Intern solliciteren: zo schrijf je een goede interne sollicitatiebrief

Intern solliciteren: zo schrijf je een goede interne sollicitatiebrief

Het zou zomaar kunnen gebeuren: je werkt bij een leuk bedrijf en ziet een interessante interne vacature langskomen. Tijd voor een interne sollicitatie! Daar hoort in de meeste gevallen ook een interne sollicitatiebrief bij. In dit blog vind je 5 tips voor een succesvolle interne sollicitatie.

 

Wat is een interne sollicitatie?

Een interne sollicitatie is niets anders dan dat je solliciteert op een vacature bij je huidige werkgever. Soms wordt een vacature eerst intern bekendgemaakt voordat ook mensen van buiten het bedrijf ervan weten. Zo heb je als werknemer meteen de kans om intern te solliciteren.

Wat is het voordeel van een interne sollicitatie?

Het grote voordeel van een interne sollicitatie is dat je werkgever al weet voor vlees -ie in de kuip heeft. Je hebt immers al laten zien wat je kan, al was dat in een andere functie.

Een ander pluspunt is dat je de bedrijfscultuur al kent en inzicht hebt in hoe de organisatie werkt. Ook fijn: je kent al wat collega’s, die waarschijnlijk ook wel een goed woordje voor je willen doen.

Een derde voordeel is dat je een van de eersten bent die solliciteert. Zo kun je de lat meteen hoog leggen voor je concurrenten.

Een interne sollicitatie heeft dus veel voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. Daar kun je handig gebruik van maken!

 
Interne sollicitatie 1

 

De interne sollicitatieprocedure

Bij kleinere bedrijven bestaat de interne sollicitatieprocedure vaak uit niet meer dan een goed gesprek met de baas. Je krijgt vaak snel groen licht om door te groeien naar die nieuwe functie.

In grotere bedrijven lijkt de interne sollicitatieprocedure veel op die van het aannemen van een externe sollicitant. De vacature wordt waarschijnlijk intern (en soms ook extern) verspreid, waarna geïnteresseerden hun CV en motivatiebrief kunnen opsturen. Kom je door de eerste selectie, dan ga je meestal op gesprek met de manager en iemand van HR. Meestal volgt na een of twee gesprekken het nieuws of je de baan krijgt of niet.

 

Interne sollicitatie: de valkuilen

Een interne sollicitatie kent, naast enkele voordelen, ook lastige aspecten.

Je kunt jezelf niet beter voordoen dan je bent, want ze kennen je al
Kom je als externe sollicitant, dan kun je de werkelijkheid nog een beetje mooier voordoen dan deze werkelijk is – maar als je om tafel zit met iemand die jou al kent, dan is dat haast niet mogelijk.

Interne sollicitatie geheimhouden of niet?
Vertel je je collega’s wel of niet over de interne sollicitatie? Door je interne sollicitatie stil te houden, maak je geen slapende honden wakker – maar er bestaat een kans dat het nieuws uitlekt. Dit kan lastige situaties opleveren. Daarom loont het meestal om niet te liegen over een eventuele interne sollicitatie. Je hoeft heus niet direct al je collega’s op de hoogte te stellen, maar het is wel handig als op z’n minst je leidinggevende het weet. Hij of zij kan je misschien zelfs wel aanbevelen. Door open kaart te spelen houd je situatie zelf in de hand.

Je hebt geen schone lei
Is een belangrijk project dat jij onder je hoede had mislukt? Of heb je een conflict met een collega? Je fouten en zwakke plekken zijn in mindere of meerdere mate al bekend in de organisatie. Wees daar alert op en probeer eventuele negatieve situaties alsnog om te buigen naar iets positiefs.

Blijf ook positief over je collega’s, ook als het niet zo lekker loopt. Als je je negatief over hen praat en je wordt onverhoopt toch afgewezen voor de nieuwe baan, dan moet je immers nog wel fijn en goed kunnen blijven functioneren in je huidige team.

Wat als je afgewezen wordt?
Het is mogelijk dat je wordt afgewezen voor de functie waarop je solliciteert. Dat is natuurlijk heel vervelend. Vraag in ieder geval naar de redenen voor de afwijzing van je sollicitatie, zodat je aanknopingspunten hebt om bij een volgende interne sollicitatie een beter resultaat te behalen.

Probeer daarnaast ook altijd positief te blijven na een afwijzing, want je hebt er niets aan om te gaan zitten mokken – daarmee maak je jezelf niet populairder voor een eventuele volgende interne sollicitatie.

 
Interne sollicitatie 2

 

Tips bij de voorbereiding van een interne sollicitatie

Een interne sollicitatie lijkt misschien een peulenschil, maar niets is minder waar. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is heel belangrijk.

 

  TIP 1   Neem een interne sollicitatie serieus
Til vooral niet te licht aan een interne sollicitatie! Sterker nog: een interne sollicitatie vereist net zoveel aandacht als een externe sollicitatie, want je moet het management en HR ervan overtuigen dat jij de juiste kandidaat voor de job bent.

Schrijf dus een goede sollicitatiebrief, werk je CV bij en zorg ervoor dat je netjes gekleed bent tijdens het sollicitatiegesprek.

  TIP 2   Lees je in en bereid je voor
Ga je intern solliciteren op een andere afdeling? Neem daar, als het mogelijk is, alvast een kijkje of maak een praatje met een collega die er al werkt.

Het is ook handig om alvast het personeelshandboek te lezen of de beschikbare informatie op intranet op te zoeken, zodat je op de hoogte bent van de procedures die gelden voor interne sollicitaties.

  TIP 3   Kondig je ambities alvast aan
Als het even kan, zorg dan voor een goede timing van je interne sollicitatie. Meestal is dat niet eerder dan anderhalf tot twee jaar na je indiensttreding, tenzij je bijvoorbeeld in een instapfunctie begonnen bent en echt toe bent aan de volgende stap.

Om je kansen bij een interne sollicitatie te vergroten, is het handig om al vroeg te beginnen met het laten zien van je ambitie. Dit kun je bijvoorbeeld doen in 1-op-1 gesprekken met je leidinggevende, zoals een beoordelingsgesprek of bila. Wanneer je manager hier al van op de hoogte is, dan kan hij of zij met je meedenken en een goed woordje voor je doen.

  TIP 4   Gebruik de STARR-methode
Tijdens het sollicitatiegesprek kun je gebruikmaken van de STARR-methode om je verhaal kracht bij te zetten. Met de STARR-methode gebruik je relevante situaties en voorbeelden uit het verleden om je vaardigheden en kwaliteiten aan te tonen.

Wees wel altijd eerlijk, want je wil natuurlijk niet een beeld schetsen dat niet strookt met hoe het bedrijf en je collega’s jou zien.

  
Interne sollicitatie 3

 

De aanhef van een interne sollicitatiebrief

Het verschil tussen een reguliere en interne motivatiebrief zit ‘m met name in de aanhef. Ken je de persoon die verantwoordelijk is voor de vacature? Dan kan je de formele toon die doorgaans gangbaar is in sollicitatiebrieven best een beetje loslaten. Een geschikte aanhef voor een open sollicitatiebrief is bijvoorbeeld: “Geachte mevrouw Vermeulen, beste Rosalie”. Vervolgens kun je hem of haar in de meeste gevallen met je/jij aanspreken om niet al te afstandelijk over te komen.

 

De openingszin van een interne sollicitatie

In de eerste alinea van je interne sollicitatiebrief kun je refereren aan het feit dat het een interne sollicitatie betreft. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

 

Openingszin interne sollicitatiebrief

“Op intranet zag ik de vacature voor ‘Docent Commerciële Economie’. In deze motivatiebrief leg ik je graag uit van welke toegevoegde waarde ik kan zijn voor het team Economische Vakken en voor onze leerlingen.”

“Mijn manager wees me op de vacature van Administratief Procesbegeleider. Ik ben sinds 3 jaar met veel plezier werkzaam als Medewerker Uitkeringsadministratie, maar zou graag meer willen specialiseren in re-integratie. In deze brief leest u waarom ik een geschikte kandidaat ben voor deze functie.”

“In de maandelijkse interne nieuwsbrief zag ik dat Jeroen gaat vertrekken als manager van team Marktonderzoek. Bij deze trek ik de stoute schoenen aan: middels onderstaande motivatiebrief solliciteer ik graag op de ontstane vacature.”

 
Interne sollicitatiebrief

 

Voorbeeld van een interne sollicitatiebrief

Een belangrijk onderdeel van intern solliciteren is de interne sollicitatiebrief. Eigenlijk verschilt deze niet eens zoveel van een reguliere motivatiebrief van een externe kandidaat. Zo kun je bijvoorbeeld het AIDA-model gebruiken als kapstok om je verhaal aan op te hangen.

Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder een voorbeeld van een interne sollicitatiebrief.

 

Voorbeeld interne sollicitatiebrief

Geachte mevrouw Vermeulen, beste Rosalie,

Op intranet zag ik de vacature voor ‘Ambulant verpleegkundige’ bij [Organisatie X]. Na ons prettige telefoongesprek van zojuist werd mijn enthousiasme alleen maar verder aangewakkerd. In deze motivatiebrief leg ik je graag uit van welke toegevoegde waarde ik kan zijn voor dit team en haar cliënten.

De zorg is al vele jaren mijn thuisbasis. Ik heb bij verschillende zorginstellingen gewerkt in diverse functies en beschik over de gevraagde diploma’s om dit beroep uit te mogen voeren. Mijn werkervaring is zeer divers en varieert van het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en contact onderhouden met andere disciplines tot het opstellen van zorgplannen. Sinds 2010 ben ik werkzaam bij [Organisatie X] in de functie van ‘Verzorgende’; een baan die ik met veel plezier doe. Inmiddels is echter de tijd aangebroken om mijn carrière een nieuwe impuls te geven. In mijn laatste functioneringsgesprek heb ik reeds besproken dat ik een dergelijke functie als die van ‘Ambulant verpleegkundige’ ambieer.

Ik haal veel energie uit werken in de zorg, omdat ik iedere dag met mensen bezig ben die mijn inzet en hulp waarderen. Mijn doel is om samen met de cliënt de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te creëren en de zelfredzaamheid zo groot mogelijk te maken. Een glimlach op het gezicht van mijn cliënten toveren, dát is waar ik het voor doe.

Ik ben zeer flexibel en stressbestendig. Ik ga altijd door tot ik de cliënt naar volle tevredenheid heb kunnen helpen. Met de jaren heb ik geleerd dat respect voor de cliënt de belangrijkste bouwsteen is voor wederzijds vertrouwen. Belangrijk bij de omgang met cliënten vind ik dat je rekening houdt met de wensen, waarden en normen van de cliënt. Zo kan ik hen de zorg en aandacht geven die ze nodig hebben.

In de jaren dat ik nu voor [Organisatie X] werkzaam ben, heb ik veel inzicht gekregen in de gang van zaken binnen het bedrijf en heb ik echt het gevoel dat ik mijn plek heb gevonden binnen de organisatie. Sinds ik hier ben komen werken, heb ik steeds lovende beoordelingen gekregen, onder andere van mijn huidige teamleider Dolf Kuijpers. Hij is op de hoogte van mijn interesse in deze functie en vindt het een logische vervolgstap in mijn carrière. Mede dankzij het plezier waarmee ik voor [Organisatie X] werk, mijn werkervaring en mijn goede beoordelingen, wil ik mijzelf dan ook graag binnen onze organisatie blijven ontwikkelen en een positieve bijdrage leveren aan de zorg voor onze cliënten.

Voor verdere informatie verwijs ik je graag naar de bijlage, waarin ik mijn curriculum vitae heb opgenomen. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik hoor graag van je!

Met vriendelijke groet,
Sophia Pinas

 

Hulp bij het schrijven van je interne sollicitatiebrief?

Wil je meer weten? Bekijk dan onze tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *