Zo schrijf je een korte motivatiebrief + 5 voorbeelden

Korte motivatiebrief

Een korte motivatiebrief is vaak overtuigender dan een lange lap tekst. Less is more! In dit blog lees je hoe je een korte sollicitatiebrief schrijft. Gebruik onze voorbeelden van korte motivatiebrieven om zelf krachtig uit de hoek te komen bij je sollicitatie.

Een korte motivatiebrief: maximaal 300 woorden

Het verschil tussen een korte en lange motivatiebrief zit ‘m voornamelijk in het aantal woorden. Waar je met een ‘gewone’ sollicitatiebrief al gauw een A4’tje vol hebt geschreven, wil je het bij een korte motivatiebrief juist echt beknopt houden. Laten we zeggen: tussen de 150 en 300 woorden.

Wanneer schrijf je een korte motivatiebrief?

Steeds vaker staat er een maximale brieflengte in de vacature vermeld. Soms moet je een sollicitatie via een website versturen, waar het invoerveld je beperkt in het aantal woorden dat je motivatie telt. En soms wil je zelf gewoon lekker kort en bondig blijven, omdat juist een (te) lange brief afleidt van de kern van je verhaal. Je moet de aandacht van de lezer grijpen en vasthouden. Gezien de beperkte tijd die recruiters hebben om sollicitaties te beoordelen, kun je dus beter kiezen voor 200 goed doordachte woorden dan 2.000 nietszeggende woorden.

Waarom zou je een korte motivatiebrief schrijven?

Een goede sollicitatiebrief hoeft niet lang te zijn. Ook in een beperkt aantal woorden kun je je potentiële werkgever ervan overtuigen dat jij de perfecte kandidaat voor de functie bent. Het dwingt je keuzes te maken over wat je wel en (nog) niet vertelt, waardoor je kritischer . Het belangrijkste is dat je laat zien waarom je op de vacature solliciteert en waarom jij deze functie goed kan uitvoeren. Alle achtergrondinformatie over je ervaring en vaardigheden komt wel terug in je CV.

 

Hulp nodig met je brief?

Onze professionele tekstschrijvers helpen je graag met het schrijven van een motivatiebrief, ook (juist!) als -ie kort en krachtig moet zijn. Vul je aanvraag in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Brief laten schrijven

 

Wat zet je in een korte motivatiebrief?

Een korte motivatiebrief heeft dezelfde structuur als een langere brief. Je zult in ieder geval de volgende dingen moeten benoemen:

1. Introductie

2. Kern

  • De reden dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie
  • De reden dat je geïnteresseerd bent in de organisatie

3. Afsluiting

  • Een verwijzing naar je CV
  • Een verzoek tot uitnodiging voor een sollicitatiegesprek
  • Een vriendelijke afsluiting

Vanzelfsprekend is het in een korte sollicitatiebrief zaak om deze zaken zo kort en bondig mogelijk te noteren.

5x tips voor een korte motivatiebrief

Wil je een korte sollicitatiebrief schrijven, houd dan de volgende tips in je achterhoofd:

  TIP 1   Herhaal niet je CV. Het is niet nodig om de informatie die al op je CV staat, nogmaals in je brief te zetten. Vermijd dus teksten als deze:

“Van 2008 tot 2012 werkte ik bij [werkgever 1], waar ik verantwoordelijk was voor A, B en C. In 2012 ging ik aan de slag bij [werkgever 2], waar ik me bezig hield met D en E. Sinds 2018 werk ik als [functie] bij [werkgever 3].”

  TIP 2   Vermijd clichés, dooddoeners en inkoppers. Zorg ervoor dat alles wat je opschrijft, er ook écht toe doet. Laat inhoudsloze, clichématige zinnen weg, zoals:

  • “Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.” (Waarom zou je anders solliciteren?)
  • “Ik ben een echte teamspeler, maar ik kan ook goed zelfstandig werken.” (Dat zeggen alle andere sollicitanten ook.)
  • “Ik ben een echte spin in het web.” (Wat betekent dat nou eigenlijk echt voor jou?)

  TIP 3   Richt je op wat de werkgever zoekt. Benoem niet wat jij zoekt in een functie, maar overtuig de lezer ervan dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Wat jij komt halen is voor de werkgever (nu nog) niet interessant, wat je komt brengen wel!

  TIP 4   Wees selectief. Je hoeft niet álle redenen te beschrijven waarom jij perfect op deze baan past. Als je een korte motivatiebrief wil schrijven, moet je selectief zijn. Maak keuzes: kies maximaal kenmerken die écht belangrijk zijn voor de functie. En dan geldt ook nog: show, don’t tell. Geef voorbeelden, vertel waaruit blijkt dat jij over die ene eigenschap beschikt die de werkgever zoekt.

  TIP 5   Pas je brief aan op de vacature. Dit geldt voor een korte motivatiebrief nog wel het meest: laat je brief aansluiten op de vacaturetekst, zodat je zo relevant mogelijk bent.

Korte motivatie in de begeleidende e-mail

Soms hoef je bij een sollicitatie geen losse brief mee te sturen en volstaat alleen je CV. In die gevallen kan het handig zijn om een korte motivatie in de begeleidende e-mail te geven. Onderdelen als een plaats/datum zijn dan minder noodzakelijk. Uiteraard blijven een nette aanhef en afsluiting, en een korte pitch dan wel nodig.

5x korte motivatiebrief voorbeelden

Korte motivatiebrief voorbeeld 1 (± 150 woorden)

Beste mevrouw Jansen,

Van mijn oud-collega Lisanne Verbeet hoorde ik dat Organisatie X een Medior Marketingmedewerker zoekt. Van deze functie gaat mijn hart sneller kloppen!

In de tijd dat ik afstudeerde, was online marketing zoals wij dat nu kennen, nagenoeg onbekend. Ik heb mij zelfstandig verdiept in de materie, heb verschillende cursussen gevolgd en ben mijn nieuwe kennis gaan toepassen op mijn eigen website. Later heb ik dit ook in dienstverband gedaan bij verschillende kleine en middelgrote retailbedrijven. Zodoende heb ik veel ervaring opgedaan in online marketing in de breedste zin van het woord: van het opstellen van digitale campagnes, het SEO-proof maken van online teksten tot het beheren van social media. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis en ervaring de online marketingactiviteiten van Organisatie X naar het volgende niveau kan tillen.

Als u interesse heeft, kom ik graag langs voor een kennismakingsgesprek.

Met vriendelijke groet,
Anneke van den Berg

Korte motivatiebrief voorbeeld 2 (± 150 woorden)

Beste meneer Willemsen,

Zoals ik u al in ons telefoongesprek vertelde, ben ik zeer geïnteresseerd in de functie van Customer Service Medewerker.

Bij het lezen van de vacature op LinkedIn werd ik meteen enthousiast. Organisatie X is een internationaal bedrijf met vele buitenlandse klanten. Mijn grootste kracht is mijn uitgebreide talenkennis, waardoor ik klanten te woord kan staan in hun eigen taal. Ik weet zeker dat dit een mooie kans is om mijn jarenlange ervaring op Customer Service-afdelingen in te zetten en daarmee bij te dragen aan jullie succes.

Ik geloof sterk in het motto ‘samen bereik je meer dan alleen’. Collegialiteit, teamverband en servicegerichtheid zijn voor mij heel belangrijk in mijn werk.

In de bijlage vindt u mijn CV. Wilt u nog meer weten over mij en waarom ik bij uw bedrijf wil werken? Neem dan contact met mij op; ik kom graag eens kennismaken.

Met vriendelijke groet,
Olaf Verweij

Korte motivatiebrief voorbeeld 3 (± 200 woorden)

Beste mevrouw Cornelissen,

Uw advertentie op website van de Nationale Vacaturebank is voor mij aanleiding om te solliciteren naar de functie van Managementassistente.

Als ZZP’er heb ik de afgelopen jaren verschillende opdrachten uitgevoerd als Secretaresse en Managementassistente. Ik neem diverse taken uit handen en ontzorg en ondersteun collega’s en afdelingen waar mogelijk. Ik richt me met name op dagelijks management en projectmanagement. Een stevige basis creëren waar andere mensen goed door presteren, dat is waar ik goed in ben. Als een organisatie soepel draait, is er immers meer ruimte voor succes! Inmiddels is de tijd aangebroken dat ik graag weer in dienstverband zou willen werken. De vacature van Managementassistente bij Organisatie X komt op het perfecte moment.

Ik volg Organisatie X al enkele jaren via social media. De verhalen die jullie daar delen over de herkomst van jullie fairtrade producten, spreken me echt aan. Ik wil graag bij een bedrijf werken dat duurzaamheid en MVO hoog in het vaandel heeft staan. Ik zie daarom een goede match met Organisatie X!

Deze brief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn kennis, kunde en enthousiasme voor de vacature. Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Ilona Lodiers

Korte motivatiebrief voorbeeld 4 (± 200 woorden)

Beste heer Pietersen,

Toen ik de functieomschrijving van Verpleegkundige op Monsterboard las, hoefde ik niet lang te denken: dit ben ik! Middels deze brief wil ik graag mijn enthousiasme kenbaar maken voor deze vacature.

Het zorgen voor andere mensen zit in mijn bloed. Ik ben enkele jaren lang de mantelzorger van mijn moeder geweest. Hoewel dit een heftige tijd was, heeft het me ook veel geleerd. Iets voor anderen kunnen betekenen, ervoor zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten en de zorg krijgen die ze verdienen: dat is waar ik blij van word.

Ik ben onlangs afgestudeerd als Verpleegkundige aan de HAN. Tijdens mijn stages kreeg ik veel positieve feedback van zowel mijn begeleiders als van de mensen die ik verzorgde, onder andere dat ik begripvol, zorgzaam en toegankelijk ben. Deze eigenschappen dragen mijns inziens zeker bij aan mijn geschiktheid voor de functie van Verpleegkundige. Graag zou ik mijn kennis en ervaring, maar ook mijn frisse energie als jonge Verpleegkundige, nu bij uw organisatie inzetten.

Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar mijn CV in de bijlage. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik kijk uit naar jullie reactie!

Met vriendelijke groet,
Thijs Somers

Korte motivatiebrief voorbeeld 5 (± 300 woorden)

Beste mevrouw Lucassen,

Nu de economie steeds meer aantrekt, neemt de vraag naar uitzendkrachten toe. Dat vraagt om intercedenten die de juiste werkzoekenden met de juiste functies kunnen matchen. Zo’n intercedent ben ik. In deze brief leg ik u graag uit waarom ik bij Organisatie X wil werken.

Als middelste kind in mijn gezin, was ik altijd al de bemiddelaar tussen mijn oudere broer en jongere zus. Je kunt zeggen dat dit mij heeft gevormd tot wie ik nu ben: iemand die goed kan luisteren, belangen kan afwegen en ervoor kan zorgen dat iemand goed op z’n plek zit.

Na het behalen van mijn HBO-diploma HRM ben ik aan de slag gegaan als recruiter. Dit werk was hectisch, maar ik leerde er ook te multitasken, planningen te maken en prioriteiten te stellen: vaardigheden die ook goed van pas komen als Intercedent. In de vacaturetekst las ik dat jullie iemand zoeken die meteen ‘up and running’ is. Ik leer snel en pak dingen zelfstandig op, waardoor ik in korte tijd op volle snelheid mee kan draaien.

Het belangrijkste en leukste aan werken als Intercedent vind ik het opbouwen en onderhouden van een goede band met mijn klanten. Aftersales vind ik ook erg belangrijk. Ik krijg regelmatig te horen dat bedrijven het prettig vinden dat ik contact met hen houd, ook als iemand eenmaal geplaatst is. Ik los problemen snel op en blijf betrokken bij het bedrijf, waardoor ik ook regelmatig nieuwe opdrachten binnenhaal.

Ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn geschiktheid voor deze functie. Meer informatie vindt u mijn CV (zie bijlage). Ik kom graag een keer langs om mijn motivatie verder toe te lichten.

Met vriendelijke groet,
Rogier van Dijk

Hulp nodig bij het schrijven van een korte motivatiebrief?

Vind je het lastig om een goede korte motivatiebrief te schrijven? Daar helpen we je graag mee! Kijk maar eens bij onze service ‘Sollicitatiebrief schrijven‘. Als je je aanvraag verstuurt, geef dan in het opmerkingenveld aan dat het gaat om een korte sollicitatiebrief. Dan pakken we het vanaf daar samen verder op, zodat jij met een krachtige sollicitatie voor de dag kan komen!

Tags

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

top
Ben jij al klaar voor een succesvolle sollicitatie?

Gebruik onderstaande code voor 10% korting op het downloaden van je CV-template:

      TEMPLATEKORTING10