De elevator pitch: maak een knallende eerste indruk

elevator pitch

Een van de meest gevreesde onderdelen van het sollicitatiegesprek is het verzoek: “Vertel eens wat over jezelf.” Met de juiste voorbereiding heb je altijd een passend antwoord op deze sollicitatievraag paraat. Lees hier hoe je een uitstekende elevator pitch schrijft!

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een korte presentatie van maximaal een minuut (± 100-200 woorden), waarin je vertelt wie je bent en waar je goed in bent. De elevator pitch is over komen waaien uit Amerika. ‘Elevator pitch’ is niet voor niets de Amerikaanse vertaling van ‘liftpraatje’: voordat de ander de lift uit stapt, moet duidelijk zijn dat jij dé oplossing bent voor zijn of haar probleem. Met een elevator pitch maak je de ander nieuwsgierig en toon je je toegevoegde waarde, in de hoop dat je gesprekspartner jouw verhaal interessant vindt, onthoudt en doorvertelt.

Waarom heb je een elevator pitch nodig?

Over het algemeen zijn we gewend om lang te praten en daarin veel details te noemen. Voor de meesten onder ons is het lastig om alleen de kernboodschap over te brengen, zeker als we het onvoldoende hebben voorbereid. Daarom is het van belang om altijd een elevator pitch paraat te hebben. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden staat en misschien wel je droombaan misloopt.

Een andere plek om een elevator pitch te gebruiken is op je CV, bijvoorbeeld in de vorm van een korte persoonlijke introductie. Lees hier meer over het persoonlijk profiel op je CV.

Wanneer gebruik je een elevator pitch?

Een elevator pitch kan in allerlei situaties van pas komen. Bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek, maar ook tijdens netwerkbijeenkomsten. Ook in informele situaties kan een elevator pitch soms het verschil maken, bijvoorbeeld als je een interessante gesprekspartner tegenkomt op een verjaardag.

Onderdelen van een elevator pitch

 1. Begin je elevator pitch wanneer mogelijk/relevant met een sprankelende binnenkomer. Iets waarmee je meteen het ijs breekt en de aandacht trekt, bijvoorbeeld een stelling over de actualiteit.
 2. Vertel kort maar krachtig iets over jezelf.
  • Wie ben je?
  • Wat kan je? Waar kan je anderen mee helpen?
  • Waar ligt je kracht? Wat is jouw toegevoegde waarde?
  • Wat zoek je? Wat wil je bereiken?
 3. Eindig met een verzoek of vraag aan je gesprekspartner, bijvoorbeeld een uitnodiging voor een vervolggesprek.

Elevator pitch: tips

Zoals voor veel dingen geldt ook voor je elevator pitch: een goed begin is het halve werk. Bereid je elevator pitch dus goed voor en check onderstaande tips om je elevator pitch zo doeltreffend mogelijk te maken.

  TIP   Zelfkennis is de basis van jouw elevator pitch
Je kunt niet aan iemand vertellen wie je bent en wat je wilt, als je dat zelf niet eens weet. Het is dus zaak om dat helder te hebben voordat je je elevator pitch gaat schrijven.

  TIP   Breng je elevator pitch met overtuiging en enthousiasme
Enthousiasme werkt aanstekelijk en niets is zo aantrekkelijk als een kandidaat die weet waar hij voor staat. Immers: als jij niet in jezelf gelooft, doet niemand het.

  TIP   Laat je elevator pitch aansluiten op de functie
Hoewel een groot deel van je elevator pitch altijd hetzelfde kan zijn, kan het geen kwaad om je elevator pitch deels af te stemmen op de functie die je ambieert. Geef je gesprekspartner het gevoel dat jij past bij de functie.

  TIP   Oefen je elevator pitch hardop
Het onthouden van je elevator pitch is één ding; het met overtuiging brengen van je verhaal is weer iets heel anders. Spreek je elevator pitch daarom ook hardop uit, voor de spiegel of met een bekend publiek. Zo leer je jouw verhaal steeds sterker vertellen en oefen je meteen zaken als intonatie, stemvolume en lichaamstaal.

  TIP   Gebruik begrijpelijke taal
Vermijd vakjargon: gebruik termen die voor iedereen te snappen zijn. Hou je taalgebruik actief (“Ik heb…”) en gebruik geen krachteloze woorden als ‘eventueel’ en ‘in principe’.

  TIP   Zorg voor een zelfverzekerde houding
Je lichaamstaal straalt meer uit dan jij in 60 seconden kunt vertellen. Sta rechtop, wees ontspannen en zorg voor een kalme ademhaling. Dat geeft direct een goede eerste indruk.

Elevator pitch: voorbeelden

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van een goede elevator pitch.

Elevator pitch voorbeeld 1: Leidinggevende

“Ik ben Erik van Nispen en gedurende mijn carrière ben ik doorgegroeid in de bredere bedrijfsvoering binnen politiek-bestuurlijke omgevingen. Inmiddels heb ik een volgende stap gemaakt naar een leidinggevende positie en ik heb de ambitie om me hierin verder te ontwikkelen. In mijn werk als leidinggevende vind ik het belangrijk om mensen te motiveren en te helpen ontdekken wat hun drijfveren zijn. Zo heb ik na een reorganisatie een goedlopend team weten te formeren dat inmiddels uitstekend op elkaar ingespeeld is. Wat zijn de mogelijkheden in uw bedrijf?”

 

Elevator pitch voorbeeld 2: Logistiek/creatief

“Mijn naam is Yoeri Hamelen. Ik ben een hardwerkende, creatieve collega met een ruime ervaring op het gebied van logistiek. Tevens ben ik actief bezig met fotografie, onder andere middels het volgen van een opleiding aan de Fotoacademie; mijn doel is om in de nabije toekomst mijn fotografische documentaires te exposeren. De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in de luchtvaart, maar inmiddels is de tijd aangebroken om mijn horizon te verbreden. Kunt u mij meer vertellen over een typische werkdag in uw team?”

 

Elevator pitch voorbeeld 3: Salesmedewerker

“Ik ben Antonie Geus en ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de verkoop van zonnepanelen. De belangrijkste speerpunten in dit werk zijn klanttevredenheid, de juiste verkooptactieken en informatievoorziening voor de klant. Ik heb een verkoopstijging van 45% weten te noteren ten opzichte van het voorgaande jaar en was daarmee de best presterende salesmedewerker binnen het bedrijf. Nu ben ik op zoek naar een werkplek waar ik mijzelf opnieuw kan uitdagen om de salesdoelstellingen te bereiken. Wat is volgens u de belangrijkste verkooptactiek in uw bedrijf?”

 

Variant op de elevator pitch: elevator yell

De elevator yell is een verkorte versie van een elevator pitch: de elevator yell bestaat uit slechts één zin. Nóg korter en krachtiger dus! Doorgaans ligt de focus van een elevator yell op het probleem dat je oplost.

Elevator yell voorbeelden

“Ik help zelfstandig ondernemers efficiënter gebruik te maken van hun tijd, waardoor ze een hogere omzet kunnen realiseren.”

“Met Creatief-CV.nl stel ik klanten in staat om op een snelle, eenvoudige en opvallende manier hun CV vorm te geven.”

“Als SEO-specialist schrijf ik heldere, zoekmachinegeoptimaliseerde teksten voor het web, waardoor een bedrijf beter vindbaar is in de zoekresultaten van Google.”

Tags

2 comments

 • Handige blog! Voorbereiding is essentieel voor een goeie pitch.

 • Wat een goed artikel om te lezen, zeg! Ik werk zelf als koerier in Amsterdam en ik denk dat mijn collega’s dit artikel ook goed kunnen gebruiken om ons bedrijf wat meer onder de aandacht te krijgen! Ik ga ze het zeker laten lezen.

  Gr, Felix

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

top
Ben jij al klaar voor een succesvolle sollicitatie?

Gebruik onderstaande code voor 10% korting op het downloaden van je CV-template:

      TEMPLATEKORTING10