CV zonder werkervaring: maak in 6 stappen toch een overtuigend CV

CV zonder werkervaring

Geen paniek: ook zonder (relevante) werkervaring kun je prima solliciteren op de baan van je dromen. Je licht alleen andere onderdelen uit dan wanneer je al wel werkervaring hebt.

Bekijk hier onze praktische handvatten voor een CV zonder werkervaring en laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie!

 

Wanneer heb je een CV zonder werkervaring?

Ben je een carrièreswitch aan het maken? Of ben je er, door wat voor redenen dan ook, lang tussenuit geweest? Je hebt dan waarschijnlijk een CV zonder werkervaring, of op z’n minst een CV zonder relevante werkervaring. Het is dan belangrijk om op andere manieren te laten zien dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie.

Ben je nog aan het studeren of heb je net je studie afgerond? Een student CV is ook vaak een CV zonder werkervaring. Als student of starter heb je namelijk meestal nog niet veel kans gehad om relevante ervaring op te doen.

Wil je weten hoe je een CV zonder werkervaring opstelt? Lees dan snel ons stappenplan!

 
CV zonder werkervaring 1

 

Maak in 6 stappen een goed CV zonder werkervaring

Een CV zonder werkervaring is anders opgebouwd dan een CV met werkervaring. Toch blijft het doel van het CV hetzelfde: je overtuigt werkgevers dat jij dé persoon bent voor die functie. Hoe? Nou, door de overeenkomsten tussen de taken en verantwoordelijkheden te matchen met je eigen ervaringen.

 

1: Omschrijf je unique selling points in je profiel

Werkgevers willen graag weten wie je bent. Daarom is het goed om je CV te beginnen met een korte introductietekst over jezelf. Dit wordt ook wel een persoonlijk profiel of profielschets genoemd. Geef hier korte voorbeelden van je ambities, drijfveren en kwaliteiten. Je kunt bijvoorbeeld ook competenties vermelden, zoals dat je stressbestendig bent of altijd gestructureerd werkt.

Ga je je echt focussen op je vaardigheden in plaats van werkervaring, overweeg dan om een speciaal vaardigheden-CV te maken.

 

2: Start met de belangrijkste, meest relevante informatie

Vooral op een CV zonder werkervaring is het belangrijk om te laten zien waarom jij een geschikte kandidaat voor de functie bent. Als je geen relevante werkervaring hebt, dan begin je met andere dingen die relevant zijn voor de functie. Helpt je stage of opleiding daarbij? Heb je relevant vrijwilligerswerk gedaan of een interessante hobby? Beschik je over uitgebreide talenkennis of andere specialistische kennis? Dan kun je die prominent op je CV zonder werkervaring zetten.

Daarnaast kun je de volgende zaken benoemen op je CV:

  • Heb je een opleiding gevolgd die relevant is voor je functie, dan kun je ook de vakken die je hebt gevolgd benoemen, of het onderwerp van je afstudeerscriptie. Cum laude afgestudeerd? Altijd het vermelden waard, of het nu voor je propedeuse is, je bachelor of je master.
  • Heb je deel uitgemaakt van relevante projecten binnen je vakgebied? Beschrijf je rol en de vaardigheden die je hebt toegepast. Dit vormt vaak een mooi bruggetje naar de functie die je ambieert. Vergeet niet om ook het resultaat van het project te vermelden.
  • Werkgevers vinden het vaak fijn als je al ervaring hebt met computerprogramma’s en IT-systemen. Dat scheelt namelijk een hoop uitlegtijd. Zet daarom alle relevante computervaardigheden in je CV en laat zien hoe goed je bepaalde software beheerst.
 
CV zonder werkervaring 2

 

3: Noem je nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk en hobby’s

Zowel nevenactiviteiten als vrijwilligerwerk staan goed op je CV. In het kort zijn het onbetaalde of betaalde activiteiten die je ernaast doet. Bijvoorbeeld een kort freelance klusje, betrokkenheid bij een politieke partij, bloggen voor een goed doel of het organiseren van het jaarlijkse straatfeest. Vertel het zo concreet mogelijk om je waarde te vergroten.

Niet zeggen:
“Bloggen voor Organisatie X.”

Wel zeggen:
“Voor Organisatie X heb ik in 6 maanden tijd 15 blogs geschreven over onderwerpen waar de doelgroep interesse in heeft. Daardoor stegen de bezoekcijfers van hun website met 15 procent.”

 

Niet zeggen:
“Ik organiseer elk jaar het buurtfeest.”

Wel zeggen:
“Al sinds de oplevering van onze nieuwbouwwoningen in 2015, organiseer ik ieder jaar samen met 3 buren een straatfeest. Gemiddeld zijn er die dag zo’n 80 buurtbewoners aanwezig. Ik regel het avondeten en plan het animatieprogramma voor de kinderen. We gaan slim om met ons budget, zodat het buurtfeest betaalbaar is voor iedereen.”

 

Nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk zijn overigens geen hobby’s. Je maakt het onderscheid door te kijken naar hoe verantwoordelijk je bent. Heb je geen verantwoordelijkheid? Dan is het je hobby. Ben je wel verantwoordelijk, voor bijvoorbeeld budgetten of het aansturen van mensen? Dan is het een nevenactiviteit.

Overigens zijn hobby’s ook goed om te vermelden op je CV zonder werkervaring, omdat je daarmee laat zien dat je actief bent. Zo ziet je potentiële werkgever ook meteen al een beetje hoe jij bent als mens achter de werknemer.

 

4: Bijbaantjes, stages, studie in het buitenland en reizen tellen ook mee

Wat heb je de afgelopen jaren allemaal gedaan? Elke ervaring telt mee. Met een langdurig bijbaantje toon je bijvoorbeeld dat je afspraken nakomt als werknemer. Met een studie in het buitenland en reizen laat je zien dat je in het diepe durft te springen. En een stage of werkervaringsplek laat ook zien dat je je hebt ontwikkeld binnen je vakgebied. Door ook deze zaken te benoemen voorkom je een gat in je CV.

 

5: Laat zien wat je behaalde successen zijn

Geen woorden, maar daden. Dat laat je goed zien door je prestaties en successen apart te benoemen. Een aantal voorbeelden:

  • Prijs gewonnen voor het beste profielwerkstuk
  • €1.00 opgehaald voor een goed doel met een sponsorloop
  • Eerste plek behaald bij de Nederlandse wiskundewedstrijd in je leeftijdscategorie
  • Een aantrekkelijk sponsorcontract voor je voetbalclub geregeld met een lokale autodealer
  • Podcast gestart met binnen een jaar tijd 50 betalende abonnees
 
CV zonder werkervaring 3

 

6: Vul je CV aan met andere, ‘verplichte’ onderdelen

Hierboven heb je gelezen welke onderdelen je kunt gebruiken om je CV zonder werkervaring toch relevant te maken. De rest van je CV blijft verder hetzelfde als een standaard CV en kan je dus compleet maken met de ‘verplichte’ CV onderdelen, zoals je personalia.

 

Maak je CV relevant voor de functie

Geef elke sollicitatie de aandacht die de functie verdient. Kijk in de vacaturetekst wat het bedrijf echt belangrijk vindt. Dat zijn de onderdelen die je benoemt en uitlicht. Zo ziet de recruiter direct waarom jij geschikt bent voor de functie, zelfs als je een CV zonder werkervaring hebt.

Bijkomend voordeel is dat de meeste sollicitanten hun standaard CV sturen. Met een CV dat specifiek is voor de vacature, val je dus nog eens extra op. Het laat zien dat je erover nagedacht hebt én dat je de moeite hebt genomen om je CV aan te passen.

 

Hoe ziet een CV zonder werkervaring eruit?

Recruiters scannen je CV vrij snel om te kijken of dat aansluit op de functie. Je moet er dus voor zorgen dat de informatie die ze zien, ook echt relevant is. Voor een CV zonder werkervaring heb je meestal maar 1 pagina nodig (een zogenaamd onepage CV). Maak je CV dus niet langer dan nodig is, maar hou het kort en krachtig. Kwaliteit boven kwantiteit!

Denk ook aan het lettertype, regelafstand en witregels. Deze slokken soms net dat beetje witruimte op waardoor je toch een voor het oog ‘goed gevuld’ CV krijgt. Wil je weten hoe een CV er verder uit ziet? Lees dan ons blog.

Wil je een goed CV zonder werkervaring maken, zonder zelf te hoeven sleutelen aan het design? Neem dan gerust eens een kijkje bij onze downloadbare CV-templates. Succes met solliciteren!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *