Eerste sollicitatiegesprek: zo maak jij de beste eerste indruk

Eerste sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Tijdens zo’n kennismakingsgesprek wil je potentiële werkgever zich een beeld vormen van jou als persoon en professional. En andersom wil jij natuurlijk ook ervaren of er een wederzijdse klik is. Hoe pak je het eerste sollicitatiegesprek aan? Je leest het hier.

 

Wat is het doel van een eerste sollicitatiegesprek?

Waarschijnlijk ben je op basis van je CV, sollicitatiebrief en online aanwezigheid op LinkedIn uitgenodigd om kennis te maken met je potentiële werkgever. Ze hebben al een beeld van jouw kennis en ervaring, en hebben het vermoeden dat jij de functie goed zou kunnen vervullen.

Het eerste gesprek is hèt moment om een goede eerste indruk te maken en je gesprekspartner te overtuigen van jouw geschiktheid voor de baan. Het doel van het gesprek voor de recruiter of werkgever is een beeld vormen van jou als persoon en als professional, om je te leren kennen. Wat zijn je kwaliteiten en minder goede eigenschappen? Wat zijn je drijfveren en ambities? Hoe functioneer je in een team?

Je wil natuurlijk het beste van jezelf laten zien. Wees niet te bescheiden, maar ook zeker niet arrogant. Probeer je kwaliteiten aan de vacature te koppelen, zodat je direct laat zien wat jouw toegevoegde waarde is.

 
Eerste sollicitatiegesprek 1

 

Uit welke delen bestaat een eerste sollicitatiegesprek?

Grofweg bestaat een kennismakingsgesprek uit de volgende fasen:

 

1. Eerste kennismaking: je maakt kennis met elkaar (al dan niet met een goede handdruk), je neemt plaats en je stelt jezelf voor. Ook je gesprekspartners introduceren zichzelf.

2. Vragen die de werkgever of recruiter aan jou stelt. Dit kunnen persoonlijke vragen zijn over wie je bent, wat je kwaliteiten en verbeterpunten zijn. Maar ook inhoudelijke vragen die bepalen of je over de juiste kennis en kunde beschikt om de rol in te vullen. En ook vragen over de organisatie, om te ontdekken of je een match bent met het team en het bedrijf in het algemeen.

3. Vragen die jij zelf stelt aan de werkgever of recruiter. Dit is je kans om zelf nog vragen te stellen en te informeren naar het vervolg van de sollicitatieprocedure. Een eerste sollicitatiegesprek is meestal niet het juiste moment om al over je salaris te onderhandelen: dit onderwerp komt vaak in het tweede gesprek aan bod.

4. Afsluiting: Daarna is het tijd om het gesprek af te ronden, beleefd afscheid te nemen en te vertrekken.

 

Daarna is het afwachten tot het moment dat je teruggebeld wordt door je potentiële werkgever over een eventueel tweede gesprek. Dit kan soms diezelfde dag nog zijn, maar soms ook later als ze nog andere kandidaten willen spreken. Geduld is een schone zaak ;-) Wat je in de tussentijd wel kan doen is een kort berichtje sturen naar je gesprekspartner, om hem of haar te bedanken voor de prettige kennismaking.

 

Eerste sollicitatiegesprek voorbereiden: zo doet je dat

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het eerste sollicitatiegesprek! We hebben een handige checklist ‘Sollicitatie voorbereiden’ voor je gemaakt. Kort samengevat:

 

✔ Lees de vacature en je eigen sollicitatiebrief nog een keer door.
✔ Verdiep je in de organisatie en je gesprekpartner(s).
✔ Bedenk wat je over jezelf wil vertellen in het voorstelrondje en oefen dit hardop. ✔ Bereid je antwoorden voor op veelgestelde sollicitatievragen.
✔ Bedenk zelf ook een paar vragen die je kunt stellen.
✔ Zoek op waar je moet zijn en hoe laat het gesprek begint. Plan je route en check eventueel hoe laat het OV gaat.
✔ Kies een outfit die matcht met de dresscode (formeel/informeel) van het bedrijf.
✔ Online sollicitatie? Check of je microfoon, camera en internetverbinding werken.

 
Eerste sollicitatiegesprek 2

 

Welke vragen eerste sollicitatiegesprek?

Wil je weten welke sollicitatievragen je in het eerste gesprek kan verwachten? Dat zijn vaak algemene vragen over jouw persoonlijkheid en competenties, maar ook inhoudelijke vragen over je carrière tot nu toe. Daarnaast kan je gesprekspartner ook vragen hoe je met bepaalde situaties omgaat, wat je (nu en in de toekomst) zoekt in een baan, of wat je zo interessant vindt aan de vacature.

We hebben in een ander artikel meer dan 100 veelgestelde sollicitatievragen voor je op een rij gezet. Hieronder vind je een overzicht van de meestgestelde vragen tijdens het eerste sollicitatiegesprek.

 
  1. Vertel eens iets over jezelf?
  2. Wat zijn drie van je goede eigenschappen?
  3. Noem eens drie van je slechte eigenschappen?
  4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere kandidaten?
  5. Hoe verhoud jij je tot je collega’s in je team?
  6. Wat doe je nu precies voor werk?
  7. Wat is je grootste succes op professional vlak?
  8. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
  9. Wat vind je zo interessant aan deze vacature?
  10. Wat zijn je ambities voor de komende vijf jaar?
  11. Wat weet je al van onze organisatie?
  12. Heb jij zelf nog vragen?
 

Beantwoord de vragen kort, bondig en doeltreffend. Gebruik daarvoor het liefste de STARR-methode, want daarmee maak je de antwoorden zo concreet en geloofwaardig mogelijk. Hou het niet alleen bij de feiten, maar laat ook zien dat je enthousiast, hartelijk en positief bent.

 
Eerste sollicitatiegesprek 3

 

Hoe lang duurt een eerste sollicitatiegesprek?

Een gemiddeld kennismakingsgesprek duurt ongeveer een uur. Als je nieuwe werkgever belt om een afspraak te maken, spreek je samen een begintijd af. Je kunt natuurlijk ook vragen naar de eindtijd, dan weet je ook hoe lang het gesprek ongeveer gaat duren.

 

Meestal vindt een eerste sollicitatiegesprek plaats bij het bedrijf, maar het kan ook een telefonische afspraak of online sollicitatiegesprek zijn. Hoe dan ook is het belangrijk om er een interactief gesprek van te maken, waarin zowel je toekomstige werkgever als jij aan het woord komen. Luister goed naar de vragen en beantwoord deze, maar breng ook zelf gespreksonderwerpen ter tafel. Dit laat zien dat je zelfvertrouwen hebt. Ook door een ontspannen maar actieve houding en door regelmatig oogcontact te maken laat je zien dat je zelfverzekerd en belangstellend bent.

 

Wat wel en niet te doen bij een sollicitatiegesprek?

  TIP 1   Besteed aandacht aan je uiterlijk. Het is misschien een no-brainer, maar trek schone, onbeschadigde kleren aan die overeenkomen met de stijl van de organisatie. Een start-up is waarschijnlijk wat informeler dan een verzekeraar.

 

  TIP 2   Oefen het interview van tevoren met iemand die dichtbij je staat. Dan voel je minder druk en kun je ontdekken waar je je antwoorden of gespreksonderwerpen nog kunt verbeteren.

 

  TIP 3   Neem je CV en brief mee. Meestal heeft de recruiter of werkgever ook wel een hardcopy van je CV en brief, maar het is altijd fijn om zelf ook een exemplaar bij je te hebben. Wil je echt compleet zijn, print dan ook de vacature en het lijstje met vragen die je aan je gesprekspartner wil stellen. Stop de documenten in een mapje; dan kom je meteen georganiseerd en opgeruimd over.

 

  TIP 4   Wees beleefd en attent. Houd de deur open, zeg ‘dank je wel’ en geef een welgemeend compliment: zo maak je meteen een goede indruk.

  TIP 5   Ontspan! Probeer goed uitgerust bij het gesprek te verschijnen. Wijk niet teveel af van je normale routine. Ga de avond van tevoren niet te laat naar bed en zorg dat je niet met een lege maag bij het gesprek verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *