Geloof of religie op je CV zetten, is dat verstandig?

Geloof religie CV

Je CV is een belangrijk document om aan te tonen wat je kennis en kunde is. Je laat een stukje van jezelf zien. Maar is het ook verstandig om je geloof of religie op je CV te zetten? Je leest het hier.

 

Religie of geloof op je CV: je mag het zelf bepalen

Het is helemaal aan jou of je je religie of geloof op je CV wil zetten. Het is een privéaangelegenheid en dus een persoonlijke keuze of je hier iets over zegt. Het is dus ook zeker niet verplicht om je godsdienst op je CV te vermelden, net zoals bijvoorbeeld je geboorteplaats of nationaliteit.

 

Redenen om je geloof wel op je CV te zetten

Er zijn een aantal situaties waarin het noemen van je geloof in je voordeel kan werken bij een sollicitatie.

 

Als je solliciteert op een vacature waarbij je religieuze betrokkenheid belangrijk is
In sommige banen heeft het een meerwaarde om je geloof direct al te noemen op je CV. Bijvoorbeeld voor een functie als geestelijk verzorger of maatschappelijk werker. Ook als je gaat werken met ouderen, kan het fijn zijn als je het een en ander weet over het geloof.

 
Geloof religie CV 1
 

Als je solliciteert op bij een organisatie met een religieuze achtergrond
Er zijn ook organisaties die een religieuze achtergrond hebben. Denk bijvoorbeeld aan een museum over de joodse geschiedenis, een islamitische basisschool of een christelijke politieke partij. Als religie een fundamenteel onderdeel uitmaakt van de identiteit van de organisatie, dan mag er de voorkeur worden gegeven aan een kandidaat die dezelfde geloofsovertuiging heeft.

Dat een organisatie een voorkeur mag hebben, is een uitzondering op de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Daarin staat namelijk dat je niet mag discrimineren op basis van geslacht, ras, seksuele geaardheid, politieke voorkeur, levensovertuiging, nationaliteit, burgerlijke staat en godsdienst.

 

Als je gaat werken in een regio waar religie een grote rol speelt in het dagelijks leven
Ga je solliciteren in de Biblebelt of in een sterk gelovige gemeente zoals Staphorst? Of misschien zelfs wel in het buitenland, in een land waar het geloof zeer belangrijk is, zoals Israël? In deze gebieden speelt godsdienst een belangrijke rol in het leven van alledag. Ook dan kan het een meerwaarde zijn om je eigen religieuze identiteit te noemen op je CV.

 

Als je zeker wil weten dat je nieuwe werkgever je volledig accepteert in wie je bent
Je wil je natuurlijk het liefst helemaal vrij voelen op je werk, dat je mag zijn wie je bent. Je geloof kan een belangrijk deel uitmaken van je identiteit. In sommige gevallen kan het ook invloed hebben op je werk, bijvoorbeeld als je aan het vasten bent tijdens de ramadan. Hoe dan ook wil je zeker weten dat je werkgever je volledig accepteert, ongeacht je geloof. Openheid van zaken geven door je geloof op je CV te zetten, helpt je te laten ontdekken of er een match is tussen jou en het bedrijf.

 

Redenen om je geloof niet te noemen op je CV

In de meeste gevallen is het niet nodig om je geloofsovertuiging op je CV te zetten. In veel functies zal het geloof geen rol spelen en heeft het dus ook geen meerwaarde om je religie expliciet op je CV te vermelden.

Je kunt je geloof ook achterwege laten om het risico op ongewenste discriminatie te minimaliseren. In Nederland is het bij wet verboden om te discrimineren op o.a. geloof, maar in de praktijk zal het in zeldzame gevallen toch gebeuren dat een CV op de ‘nee’-stapel belandt op basis van bijvoorbeeld godsdienst. Is het dus niet relevant voor de functie, laat je geloof dan weg op je CV.

 

Waar zet je je religie op je CV?

Kies je ervoor om je geloof toch op je CV te zetten, dan zijn daar een aantal plekken voor:

Bij je personalia
Je kunt je geloofsovertuiging noemen bij je persoonlijke gegevens bovenaan je CV, ook wel personalia genoemd.

 
  • Geloofsovertuiging: christelijk
  • Religie: jodendom
  • Godsdienst: islam
 

In je persoonlijk profiel
Een andere plek waar je kunt laten zien welk geloof je aanhangt, is je persoonlijk profiel. Dit is een korte tekst waarin je laat zien wie je bent.

 

“Ik ben een betrouwbare, betrokken maatschappelijk werker met een brede interesse in andere culturen. Vanuit mijn rooms-katholieke geloofsovertuiging vind ik het belangrijk om anderen in hun waarde te laten en hen te helpen wanneer zij dat nodig hebben.”

 
Geloof religie CV 2
 

Als nevenactiviteit
Ben je actief als vrijwilliger in je kerk of bij een andere religieuze organisatie? Dan kun je (al dan niet indirect) je geloof aantonen door dit als vrijwilligerswerk, werkervaring of nevenactiviteit op je CV te zetten.

 

Docent Islamitische Theologie
Radboud Universiteit Nijmegen | februari 2020 – heden
Vanuit eigen ervaring leer ik mijn studenten over de geschiedenis en de waarden van de islam. Daarnaast geef ik les in de Arabische taal.

Raadscommissielid voor de Christenunie
Gemeente Overbetuwe | 2011 – 2015

 

Religie bespreken tijdens het sollicitatiegesprek

Vind je het niet prettig om je geloof direct op je CV te zetten? Je kan ook in een later stadium van de sollicitatieprocedure aangeven welk geloof je aanhangt, of wanneer de praktijk erom vraagt (bijvoorbeeld als je je dieetwensen voor de lunch moet doorgeven).

 

Samengevat: het is een persoonlijke keuze

Je mag zelf bepalen of je je geloof op je CV zet. Het is niet verplicht, maar in sommige gevallen kan het in je voordeel werken. Weeg de voordelen en nadelen dus goed af en maak een bewuste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *