Foto op CV: ja of nee?

Foto op CV

Wel of geen foto op je CV: er bestaat veel discussie over. Tot een paar jaar geleden was het helemaal niet gebruikelijk om een foto op je CV te plaatsen. Tegenwoordig zie je juist veel goede CV’s mét foto. Maar zelfs de meningen van recruiters en werkgevers over dit onderwerp lopen sterk uiteen.Wat is nu de beste keuze?

 

Opkomst van social media

Voorheen zag je haast nooit een foto op een CV staan. De algemene gedachte was: je moet beoordeeld worden op je prestaties en ervaring, niet op je uiterlijk. Zette je een foto op je CV, dan werd al snel gedacht dat je het deed om extra punten te scoren met je uiterlijk.

De reden waarom steeds meer werkzoekenden ervoor kiezen om hun foto op hun CV plaatsen, is dat je tegenwoordig via internet al gauw een foto van iemand kan vinden. Bijvoorbeeld op social media, zoals Facebook of LinkedIn. Aangezien de meeste werkgevers en recruiters je naam toch wel even Googlen of je profiel op LinkedIn bekijken, kun je je foto net zo goed meteen al op je CV zetten.

 

De voor- en nadelen van een foto op je CV

Een foto op je CV zetten heeft zowel voors als tegens. Hieronder zie je de voor- en nadelen.

Voordelen

Een foto op je CV zetten heeft een aantal voordelen, waaronder:

  • Je CV valt op en wordt beter onthouden.
  • Een foto maakt je CV persoonlijk: de werkgever of recruiter heeft meteen een gezicht bij jou als sollicitant.
  • Solliciteer je op een representatieve functie, bijvoorbeeld receptioniste? Dan kan een foto van grote meerwaarde zijn.

Nadelen

Er kunnen ook redenen zijn om te besluiten geen foto op je CV te plaatsen, bijvoorbeeld:

  • Discriminatie en vooroordelen liggen op de loer: de lezer kan zich onbewust al een negatief oordeel over je vellen op basis van je uiterlijk.
  • Een foto op je CV kan afleiden van de inhoud.
  • Uit onderzoek blijkt dat aantrekkelijke vrouwen beter geen foto op hun CV kunnen zetten, omdat dit zou leiden tot jaloezie.
 

Gebruik alleen professionele profielfoto’s

Niet iedere foto is geschikt om op je CV te zetten. Heb je een goede profielfoto van jezelf? Dan kun je die uitstekend in je CV-format opnemen. Door een goede foto word je namelijk beter onthouden. Maar het omgekeerde geldt ook: een slechte foto doet je sollicitatie waarschijnlijk niet veel goeds. Je kan je vast voorstellen dat die geinige foto van jou in je carnavalspak geen goede indruk maakt op je potentiële werkgever.

 

Tips voor een goede foto op CV

  TIP 1   Hartstikke leuk hoor, die foto van je laatste tripje naar Ibiza, waar je in een kort jurkje geniet van de beste piña colada van je leven. Heel geschikt voor je vakantie-album, maar zo’n foto op je CV zetten is echt een no go.

  TIP 2   Kies voor een rustige of effen achtergrond. Dan draait de foto echt om jou en niet om de omgeving.

  TIP 3   Gebruik het liefst een foto van jou alleen: een uitsnede uit een groepsfoto is meestal niet echt geschikt.

  TIP 4   Met een eenvoudig fotobewerkingsprogramma kun je onderbelichte en overbelichte snel een verbeteren. Hetzelfde geldt voor rode ogen.

  TIP 5   Lachen mag! Een lach werkt aanstekelijk en straalt vertrouwen uit. Kies het liefst voor een open glimlach: een lach waarbij je tanden zichtbaar zijn.

  TIP 6   Om ‘contact te maken’ met de persoon die je foto bekijkt, kun je het beste recht in de camera kijken.

 

De keuze is aan jou

Een foto op CV is niet verplicht, maar kan een leuke toevoeging zijn. Uiteindelijk ben jij zelf degene die bepaalt of je een foto op je CV zet, en zo ja, welke foto je dan kiest. Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Vraag gerust feedback aan iemand aan je omgeving. De mening van een naaste kan vaak heel verhelderend werken.

 

Extra opvallen met een creatief CV

Wil je er echt tussenuit springen bij je sollicitatie? Download dan een CV-template, ga voor een bijzonder CV-sjabloon of kies ervoor een CV te laten maken! Op de CV’s van Creatief-CV.nl is altijd ruimte voor een foto, maar als je dat wilt kunnen we de foto ook eenvoudig weglaten. Hoe dan ook laat je met een creatief CV een onvergetelijke indruk achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *