Foto op CV: ja of nee?

Foto op CV

Wel of geen foto op je CV: er bestaat veel discussie over. Tot een paar jaar geleden was het helemaal niet gebruikelijk om een foto op je CV te plaatsen. Tegenwoordig zie je juist veel goede CV’s mét foto. Maar zelfs de meningen van recruiters en werkgevers lopen sterk uiteen over dit onderwerp. Wat is nu de beste keuze?

 

Foto op CV steeds normaler door social media

Vroeger zag je haast nooit een foto op een CV staan. De algemene gedachte was: je moet beoordeeld worden op je prestaties en ervaring, niet op je uiterlijk. Zette je een foto op je CV, dan werd al snel gedacht dat je het deed om extra punten te scoren met je looks.

De reden waarom steeds meer werkzoekenden ervoor kiezen om hun foto op hun CV plaatsen, is dat je tegenwoordig via internet al gauw een foto van iemand kan vinden. Bijvoorbeeld op social media, zoals Facebook of LinkedIn. Aangezien de meeste werkgevers en recruiters je naam toch wel even Googlen of je profiel op LinkedIn (en dus je LinkedIn foto) bekijken, kun je je foto net zo goed meteen al op je CV zetten.

 

Is een foto verplicht op een CV?

Nee, het is niet verplicht om een foto van jezelf op je CV te zetten. Het hoeft dus niet, maar het mag wel.

Hoewel een foto geen verplicht onderdeel van je CV is, kan het wel een meerwaarde hebben. Maar het hangt natuurlijk ook af van waar jij je prettig bij voelt. Wil je liever geen profielfoto op je CV zetten? Dan kan dat ook.

 

Foto op je CV? De voors en tegens

Een foto op je CV zetten heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen van een foto op je CV

Een foto op je CV zetten heeft een aantal voordelen, waaronder:

Je CV valt op
Mensen zijn eigenlijk heel visueel ingesteld. Foto’s en andere visuals worden sneller verwerkt dan tekst, en ook beter onthouden. Met een foto op je CV val je dus op tussen andere ‘tekstuele’ CV’s.

Je CV wordt beter onthouden
Het gezegde is niet voor niets: ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’. Als je een foto op je CV zet, wordt je CV beter onthouden dan wanneer je CV alleen tekst bevat.

Een foto maakt je CV persoonlijk
Je nieuwe werkgever of recruiter heeft dankzij je profielfoto meteen een gezicht bij jou als sollicitant. Ze kunnen je als het ware meteen al een beetje ‘aankijken’ en een beeld van je vormen. Een foto op je CV is als het ware een stukje personal branding: je laat zien wie je bent.

Je houdt zelf de regie over je foto
Het is tegenwoordig heel makkelijk om foto’s op internet te vinden. Foto’s van een hardloopwedstrijd, een begeleidende foto bij een krantenartikel, of misschien wel een foto van een naamgenoot… Welke foto’s er gevonden worden, heb je niet helemaal zelf in de hand. Door alvast een foto op je CV te zetten, hou je zelf de regie over welke foto de recruiter als eerste te zien krijgt.

Een goede foto toont jouw representativiteit
Solliciteer je op een representatieve functie, bijvoorbeeld receptioniste? Dan kan een profielfoto van grote meerwaarde zijn, omdat je daarmee direct laat zien dat je er verzorgd en professioneel uitziet.

 

Nadelen van een foto op je CV

Er kunnen ook redenen zijn om te besluiten geen foto op je CV te plaatsen, bijvoorbeeld:

× Een foto kan afleiden van de inhoud
Uiteindelijk gaat het om je ervaring en kwaliteiten, maar soms leidt een foto (zeker als het een foto van slechte kwaliteit is) juist af van de inhoud.

× Een profielfoto kan vooroordelen in de hand werken
De lezer kan zich onbewust al een negatief oordeel over je vellen op basis van je uiterlijk.

× Een foto kan jaloezie opwekken
Jaloerse recruiters? Ja, die bestaan. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat knappe vrouwen in het nadeel kunnen zijn als ze een foto op hun CV zetten. (Vrouwelijke) recruiters zouden namelijk liever niet iemand aannemen die knapper is dan zij zelf. Overigens geldt het omgekeerde voor knappe mannen: die hebben juist baat bij een foto op hun CV.

× Een ‘slechte’ foto zorgt voor een slechte eerste indruk
Een foto van slechte kwaliteit (matige belichting, pixelig, verkeerde omgeving etc.) leidt sneller tot een verkeerde eerste indruk. Dat wil je natuurlijk liever niet. Gebruik dus altijd een professionele foto op je CV.

 

Wanneer is het slim om je foto op je CV te zetten?

Soms is het fijn als je de recruiter alvast een handje helpt in de beeldvorming rondom jou als persoon. Heb je bijvoorbeeld een genderneutrale naam die voor zowel mannen als vrouwen gebruikt kan worden, zoals Sam of Robin, dan zorgt een foto op je CV ervoor dat niemand voor verrassingen komt te staan.

Ook als je een zichtbare handicap of beperking hebt, kan een foto op je CV helpen. Als je werkgever hier al weet van heeft, hoef je jezelf daar in ieder geval niet meer druk om te maken bij het sollicitatiegesprek.

 

De voorwaarden voor een goede, professionele foto

Een goede foto op je CV voldoet aan de volgende voorwaarden:

Glimlach
Lachen werkt aanstekelijk! Kies het liefst voor een open glimlach: een lach waarbij je tanden zichtbaar zijn. Je hoeft heus niet schaterlachend op de foto te staan, maar een oprechte glimlach heb je de helft van de strijd al gewonnen.

Oogcontact
Kijk het liefst recht in de camera. Zo lijkt het alsof je oogcontact maakt met degene die je foto bekijkt.

Nette kleding
Een CV is en blijft een professioneel document. Zorg er dus voor dat je nette, professionele kleding draagt, bijvoorbeeld een overhemd of een nette blouse.

Recent
Een foto op je CV is liever niet meer dan een jaar of 2 oud. Zorg ervoor dat je profielfoto echt een goed beeld van jezelf vormt. Is je uiterlijk recentelijk erg veranderd, bijvoorbeeld omdat je een baard hebt laten staan, maak dan een nieuwe foto.

Geen selfie
Een selfie zorgt ervoor dat je gezicht er ‘anders’ uitziet dan wanneer iemand anders een foto van je maakt. Dit wordt veroorzaakt doordat je bij een selfie de camera eigenlijk te dichtbij je gezicht houdt, waardoor je gezicht op de foto door de groothoeklens een beetje wordt vervormd. Je kunt beter van iets meer afstand een foto (laten) maken, die je daarna uitsnijdt op de computer.

Bekijk onderstaande voorbeelden maar eens. De linkerfoto is een uitsnede uit een foto van 2 meter afstand, de rechterfoto is een selfie foto op 40 centimeter afstand. Zie je het verschil?

 
Foto op je CV
Foto op je CV selfie
 

Alleen jij staat op de foto
Gebruik het liefst een foto van jou alleen: een uitsnede uit een groepsfoto is meestal niet echt geschikt, tenzij je op de uitsnede echt niet kan zien dat er anderen naast je stonden.

Rustige achtergrond
Kies voor een neutrale, rustige achtergrond. Dan draait de foto echt om jou en niet om de omgeving.

Goede belichting
Zorg ervoor dat je gezicht goed belicht is. Gebruik liever geen flitser of lamp recht in je gezicht (dit zorgt voor schaduwen in je gezicht) en zorg er ook voor dat de foto niet onderbelicht is. Natuurlijk, diffuus daglicht werkt vaak het beste. Bekijk onderstaande voorbeelden maar eens.

 
Foto op je CV onderbelicht
Foto op je CV te fel licht
Foto op je CV belichting
 

Uitsnede: hoofd en eventueel schouders
Je hoeft van top tot teen op de foto te staan. Voor de foto op je CV is een uitsnede van je hoofd en een deel van je schouders vaak voldoende.

 

Voorkom deze fotoblunders

Niet iedere foto is geschikt om op je CV te plaatsen. De volgende foto’s zijn misschien leuk in een foto-album, maar niet op je CV:

  • Een overduidelijke vakantiefoto
  • Een foto waarin je weinig bedekkende kleding draagt: badkleding, een strapless jurkje of een ontbloot bovenlijf zijn niet geschikt op je CV
  • Een foto van jou tijdens een feestje
  • Een foto waarop je een alcoholische versnapering of sigaret in je hand hebt
  • Verleidelijke foto’s: leuk op Tinder, maar niet op je CV
 

Test je foto

Ben je er niet helemaal zeker van dat de profielfoto op je CV goed genoeg is? Vraag gerust feedback aan iemand aan je omgeving. De mening van een naaste kan vaak heel verhelderend werken.

Wil je liever objectief advies van mensen die je niet kent? Dan kun je je foto op Photofeeler zetten. Mensen die aangesloten zijn bij Photofeeler, beoordelen je foto op basis van een aantal criteria: of je bekwaam, sympathiek en invloedrijk overkomt. Zo kun je zelf ontdekken hoe je foto wordt ontvangen.

  Foto CV Photofeeler  

4 onmisbare tips voor de juiste foto op je CV

  TIP 1   Ga je internationaal solliciteren? Check dan eerst of het in dat land gebruikelijk is om een foto op je CV te plaatsen. In Engeland en de Verenigde Staten is een foto op je CV bijvoorbeeld echt een no-go.

  TIP 2   Scherm je social media kanalen af. Zo zorg je ervoor dat je persoonlijke foto’s niet voor iedereen zichtbaar zijn, dus ook niet voor je nieuwe werkgever.

  TIP 3   Over social media gesproken: gebruik het liefst dezelfde foto op je CV als op je LinkedIn-profiel. Zo schets je een eenduidig beeld van jezelf.

  TIP 4   Kies je voor kleur of ga je voor een zwart-wit foto? Het kan allebei en is vooral afhankelijk van je eigen smaak. In sommige CV-sjablonen is het mooier om met een zwart-wit foto te werken, omdat het gekleurde design dan niet conflicteert met de kleuren van je foto.

Foto’s in kleur zorgen voor een authentieke en vriendelijke uitstraling, maar je ziet er ook meer ‘onaangename’ details op, zoals rode wangen. Zwart-witfoto’s zijn vaak serieus en elegant, maar je lijkt er ook iets minder toegankelijk door. De keuze is aan jou!

 

Voorbeelden van goede CV foto’s

Inspiratie nodig voor je eigen foto? Hieronder zie je een aantal goede voorbeeldfoto’s.

Foto op CV voorbeeld 1
Foto op CV voorbeeld 2
Foto op CV voorbeeld 3
 
Foto CV voorbeeld 4
Foto CV voorbeeld 5
CV-foto voorbeeld 6
 

Waar zet je je foto op je CV?

Doorgaans zet je je foto op de eerste pagina van je CV, meestal bovenaan. De linkerbovenhoek is het meest gebruikelijk, al kun je er ook voor kiezen om je foto te centreren of rechts uit te lijnen. Door je foto als een van de eerste dingen te laten zien aan de recruiter, kan hij of zij zich meteen een beeld vormen van jou.

 

Extra opvallen met een creatief CV

Wil je er echt tussenuit springen bij je sollicitatie? Download dan een CV-template. Op de CV’s van Creatief-CV.nl is altijd ruimte voor een foto, maar als je dat wilt kan je de foto ook eenvoudig weglaten.

Bekijk hieronder de populairste CV-templates met foto van dit moment:

Bekijk alle CV-templates
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *