Dit is de ideale lengte van een sollicitatiebrief

Lengte sollicitatiebrief

Een brief is een standaard onderdeel van een sollicitatie. Je laat ermee zien wat jouw motivatie is om te reageren op een vacature. Maar hoe lang mag een sollicitatiebrief maximaal zijn? En bestaat er ook zoiets als een te korte brief? Kortom: wat is de ideale lengte van een sollicitatiebrief? Je leest het hier.

 

Waarom is de lengte van een sollicitatiebrief belangrijk?

Je sollicitatiebrief is een belangrijk middel om je potentiële werkgever te overtuigen van jouw geschiktheid. En je wil natuurlijk niet dat je brief meteen al op de nee-stapel belandt, zonder dat je werkgever er een woord van heeft gelezen.

Het is belangrijk dat je sollicitatiebrief de juiste lengte heeft. Is je brief te lang, dan kom je al gauw over als langdradig. Is je brief te kort, dan lijkt het alsof je niets te vertellen hebt.

Bovendien krijgt de ontvanger van je brief waarschijnlijk heel veel sollicitatiebrieven. Hij of zij zal dus heel blij worden van een kernachtige, krachtige sollicitatiebrief. De meeste recruiters besteden niet meer dan een halve minuut aandacht aan je brief. In die tijd moet jij hem of haar dus zien te overtuigen en dat doe je het beste met een relatief korte motivatiebrief.

 

Motivatiebrief: kort of lang?

Hoe lang moet een motivatie zijn? Het is de eeuwige strijd tussen kwaliteit en kwantiteit. Een langere brief is niet per se een betere brief. De inhoud van je sollicitatiebrief is namelijk vele malen belangrijker dan de lengte van je sollicitatiebrief.

Denk je aan de perfecte lengte van je sollicitatiebrief, denk dan ook aan het doel van je brief: je toekomstige werkgever een reden geven om jou uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Probeer dat doel dus in je achterhoofd te houden als je je sollicitatiebrief gaat schrijven.

 
Lengte sollicitatiebrief 1

 

Wat is de ideale lengte van een sollicitatiebrief?

Dat is simpel: de ideale lengte van een sollicitatiebrief is tussen een halve pagina en een hele pagina. Een sollicitatiebrief moet dus op 1 A4’tje passen. Dit blijkt onder andere uit Amerikaans onderzoek onder recruiters. Maak je sollicitatiebrief dus liever niet korter of langer dan dat. Een sollicitatiebrief die op 1 A4’tje past is lekker overzichtelijk, maar geeft tegelijkertijd voldoende ruimte om de lezer te overtuigen van jouw geschiktheid voor de functie.

 

Hoeveel alinea’s heeft een sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit 3 tot 5 alinea’s, waarbij 2 alinea’s min of meer standaard zijn (de opening en afsluiting). Meer dan 5 alinea’s heb je niet nodig om de lezer te overtuigen dat jij een goede kandidaat bent. Minder is doorgaans ook niet wenselijk, want dan heb je amper voldoende ruimte om een goede motivatie te geven.

 

De opbouw van een goede sollicitatiebrief

Hoe ziet een goede sollicitatiebrief eruit? Een motivatiebrief opbouw is meestal vrij standaard. Hieronder laten we je zien uit welke onderdelen een sollicitatiebrief bestaat, en geven we natuurlijk voorbeelden zodat jouw sollicitatiebrief straks de goede lengte, structuur én inhoud heeft.

Zoals je zal zien is de lengte van de sollicitatiebrief in onderstaand voorbeeld 5 korte alinea’s. De eerste en laatste alinea zijn standaard. De tussenliggende alinea’s vormen de kern van de motivatie. Plak je alle voorbeeldalinea’s in een Word-document, dan kom je uit op een A4’tje dat voor tweederde gevuld is met tekst (Calibri, tekstgrootte 12 punten, normale marges). Precies de ideale lengte van een sollicitatiebrief dus.

 

1. Aanhef

Een sollicitatiebrief begint met een nette aanhef, dus een groet en de naam van je contactpersoon.

 

“Beste meneer Visscher,” of “Beste mevrouw Visscher,”

 

2. Openingszin

Begin je sollicitatiebrief met een pakkende openingszin. Deze hoeft niet heel lang te zijn, maar moet wel direct de aandacht trekken van de lezer, zodat hij of zij enthousiast raakt en verder wil lezen.

 

“Ik vond de vacature voor ‘Content Marketeer’ op de website van Organisatie X en dacht direct: deze baan is mij op het lijf geschreven. In deze brief leg ik graag uit wat mij een geschikte kandidaat maakt.”

 
Lengte sollicitatiebrief 2

 

3. Motivatie voor je sollicitatie

Wat spreekt je aan in de vacature? Waarom wil je juist bij deze organisatie werken? Antwoorden op dit soort vragen laten zien wat de reden is waarom je op deze vacature solliciteert.

 

“Ik volg Organisatie X al een aantal jaar op Instagram. Jullie enthousiasme voor ‘de goede zaak’ spat ervan af en werkt heel aanstekelijk! Ik zou dan ook graag, samen met jullie, een digitaal steentje bijdragen aan een wereld zonder plastic afval. Bijvoorbeeld in de vorm van een online campagne op TikTok, om jongeren te motiveren hun plastic afval te scheiden.”

 

4. Relevante ervaring voor de functie

Laat met concrete voorbeelden zien dat je voldoet aan de functie-eisen.

 

“Ik heb mezelf sinds mijn afstuderen steeds verder verdiept in de wereld van online marketing. Zo heb ik verschillende cursussen gevolgd en heb ik zelf diverse websites gebouwd en beheerd. Later heb ik dit ook gedaan voor enkele regionale opdrachtgevers uit het MKB. Zo heb ik veel ervaring opgedaan in het opstellen van digitale campagnes, het optimaliseren van websites ten behoeve van SEO en het beheren van social media kanalen. Deze kennis en vaardigheden zullen ook in de functie van Content Marketeer bij Organisatie X goed van pas komen.”

 

5. Wat is jouw toegevoegde waarde voor de organisatie?

Laat zien hoe jij bij gaat dragen aan het succes, de werksfeer en de groei van de organisatie.

 

“Ik hou ervan om een deel uit te maken van een hecht team en om een bijdrage te leveren aan een prettige sfeer op de werkvloer. Bij mijn huidige werkgever ben ik bijvoorbeeld de drijvende kracht achter de teambuildingactiviteit die ik maandelijks organiseer voor ons team. Uit ervaring weet ik dat teams die goed op elkaar ingespeeld zijn, des te meer successen boeken. Zo weten we met z’n allen winst te behalen – letterlijk én figuurlijk.”

 

6. Conclusie en afsluiting

Sluit je brief af met een korte alinea, waarin je verwijst naar je CV in de bijlage. Spoor de ontvanger ook aan tot een concrete actie: een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. En eindig je brief met een nette groet.

 

“Deze sollicitatiebrief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn geschiktheid en enthousiasme voor de functie van ‘Content Marketeer’. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn CV, die ik heb opgenomen in de bijlage. Mijn motivatie licht ik met veel plezier verder toe in een persoonlijk gesprek. Ik kijk uit naar uw reactie.”

Met vriendelijke groet,
Stefanie Reinders”

 
Lengte sollicitatiebrief 3

 

Wat te doen bij een te lange brief?

Schrappen is moeilijker dan schrijven. Focus je in de eerste plaats op de inhoud. Heb je gezegd wat je wilde zeggen, maar is je sollicitatiebrief te lang geworden? Probeer met de volgende tips de ideale lengte van een sollicitatiebrief te bereiken (0,5-1 pagina):

  • Haal zinnen weg die niets wezenlijks bijdragen aan de inhoud, en die ook niet tot de standaard onderdelen van een sollicitatiebrief behoren (zoals de verwijzing naar je CV).
  • Voeg zinnen met dezelfde boodschap samen tot 1 zin.
  • Gebruik een actieve schrijfstijl om je tekst zo compact mogelijk te formuleren en wollig taalgebruik te vermijden.
  • Laat voorbeelden weg of kort ze in.
  • Door een paar woordjes weg te halen, kun je soms al een hele witregel ‘terugwinnen’.
 

Wat te doen bij een te korte brief?

Is je brief veel korter dan de aanbevolen lengte van een sollicitatiebrief? Kijk dan of je nog verder kunt inspelen op de vacaturetekst. Laat concreet zien hoe jouw ervaring en kennis bijdragen aan de invulling van de vacature en daarmee het succes van de organisatie.

  • Geef concrete voorbeelden bij je werkervaring, >competenties en vaardigheden.
  • Heb je al voorbeelden gegeven, werk ze dan in iets meer detail uit.
  • Maak van een lange zin meerdere korte zinnen.
  • Deel alinea’s op in meerdere alinea’s, zodat je meer witruimte krijgt.
  • Vat de inhoud van je brief nog een keer samen in de laatste alinea.
 

STARR-methode voor extra houvast

Vind je het lastig om je competenties te onderbouwen met voorbeelden? Gebruik dan de STAR-methode. Deze methode geeft je veel houvast bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Door een concrete situatie te beschrijven, laat je zien dat je over een bepaalde competentie beschikt. Door je in eerste instantie te focussen op de inhoud, hou je je in ieder geval niet te krampachtig bezig met de juiste lengte van je sollicitatiebrief. Dat komt later wel.

 

Denk ook aan de opmaak van je sollicitatiebrief

Het oog wil natuurlijk ook wat. Heb je je sollicitatiebrief klaar, maak het document dan ook mooi op. Gebruik bijvoorbeeld een accentkleur of een opvallend lettertype voor je naam. Zorg ervoor dat de tekst netjes uitgelijnd is en dat de tekst goed over de pagina verdeeld is, met niet te veel maar ook niet te weinig witruimte.

Wist je dat je onze CV-templates altijd geleverd worden met een bijpassende template voor je sollicitatiebrief? Zo hoef je je niet druk te maken over hoe je brief eruitziet en past -ie gewoon perfect bij je CV.

Bekijk alle CV-templates
 

3 tips voor een goede sollicitatiebrief lengte

Een goede sollicitatiebrief past op 1 A4’tje. Onderstaande tips kunnen je helpen de beste lengte van een sollicitatiebrief te krijgen.

 

  TIP 1   Lees je brief hardop voor of laat iemand anders je brief lezen.
Zo hoor je beter welke informatie je weg kunt laten (bij een te lange sollicitatiebrief), of waar juist informatie ontbreekt (bij een te korte sollicitatiebrief).

 

  TIP 2   Je sollicitatiebrief is géén herhaling van je CV.
Je hoeft dus niet al je werkervaring tot in detail in je sollicitatiebrief te beschrijven. Dat scheelt alweer heel veel ruimte.

 

  TIP 3   Kies je woorden zorgvuldig.
Door je woorden af te wegen, zorg je vanzelf voor een goede lengte van je sollicitatiebrief. Ook laat je daarmee meteen zien dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt.

 

Lees hier meer tips voor een goede sollicitatiebrief.

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *