Intern solliciteren: zo schrijf je een goede interne sollicitatiebrief

Intern solliciteren: zo schrijf je een goede interne sollicitatiebrief

Het zou zomaar kunnen gebeuren: je werkt bij een leuk bedrijf en ziet een interessante interne vacature langskomen. Tijd voor een interne sollicitatie! Daar hoort in de meeste gevallen ook een interne sollicitatiebrief bij. In dit blog vind je 5 tips voor een succesvolle interne sollicitatie.

Wat is een interne sollicitatie?

Een interne sollicitatie is niets anders dan dat je solliciteert op een vacature bij je huidige werkgever. Voordeel van een interne sollicitatie is dat je werkgever al weet voor vlees -ie in de kuip heeft. Bovendien ken je de bedrijfscultuur al en heb je inzicht in hoe de organisatie werkt. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat je de vacature (meestal) eerder ziet dan andere, externe kandidaten.

De interne sollicitatieprocedure

Bij kleinere bedrijven bestaat de interne sollicitatieprocedure vaak uit niet meer dan een goed gesprek met de baas. In grotere bedrijven lijkt de interne sollicitatieprocedure veel op die van het aannemen van een externe sollicitant. De vacature wordt waarschijnlijk intern (en soms ook extern) verspreid, waarna geïnteresseerden hun CV en motivatiebrief kunnen opsturen. Kom je door de eerste selectie, dan ga je meestal op gesprek met de manager en iemand van HR. Meestal volgt na een of twee gesprekken het nieuws of je de baan krijgt of niet.

Interne sollicitatie: de valkuilen

Een interne sollicitatie kent, naast enkele voordelen, ook lastige aspecten.

  • Kom je als externe sollicitant, dan kun je de werkelijkheid nog een beetje mooier voordoen dan deze werkelijk is – maar als je om tafel zit met iemand die jou al kent, dan is dat haast niet mogelijk.
  • Vertel je je collega’s wel of niet over de interne sollicitatie? Door je interne sollicitatie stil te houden, maak je geen slapende honden wakker – maar er bestaat een kans dat het nieuws uitlekt. Dit kan lastige situaties opleveren. Daarom loont het meestal om open kaart te spelen over een interne sollicitatie.
  • Is een belangrijk project dat jij onder je hoede had mislukt? Of heb je een conflict met een collega? Je fouten en zwakke plekken zijn in mindere of meerdere mate al bekend bekend in de organisatie. Wees daar alert op en probeer eventuele negatieve situaties alsnog om te buigen naar iets positiefs.
  • Het is mogelijk dat je wordt afgewezen voor de functie waarop je solliciteert. Dat is natuurlijk heel vervelend. Vraag in ieder geval naar de redenen voor de afwijzing, zodat je aanknopingspunten hebt om bij een volgende interne sollicitatie een beter resultaat te behalen. Probeer daarnaast ook altijd positief te blijven na een afwijzing, want je hebt er niets om te gaan zitten mokken – daarmee maak je jezelf niet populairder voor een eventuele volgende interne sollicitatie.

Tips bij de voorbereiding van een interne sollicitatie

  TIP 1   Neem een interne sollicitatie serieus
Til vooral niet te licht aan een interne sollicitatie! Sterker nog: een interne sollicitatie vereist net zoveel aandacht als een externe sollcitatie, want je moet het management en HR ervan overtuigen dat jij de juiste kandidaat voor de job bent. Schrijf een goede sollicitatiebrief, werk je CV bij en zorg ervoor dat je netjes gekleed bent tijdens het sollicitatiegesprek.

  TIP 2   Lees je in en bereid je voor
Ga je intern solliciteren op een andere afdeling? Neem daar, als het mogelijk is, alvast een kijkje of maak een praatje met een collega die er al werkt. Bekijk ook het personeelshandboek of de beschikbare informatie op intranet, zodat je op de hoogte bent van de procedures die gelden voor interne sollicitaties.

  TIP 3   Gebruik de STARR-methode
Tijdens het sollicitatiegesprek kun je gebruikmaken van de STARR-methode om je verhaal kracht bij te zetten. Met de STARR-methode gebruik je relevante situaties en voorbeelden uit het verleden om je vaardigheden en kwaliteiten aan te tonen. Wees hierin wel eerlijk, want je wil natuurlijk niet een beeld schetsen dat niet strookt met hoe het bedrijf en je collega’s jou zien.

Zo schrijf je een interne sollicitatiebrief

Een belangrijk onderdeel van intern solliciteren is de interne sollicitatiebrief. Eigenlijk verschilt deze niet eens zoveel van een reguliere motivatiebrief van een externe kandidaat. Zo kun je bijvoorbeeld het AIDA-model gebruiken als kapstok om je verhaal aan op te hangen.

Het verschil tussen een reguliere en interne sollicitatiebrief zit ‘m met name in de introductie. Ken je de persoon die verantwoordelijk is voor de vacature? Dan kan je de formele toon die doorgaans gangbaar is in sollicitatiebrieven best een beetje loslaten. Een geschikte openingszin voor een interne sollicitatie is bijvoorbeeld: ‘Geachte mevrouw Vermeulen, beste Rosalie’. Vervolgens kun je hem of haar in de meeste gevallen met je/jij aanspreken om niet al te afstandelijk over te komen.

Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder een voorbeeld van een interne sollicitatiebrief.

Voorbeeld van een interne sollicitatiebrief

Geachte mevrouw Vermeulen, beste Rosalie,

Op intranet zag ik de vacature voor ‘Ambulant verpleegkundige’ bij [Organisatie X]. Na ons prettige telefoongesprek van zojuist werd mijn enthousiasme alleen maar verder aangewakkerd. In deze motivatiebrief leg ik je graag uit van welke toegevoegde waarde ik kan zijn voor dit team en haar cliënten.

De zorg is al vele jaren mijn thuisbasis. Ik heb bij verschillende zorginstellingen gewerkt in diverse functies en beschik over de gevraagde diploma’s om dit beroep uit te mogen voeren. Mijn werkervaring is zeer divers en varieert van het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en contact onderhouden met andere disciplines tot het opstellen van zorgplannen. Sinds 2010 ben ik werkzaam bij [Organisatie X] in de functie van ‘Verzorgende’; een baan die ik met veel plezier doe. Inmiddels is echter de tijd aangebroken om mijn carrière een nieuwe impuls te geven. In mijn laatste functioneringsgesprek heb ik reeds besproken dat ik een dergelijke functie als die van ‘Ambulant verpleegkundige’ ambieer.

Ik haal veel energie uit werken in de zorg, omdat ik iedere dag met mensen bezig ben die mijn inzet en hulp waarderen. Mijn doel is om samen met de cliënt de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te creëren en de zelfredzaamheid zo groot mogelijk te maken. Een glimlach op het gezicht van mijn cliënten toveren, dát is waar ik het voor doe.

Ik ben zeer flexibel en stressbestendig. Ik ga altijd door tot ik de cliënt naar volle tevredenheid heb kunnen helpen. Met de jaren heb ik geleerd dat respect voor de cliënt de belangrijkste bouwsteen is voor wederzijds vertrouwen. Belangrijk bij de omgang met cliënten vind ik dat je rekening houdt met de wensen, waarden en normen van de cliënt. Zo kan ik hen de zorg en aandacht geven die ze nodig hebben.

In de jaren dat ik nu voor [Organisatie X] werkzaam ben, heb ik veel inzicht gekregen in de gang van zaken binnen het bedrijf en heb ik echt het gevoel dat ik mijn plek heb gevonden binnen de organisatie. Sinds ik hier ben komen werken, heb ik steeds lovende beoordelingen gekregen, onder andere van mijn huidige teamleider Dolf Kuijpers. Hij is op de hoogte van mijn interesse in deze functie en vindt het een logische vervolgstap in mijn carrière. Mede dankzij het plezier waarmee ik voor [Organisatie X] werk, mijn werkervaring en mijn goede beoordelingen, wil ik mijzelf dan ook graag binnen onze organisatie blijven ontwikkelen en een positieve bijdrage leveren aan de zorg voor onze cliënten.

Voor verdere informatie verwijs ik je graag naar de bijlage, waarin ik mijn curriculum vitae heb opgenomen. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik hoor graag van je!

Met vriendelijke groet,
Sophia Pinas

 

Hulp bij het schrijven van je interne sollicitatiebrief?

Wil je meer weten? Bekijk dan onze tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Vind je het ondanks onze tips lastig om in de pen te klimmen en een interne sollicitatiebrief op te stellen? Wij helpen je graag met het schrijven van je sollicitatiebrief, afgestemd op de interne vacature die jij voor ogen hebt.

Tags

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top
Lente in je bol? Wij ook!

Gebruik deze kortingscode voor 10% korting op je CV-template:

 LENTEKORTING10 

Secured By miniOrange