Het was altijd gebruikelijk om je leeftijd of geboortedatum op je CV te zetten. Toch is dit aan het veranderen. De keuze is aan jou en wij helpen je daar graag bij.
Leeftijd of geboortedatum op je CV: niet verplicht
Van oudsher is het heel normaal om je geboortedatum of leeftijd op je CV te vermelden. Je geboortedatum is nou eenmaal onlosmakelijk verbonden met wie je bent. Het is dus niet zo gek dat je uit een automatisme je leeftijd of geboortedatum op je CV zet.
Toch is het tegenwoordig een persoonlijke keuze om je geboortedatum al dan niet op je CV te vermelden. Er kleven zowel voordelen als nadelen aan.
Leeftijdsdiscriminatie
Hoewel het niet mag, geven werkgevers soms de voorkeur aan jongere sollicitanten dan aan oudere kandidaten. Dit zie je aan beschrijvingen in de vacaturetekst als “Voor deze juniorfunctie zijn we op zoek naar een starter” of “Je bent maximaal 3 jaar geleden afgestudeerd”.
Leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden. In 2004 is er bovendien een nieuwe wet aangenomen die leeftijdsdiscriminatie in zakelijke betrekkingen moet voorkomen: de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL).
In deze wet staat dat een werkgever alleen onderscheid tussen kandidaten mag maken op basis van leeftijd, als de vacature via speciale maatregelen opengesteld wordt voor een specifieke leeftijdsgroep. Een andere uitzondering is wanneer de aard van het werk zodanig is, dat kandidaten onder een bepaalde leeftijdsgrens (bijvoorbeeld jongeren tot 18 jaar) dit niet mogen uitvoeren voor hun eigen veiligheid of gezondheid. Zo mogen werknemers tot de leeftijd van 18 jaar niet met bepaalde chemische stoffen werken.
Wie hebben er last van leeftijdsdiscriminatie?
Er zijn grofweg twee groepen kandidaten die last hebben van leeftijdsdiscriminatie.
Ouderen (50+ jaar)
Ben je een oudere sollicitant, dan kan je te maken krijgen met vooroordelen over (het ontbreken van) kwaliteiten. Zo worden ouderen vaak gezien als werknemers die inflexibel en weinig energiek zijn. Die zich nieuwe kennis niet snel eigen kunnen maken. Ook heerst het idee dat oudere werknemers per definitie veel duurder zijn dan hun jongere collega’s.
Jongeren (net afgestudeerd)
Ben je net afgestudeerd, dan heb je waarschijnlijk nog geen relevante werkervaring. Een CV zonder werkervaring vindt een werkgever vaak minder aantrekkelijk dan een iets oudere kandidaat die al wel een relevante functie heeft uitgevoerd.
Voordeel van het weglaten van je geboortedatum of leeftijd noemen op je CV
Er is een situatie denkbaar waarin het weglaten van je geboortedatum, geboortejaar of leeftijd in je voordeel kan werken bij een sollicitatie.
Door het weglaten van je geboortedatum, voorkom je vooroordelen en mogelijk ook leeftijdsdiscriminatie. Omdat je werkgever niet direct ziet hoe oud je bent, kan hij ook niet discrimineren op leeftijd. De kans is dan dus groter dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek op basis van je kwaliteiten en ervaring. Feit blijft natuurlijk wel dat als je niet in het plaatje past, je waarschijnlijk niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek – of je je geboortedatum nou wel of niet op je CV zet.
Redenen om je geboortedatum of leeftijd wél op je CV te zetten
Er zijn veel redenen denkbaar waarom het noemen van je geboortedatum of leeftijd op je CV wel in je voordeel werkt.
Eerlijkheid duurt het langst
Het niet noemen van je leeftijd verandert je leeftijd natuurlijk niet. Juist door je geboortedatum wel te noemen, ben je transparant en open. Zo ziet de recruiter direct dat je niets te verbergen hebt.
Oudere sollicitant: wijsheid komt met de jaren
Als oudere sollicitant kun je juist ook een voordeel hebben ten opzichte van de jongere concurrentie. Je hebt je strepen namelijk al verdiend. Je hebt veel kennis van de markt en je weet beter wat je wilt en wat je kan, prettige eigenschappen die ook je werkgever weet te waarderen.
Neem bijvoorbeeld een functie in een Raad van Toezicht of een bestuursfunctie bij een grote organisatie. Verwacht wordt dat een kandidaat al flink wat werkervaring heeft. Het kan in dit geval dan ook geen kwaad om juist je geboortedatum te noemen.
Startende sollicitant: frisse blik
Ben je net afgestudeerd en ga je solliciteren voor je eerste baan? Juist je frisse blik kan een voordeel zijn voor een werkgever. Je hebt nog geen ervaring, maar daardoor kijk je ook door een andere bril naar processen in de organisatie. Wellicht kom jij wel met een geweldige verbetering waar nog niemand aan had gedacht, omdat ze nou eenmaal gewend zijn aan hoe het gaat.
Ook als in een vacaturetekst specifiek gevraagd wordt om iemand die recent is afgestudeerd of nog weinig (relevante) werkervaring heeft, kan het lonen om je geboortedatum op je CV te noemen. Dit is vaak het geval bij traineeships. Je geboortedatum onderschrijft op die manier je geschiktheid voor een startersfunctie.
Het oog wil ook wat: kies een professionele profielfoto
Natuurlijk is je leeftijd voor een deel ook af te leiden uit je profielfoto. Juist door een professionele, enthousiaste profielfoto te gebruiken, kun je eventuele vooroordelen bij je werkgever wegnemen.
Ben je een oudere sollicitant, zorg er dan voor dat je een lichte, frisse foto van jezelf laat maken.
Ben je een onervaren sollicitant, kies dan liever voor een iets zakelijkere foto waarop je meer senioriteit uitstraalt.
Waar zet je je geboortedatum op je CV?
Kies je ervoor om je geboortedatum of leeftijd op je CV te zetten, dan is je personalia daar bij uitstek de meest geschikte plek voor. Je kunt er ook voor kiezen om je geboorteplaats erbij te vermelden.
Geboortedatum: 27 juni 1960
Geboren: 15 december 1986, Dordrecht
Geboortejaar: 1972
Geboren op 22 januari 1957 te Leeuwarden
Leeftijd: 35 jaar
Symbool geboortedatum CV
Je kunt ervoor kiezen om je personalia op je CV weer te geven met symbolen of iconen. Dit scheelt veel ruimte en ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit.
Een gebruikelijk symbool voor de geboortedatum op een CV is een sterretje. Je kunt hier bijvoorbeeld ook icoontje van een verjaardagstaart of een kalender gebruiken.
25 september 1965
31 augustus 1981, Didam
11 mei 1990
CV-template met geboortedatum
Op onze CV-sjablonen is altijd ruimte voor je geboortedatum of leeftijd. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit stukje informatie weg te halen. De keuze is aan jou.
Kortom: wel of niet doen?
Ons advies is om je leeftijd of geboortedatum wél op je CV te vermelden. Zo is je CV volledig en transparant. Je speelt open kaart, waardoor je nieuwe werkgever weet waar -ie aan toe is. Ben je bang voor leeftijdsdiscriminatie? Laat je geboortedatum dan achterwege, of noem het wel en neem eventuele vooroordelen weg in je profielschets op je CV of in je korte sollicitatiebrief.