Goede eigenschappen in een sollicitatie: wat zijn jouw sterke punten?

Goede eigenschappen sollicitatie

Wij nuchtere Hollanders vinden het lastig om onze goede eigenschappen te bespreken, omdat we bang zijn om opschepperig over te komen. De vraag: “Wat zijn je sterke punten?” in een sollicitatiegesprek zorgt vaak voor knikkende knieën en zweterige handjes. Hoe kan je deze vraag met enige bescheidenheid en toch vol zelfvertrouwen beantwoorden? Je leest het hier!

 

Wat is een karaktereigenschap eigenlijk precies?

Een karaktereigenschap is een bepaalde psychologische karakteristiek die mede bepaalt hoe iemand zich gedraagt in bepaalde situaties. Ben je moedig, dan zal je je moedig gedragen als een situatie daarom vraagt.

 

Een karaktereigenschap is een persoonlijk kenmerk dat je niet zomaar kunt veranderen. Het zit in je DAN: je karakter is voor een heel groot deel aangeboren en zal deels lijken op dat van je directe familie, zoals het karakter van je ouders. Natuurlijk kun je bepaalde competenties wel ontwikkelen, maar je kan jezelf nooit helemaal tot in de kern veranderen.

 

Ieder mens beschikt over slechte en goede eigenschappen. De combinatie van die twee maakt jou tot wie je bent. Voor een sollicitatie is het belangrijk om te weten wat jouw sterke punten zijn en hoe je daarmee bij kunt dragen aan het succes van de organisatie.

 

Waarom vragen recruiters en HR-managers naar je persoonlijke kwaliteiten?

Een van de meest gestelde sollicitatievragen is: “Wat zijn jouw sterke punten?” Meestal verwachten recruiters en HR-managers dat je 3 positieve eigenschappen van jezelf kan opnoemen. Waarom is deze vraag zo belangrijk? Dat heeft drie redenen:

 

Met jouw persoonlijke eigenschappen kan je jezelf onderscheiden van andere kandidaten.
Door je positieve kenmerken te benoemen, laat je zien waarmee je jezelf onderscheidt van je concurrentie. Waarom zouden ze jou aannemen, en niet een andere kandidaat? De combinatie van jouw positieve eigenschappen maken jou uniek en laten zien wat jouw toegevoegde waarde is.

 

Je laat zien dat je zelfkennis hebt.
Als je weet over welke positieve karaktereigenschappen je beschikt, beschik je ook over zelfkennis. Je weet van jezelf waar je goed in bent en wat je valkuilen zijn. Zelfkennis is heel waardevol voor werkgevers, omdat daaruit blijkt dat je weet hoe je met je eigenkarakter eigenschappen om moet gaan.

 

Je toont aan dat er match is tussen jouw persoonlijke eigenschappen en de functievereisten.
Je toekomstige werkgever wil met deze vraag ook ontdekken of jij past in de organisatie en de rol waarop je solliciteert. Meestal blijkt uit jouw persoonlijke kenmerken dat je al dan niet uit het juiste hout gesneden bent om de functie uit te oefenen.

 
Goede eigenschappen sollicitatie 1

 

Sollicitatievragen over je positieve kenmerken

De vraag die meestal gesteld wordt is ‘Wat zijn jouw sterke punten?’ of een variant, zoals ‘Wat zijn jouw 3 beste eigenschappen?’. Andere vragen tijdens het sollicitatiegesprek waarin je je persoonlijke kwaliteiten kunt laten zien, zijn:

  • Vertel eens wat over jezelf?
  • Wat is jouw karakter?
  • Hoe zou je jezelf in 1 woord omschrijven?
  • Hoe zouden je collega’s je omschrijven?
  • Als ik je laatste manager zou bellen, wat zou hij dan over je vertellen?
  • Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?
  • Welke van jouw eigenschappen komen altijd positief terug in een functioneringsgesprek?
 

Sollicitatiegesprek? Bereid je goede eigenschappen voor

De sollicitatievraag over je sterke punten is vrij standaard. Je kan er dus vanuit gaan dat -ie tijdens je sollicitatiegesprek gesteld wordt. Tijdens de voorbereiding op je sollicitatiegesprek kun je bij jezelf daarom alvast nagaan wat je persoonlijke kwaliteiten zijn. Zo kom je straks niet met je mond vol tanden te staan. En door je bewust te zijn van je (positieve en negatieve) eigenschappen, kun je er makkelijker over vertellen en hoef je je hier in ieder geval al niet meer zenuwachtig om te maken.

 

Het belangrijkste bij het benoemen van je positieve eigenschappen, is dat je de juiste balans vindt tussen bescheidenheid en arrogantie. Je wil niet onzeker overkomen, maar ook zeker niet té zelfverzekerd. Het is een kunst om jouw sterke punten met gepaste bescheidenheid over te brengen. Kies daarom karaktereigenschappen die je echt hebt (liegen is een no go!), die aansluiten bij de functie en die goed te omschrijven zijn met concrete voorbeelden.

 

Goede eigenschappen op CV vermelden

Het is tegenwoordig vrij standaard om je sterke punten niet alleen in een sollicitatiegesprek paraat te hebben, maar ook alvast op je CV te vermelden. Dit kan bijvoorbeeld in je persoonlijk profiel. Je kunt je competenties ook opsommen in een lijstje.

Al onze CV-templates beschikken over ruimte om je competenties weer te geven. Bekijk hieronder de populairste CV-templates van dit moment.

Bekijk alle CV-templates
 

8 tips bij het benoemen van goede eigenschappen

Ben je je eenmaal bewust van je persoonlijke kenmerken, volg dan de volgende tips op voor een succesvolle sollicitatie.

 

  TIP 1   Wees eerlijk. De waarheid duurt altijd het langst. Lieg dus niet over je kwaliteiten, ook niet als er wordt gevraagd naar een bepaalde kwaliteit die je niet bezit. Je kan dan wel zeggen dat je die eigenschap graag nog wil ontwikkelen.

 

  TIP 2   Wees zelfverzekerd. Je mag best trots zijn op wie je bent. Mensen met een gezonde dosis zelfvertrouwen maken meestal meer kans dan een grijs muisje. Iemand die weet waar -ie goed in is, is voor een werkgever erg prettig.

 

  TIP 3   Wees enigszins bescheiden. Zelfvertrouwen hebben betekent niet dat je arrogant moet zijn over je goede eigenschappen. Bescheidenheid siert de mens.

 

  TIP 4   Wees selectief. Je hoeft echt niet al je goede eigenschappen op te sommen. Meestal noem je er 3, die het liefst relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Je kan ook aan je gesprekspartner vragen hoeveel hij of zij er wil horen.

 

  TIP 5   Hou het realistisch. Niemand is perfect. Geef dus geen eindeloze opsomming van al je positieve karaktereigenschappen, want dat is niet geloofwaardig.

 

  TIP 6   Geef voorbeelden. Als je concrete voorbeelden geeft bij je competenties, ben je des te overtuigender. Beschrijf een specifieke (werk)situatie waarin je kwaliteit naar voren kwam om je verhaal kracht bij te zetten.

 
Goede eigenschappen sollicitatie 2

 

  TIP 7   Kies karakter eigenschappen die relevant zijn voor de functie. Je belangrijkste doel is te laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de job. Laat dus vooral de positieve kenmerken zien die nodig zijn in de functie. Je kunt die meestal terugvinden in de functieomschrijving.

 

  TIP 8   Vraag feedback aan je omgeving. Weet je niet wat jouw sterke punten zijn? Vraag dan eens aan je partner, ouders of vrienden of zij kunnen zeggen wat jouw goede eigenschappen zijn.

 

Sterke punten in een sollicitatie versus zwakke punten

Naast je goede eigenschappen wordt er in een sollicitatie vaak ook naar je slechte eigenschappen gevraagd. Veel mensen vinden het lastig om te zeggen waar ze minder goed in zijn. Vaak noemen ze dan een positieve eigenschap die ze verpakken als iets negatiefs. Bijvoorbeeld dat je te perfectionistisch werkt, of dat je een echte workaholic bent. Maar let op: dit zijn een clichés waar een werkgever snel doorheen prikt. Noem dus liever een ‘echte’ slechte eigenschap, maar geef ook aan dat je hier graag beter in zou willen worden.

 

10 voorbeelden van goede eigenschappen

Hoe weet je waar je goed in bent? En welke positieve eigenschappen zijn nou handig om te benoemen in een sollicitatiegesprek? Ter inspiratie hebben we hieronder 10 goede eigenschappen op een rij gezet, inclusief concrete voorbeelden waaruit blijkt dat je over deze eigenschap beschikt.

 

“Ik ben stressbestendig.”
“Ik kan goed werken in een hectische, dynamische omgeving, met strakke deadlines en hoge werkdruk. Ik houd mijn hoofd koel door in stressvolle situaties goed prioriteiten te stellen.”

 

“Ik ben initiatiefrijk / proactief.”
“Ik signaleer kansen en ik neem graag het initiatief als ik denk dat iets beter kan. Doet er zich een probleem voor, dan wacht ik niet af maar ga ik direct aan de slag om het probleem op te lossen.”

 

“Ik ben resultaatgericht.”
“Ik hou altijd mijn doel voor ogen en laat me niet snel afleiden. Ik ben een echte doorzetter en beschik over een ‘can do’-mentaliteit: ik geef niet op tot ik het gewenste resultaat bereikt heb.”

 

“Ik ben goed in organiseren.”
“Ik behoud altijd het overzicht, ik ben heel goed in strak timemanagement en ik houd met gemak veel ballen tegelijkertijd in de lucht.”

 
Sterke punten sollicitatie 3

 

“Ik ben een echte teamplayer.”
“Ik hecht veel waarde aan het onderhouden van goede relaties met de mensen om mij heen. Als mijn collega’s hulp nodig hebben, sta ik voor ze klaar. Ik vind het fijn om in teamverband toe te werken naar een goed, gezamenlijk resultaat.”

 

“Ik ben creatief.”
“Van niets iets maken, dat is wat ik leuk vind. Ik heb veel ideeën die vaak nog niet door iemand anders bedacht zijn. Ik ben niet bang om de gebaande paden te verlaten: ik bedenk juist graag out of the box oplossingen.”

 

“Ik ben ambitieus.”
“Ik ben gedreven en leergierig. Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen en het beste uit elke dag te halen. Kansen om iets beter te maken, pak ik met beide handen aan.”

 

“Ik kan goed leidinggeven.”
“Ik wil samen met mijn teamleden iets bereiken, het liefst in een harmonieuze sfeer. Maar als het moet, kan ik ook harde en moeilijke beslissingen nemen. Mijn collega’s weten wat ze aan me hebben. Het is voor mij belangrijk om mensen te motiveren en te helpen ontdekken wat hun drijfveren zijn. Als mijn teamleden in hun kracht zijn, behalen we samen nog grotere successen.”

 

“Ik ben klantgericht.”
“Ik begrijp wat de klant nodig heeft. Ik ben dienstverlenend ingesteld, ik heb oprechte interesse in mensen en ik doe graag iets voor een ander. Door goed te luisteren en door te vragen, zie ik snel waar de klant behoefte aan heeft.”

 

“Ik ben flexibel.”
“Ik schakel snel tussen situaties en speel gemakkelijk in op veranderingen. Moeten er andere prioriteiten gesteld worden, dan pas ik me daar op aan. En moet ik iets doen dat niet direct bij mijn takenpakket hoort, dan ben ik daar zeker niet te beroerd voor.”

 
Positieve kenmerken sollicitatie 4

 

Lijst met negatieve en positieve eigenschappen in een sollicitatie

Wil je ontdekken wat jouw goede eigenschappen zijn? Bekijk dan hieronder een uitgebreide lijst van zwakke en sterke punten.

 

Goede eigenschappen

  • Aanpassingsvermogen
  • Aardig
  • Actief
  • Ad rem
  • Anticiperen
  • Ambitieus
  • Analytisch
  • Assertief
  • Autonoom
  • Bedachtzaam
  • Behulpzaam
  • Belangstellend
  • Bescheiden
  • Besluitvaardig
  • Betrokken
  • Betrouwbaar
  • Collegiaal
  • Creatief
  • Consequent
  • Consciëntieus
  • Daadkrachtig
  • Dapper
  • Delegeren
  • Diplomatiek
  • Discreet
  • Doelgericht
  • Doortastend
  • Doorzettingsvermogen
  • Duidelijk
  • Eerlijk
  • Empathisch
  • Energiek
  • Enthousiast
  • Flexibel
  • Gedreven
  • Geduldig
  • Gehoorzaam
  • Georganiseerd
  • Gevoelig
  • Gul
  • Handig
  • Helicopterview
  • Humoristisch
  • Idealistisch
  • IJverig
  • Improviseren
  • Initiatiefrijk
  • Innovatief
  • Integer
  • Joviaal
  • Krachtig
  • Leergierig
  • Lef
  • Loyaal
  • Luisteren
  • Meegaand
  • Nauwkeurig
  • Netjes
  • Nieuwsgierig
  • Nuchter
  • Ondernemend
  • Ontspannen
  • Oog voor detail
  • Open
  • Oplossingsgericht
  • Oprecht
  • Optimistisch
  • Organisatorisch
  • Overtuigend
  • Positief
  • Praktisch
  • Prestatiegericht
  • Proactief
  • Rationeel
  • Realistisch
  • Relativeringsvermogen
  • Resultaatgericht
  • Ruimdenkend
  • Rustig
  • Sensitief
  • Serieus
  • Sociaal
  • Spontaan
  • Stressbestendig
  • Sympathiek
  • Taakgericht
  • Tactvol
  • Teamplayer
  • Toegankelijk
  • Toegewijd
  • Trouw
  • Vastberaden
  • Veelzijdig
  • Verantwoordelijk
  • Verbindend
  • Verdraagzaam
  • Vrolijk
  • Zachtaardig
  • Zelfstandig
  • Zelfverzekerd
  • Zorgvuldig
  • Zorgzaam

Slechte eigenschappen

  • Achteloos
  • Achterdochtig
  • Afhankelijk
  • Afstandelijk
  • Afwachtend
  • Agressief
  • Angstig
  • Arrogant
  • Asociaal
  • Bazig
  • Bekrompen
  • Belerend
  • Bemoeizuchtig
  • Besluiteloos
  • Betuttelend
  • Betweterig
  • Bewijsdrang
  • Breedsprakig
  • Bot
  • Brutaal
  • Chaotisch
  • Competitief, altijd willen winnen
  • Conflictvermijdend
  • Control freak
  • Cynisch
  • Dominant
  • Dramatisch
  • Drammerig
  • Driftig
  • Dwars
  • Dwingend
  • Egoïstisch
  • Eigenwijs
  • Explosief
  • Fanatiek
  • Gehaast
  • Geremd
  • Gesloten
  • Hautain
  • Hebberig
  • Humeurig
  • Impulsief
  • Jaloers
  • Klagerig
  • Koppig
  • Kortzichtig
  • Krenterig
  • Laconiek
  • Langdradig
  • Loslippig
  • Lui
  • Mateloos
  • Meegaand
  • Mensenschuw
  • Naïef
  • Onbezonnen
  • Ongeduldig
  • Onhandig
  • Onrustig
  • Ontevreden
  • Onverschillig
  • Onvoorzichtig
  • Onzeker
  • Onzelfstandig
  • Oordelend
  • Opdringerig
  • Opschepperig
  • Overbezorgd
  • Overenthousiast
  • Overgevoelig
  • Overmoedig
  • Perfectionistisch
  • Pessimistisch
  • Prikkelbaar
  • Rechtlijnig
  • Roekeloos
  • Saai
  • Slaafs
  • Slordig
  • Star
  • Stil
  • Streberig
  • Streng
  • Timide
  • Traag
  • Verkwistend
  • Verlegen
  • Verwaand
  • Wanhopig
  • Wantrouwend
  • Wild
  • Wispelturig
  • Wollig
  • Zelfingenomen
  • Zelfzuchtig
  • Zweverig
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *