Hoe ziet een CV eruit? Een handige checklist

Hoe ziet een CV eruit

Ga je solliciteren? Dan heb je een CV nodig en meestal ook een sollicitatiebrief. Maar hoe ziet een CV eruit? We hebben een handige checklist voor je gemaakt, zodat jij snel aan de slag kan met je CV.

 

Wat is een CV?

Even terug naar de basics: wat is een CV eigenlijk? Een CV (afkorting van Curriculum Vitae) is een document van 1 à 2 pagina’s waarin je informatie over je werkervaring, opleidingen en persoonlijke eigenschappen beschrijft.

Een goed CV is relevant, duidelijk, beknopt, aangepast aan de functie, en toont de geschiktheid van jou als kandidaat voor de positie waarop je solliciteert.

 
Hoe ziet een CV eruit 1

 

Wat staat er altijd in een goed CV?

Er zijn een aantal ‘verplichte’ onderdelen die in je CV moeten staan:

1. Personalia / persoonlijke gegevens
Het is wel zo handig als je je voor- en achternaam, contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer), adres of woonplaats en eventuele andere personalia op je CV zet. Zo kan de recruiter gemakkelijk contact met je opnemen over de sollicitatie.

Naast je naam, adres en contactinformatie kun je bij je personalia bijvoorbeeld ook delen wat je geboortedatum is, je burgerlijke staat of gezinssituatie en de link naar je LinkedIn-profiel.

 

2. Werkervaring
Werkervaring op je CV toont potentiële werkgevers je loopbaan tot nu toe. Het is een van de belangrijke onderdelen van je CV. Werkervaring laat zien dat je praktische ervaring en kennis hebt in je vakgebied, en geeft daarmee inzicht in je geschiktheid voor de functie.

 

3. Opleidingen
Opleidingen op je CV zijn bedoeld om te laten zien wat je educatieve achtergrond is, dus in welk gebied je een formele opleiding hebt gevolgd. Je opleidingen laten bovendien zien wat je opleidingsniveau en daarmee vaak ook werk- en denkniveau is.

 

Optionele informatie op je CV

Naast bovenstaande ‘verplichte’ informatie, kun je je CV uitbreiden met aanvullende gegevens over jou en je carrière. Denk bijvoorbeeld aan:

 
Hoe ziet een CV eruit? 3

 

Hoe ziet een CV eruit in 2023?

Een CV is allang geen saai wit A4’tje met zwarte letters meer. Het oog wil ook wat, toch? De meeste CV’s van nu zijn voorzien van een accentkleurtje, of toch op z’n minst een aantrekkelijke opmaak met bijvoorbeeld een opvallend lettertype voor de tussenkopjes. Door je CV visueel aantrekkelijk te maken, houd je de aandacht van de lezer langer vast, wat natuurlijk de kans op een uitnodiging voor een eerste sollicitatiegesprek vergroot.

Een CV anno nu heeft vaak een 1/3 – 2/3 indeling. In de zijbalk kun je extra informatie zetten. Zo spring je ook efficiënt om met de beschikbare ruimte, want het liefst beperk je je tot maximaal 2 A4’tjes. Bekijk de voorbeelden hieronder maar eens.

 

Hoe ziet een CV eruit: een voorbeeld

Hieronder zie je hoe je een CV voorbeeld met een aantrekkelijke opmaak waarin de belangrijkste onderdelen terugkomen.

 
Hoe ziet een CV eruit 2
 
  1. Werkervaring
  2. Profielfoto
  3. Personalia
  4. Persoonlijk profiel
  5. Opleidingen
  6. Competenties
  7. Cursussen
  8. Talen
 

Checklist ‘Hoe ziet een CV eruit?’

Bij het maken van een CV is het essentieel om de aandacht te richten op de relevante informatie en te zorgen voor een nette opmaak. Hier is een handige checklist voor een overtuigend CV:

✔ Zorg ervoor dat je CV compleet maar toch beknopt is
Het is verleidelijk om eindeloos veel informatie op je CV te zetten, maar de truc is om te weten wanneer je moet stoppen ;-) Beperk jezelf tot maximaal 2 A4’tjes en bespreek, als je veel werkervaring hebt, alleen de relevante functies of de functies van de afgelopen 10 jaar. Zet de belangrijkste informatie op de eerste pagina. Verwijs voor aanvullende informatie naar je LinkedIn-profiel.

✔ Maak het persoonlijk en concreet
Een recruiter gaat pas echt ‘aan’ als hij of zij ziet wat jij werkelijk hebt bereikt in je carrière. Laat je CV jouw unieke verhaal vertellen. Deel successen, schrijf op welke resultaten je hebt behaald of geef voorbeelden van situaties waarin jij goed uit de verf kwam. Gebruik percentages en andere cijfers om je verhaal te ondersteunen. Des te beeldender de voorbeelden zijn, des te overtuigender je CV is.

✔ Schrijf foutloos en in een actieve schrijfstijl
Schrijf to-the-point en let erop dat je taalgebruik actief is. Je CV is persoonlijk, dus gebruik gerust de eerste persoon enkelvoud (“Ik ben…”, “Ik heb…”). Als je klaar bent met je CV, lees de teksten dan eens hardop voor. Zo kun je eventuele foutjes makkelijk opsporen.

✔ Zorg ervoor dat je CV er netjes uitziet
De inhoud van je CV kan wel goed zijn, maar als de informatie ongestructureerd of heel saai op papier is gezet, zal het recruiters niet aanspreken. Gebruik duidelijke tussenkopjes en witruimte voor structuur. Zorg ervoor dat de regelafstand, marges en lettertypes consequent op dezelfde manier gebruikt worden.

Met het juiste CV-design, kleurgebruik en lettertype val je op tussen andere sollicitanten. Heb je geen zin of tijd om zelf een mooi CV te ontwerpen, overweeg dan om een CV-template te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *