Computervaardigheden op je CV zetten: zo pak je het aan

Computervaardigheden CV

In de digitale, online wereld van tegenwoordig is enige computerkennis echt een must. Maar hoe zet je computervaardigheden op je CV? En welke programma’s zijn het noemen waard? Je leest het in dit blog.

 

Wat zijn computervaardigheden?

Computervaardigheden op je CV tonen aan hoe goed jij met computers en computerprogramma’s om kan gaan. Ze laten zien dat je in staat bent om bepaalde software en hardware in te zetten om je werk goed uit te voeren.

 

Software vaardigheden

Software is de set van programma’s die ervoor zorgt dat de hardware onderdelen aangestuurd worden. Dit zijn de computerprogramma’s en apps zoals Microsoft Word, Adobe Photoshop, Google Chrome etc. Maar ook de systeemsoftware zoals Windows en MacOS X. Meestal is dit wat onder ‘computervaardigheden’ wordt verstaan.

 

Hardware vaardigheden

Hardware is al het tastbare in en rond je computer. De fysieke apparatuur dus, zoals een toetsenbord, muis, beeldscherm, de computer zelf en alle onderdelen waar je computer uit bestaat.

 

Programmeertalen, databases, netwerktechnologieën…

Onder computervaardigheden wordt soms ook specialistische technische kennis geschaard. Bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van databasebeheer (zoals MySQL), programmeertalen (HTML, PHP, CSS, JavaScript) en netwerktechnologieën. In het CV van een IT’er heeft dit een grote meerwaarde, maar in een standaard CV komt dit niet aan bod.

 

Waarom computervaardigheden op je CV zetten?

Computervaardigheden behoren tot je hard skills, net als bijvoorbeeld je talenkennis. Hard skills zijn meetbaar en leerbaar: je beheerst je computervaardigheden in een bepaalde mate, van basis- tot expertniveau. Daarnaast zijn hard skills uitvoerend van aard, dat wil zeggen: je kan er echt iets mee doen. Dit in tegenstelling tot soft skills (je competenties), een subjectieve set van (inter)persoonlijke vaardigheden die sterk samenhangt met je karakter.

Door je hard skills als onderdeel op je CV te vermelden, zoals je computervaardigheden, laat je zien dat je kennis hebt van bepaalde zaken. Hoe specifieker je die vaardigheden en skills beschrijft, des te beter ziet een werkgever wat jouw waarde is. Bovendien onderscheid je jezelf, zeker met specialistische computerkennis, van je concurrenten.

 

Computervaardigheden op je CV?

Al onze CV-templates beschikken over ruimte en een speciale opmaak om je computerkennis weer te geven.

Bekijk alle CV-templates
 

Wat zijn basis computervaardigheden?

Computers en het internet zijn niet meer van de werkvloer weg te denken. Werkgevers gaan ervan uit dat hun sollicitanten met een computer om kunnen gaan. Tot de basis computervaardigheden behoren tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word, en e-mailprogramma’s zoals Microsoft Outlook of Gmail.

Ook kennis van het internet en digitale vaardigheden behoren tegenwoordig tot de basis computervaardigheden. Een werkgever mag er ook vanuit gaan dat je online informatie kunt opzoeken via bijvoorbeeld Google, en digitaal met anderen kan communiceren via bijvoorbeeld WhatsApp.

Basis computervaardigheden behoren tegenwoordig tot de standaard vaardigheden van elke sollicitant. Het is daarom eigenlijk overbodig om basis computervaardigheden op je CV te zetten. Maar ben je bijvoorbeeld een expert in Excel en draai jij je hand niet om voor ingewikkelde draaitabellen en uitgebreide data-analyses? Of heb jij een prachtig CV gemaakt in Word of in Google Docs? Ondanks dat dit basis computervaardigheden zijn, is jouw beheersing van deze software dan zeker het vermelden waard.

 

Welke computervaardigheden zet je op je CV?

Onder de noemer ‘Computervaardigheden’ op je CV benoem je meestal je kennis van computerprogramma’s en apps. Je hoeft alleen verder uitweiden over specifieke computerkennis van bijvoorbeeld hardware, programmeertalen of netwerktechnologieën als je solliciteert op een functie waarin deze kennis noodzakelijk is. Bijvoorbeeld software ontwikkelaar, data-analist of UX designer.

De meest gangbare computervaardigheden zijn:

  • Besturingssystemen: Windows, MacOS X, Android
  • Microsoft Office / Microsoft 365: Word, Excel, PowerPoint, Outlook
  • Google software: Google Docs, Google Spreadsheets, Google Drive, Gmail
  • Grafische software van Adobe: Photoshop, InDesign, Illustrator
  • Computervaardigheden waarmee je websites kunt beheren, zoals HTML (een vrij eenvoudige programmeertaal), Google Analytics (software waarmee je statistieken over je website kunt bijhouden) en WordPress (een platform waarmee je een website kunt bouwen)

Je kunt computervaardigheden vrij breed interpreteren. Het gaat eigenlijk niet alleen om je kennis van bepaalde programma’s, maar om je digitale vaardigheden in het algemeen. Ben je bijvoorbeeld Online Content Marketeer, dan zou je ook gerust je vaardigheden in digitale tools zoals Google AdWords, Instagram en MailChimp kunnen omschrijven.

 
Computervaardigheden CV 1

 

Computervaardigheden niveau: van basis tot expert

Het is handig om je computervaardigheden op je CV een waarde te geven. Je kunt bijvoorbeeld op een schaal van 1 tot 5 aangeven hoe goed je een bepaald computerprogramma beheerst, waarbij ‘1’ op basisniveau is en ‘5’ op expertniveau.

Let daarbij wel op dat je niet al je computerkennis een ‘5’ geeft. Dit komt niet geloofwaardig over.

 

Hoe noem je computervaardigheden op je CV?

Er zijn verschillende benamingen die je kunt op je CV kunt gebruiken voor je computervaardigheden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Kennis: computerkennis, IT-kennis, automatiseringskennis, systeem- en software kennis
  • Vaardigheden: computervaardigheden, IT-vaardigheden, technische vaardigheden, digitale vaardigheden
  • Skills: IT skills, computer skills
 

Waar zet je je computervaardigheden op je CV?

Het beste is om je computervaardigheden op je CV in de zijbalk te zetten. Aangezien je computerkennis meestal niet de belangrijkste informatie is op je CV, is het het beste om dit op de tweede pagina te zetten.

Beperk jezelf tot maximaal 6 computervaardigheden, die je echt goed beheerst en waarmee je jezelf onderscheidt van je concurrenten. Als je er meer op je CV zet, wordt het al snel overdadig en verliest het aan kracht en geloofwaardigheid. Een uitzondering is natuurlijk als het relevant is voor je sollicitatie om al je automatiseringskennis op je CV te vermelden.

 

Voorbeelden van computervaardigheden op je CV

Vroeger bestonden CV’s alleen uit tekst. Tegenwoordig is het juist heel goed als je CV ook visueel aantrekkelijk is. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van hoe je je computerkennis op je CV visueel kunt weergeven in een van onze CV-templates.

 
Computerkennis CV voorbeeld 1
Computerkennis CV voorbeeld 2
Computerkennis CV voorbeeld 3
Computervaardigheden CV voorbeeld 4
Computervaardigheden CV voorbeeld 5
Computervaardigheden CV voorbeeld 6
Bekijk alle CV-templates

 

Hoe kun je computervaardigheden leren?

Zoals gezegd zijn hard skills, zoals je computerkennis, te leren. Dit type vaardigheden kun je gedurende je carrière verder ontwikkelen, bijvoorbeeld door:

  • Een opleiding te volgen
  • Een cursus, workshop, training of masterclass te volgen
  • Je kennis tijdens je werk te vergroten door het ‘gewoon te doen’ (learning on the job)
  • Boeken, tijdschriften of blogs te lezen over dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *