Gat in je CV, hoe ga je daarmee om?

Gat in je CV, hoe ga je daarmee om?

Een gat in je CV kan ontstaan doordat je een periode (al dan niet vrijwillig) werkloos bent geweest. Geen probleem! In dit blog vertellen we je precies hoe je een positieve draai kunt geven aan het gat in je CV.

 

Hoe ontstaat een gat in je CV?

Een gat in je CV is eigenlijk niets anders dan een periode van 3 maanden of meer waarin je geen (betaald) werk hebt gehad. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen omdat je contract niet is verlengd of door een reorganisatie bij je vorige werkgever. Of misschien ben je een tijdje arbeidsongeschikt geweest.

 

Het kan ook een bewuste keuze zijn om tijdelijk geen betaald werk te verrichten. Je kan dan zelf ontslag nemen, bijvoorbeeld omdat je je volledig wilt richten op de opvoeding van je kinderen of de mantelzorg voor een van je ouders. Of misschien heb je een lange reis gemaakt of een tijdlang alleen vrijwilligerswerk gedaan.

 

Hoe dan ook, een gat in je CV is niet het spreekwoordelijke ‘einde van de wereld’. Het merendeel van de recruiters vindt een gat in een cv niet echt een probleem, zolang je er maar een duidelijke verklaring voor kunt geven. Door de reden voor het gat in je cv te benoemen, voorkom je dat je potentiële werkgever een mogelijke verklaring gaat bedenken die misschien helemaal niet klopt.

 

Omgaan met een gat in je CV: 3 tips

Een goed CV helpt je om je droombaan te scoren en een gat in je CV is daarbij echt niet het einde van de wereld. Met deze 3 tips geef je er gewoon een positieve draai aan.

 

  TIP 1   Heel belangrijk: wees eerlijk
Misschien heb je de neiging niet helemaal eerlijk te zijn over het gat in je CV. Maar bedenk je goed dat de manier waarop je met een gat in je CV omgaat, uiteindelijk veel zegt over hoe je naar jezelf kijkt. Smoesjes en leugens worden vaak snel doorzien. Eerlijkheid duurt het langst, dus hoe eerlijker je bent, hoe krachtiger dit zal overkomen. Juist recruiters en HR-medewerkers weten hoe moeilijk het kan zijn op de arbeidsmarkt; jij bent echt niet de eerste of enige met een gat in je CV. Probeer het gat in je CV dus niet te verbloemen, maar wees er gewoon eerlijk over.

 

  TIP 2   Benoem wat je in de tussentijd wél hebt gedaan
Nevenactiviteiten zijn een prima manier om het gat in je CV op te vullen. Misschien ben je wel actief geweest in de ouderraad van de school van je kinderen? Of heb je tijdens je wereldreis een cursus Spaans gevolgd? Benoem relevante activiteiten die je hebt ondernomen om jezelf te ontplooien. Het is vaak een periode die je als mens heeft gevormd. Een gat in je CV betekent nog geen gat in je persoonlijke ontwikkeling!

 

  TIP 3   Gebruik een alternatieve opbouw van je CV
CV’s worden normaal gesproken chronologisch opgebouwd, dus met de meest recente werkervaring bovenaan. Dit hoeft echter niet zo te zijn, want er zijn ook alternatieve CV layouts mogelijk. In plaats van een chronologisch CV kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een vaardigheden-CV. In een vaardigheden-CV beschrijf je je werkervaring niet per tijdsperiode, maar leg je juist de nadruk op je kwaliteiten, vaardigheden en behaalde successen. Zo maak je van een CV zonder werkervaring toch een overtuigend overzicht van jou als kandidaat.

 

Gat in je CV bespreken tijdens het sollicitatiegesprek

Eigenlijk is het heel simpel: probeer het gat in je CV tijdens een sollicitatiegesprek op een positieve manier te benaderen. Laat zien dat je veerkrachtig bent, over veel doorzettingsvermogen beschikt en dat je (mede) dankzij het gat in je CV een sterker persoon bent geworden. Een sollicitant die bij de pakken neer zit is immers niet aantrekkelijk voor een werkgever. Een goede tip voor het bespreken van een gat in je CV tijdens een sollicitatiegesprek is dat je er niet al te uitgebreid op in gaat. Wees kort, bondig en eerlijk. Benoem in enkele woorden waarom je een gat in je CV hebt en probeer de aandacht daarna weer te richten op de toekomst.

Laat je vooral niet negatief uit over je vorige werkgever, ook als de reden voor het gat in je CV negatief was. Wanneer het gat in je CV is ontstaan omdat je onvrijwillig ontslagen bent, vermeld dit laatste feit dan niet je CV. Een beetje kritisch over je vorige werkgever mag je best zijn, maar hou de eer aan jezelf en formuleer je antwoorden zo positief mogelijk. Door positief te praten over het gat in je CV geef je de recruiter of HR-medewerker haast geen kans om een probleem van het gat in je CV te maken.

 

Gat in je CV benoemen: voorbeeld 1

“Helaas moest ik bij mijn vorige werkgever vertrekken omdat er een grote reorganisatie plaatsvond. Natuurlijk was ik teleurgesteld dat ik niet kon blijven, maar ik heb deze periode met beide handen aangegrepen om mijn batterij weer volledig op te laden. Ook heb ik in deze periode een cursus online marketing gevolgd. Daardoor bruis ik nu weer van de energie.”

 

Gat in je CV benoemen: voorbeeld 2

“In deze periode was ik fulltime bezig met de opvoeding van mijn kinderen en was ik intensief betrokken bij de zorg voor mijn ouders. Daarnaast was ik lid van de ouderraad van de Basisschool De Madelief en zette ik mij in als vrijwilliger op de tennisvereniging. Mijn flexibele houding en verantwoordelijkheidsgevoel zijn daardoor sterk ontwikkeld.”

 

Inspiratie om het gat in je CV op te vullen

Ben je werkloos en wil je voorkomen dat je een gat in je CV krijgt? Er zijn talloze activiteiten die je kunt ondernemen, zoals:

 • Ga vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld bij de plaatselijke sport- of ouderenvereniging
 • Begin met een nieuwe hobby die raakvlakken heeft met je droombaan
 • Maak een mooie, lange reis
 • Neem deel aan netwerkbijeenkomsten
 • Start je eigen bedrijf
 • Volg een studie, (online) training of talencursus
 

Succes met het schrijven van je CV!

Zoals je ziet, hoeft een gat in je CV echt geen belemmering te zijn om een baan te vinden. Concentreer je op je sterke kanten en wees positief over jezelf en je kennis en kunde. Of je nou een gat in je CV hebt of niet: haal altijd alles uit de kast om je potentiële werkgever te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de baan!

Een reactie op “Gat in je CV, hoe ga je daarmee om?

 1. Lisander zegt:

  Bedankt voor de tips Michelle. Ik heb zelf altijd een chronologisch cv gebruikt, omdat dit wordt aangeleerd. Maar als je het bekijkt is het niet de beste vorm van cv als je bijv. een gat in je cv hebt.

  Ik ben benieuwd naar ervaringen van mensen die en vaardigheden CV gebruiken. Kijken recruiters niet van op als je met zo’n cv aan komt lopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *