Wat is de beste kleur voor je CV?

Kleur op CV

Een standaard zwart-wit CV kan tegenwoordig echt niet meer. Je CV mag best een kleurtje hebben! Maar wat is de beste kleur voor je CV? En wat zeggen kleuren eigenlijk over je? Je leest het in dit blog.

 

Waarom zou je kleur op je CV gebruiken?

Het oog wil ook wat, toch? Je CV moet daarom niet alleen inhoudelijk heel goed zijn, maar er ook nog eens verzorgd uitzien. Je mag best opvallen en het gebruik van kleur op je CV kan daarbij helpen.

Daarbij: een CV met kleur krijgt vaak nèt wat meer aandacht van de lezer dan een zwart-wit CV. Door het juiste kleurgebruik kun jij jezelf dus echt onderscheiden van je concurrenten.

 

Wat zeggen de kleuren van je CV over jou?

Kleur is een sterke manier van communiceren. Vanuit marketingperspectief is er veel onderzoek gedaan naar kleurgebruik in bijvoorbeeld reclames en huisstijlen. Welke kleur je kiest, zegt indirect ook iets over wat voor persoon je bent. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je sollicitatiekleding.

Ook kunnen kleuren bepaalde emoties oproepen. Die associaties zijn belangrijk om in gedachten te houden als je je CV opstelt.

De kleur op je CV kan een afspiegeling zijn van je persoonlijke kwaliteiten. Dit wordt ook wel ‘kleurenpsychologie’ genoemd. Hieronder vind je de belangrijkste associaties per kleur:

  Blauw  
Gedisciplineerd, professioneel, nauwkeurig, betrouwbaar, analytisch, stabiel, oprecht, kalm, zeker, loyaal, veilig

  Geel  
Optimistisch, nieuwsgierig, enthousiast, vriendelijk, spontaan, vrolijk, speels, inspirerend, fris

  Groen  
Duurzaam, balans, natuur, groei, rust, jeugdigheid, gezondheid, ontspanning

  Oranje  
Verbinding, creatief, positief, innovatief, modern, plezier, open, humor, warmte

  Paars  
Spiritueel, fantasie, wijsheid, mysterie, waardigheid

  Rood  
Vastberaden, besluitvaardig, opwinding, energiek, moedig, kracht, assertief, passie, actie, gevaar, kracht, intens

  Roze  
Genegen, zachtaardig, mededogen, verzorgend, fijnzinnig, intuïtief, lief

  Bruin  
Authentiek, outdoor, ervaren, stoer, ruw, aarde, dogmatisch

  Grijs  
Praktisch, solide, nederig, formeel, zakelijk, neutraal

 

Do’s & dont’s voor kleur op je CV

Als je kiest voor een gekleurd CV, houd dan rekening met deze do’s & dont’s:

Kies een kleur die past bij je functie of de organisatie
Je kan je voorstellen dat een designer meer baat heeft bij een kleurrijk, creatief CV dan een accountant. Ook het type organisatie bepaalt deels hoe je met kleuren op je CV om moet gaan: bij een bank past eerder een veilig, zakelijk CV terwijl een mediabureau de voorkeur geeft aan een opvallend CV. Hou hier dus rekening mee als je een kleur voor je CV kiest.

 

Maak er geen kermis van
Voorkom dat je CV een kermisattractie wordt. Kleur kan namelijk ook erg afleiden van de inhoud. Kies voor één of hooguit twee accentkleuren op je CV, of gebruik een combinatie van een opvallende kleur met een steunkleur als lichtgrijs.

 

Zorg voor een goede leesbaarheid
De inhoud van je CV is nog altijd het allerbelangrijkste. De tekst op je CV moet dus goed leesbaar zijn. Zorg dus voor een goed lettertype op je CV in een goed leesbare kleur. Geel is bijvoorbeeld lastig te onderscheiden van een witte achtergrond, net als hele lichte kleuren zoals lichtgrijs.

Zeker als je CV geprint wordt, kunnen bepaalde kleuren de leesbaarheid nadelig beïnvloeden. Check dus altijd of je je CV nog goed kunt lezen door voor voldoende contrast te zorgen. Houd de tekst het liefst zwart of donkergrijs, of wit als je een donkere achtergrondkleur gebruikt.

 

Mag een zakelijk CV ook kleur hebben?

Jazeker, tegenwoordig mag een zakelijk CV ook best een kleurtje hebben. Een kleur doet niets af aan je professionaliteit – binnen bepaalde kaders, natuurlijk. Kies je voor een subtiele blauwtint, dan oogt dat zowel modern als zakelijk.

 

Welke onderdelen op mijn CV kan ik gekleurd maken?

Het is aan jou hoe ‘bont’ je het wil maken met de kleuren op je CV. Je kunt ervoor kiezen om alleen de tussenkopjes zoals ‘Personalia’ en ‘Werkervaring’ een kleurtje te geven, zoals in onderstaande voorbeelden.

 

Je kunt er ook voor kiezen om een groter deel op de achtergrond van je CV gekleurd te maken, maar de teksten zwart-wit te laten. Bijvoorbeeld de zijbalk.

 

Heb je zin om echt iets heel ‘anders dan anders’ te doen? Dan kun je ook een foto of print gebruiken om je CV een kleurtje mee te geven.

Bekijk alle CV-templates
 

Leuk: kleur van je CV matchen met de huisstijl van je werkgever

Wat je ook kunt doen, is de kleur van je CV aanpassen per sollicitatie. Ga je solliciteren bij bol.com, kies dan voor de kleur blauw uit het logo van bol.com. Solliciteer je bij Zeeman, dan kan je ervoor kiezen om de typische geel-blauwe kleurcombinatie te gebruiken op je CV.

 

Ook leuk: kleur van je CV matchen met je profielfoto

Weet je niet wat voor kleur voor je CV passend is? Dan kun je ook een kleur kiezen die in je profielfoto voorkomt. Heb je bijvoorbeeld een turquoise blouse of overhemd aan op je foto? Kies dan voor een turquoise achtergrondkleur of turquoise tussenkopjes. Staat heel chique!

 

Wat is de beste kleur voor je CV?

Het antwoord op deze vraag is: dat is heel persoonlijk. De meeste sollicitanten spelen op safe en kiezen voor een CV met subtiele kleuren, vaak blauw of turquoise. Maar wil je echt opvallen en past die houding ook bij jouw als persoon? Schroom dan niet en kies een lekker knalkleurtje. Zeker weten dat je daarmee de aandacht trekt! Inspiratie opdoen? Bekijk hier onze CV voorbeelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *