Het beste lettertype voor je CV en sollicitatiebrief

Lettertype CV sollicitatiebrief

Je CV moet een aantrekkelijke uitstraling hebben, maar ook makkelijk te lezen zijn. Een goed lettertype op je CV en sollicitatiebrief is dan ook echt een must. Waar moet je op letten als je een lettertype voor je CV kiest? Wij adviseren je graag!

 

Wanneer is een lettertype geschikt voor een CV?

Het allerbelangrijkste van je CV is de inhoud. Maar je kunt die inhoud natuurlijk alleen lezen als je het juiste lettertype kiest. Een goed lettertype op je CV voldoet aan deze twee voorwaarden:

Makkelijk leesbaar
De kans is groot dat je CV zowel op een beeldscherm als op papier wordt gelezen. Recruiters printen CV’s namelijk vaak vaak nog even voordat ze het sollicitatiegesprek beginnen. Je wil dus dat het lettertype je CV goed leesbaar is op een monitor, maar ook op papier. Test dit voordat je je CV opstuurt.

Beschikbaar op iedere computer (of verstuur je CV als PDF)
Het is prettig als je een standaard lettertype kiest dat op alle computers beschikbaar is. Niet alle lettertypes zijn namelijk op ieder besturingssysteem (Windows, Mac OS) geïnstalleerd. Met een standaard lettertype voorkom je dat je CV er ineens heel anders uit komt te zien.

Wil je toch een lettertype dat ‘anders dan anders’ is? Sla je CV en sollicitatiebrief dan op als PDF. Op die manier blijft de opmaak behouden en blijft je bijzondere lettertype zichtbaar voor de ontvanger, ook als dit niet geïnstalleerd is op zijn of haar computer.

 

Schreefloze letters of schreefletters op je CV?

Er zijn twee soorten letters: schreefloze letters en schreefletters. Schreefloze letters (ook wel ‘sans serif’ genoemd) hebben geen kleine ‘uitsteeksels’ of dwarsstreepjes aan het einde van de verticale en horizontale strepen. Schreefletters (‘serif’) hebben dat wel. Vergelijk onderstaande verschillen maar eens:

 • Dit zijn schreefloze letters (lettertype Arial)
 • Dit zijn schreefletters (lettertype Georgia)

Doorgaans is een schreefloos lettertype op je CV het beste. Dit leest prettiger, omdat schreefloze letters minder in elkaar overvloeien en als tekst rustiger ogen. Een schreeflettertype wordt bovendien vaak als ouderwets en formeel ervaren.

 

Voorbeelden van goede lettertypes

Ben je erover uit dat je een schreefloos lettertype wil gebruiken op je CV? Dan zijn dit goede opties:

Goede lettertypes voor je CV:

 • Arial
 • Calibri
 • Corbel
 • Helvetica
 • Lato
 • Open Sans
 • Trebuchet MS
 • Verdana
 

Deze lettertypes moet je vooral niet gebruiken

Er zijn voldoende lettertypes die hartstikke leuk zijn voor een fotoalbum of slideshow voor je familie, maar niet als lettertype voor je CV. Je wil immers niet onprofessioneel of saai overkomen. Vermijd onder andere onderstaande lettertypes op je CV.

Kies deze lettertypes liever niet voor je CV:

 • Times New Roman: ouderwets, saai, afgezaagd
 • Comic Sans: kinderachtig, niet professioneel
 • Courier New: niet prettig leesbaar omdat de letters te ver uit elkaar staan
 • Lucida Handwriting: ‘handgeschreven’ tekst gebruik je eventueel alleen voor tussenkopjes, niet voor de hoofdtekst
 

Een of meerdere lettertypes op je CV gebruiken?

Het is wel zo netjes om maar één lettertype op je CV te gebruiken voor de hoofdstekst, waarin je onder andere je werkervaring en opleidingen beschrijft. Gebruik je hiervoor meerdere lettertypes, dan oogt het geheel al snel heel rommelig en chaotisch. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Er is wel een uitzondering op deze regel. Je kunt namelijk wel een ander, opvallender lettertype gebruiken voor de tussenkopjes/titels en je naam, als die groot bovenaan je CV staat.

Bekijk onderstaande CV voorbeelden maar eens. Je ziet dat de hoofdtekst in een ‘gewoon’ lettertype opgemaakt is, maar dat de titels in een bijzonder lettertype weergegeven worden. Hierdoor trek je de aandacht van de lezer en val je op tussen je concurrenten, waardoor de kans groter is dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Bekijk alle CV-templates
 

Do’s and dont’s met betrekking tot de tekstopmaak

Behalve de keuze voor een lettertype bepaalt ook de rest van de tekstopmaak of je CV prettig leest. Houd dus ook rekening met de volgende aspecten:

Regelafstand en witregels
Maak de ruimte tussen de regels niet te klein. De standaard regelafstand in Microsoft Word is 1,0; dit is meestal iets te weinig. Kies liever voor een regelafstand van minimaal 1,15. Gebruik ook voldoende witregels tussen de verschillende onderdelen op je CV.

Lettergrootte
De ideale lettergrootte op je CV hangt af van het lettertype dat je kiest. Sommige lettertypes zijn nogal groot, terwijl andere juist klein uitvallen. Maak je letters in ieder geval niet kleiner dan 9 pt, want dan zijn ze niet goed leesbaar meer. Doorgaans is een tekst van 10, 11 of 12 pt prima. Heb je veel tekst op je CV, dan kun je het lettertype wat verkleinen zodat alles toch nog op twee pagina’s past.

Je kunt er ook voor kiezen om je functietitels en de tussenkopjes wat groter te maken, zodat er een natuurlijk onderscheid ontstaat tussen de verschillende gegevens.

Kleur
Of je kleur op je CV gebruikt en zo ja, welke dan, is een heel persoonlijke keuze. Maak de hoofdtekst in ieder geval zwart of donkergrijs op een witte achtergrond, zodat deze altijd goed leesbaar is. Voor de tussenkopjes of als achtergrond kun je wel een opvallendere kleur gebruiken. Gebruik niet meer dan twee verschillende kleuren, anders wordt je CV al gauw een kermisattractie.

Dikgedrukt, schuingedrukt, onderstreept
Voorkom dat je te veel verschillende opmaakstijlen gebruikt voor de tekst op je CV. Maak een titel dus niet én dikgedrukt (bold) én schuingedrukt (italic) én onderstreept (underline). Gebruik liever alleen dikgedrukte tekst en ‘gewone’ tekst. Anders wordt het al gauw te schreeuwerig, chaotisch en daardoor minder overzichtelijk.

Hoofdletters en kleine letters
Gebruik zeker niet alleen hoofdletters in de lopende tekst, maar gebruik deze uitsluitend in een tussenkopje. De overige tekst maak je op zoals alle anderen teksten: met beginhoofdletters, maar verder kleine letters.

 

En hoe zit het dan met je sollicitatiebrief?

Voor het lettertype op je sollicitatiebrief gelden min of meer dezelfde regels als voor op je CV. De leesbaarheid is het allerbelangrijkst. Zorg er altijd voor dat de hoofdtekst van je motivatiebrief goed leesbaar is, dus kies een prettig lettertype met voldoende witruimte. En gebruik hetzelfde lettertype als op je CV, zodat je eenheid creëert. Consistentie is wel zo mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *