragen over competenties.

Wat zijn competenties?

Het woord ‘competentie’ betekent letterlijk ‘vaardig zijn in iets’. Het is een afgeleide van het woord ‘competent’, dat ook wel ‘bekwaamheid’ betekent. Een competentie laat zien over welke vaardigheid, talent of kennis je beschikt. Of: waar je goed (beter dan gemiddeld) in bent. Competenties vertellen dus in een paar woorden waar jouw kernkwaliteiten liggen. Dankzij je competenties weet je potentiële werkgever beter wat voor type werknemer jij bent.

Competenties zijn de bouwstenen van je gedrag. Dat klinkt abstract, maar je kunt het eigenlijk zien als een ijsberg. Het topje van de ijsberg is je daadwerkelijke gedrag. Alles wat onder water ligt, zijn de eigenschappen van je gedrag, die ervoor zorgen dat jij bepaald gedrag vertoont. Bijvoorbeeld ‘gestructureerd’ of ‘onafhankelijk’. Voor een deel beschik je van nature over bepaalde competenties, maar je kunt competenties ook aanleren of ontwikkelen tijdens je leven.

Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?

Het is makkelijk om vaardigheden en competenties met elkaar te verwarren. Vaardigheden zijn dingen die je goed kunt. Je bent bijvoorbeeld heel vaardig in de Franse taal, of met Microsoft Excel. Een competentie is zichtbaar gedrag, een kwaliteit, een persoonlijke eigenschap. Bijvoorbeeld ‘oog voor detail’ of ‘creatief’. Zowel vaardigheden als competenties horen thuis op je CV, maar wel onder een ander kopje.

Hoe weet je wat je competenties zijn?

Je kunt jouw competenties achterhalen door goed en kritisch naar jezelf te kijken. Wat zijn je goede eigenschappen? Wat zorgt ervoor dat jij je werk goed doet, dat collega’s of klanten tevreden met jou zijn? Je kan ook anderen vragen wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Op internet zijn er ook competentietesten en competentiegidsen beschikbaar, bijvoorbeeld van de overheid.

Moet je competenties op je CV zetten?

Je competenties vertellen iets over jou als werknemer. Dat jij je competenties weet te benoemen, geeft aan dat je over zelfkennis beschikt en gericht bent op groei en leren. Door het benoemen van competenties op je CV krijgt je potentiële werkgever een beter beeld van wie je bent en wat je kunt. Het geeft extra informatie over jou als persoon en werknemer, net zoals dat een foto op je CV in je voordeel kan werken. Bovendien zorgen competenties op je CV ervoor dat het geen gortdroge opsomming van feiten is, maar juist ook een toekomst- en ontwikkelingsgericht document. Zo vergroot je de kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek.

  TIP   Soms is het handig om je CV niet chronologisch op te stellen, maar juist je competenties en vaardigheden centraal te stellen. Lees hier meer over het vaardigheden-CV.

 

Competenties op je CV?

Al onze CV-templates beschikken over ruimte om je competenties of kwaliteiten te benoemen.

Bekijk alle CV-templates

 

Wat zijn tips bij het plaatsen van competenties op je CV?

  • Zet niet meer dan 5 tot 7 competenties op je CV.
  • Lieg niet over je competenties.
  • De ideale werknemer bestaat niet. Het is haast onmogelijk om aan alle competenties te voldoen die worden gevraagd in de vacature. Zorg ervoor dat je niet onecht overkomt.
  • Blijf weg van clichés, zoals “Ik ben een teamplayer, maar ik kan ook goed zelfstandig werken”. Het kan misschien wel waar zijn, maar je onderscheidt jezelf er niet mee van andere kandidaten.
  • Noem (al dan niet in je sollicitatiebrief) een aantal voorbeelden die bewijzen dat jij over de betreffende competenties beschikt. Waaruit blijkt dat jij over een competentie beschikt?

Voorbeelden van competenties op je CV of in je sollicitatiebrief

Hoewel je op CV vaak niet veel ruimte hebt, kun je daar vaak wel een opsomming kwijt van je competenties. Onze CV-templates bieden bijvoorbeeld altijd ruimte om je competenties te benoemen. Je kan je competenties op je CV ook verwerken in je profielschets of zelfs per functie benoemen. Op je sollicitatiebrief heb je meer ruimte om voorbeelden te geven van je competenties. Bijvoorbeeld:

  • “Ik heb een groot empathisch vermogen. Als cliënten bij mij langskomen, kan ik me goed inleven in hun verhaal en bied ik niet alleen een luisterend oor, maar ook passend advies.”
  • “Ik ben innovatief – ik vind het leuk om nieuwe ideeën te verzinnen en hier draagvlak voor te creëren binnen de organisatie. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan met Project X, waardoor we uiteindelijk een omzetverhoging hebben gerealiseerd van twee ton.”
  • “Ik ben een echte motivator. Ik vind het belangrijk dat mensen goed op hun plek zitten. Als ik merk dat een van mijn teamleden achterblijft, weet ik hem op een positieve manier te motiveren zodat hij weer met plezier naar zijn werk gaat en goede resultaten boekt.”

Een overzicht van competenties

Er zijn vele verschillende competenties. Hieronder zie je een uitgebreid overzicht van competenties dat je kan helpen om te bepalen welke competenties je op je CV kunt zetten.

Aanpassingsvermogen
Ambitieus
Analytisch
Anticiperend
Assertief
Besluitvaardig
Betrokken
Betrouwbaar
Coachen
Collegiaal
Commercieel
Communicatief vaardig
Conceptueel denken
Creatief
Delegeren
Diplomatiek
Doelgericht
Doorzettingsvermogen
Durf
Effectiviteit
Empathisch
Energiek
Flexibel
Gedisciplineerd
Individualiteit
Initiatief nemen
Innovatief
Inspireren
Integriteit
Klantgericht
Kritisch denken
Kwaliteitsgericht
Leervermogen
Lef
Leiderschap
Loyaal
Luisteren
Marktgericht
Mensenkennis
Motiverend
Multicultureel bewustzijn
Netwerkvaardigheid
Omgevingsbewustzijn
Onafhankelijk
Ondernemerschap
Oog voor detail
Oordeelsvorming
Organisatiebewustzijn
Organiseren
Overtuigingskracht
Plannen
Positief
Presenteren
Prioritering
(Pro)actief
Reflectief
Resultaatgericht
Risicobewust
Samenwerken
Sensitiviteit
Snel schakelen
Sociaal
Stressbestendig
Taakgericht
Timemanagement
Toewijding
Vasthoudend
Verandervermogen
Visie

Hulp nodig bij het bepalen van je competenties?

Vind je het ingewikkeld om je competenties onder woorden te brengen? Daar helpen we je graag bij! Zo kunnen we bij het herschrijven van je CV samen proberen je competenties te verwoorden en op je CV te plaatsen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Tags

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top
Ben jij al klaar voor een succesvolle sollicitatie?

Gebruik onderstaande code voor 10% korting op het downloaden van je CV-template:

      TEMPLATEKORTING10