Hobby’s en interesses op je CV: doen!

Hobby's en interesses op je CV

Je hobby’s en interesses op je CV zetten, is dat een goed idee? De meningen van recruiters verschillen hierover, maar wij zeggen in de meeste gevallen: doen! Lees hier waarom.

 

Waarom hobby’s en interesses op je CV zetten?

Er zijn een aantal redenen om je hobby’s en interesses op je CV te vermelden:

  • Je hobby’s en interesses zeggen iets over jouw als persoon. Door deze te delen, kun je iets meer van jouw persoonlijkheid meegeven aan je CV.
  • Je hobby’s en interesses dragen bij aan je professionele vaardigheden. Een teamsport zorgt er bijvoorbeeld voor dat je goed kunt samenwerken.
  • Hobby’s en interesses zijn vaak een leuke, informele ijsbreker tijdens het sollicitatiegesprek, een eerste sollicitatievraag om je op je gemak te stellen.
  • Hobby’s zijn vaak een passie waar je met plezier vele uren aan besteedt. Als er ook maar enige gelijkenis tussen je hobby en je baan bestaat, dan ga je waarschijnlijk ook met veel plezier aan de slag op werk. Dat enthousiasme pikt een potentiële werkgever waarschijnlijk gauw op!
  • Recruiters en werkgevers zijn ook maar mensen! Jouw potentiële werkgever kan door jouw hobby’s en interesses op je CV een klik met jou voelen, of een basis zien voor professionele groei – ook als je dat misschien zelf niet had bedacht.

Bekijk de populairste CV-templates (mét ruimte voor je hobby’s en interesses) van dit moment:

Bekijk alle CV-templates
 

Passen de hobby’s en interesses op je CV bij jouw verhaal?

Door je hobby’s en interesses op je CV te zetten, wil je een positief gevoel overbrengen bij de lezer. De kwaliteiten en vaardigheden die bij hobby’s nodig zijn, komen vaak ook goed van pas in je werk. Het is belangrijk dat je bij het opstellen van je CV goed nadenkt over de functie die je ambieert en daar je CV op afstemt. Zorg ervoor dat de hobby’s en interesses op je CV bijdragen aan het beeld dat je van jezelf wilt schetsen.

Wel doen

  • Als woordvoerder vermelden dat je van toneelspelen houdt. Mondig zijn en een goed verhaal kunnen vertellen, zijn namelijk in zo’n functie heel belangrijk.
  • Als basisschoolleraar vermelden dat je in het weekend leiding bent van een scoutinggroep. Zo laat je zien dat je ook in je vrije tijd ervaring opdoet met het aansturen van een groep kinderen.
  • Als strategisch adviseur vermelden dat je een fervent schaker bent. Voor beide heb je namelijk strategisch inzicht voor nodig.

Niet doen

  • Als piloot vermelden dat je van basejumpen houdt. Een piloot hoort immers risicomijdend en betrouwbaar te zijn.
  • Als leidinggevende vermelden dat je in het weekend graag veel bier drinkt met vrienden. Dan kan je werkgever zich afvragen of je maandagochtend wel fris en representatief op de werkvloer verschijnt.
  • Als receptioniste vermelden dat je naaktmodel bent. Je wekt daarmee een niet-representatieve indruk.
 

Vermijd de ‘standaardhobby’s’

Het is vast geen verrassing dat veel sollicitanten alleen sociaal wenselijke hobby’s op hun CV zetten. Dit zijn de zogenaamde ‘standaardhobby’s’: hobby’s en interesses die niet per se iets zeggen over de persoonlijkheid, maar meer worden gedeeld ‘omdat het nou eenmaal zo hoort’. Ze zijn saai, standaard en nietszeggend. Zorg er daarom altijd voor dat je een persoonlijke toevoeging meegeeft aan een hobby of interesse. Daarmee onderscheid je jezelf van anderen.

 

Wel doen: ‘gepersonaliseerde’ hobby’s

  • Langeafstandswandelen (aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse)
  • Lezen, het liefst historische romans
  • De Italiaanse keuken

Niet doen: ‘standaardhobby’s’

  • Wandelen
  • Lezen
  • Koken
 

Welke hobby’s en interesses deel je liever niet?

Ben je wekelijks in het casino te vinden? Heb je thuis een terrarium vol spinnen en andere geleedpotigen? Of heb je een pikante hobby, zoals paaldansen? Dan is het misschien beter om dit niet op je CV te vermelden. Hoe leuk het ook is om met je hobby’s en interesses een persoonlijk tintje aan je CV te geven, kun je hierin ook te ver gaan. Je wil immers niet de verkeerde indruk wekken, of het idee aanwakkeren dat je hobby je functioneren in de weg staat.

Het is ook niet handig om te liegen over je hobby’s. Heb je één keer gedoken, dan kan je duiken (nog) niet echt onder je hobby’s scharen. Vertel dus geen sterke verhalen, want dan gaan de alarmbellen af: als je al niet de waarheid vertelt over je hobby’s en interesses, waar heb je dan nog meer over gelogen?

Ook liever niet doen: zeggen dat je geen hobby’s en interesses hebt. Dat komt nogal ongeïnspireerd over. Laat het onderdeel dan liever gewoon weg.

 

Waar zet je hobby’s en interesses op je CV?

Je kunt je hobby’s en interesses op je CV in een persoonlijk profiel vermelden. Dit is een korte tekst waarmee je jezelf introduceert aan je potentiële werkgever.

Een andere plek om je hobby’s en interesses op je CV te zetten, is de zogenaamde ‘zijkolom’. De meeste CV’s hebben tegenwoordig een 1/4 – 3/4 verhouding. In het gedeelte met een breedte van 3/4 van de pagina zet je belangrijke informatie, zoals je werkervaring en opleidingen. Je hebt daar ook voldoende ruimte om uit te wijden over je werkzaamheden en behaalde resultaten. Beknoptere informatie, zoals je hobby’s en interesses, kun je juist goed kwijt in de ‘kolom’ met 1/4 breedte.

  TIP   Bekijk CV-templates met ruimte voor hobby’s en interesses

De beste plek voor je hobby’s en interesses op je CV is op de tweede pagina of aan het einde van je CV. Het is namelijk geen essentiële informatie die bepaalt of jij een geschikte kandidaat bent. Zie het als een extraatje, dat waarde toevoegt aan het verhaal dat je middels je persoonlijke profiel, werkervaring en opleidingen vertelt. Is de ruimte op je CV beperkt? Overweeg dan om je hobby’s weg te laten.

 

Hoe zet je hobby’s en interesses op je CV?

Als je ruimte ‘over’ hebt, dan kun je met een gerust hart een aantal hobby’s en interesses op je CV zetten. Houd het bij 4 à 5 hobby’s. Je kunt ze opsommen, zoals in dit voorbeeld:

 
  • Barbecuën
  • Mountainbiken
  • Boswandelingen maken met mijn gezin en hond
  • Muziek maken – ik speel basgitaar in een Bee Gees tribute band
 

In sommige CV-formats kun je je hobby’s en interesses ook visueel maken, bijvoorbeeld met een iconen of fotootjes zoals in de voorbeelden hieronder. Dit kan bijvoorbeeld ook in CV-template ‘Dominic‘.

Hobby's en interesses op je CV - visueel
Hobby's en interesses op je CV - iconen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *