CV uploaden naar LinkedIn: moet je je CV toevoegen aan je LinkedIn-profiel of niet?

CV uploaden LinkedIn

Is het handig om je CV te uploaden naar LinkedIn? En als je je CV op LinkedIn wil plaatsen, waar doe je dat dan? Op deze vragen (en meer!) geven we je in dit blog graag antwoord.

 

Waarom zou je je CV op LinkedIn plaatsen?

Ben je actief aan het solliciteren? Dan zullen recruiters je ongetwijfeld opzoeken op LinkedIn. Het is dus belangrijk dat je op LinkedIn een compleet en netjes overzicht van je carrière tot nu toe hebt staan.

Hoewel je werkervaring en opleidingen al op je LinkedIn-profiel staan, kun je ervoor kiezen om ook je CV op LinkedIn te plaatsen. Zeker als je een mooi CV hebt waarmee je de aandacht trekt en opvalt tussen de concurrentie, kan dit van toegevoegde waarde zijn. Hiermee laat je namelijk ook een stukje van je persoonlijkheid zien.

 

Nadelen van je CV toevoegen aan je LinkedIn-profiel

De voordelen voor het CV uploaden op LinkedIn zijn eigenlijk vrij klein als je het vergelijkt met het aantal redenen om je CV juist niet toe te voegen aan je LinkedIn-profiel. Het blijft je eigen keuze, maar het uploaden van je CV naar je LinkedIn-profiel is niet iets wat wij aanraden – en wel om de volgende nadelen.

 

Je CV bevat informatie die je liever privé houdt
Op je CV staan ook persoonlijke gegevens zoals je e-mailadres, die je misschien liever privé wil houden. Het is niet nodig om je telefoonnummer of e-mailadres te vermelden, want een geïnteresseerde die met je in contact wil komen kan dat rechtstreeks via LinkedIn doen.

Ook vertrouwelijke informatie over je werkervaring bij eerdere werkgevers wil je liever niet openbaar maken.

 

Anderen weten nu dat je een nieuwe baan zoekt
Het is vrij normaal om je LinkedIn-profiel goed op orde te hebben, maar mensen zijn vaak pas echt bezig met hun CV als ze actief gaan solliciteren. Het kan zijn dat mensen (misschien wel je huidige manager of een directe collega) die je CV op LinkedIn terugvinden, de conclusie trekken dat je een nieuwe baan zoekt, wat wellicht niet zo handig is. De functie #OpenToWork is een discrete manier om recruiters te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

 
CV uploaden LinkedIn 2

 

Je kan je CV niet specifiek maken voor de vacature
Het liefst spits je je CV toe op een specifieke functie. Als je een algemeen CV uploadt naar LinkedIn, mis je de kans om de beste versie van jezelf te laten zien.

 

Geen controle over wat er met je CV gebeurt
Je verliest de controle over je CV, want iedereen kan het document downloaden en ermee doen wat -ie wil.

 

Weinig verschil tussen LinkedIn-profiel en CV
Als je LinkedIn-profiel goed onderhoudt, zal dit qua inhoud waarschijnlijk voor een groot deel overlappen met je CV. Meestal gebruik je ook dezelfde foto op LinkedIn als op je CV. Heb je aandacht besteed aan de opmaak, dan zit daar natuurlijk wel meerwaarde in, maar je kan jezelf afvragen of dit opweegt tegen de nadelen die hierboven vermeld staan. Het blijven twee verschillende soorten media die ieder hun eigen doel dienen.

 

Drie manieren om je CV te uploaden naar LinkedIn

Er zijn drie manieren om je CV toe te voegen aan LinkedIn. Je kan je CV toevoegen aan je LinkedIn-profiel, zodat iedereen ‘m kan bekijken. Maar je kan je CV ook privé uploaden om direct of in de toekomst mee te solliciteren via LinkedIn.

 

CV uploaden naar je LinkedIn-profiel

Als je je CV naar je LinkedIn-profiel uploadt, is dit document zichtbaar voor alle mensen die je profiel bekijken. Mensen kunnen je CV dan ook downloaden.

Als je je CV op je LinkedIn-profiel wil weergeven, dan moet je je CV uploaden naar je profiel. Dit doe je als volgt:

  1. Log in op LinkedIn en ga naar je profiel.
  2. Klik op ‘Profielonderdeel toevoegen’ in het bovenste gedeelte van je profiel.
  3. Kies voor de optie ‘Aanbevolen’ > ‘Uitgelicht item toevoegen’.
  4. Klik op het +-tekentje en dan op ‘Media toevoegen’ om een nieuw document toe te voegen aan het ‘Uitgelicht’-gedeelte van je profiel.
  5. Selecteer je de PDF-variant van je CV op je computer of laptop.
  6. Voeg het document toe en sla je profiel op.

Je CV staat nu op je LinkedIn-profiel onder het kopje ‘Uitgelicht’. Meestal staat dit onderdeel op je LinkedIn-profiel tussen je samenvatting en werkervaring.

 

CV uploaden naar je account voor toekomstige sollicitaties

Je kunt je CV ook opslaan in je LinkedIn-account, zodat je deze kunt gebruiken voor toekomstige sollicitaties. LinkedIn slaat de vier meest recente versies van je CV op. Deze blijven privé en zijn dus alleen door jou te bekijken.

Als je je CV opslaat in je account, kan je dit direct gebruiken als je solliciteert via LinkedIn. Dit doe je bij ‘Instellingen voor sollicitaties‘. Onder het kopje ‘Beheer uw cv’s’ kun je je CV uploaden.

 

CV uploaden tijdens een sollicitatie

Veel vacatures staan tegenwoordig op LinkedIn. Je kunt rechtstreeks via LinkedIn op zo’n vacature solliciteren door op de knop ‘Eenvoudig solliciteren’ te klikken. Bij het invoeren van je gegevens voor je sollicitatie is het mogelijk om je CV te uploaden.

Als je je CV hebt geüpload terwijl je solliciteerde naar een specifieke baan, is je CV zichtbaar voor die werkgever, maar niet voor andere organisaties of mensen uit je netwerk.

 
CV uploaden LinkedIn 2

 

Tips voor het uploaden van je CV naar LinkedIn

Ga je je CV uploaden naar LinkedIn, volg dan de volgende tips op.

 

  TIP    Je kan je CV ook rechtstreeks delen met je netwerk door een bericht/post te schrijven en je CV hieraan toe te voegen als bijlage. Zo kun je er zelf nog een begeleidende, duidelijke tekst bij schrijven, zodat iedereen weet wat je ambitie is.

 

  TIP    Het is belangrijk dat je CV en je LinkedIn-profiel dezelfde informatie bevatten. Zorg ervoor dat de gewerkte data, bedrijfsnamen en werkzaamheden overal hetzelfde zijn. Anders oogt dit slordig en weinig vertrouwenwekkend.

 

  TIP    Je kan eventuele vertrouwelijke informatie weglaten op je CV voordat je deze uploadt naar LinkedIn. Bijvoorbeeld je adres, telefoonnummer en bedrijfsgevoelige informatie. Op die manier waarborg je je privacy en voorkom je problemen met je huidige of vorige werkgever.

 

Overtuig met je LinkedIn-profiel

LinkedIn is een geweldige platform als het gaat om netwerken en het scoren van een nieuwe baan. Lees ook onze 10 tips voor een perfecte LinkedIn-pagina en haal het maximale uit je LinkedIn-profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *