Je geboorteplaats is een van de persoonsgegevens die vaak op een CV wordt gezet. Je mag dit doen, maar het hoeft niet. In dit blog lees je hoe en waar je je geboorteplaats op je CV zet.
Geboorteplaats op je CV zetten: mag wel, hoeft niet
Het is niet noodzakelijk om je geboorteplaats op je CV te zetten. Behalve de onderdelen werkervaring, opleidingen en contactgegevens zijn er namelijk geen andere gegevens die verplicht op je CV aanwezig moeten zijn. Maar, zoals met heel veel informatie, het mág wel. Sterker nog: het is eigenlijk een gewoonte geworden om je geboorteplaats op je CV te zetten.
Je CV is een overzicht van alle belangrijke ervaring die je in je leven hebt opgedaan. Het woord ‘curriculum vitae’ is niet voor niets Latijn voor ‘levensloop’. Ook je geboorteplaats kan dus prima op je CV gezet worden. Maar het doet er voor de functie waarop je solliciteert meestal niet toe waar je geboren bent.
Voordeel van je geboorteplaats op je CV
Soms kan het noemen van je geboorteplaats op je CV in je voordeel werken, zeker als je solliciteert in de plaats waar je geboren bent. Bijvoorbeeld als je geboren en getogen bent in Utrecht en nu graag als BOA aan de slag wil om de stad zo veilig en leefbaar mogelijk te maken, omdat jij er ook altijd zo fijn hebt gewoond. Of omdat je het bedrijf al goed kent vanuit je jeugd. Dit kan ook een mooie ijsbreker zijn tijdens het sollicitatiegesprek.
Ben je in het buitenland geboren en ben je daar ook (deels) opgegroeid? Dan kan het relevant zijn om je geboorteplaats op je CV te zetten. Werkgevers zijn vaak geïnteresseerd in kandidaten met een brede achtergrond, die gewend zijn aan diverse culturen en misschien zelfs wel meerdere talen spreken. Dit kan jou een voorsprong geven op andere kandidaten.
Wanneer niet vermelden?
Er zijn een aantal redenen waarom je je geboorteplaats beter niet op je CV kunt zetten.
Je hebt ruimtegebrek op je CV
Als je ruimte tekort komt om alle relevante informatie op je CV te zetten, dan kun je je geboorteplaats beter achterwege laten.
Je bent van buitenlandse komaf en wil liever niet dat je nieuwe werkgever dat direct weet
Aan je geboorteplaats kan je potentiële werkgever direct zien uit welk land je komt. Sollicitanten met een migratieachtergrond hebben helaas nog steeds af en toe te maken met vooroordelen of zelfs discriminatie, ook al is dit volgens de Nederlandse wet verboden. Zodoende is ook het fenomeen ‘anoniem solliciteren‘ ontstaan. Roept je geboorteplaats misschien vragen op? Loop geen risico om op de ‘nee’-stapel te belanden en noem je geboorteplaats in dat geval niet op je CV.
Geboorteplaats versus nationaliteit
Waar je geboren bent, zegt in principe niets over je nationaliteit. Het is een (meestal verkeerde) aanname om te denken dat iemand die bijvoorbeeld in Spanje geboren is, ook de Spaanse nationaliteit heeft. Wie weet waren diens ouders wel net op citytrip in Barcelona of op familiebezoek in Madrid… Dus je kunt je afvragen wat je geboorteplaats nou werkelijk over jou zegt. Is het niet relevant voor je nieuwe baan, dan kun je je geboorteplaats met een gerust hart weglaten op je CV.
Waar zet je je geboorteplaats op je CV?
De beste plek om je geboorteplaats op je CV te vermelden, is onder het kopje ‘Personalia‘. Vaak zet je het achter of onder je geboortedatum.
Standaard vermelding geboorteplaats CV
Geboren: 13 februari 1988, Dordrecht
Je kunt hier ook een icoontje voor gebruiken, zoals je vaak ziet in onze CV voorbeelden. Of niet, dan houd je het lekker clean.