Zo schrijf je een korte motivatiebrief + 5 voorbeelden

Korte motivatiebrief

Een korte motivatiebrief is vaak overtuigender dan een lange lap tekst. Less is more! In dit blog lees je hoe je een korte sollicitatiebrief schrijft. Gebruik onze voorbeelden van korte motivatiebrieven om zelf krachtig uit de hoek te komen bij je sollicitatie.

Een korte motivatiebrief: maximaal 300 woorden

Het verschil tussen een korte en lange motivatiebrief zit ‘m voornamelijk in het aantal woorden. Waar je met een ‘gewone’ sollicitatiebrief al gauw een A4’tje vol hebt geschreven, wil je het bij een korte motivatiebrief juist echt beknopt houden. Laten we zeggen: tussen de 150 en 300 woorden.

Wanneer schrijf je een korte motivatiebrief?

Steeds vaker staat er een maximale brieflengte in de vacature vermeld. Soms moet je een sollicitatie via een website versturen, waar het invoerveld je beperkt in het aantal woorden dat je motivatie telt. En soms wil je zelf gewoon lekker kort en bondig blijven, omdat juist een (te) lange brief afleidt van de kern van je verhaal. Je moet de aandacht van de lezer grijpen en vasthouden. Gezien de beperkte tijd die recruiters hebben om sollicitaties te beoordelen, kun je dus beter kiezen voor 200 goed doordachte woorden dan 2.000 nietszeggende woorden.

Waarom zou je een korte motivatiebrief schrijven?

Een goede sollicitatiebrief hoeft niet lang te zijn. Ook in een beperkt aantal woorden kun je je potentiële werkgever ervan overtuigen dat jij de perfecte kandidaat voor de functie bent. Het dwingt je keuzes te maken over wat je wel en (nog) niet vertelt, waardoor je kritischer . Het belangrijkste is dat je laat zien waarom je op de vacature solliciteert en waarom jij deze functie goed kan uitvoeren. Alle achtergrondinformatie over je ervaring en vaardigheden komt wel terug in je CV.

Wat zet je in een korte motivatiebrief?

Een korte motivatiebrief heeft dezelfde structuur als een langere brief. Je zult in ieder geval de volgende dingen moeten benoemen:

1. Introductie

2. Kern

  • De reden dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie
  • De reden dat je geïnteresseerd bent in de organisatie

3. Afsluiting

  • Een verwijzing naar je CV
  • Een verzoek tot uitnodiging voor een sollicitatiegesprek
  • Een vriendelijke afsluiting

Vanzelfsprekend is het in een korte sollicitatiebrief zaak om deze zaken zo kort en bondig mogelijk te noteren.

5x tips voor een korte motivatiebrief

Wil je een korte sollicitatiebrief schrijven, houd dan de volgende tips in je achterhoofd:

  TIP 1   Herhaal niet je CV. Het is niet nodig om de informatie die al op je CV staat, nogmaals in je brief te zetten. Vermijd dus teksten als deze:

“Van 2008 tot 2012 werkte ik bij [werkgever 1], waar ik verantwoordelijk was voor A, B en C. In 2012 ging ik aan de slag bij [werkgever 2], waar ik me bezig hield met D en E. Sinds 2018 werk ik als [functie] bij [werkgever 3].”

  TIP 2   Vermijd clichés, dooddoeners en inkoppers. Zorg ervoor dat alles wat je opschrijft, er ook écht toe doet. Laat inhoudsloze, clichématige zinnen weg, zoals:

  • “Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.” (Waarom zou je anders solliciteren?)
  • “Ik ben een echte teamspeler, maar ik kan ook goed zelfstandig werken.” (Dat zeggen alle andere sollicitanten ook.)
  • “Ik ben een echte spin in het web.” (Wat betekent dat nou eigenlijk echt voor jou?)

  TIP 3   Richt je op wat de werkgever zoekt. Benoem niet wat jij zoekt in een functie, maar overtuig de lezer ervan dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Wat jij komt halen is voor de werkgever (nu nog) niet interessant, wat je komt brengen wel!

  TIP 4   Wees selectief. Je hoeft niet álle redenen te beschrijven waarom jij perfect op deze baan past. Als je een korte motivatiebrief wil schrijven, moet je selectief zijn. Maak keuzes: kies maximaal kenmerken die écht belangrijk zijn voor de functie. En dan geldt ook nog: show, don’t tell. Geef voorbeelden, vertel waaruit blijkt dat jij over die ene eigenschap beschikt die de werkgever zoekt.

  TIP 5   Pas je brief aan op de vacature. Dit geldt voor een korte motivatiebrief nog wel het meest: laat je brief aansluiten op de vacaturetekst, zodat je zo relevant mogelijk bent.

Korte motivatie in de begeleidende e-mail

Soms hoef je bij een sollicitatie geen losse brief mee te sturen en volstaat alleen je CV. In die gevallen kan het handig zijn om een korte motivatie in de begeleidende e-mail te geven. Onderdelen als een plaats/datum zijn dan minder noodzakelijk. Uiteraard blijven een nette aanhef en afsluiting, en een korte pitch dan wel nodig.

5x korte motivatiebrief voorbeelden

Korte motivatiebrief voorbeeld 1 (± 150 woorden)
Beste mevrouw Jansen,
 
Van mijn oud-collega Lisanne Verbeet hoorde ik dat Organisatie X een Medior Marketingmedewerker zoekt. Van deze functie gaat mijn hart sneller kloppen!
 
In de tijd dat ik afstudeerde, was online marketing zoals wij dat nu kennen, nagenoeg onbekend. Ik heb mij zelfstandig verdiept in de materie, heb verschillende cursussen gevolgd en ben mijn nieuwe kennis gaan toepassen op mijn eigen website. Later heb ik dit ook in dienstverband gedaan bij verschillende kleine en middelgrote retailbedrijven.

Alle korte motivatiebrief voorbeelden bekijken?

Download ons e-book!

Wij hebben vijf korte motivatiebrief voorbeelden geschreven en gebundeld in een e-book. Vul hieronder je gegevens in en ontvang het e-book direct in je mail.
Zie je geen bevestiging na het klikken op de button? Kijk dan in je inbox: grote kans dat je onze e-mail toch hebt ontvangen.E-book motivatiebrief voorbeeld cover

Tags

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top
Ben jij al klaar voor een succesvolle sollicitatie?

Gebruik onderstaande code voor 10% korting op het downloaden van je CV-template:

      WINTERKORTING10