Zo schrijf je een korte motivatiebrief + 5 voorbeelden

Korte motivatiebrief

Een korte motivatiebrief is vaak overtuigender dan een lange lap tekst. Less is more! In dit blog lees je hoe je een korte sollicitatiebrief schrijft. Gebruik onze voorbeelden van korte motivatiebrieven om zelf krachtig uit de hoek te komen bij je sollicitatie.

 

Een korte motivatiebrief: maximaal 300 woorden

Het verschil tussen een korte en lange motivatiebrief zit ‘m voornamelijk in het aantal woorden. Waar je met een ‘gewone’ sollicitatiebrief al gauw een A4’tje vol hebt geschreven, wil je het bij een korte motivatiebrief juist echt beknopt houden. Laten we zeggen: tussen de 150 en 300 woorden.

 

Wanneer schrijf je een korte motivatiebrief?

Steeds vaker staat er een maximale lengte van de sollicitatiebrief in de vacature vermeld, bijvoorbeeld: “Stuur je sollicitatiebrief (max. 1 A4) per e-mail naar …” of “We ontvangen graag een korte motivatie (maximaal 200 woorden) waarom jij de beste kandidaat bent voor deze job”. Als je zoiets leest, weet je wat je te doen staat!

Soms moet je een sollicitatie via een website versturen, waar het invoerveld je beperkt in het aantal woorden dat je motivatie telt. Handig: vaak kun je tijdens het typen zien hoeveel tekens je nog ‘over’ hebt.

Ook als je potentiële werkgever geen maximale lengte van je sollicitatiebrief heeft opgegeven, kun je zelf maar beter lekker kort en bondig blijven. Je moet immers de aandacht van de lezer grijpen en vasthouden. Juist een (te) lange brief leidt namelijk af van de kern van je verhaal.

Gezien de beperkte tijd die recruiters hebben om sollicitaties te beoordelen, kun je dus het beste kiezen voor 200 goed doordachte woorden dan 2.000 nietszeggende woorden.

 
Korte motivatiebrief voorbeeld 1

 

Waarom zou je een korte motivatiebrief schrijven?

Een goede sollicitatiebrief hoeft niet lang te zijn. Ook in een beperkt aantal woorden kun je je potentiële werkgever ervan overtuigen dat jij de perfecte kandidaat voor de functie bent. Het dwingt je keuzes te maken over wat je wel en (nog) niet vertelt.

Het belangrijkste is dat je laat zien waarom je op de vacature solliciteert en waarom jij deze functie goed kan uitvoeren. Alle achtergrondinformatie over je ervaring en vaardigheden komt wel terug in je CV.

 

Wat zet je in een korte motivatiebrief?

De opbouw van een motivatiebrief is eigenlijk altijd hetzelfde. Een korte motivatiebrief heeft dezelfde structuur als een langere brief. Je zult in ieder geval de volgende dingen moeten benoemen:

 

1. Introductie

 

2. Kern

  • De reden dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie
  • De reden dat je geïnteresseerd bent in de organisatie
 

3. Afsluiting

  • Een verwijzing naar je CV
  • Een verzoek tot uitnodiging voor een sollicitatiegesprek
  • Een vriendelijke afsluiting
 

 

Vanzelfsprekend is het in een korte sollicitatiebrief zaak om deze zaken zo kort en bondig mogelijk te noteren.

 

5x tips voor een korte motivatiebrief

Wil je een korte sollicitatiebrief schrijven, houd dan de volgende tips in je achterhoofd:

  TIP 1   Herhaal niet je CV. Het is niet nodig om de informatie die al op je CV staat, nogmaals in je brief te zetten. Vermijd dus teksten als deze:

 

“Van 2008 tot 2012 werkte ik bij [werkgever 1], waar ik verantwoordelijk was voor A, B en C. In 2012 ging ik aan de slag bij [werkgever 2], waar ik me bezig hield met D en E. Sinds 2018 werk ik als [functie] bij [werkgever 3].”

 

  TIP 2   Vermijd clichés, dooddoeners en inkoppers. Zorg ervoor dat alles wat je opschrijft, er ook écht toe doet. Laat inhoudsloze, clichématige zinnen weg, zoals:

 
  • “Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.” (Waarom zou je anders solliciteren?)
  • “Ik ben een echte teamspeler, maar ik kan ook goed zelfstandig werken.” (Dat zeggen alle andere sollicitanten ook.)
  • “Ik ben een echte spin in het web.” (Wat betekent dat nou eigenlijk echt voor jou?)
 

  TIP 3   Richt je op wat de werkgever zoekt. Benoem niet wat jij zoekt in een functie, maar overtuig de lezer ervan dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Wat jij komt halen is voor de werkgever (nu nog) niet interessant, wat je komt brengen wel!

  TIP 4   Wees selectief. Je hoeft niet álle redenen te beschrijven waarom jij perfect op deze baan past. Als je een korte motivatiebrief wil schrijven, moet je selectief zijn. Maak keuzes: kies maximaal drie kenmerken die écht belangrijk zijn voor de functie.

En dan geldt ook nog: show, don’t tell. Geef voorbeelden, vertel waaruit blijkt dat jij over die ene eigenschap beschikt die de werkgever zoekt.

  TIP 5   Pas je brief aan op de vacature. Dit geldt voor een korte motivatiebrief nog wel het meest: laat je brief aansluiten op de vacaturetekst, zodat je zo relevant mogelijk bent.

 

Korte motivatie in de begeleidende e-mail

Soms hoef je bij een sollicitatie geen losse brief mee te sturen en volstaat alleen je CV. In die gevallen kan het handig zijn om een korte motivatie in de begeleidende e-mail te geven.

In zo’n sollicitatiemail zijn plaatsnaam en datum niet belangrijk. Uiteraard blijven een nette aanhef en afsluiting wel nodig.

 

5x korte motivatiebrief voorbeelden

Hieronder vind je vijf voorbeelden van korte motivatiebrieven. Zo kun je je laten inspireren voor je eigen sollicitatiebrief. Wel zo handig!

 
Korte motivatiebrief voorbeeld 2

 

Korte motivatiebrief voorbeeld 1 (± 150 woorden)

Kort, korter, kortst! Anneke heeft in haar korte sollicitatiebrief slechts 153 woorden nodig om te vertellen waarom zij de juiste ervaring heeft voor de functie van Medior Marketingmedewerker.

 

Beste mevrouw Jansen,

Van mijn oud-collega Lisanne Verbeet hoorde ik dat Organisatie X een Medior Marketingmedewerker zoekt. Van deze functie gaat mijn hart sneller kloppen!

In de tijd dat ik afstudeerde, was online marketing zoals wij dat nu kennen, nagenoeg onbekend. Ik heb mij zelfstandig verdiept in de materie, heb verschillende cursussen gevolgd en ben mijn nieuwe kennis gaan toepassen op mijn eigen website. Later heb ik dit ook in dienstverband gedaan bij verschillende kleine en middelgrote retailbedrijven. Zodoende heb ik veel ervaring opgedaan in online marketing in de breedste zin van het woord: van het opstellen van digitale campagnes, het SEO-proof maken van online teksten tot het beheren van social media. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis en ervaring de online marketingactiviteiten van Organisatie X naar het volgende niveau kan tillen.

Als u interesse heeft, kom ik graag langs voor een kennismakingsgesprek.

Met vriendelijke groet,
Anneke van den Berg

 

Korte motivatiebrief voorbeeld 2 (± 150 woorden)

De volgende sollicitatiebrief richt zich op een vacature voor Customer Service Medewerker. Olaf gebruikt maar 151 woorden (inclusief aanhef en afsluiting) om zijn enthousiasme kenbaar te maken.

 

Beste meneer Willemsen,

Zoals ik u al in ons telefoongesprek vertelde, ben ik zeer geïnteresseerd in de functie van Customer Service Medewerker.

Bij het lezen van de vacature op LinkedIn werd ik meteen enthousiast. Organisatie X is een internationaal bedrijf met vele buitenlandse klanten. Mijn grootste kracht is mijn uitgebreide talenkennis, waardoor ik klanten te woord kan staan in hun eigen taal. Ik weet zeker dat dit een mooie kans is om mijn jarenlange ervaring op Customer Service-afdelingen in te zetten en daarmee bij te dragen aan jullie succes.

Ik geloof sterk in het motto ‘samen bereik je meer dan alleen’. Collegialiteit, teamverband en servicegerichtheid zijn voor mij heel belangrijk in mijn werk.

In de bijlage vindt u mijn CV. Wilt u nog meer weten over mij en waarom ik bij uw bedrijf wil werken? Neem dan contact met mij op; ik kom graag eens kennismaken.

Met vriendelijke groet,
Olaf Verweij

 
Korte motivatiebrief voorbeeld 5

 

Korte motivatiebrief voorbeeld 3 (± 200 woorden)

Ilona gebruikt relatief formele taal, waardoor een sollicitatiebrief al snel te lang kan worden. Door een snelle mix van werkervaring/vaardigheden en haar feeling bij de organisatie, weet ze haar sollicitatiebrief te beperken tot 211 woorden.

 

Beste mevrouw Cornelissen,

Uw advertentie op website van de Nationale Vacaturebank is voor mij aanleiding om te solliciteren naar de functie van Managementassistente.

Als ZZP’er heb ik de afgelopen jaren verschillende opdrachten uitgevoerd als Secretaresse en Managementassistente. Ik neem diverse taken uit handen en ontzorg en ondersteun collega’s en afdelingen waar mogelijk. Ik richt me met name op dagelijks management en projectmanagement. Een stevige basis creëren waar andere mensen goed door presteren, dat is waar ik goed in ben. Als een organisatie soepel draait, is er immers meer ruimte voor succes! Inmiddels is de tijd aangebroken dat ik graag weer in dienstverband zou willen werken. De vacature van Managementassistente bij Organisatie X komt op het perfecte moment.

Ik volg Organisatie X al enkele jaren via social media. De verhalen die jullie daar delen over de herkomst van jullie fairtrade producten, spreken me echt aan. Ik wil graag bij een bedrijf werken dat duurzaamheid en MVO hoog in het vaandel heeft staan. Ik zie daarom een goede match met Organisatie X!

Deze brief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn kennis, kunde en enthousiasme voor de vacature. Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Ilona Lodiers

 

Korte motivatiebrief voorbeeld 4 (± 200 woorden)

Thijs heeft aan 201 woorden genoeg om zijn potentiële werkgever te overtuigen van zijn kennis en kunde. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig om je verhaal te vertellen!

 

Beste heer Pietersen,

Toen ik de functieomschrijving van Verpleegkundige op Monsterboard las, hoefde ik niet lang te denken: dit ben ik! Middels deze brief wil ik graag mijn enthousiasme kenbaar maken voor deze vacature.

Het zorgen voor andere mensen zit in mijn bloed. Ik ben enkele jaren lang de mantelzorger van mijn moeder geweest. Hoewel dit een heftige tijd was, heeft het me ook veel geleerd. Iets voor anderen kunnen betekenen, ervoor zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten en de zorg krijgen die ze verdienen: dat is waar ik blij van word.

Ik ben onlangs afgestudeerd als Verpleegkundige aan de HAN. Tijdens mijn stages kreeg ik veel positieve feedback van zowel mijn begeleiders als van de mensen die ik verzorgde, onder andere dat ik begripvol, zorgzaam en toegankelijk ben. Deze eigenschappen dragen mijns inziens zeker bij aan mijn geschiktheid voor de functie van Verpleegkundige. Graag zou ik mijn kennis en ervaring, maar ook mijn frisse energie als jonge Verpleegkundige, nu bij uw organisatie inzetten.

Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar mijn CV in de bijlage. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik kijk uit naar jullie reactie!

Met vriendelijke groet,
Thijs Somers

 
Korte motivatiebrief voorbeeld 3

 

Korte motivatiebrief voorbeeld 5 (± 300 woorden)

Zelfs als je niet zo kort van stof bent, kun je met een beperkt aantal woorden een goed verhaal vertellen. Zo ook Rogier, die zijn potentiële werkgever in 284 woorden meeneemt in zijn zoektocht naar een nieuwe baan als intercedent.

 

Beste mevrouw Lucassen,

Nu de economie steeds meer aantrekt, neemt de vraag naar uitzendkrachten toe. Dat vraagt om intercedenten die de juiste werkzoekenden met de juiste functies kunnen matchen. Zo’n intercedent ben ik. In deze brief leg ik u graag uit waarom ik bij Organisatie X wil werken.

Als middelste kind in mijn gezin, was ik altijd al de bemiddelaar tussen mijn oudere broer en jongere zus. Je kunt zeggen dat dit mij heeft gevormd tot wie ik nu ben: iemand die goed kan luisteren, belangen kan afwegen en ervoor kan zorgen dat iemand goed op z’n plek zit.

Na het behalen van mijn HBO-diploma HRM ben ik aan de slag gegaan als recruiter. Dit werk was hectisch, maar ik leerde er ook te multitasken, planningen te maken en prioriteiten te stellen: vaardigheden die ook goed van pas komen als Intercedent. In de vacaturetekst las ik dat jullie iemand zoeken die meteen ‘up and running’ is. Ik leer snel en pak dingen zelfstandig op, waardoor ik in korte tijd op volle snelheid mee kan draaien.

Het belangrijkste en leukste aan werken als Intercedent vind ik het opbouwen en onderhouden van een goede band met mijn klanten. Aftersales vind ik ook erg belangrijk. Ik krijg regelmatig te horen dat bedrijven het prettig vinden dat ik contact met hen houd, ook als iemand eenmaal geplaatst is. Ik los problemen snel op en blijf betrokken bij het bedrijf, waardoor ik ook regelmatig nieuwe opdrachten binnenhaal.

Ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn geschiktheid voor deze functie. Meer informatie vindt u mijn CV (zie bijlage). Ik kom graag een keer langs om mijn motivatie verder toe te lichten.

Met vriendelijke groet,
Rogier van Dijk

 

  TIP   Hulp nodig bij het schrijven van een ontslagbrief? Bekijk hier onze ijzersterke ontslagbrief voorbeelden.

 

Hulp nodig bij het schrijven van een korte motivatiebrief?

Vind je het lastig om een goede korte motivatiebrief te schrijven? Bekijk dan deze 10 tips voor een krachtige sollicitatiebrief. Of check onze andere blogs over het schrijven van overtuigende motivatiebrieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *