Zó zet je cursussen op je CV

Cursussen op CV

Heb je relevante cursussen gevolgd die je graag op je CV wil zetten? Zeker doen, want het helpt bij een goede eerste indruk. Maar welke cursussen zijn noemenswaardig? En waar zet je cursussen op je CV? Je leest het hier.

 

Waarom zou je cursussen op je CV zetten?

Cursussen, trainingen en workshops zijn handige manieren om meer kennis op te doen over je vakgebied. Aan de hand van de cursussen op je CV kan je laten zien dat je bepaalde vaardigheden hebt verworven of je hebt verdiept in een specifiek onderwerp. Daardoor word je een aantrekkelijke kandidaat voor een potentiële werkgever.

Ook toon je met cursussen aan dat je het belangrijk vindt om te blijven leren. Dat spreekt zeker in je voordeel tijdens een sollicitatie.

 

Hoe bepaal je welke cursussen je op je CV moet zetten?

Niet alle cursussen zijn per definitie nuttig om op je CV te zetten. Wees kritisch en check of je cursussen wel actueel zijn en relevant voor de functie.

 

✓ Relevant voor de functie
Vermeld alleen cursussen die relevant en van toegevoegde waarde zijn voor de functie waarop je solliciteert. Komen de vaardigheden en kennis die je tijdens de cursus hebt opgedaan, goed van pas in je nieuwe functie? En sluit de cursus goed aan op jouw vakgebied? Dan kun je de cursus op je CV zetten.

 

✓ Actueel
Als je vakgebied snel en vaak verandert, dan heb je waarschijnlijk niet veel meer aan een cursus van tien jaar geleden. Beperk je dus tot recente cursussen op je CV.

 

Welke cursussen zet je beter niet op je CV?

Er zijn ook een aantal redenen te bedenken waarom je bepaalde cursussen op je CV beter kunt weglaten.

 

✗ Niet relevant
Heeft de gevolgde cursussen geen enkel raakvlak met de functie waarop je solliciteert? Laat de cursus dan weg op je CV. Wil je werken als verpleegkundige, dan heeft een cursus marketing waarschijnlijk geen enkele toegevoegde waarde.

 

✗ Gedateerd
Heb je in de jaren negentig een typediploma gehaald en een basiscursus Microsoft Word gevolgd? Je mag aannemen dat je tegenwoordig weet hoe je moet typen en hoe Word werkt. Zulke gedateerde cursussen kun je dus beter niet op je CV noemen.

 

✗ Te persoonlijk
Cursussen die je volgt uit een persoonlijke interesse zijn hartstikke interessant, maar niet per se voor je nieuwe werkgever. Denk er dus goed over na of je dergelijke cursussen wel op je CV wilt zetten.

 
Cursussen op CV 1
 

Taalcursussen en EHBO-cursussen: een verhaal apart

Er zijn een paar soorten cursussen die altijd goed zijn om te vermelden op je CV. Taalcursussen laten zien dat je meerdere talen spreekt en dat is altijd waardevol. Dit kun je ook nog eens extra onderstrepen in je talenkennis.

Ook een EHBO-cursus is altijd van toegevoegde waarde op je CV, zeker als je daarbij ook nog je BHV-diploma hebt gehaald (bedrijfshulpverlening). Het is altijd handig als iemand op de werkvloer weet wat -ie moet doen in geval van nood.

 

Hoe zet je cursussen op je CV?

Er zijn drie gegevens die je altijd moet noemen als je een cursus op je CV zet.

  • De naam van de cursus
  • Het opleidingsinstituut waar je de cursus hebt gevolgd
  • Het jaar waarin je de cursus hebt gevolgd

Gaat het om een cursus die je bij je werkgever hebt gevolgd, dan kun je hier ‘Interne cursus bij Organisatie X’ bij zetten in plaats van het opleidingsinstituut.

  TIP   Zet altijd je meest recente cursus bovenaan, net zoals bij je werkervaring en opleidingen: de anti-chronologische volgorde op je CV.

  TIP   Het was vroeger gebruikelijk om expliciet te vermelden of je een cursus succesvol hebt afgerond, bijvoorbeeld door erbij te zetten: ‘Certificaat behaald: ja’. Doorgaans kan je ervan uitgaan dat je de cursussen op je CV daadwerkelijk afgemaakt hebt, dus hoef je dit niet extra te benadrukken.

 

Cursus ‘Project Management Essentials’
Cadence Europe | 2020

Cursus ‘Feedback geven en ontvangen’
Schouten en Nelissen | 2018

Training ‘Omgaan met agressie’
Bureau Op Eigen Kracht | 2017

Cursus ‘Privacy & Security Awareness’
Interne cursus bij Rabobank | 2012

 

Waar zet je cursussen op je CV?

Er zijn een aantal plekken op je CV waar je je cursussen kunt vermelden.

Cursussen onder een apart kopje
De meest gangbare manier om je cursussen op je CV te zetten, is door een apart onderdeel te maken met de titel ‘Cursussen’. Dit staat meestal onder het kopje ‘Opleidingen’, of (wanneer je CV-template dat toestaat) in de zijbalk.

 

Cursussen onder het kopje ‘Opleidingen’
Heb je niet zo veel cursussen gevolgd dat je hier een apart onderdeel op je CV aan wil wijden? Of heb je meerdere langdurige cursussen gevolgd? Dan kun je er ook voor kiezen om deze onder het kopje ‘Opleidingen’ te zetten.

 
Cursussen op CV 2
 

Verschil tussen cursussen, trainingen, certificaten, workshops, masterclasses etc.

Hoe je dit onderdeel noemt, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Doorgaans kun je cursussen, trainingen, certificaten, workshops en masterclasses met een gerust hart onder een noemer op je CV zetten. Wil je toch graag onderscheid maken, noem het dan bijvoorbeeld ‘Cursus: inzicht in invloed’ en ‘Training: coachend leidinggeven’.

Onze CV-templates hebben altijd ruimte voor cursussen. Bekijk hieronder de drie populairste CV-templates van dit moment.

Bekijk alle CV-templates
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *