Aanbevelingen op LinkedIn geven en krijgen: hoe werkt dat?

LinkedIn aanbevelingen

Met je CV kun je natuurlijk laten zien dat jij een goede werknemer bent, maar het is nog veel waardevoller om door een ander te laten vertellen dat je goed bent in je werk. Op LinkedIn kun je dat doen met aanbevelingen. Maar hoe werkt het geven van een LinkedIn aanbeveling? En hoe vraag je iemand om een aanbeveling? Je leest het hier.

 

Wat is een aanbeveling?

Een aanbeveling is als het ware een recensie over jou en je werk. Je vraagt een referentie of hij of zij iets wil zeggen over hoe het is om met jou samen te werken. Vergelijk het maar met een recensie over een laptop: je wil graag van anderen horen hoe zij het werken met die laptop ervaren, en niet alleen van de fabrikant zelf.

Je kan om een aanbeveling op LinkedIn vragen, maar ook om een aanbevelingsbrief. Dit is een kort document waarin de briefschrijver vertelt over jouw positieve eigenschappen, geboekte successen en andere redenen waarom hij/zij jou aanbeveelt bij een toekomstige werkgever.

 

Waarom is een aanbeveling op LinkedIn zo waardevol?

Je kunt natuurlijk best zelf iets over je eigen kwaliteiten schrijven, maar het heeft altijd meer waarde als iemand anders zegt dat je goed bent in je werk. Zie het als een stukje ‘social proof’. Die bevestiging is voor een nieuwe werkgever heel fijn, want zo weten ze al een beetje wat voor persoon ze uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

 
LinkedIn aanbevelingen 1
 

Van wie is een aanbeveling nuttig?

Een aanbeveling heeft eigenlijk alleen waarde als je ook echt met diegene hebt samengewerkt. Dat kan een (oud-)collega zijn, een leidinggevende, docent, een klant of een ander contact in je professionele netwerk met wie je samen hebt gewerkt. Vergeet bijvoorbeeld ook je contacten via je vrijwilligerswerk niet.

De relatie kan zowel gelijkwaardig zijn als hiërarchisch. Als jij een goede band hebt met je manager, dan kun je hem of haar gerust vragen om een aanbeveling. Hij of zij heeft jou op een andere manier meegemaakt dan jouw directe collega’s, wat een andere invalshoek geeft in een aanbeveling op LinkedIn.

 

Hoe schrijf je een goede aanbeveling op LinkedIn?

Als je een aanbeveling voor iemand wil schrijven, volg dan onderstaand stappenplan. Zo zorg je voor een goede opbouw in je aanbeveling, waar de ander heel blij mee zal zijn.

1. Begin met een goede openingszin
Net als je sollicitatiebrief, begin je ook een LinkedIn aanbeveling met een pakkende openingszin. Zo trek je de aandacht van de lezer. Maar overdrijf dit niet, want je wil vooral dat je aanbeveling geloofwaardig overkomt.

 • “Johan is een echte inspirator en mentor voor mij geweest. Met hem samenwerken heb ik altijd als erg motiverend ervaren.”
 • “Toen ik de CV van Daniëlle voor de eerste keer zag, was ik direct onder de indruk van haar veelzijdigheid en creativiteit.”
 

2. Beschrijf jullie relatie
Het is altijd handig voor de lezer om te weten wat de relatie was tussen jou en degene voor wie je de aanbeveling op LinkedIn schrijft.

 • “Bas heeft mij als begeleider tijdens mijn traineeship snel thuis laten voelen en me inhoudelijk sterk opgeleid.”
 • “Ik heb in verschillende projectteams met Robert samengewerkt.”
 • “Ik heb Maxime aangenomen als interim beleidsadviseur voor een periode van 6 maanden, waarin zij van grote waarde is geweest voor onze organisatie.”
 

3. Vertel over de professionele kwaliteiten, prestaties, werkstijl etc.
Dan komt het inhoudelijke deel van je aanbeveling. Wat is jouw ervaring in de samenwerking met degene die je aanbeveelt? Wat vind je prettig aan zijn of haar werkwijze? Omschrijf waarom je relatie goed is in zijn of haar werk. Doe dit in een of twee zinnen: kort maar krachtig dus. Kies voor een competentie of vaardigheid die diegene uitstekend (of in ieder geval beter dan anderen) beheerst.

 • “Hilde is een zelfstandige professional die zich niet alleen verantwoordelijk voelt, maar ook verantwoordelijkheid neemt voor het resultaat van haar werk.”
 • “Alex heeft oog voor details zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen, is een harde werker en is altijd bereid mee te denken naar oplossingen – ook als deze buiten zijn vakgebied liggen.”
 • “Dankzij de hulp van Fenna is mijn website nu een visitekaartje om trots op te zijn. Ik ben dankbaar dat klanten mijn bedrijf, mede door Fenna’s uitstekende schrijfstijl, nu ook online weten te vinden.”
 • “Max is een leidinggevende uit duizenden. Hij is een echte verbinder en weet voor een geweldig teamgevoel te zorgen, waardoor ik iedere dag weer met plezier naar mijn werk kom.”
 

4. Voeg een persoonlijke noot toe
Natuurlijk gaat het vooral om de inhoud, maar laat in een aanbeveling op LinkedIn ook zien waarom je fijn hebt samengewerkt met iemand. Iemands soft skills zijn tegenwoordig namelijk bijna net zo belangrijk als zijn of haar inhoudelijke kennis en kunde.

 • “Pieter zorgde ervoor dat iedereen zich thuis voelde op het werk. Met een grapje hier en een beetje zelfspot daar, zorgde hij voor ontspanning in iedere spannende situatie.”
 • “Ik ga niet alleen een fijne collega missen, maar ook de zelfgebakken koekjes die ze altijd meenam bij de wekelijkse teammeetings. Ook die waren, net als haar marketingskills, ongeëvenaard.”
 

5. Zorg voor een pakkende afsluiting
Sluit een aanbeveling af met een sterke slotzin, een samenvatting waarom diegene een echte professional is.

 • “Dorien is echt een topper. Ik ben blij dat ik haar heb leren kennen en hoop in de toekomst nog veel met haar samen te werken.”
 • “Caroline heeft de verwachtingen die ik van haar had meer dan waargemaakt. Zij is een aanwinst voor iedere organisatie.”
 

  TIP   Schrijf je aanbeveling op LinkedIn in begrijpelijke taal. Dus geen moeilijke woorden en geen lange zinnen. Als je je aanbeveling voorleest, moet het natuurlijk klinken, alsof je het echt vertelt. Zo krijgt jouw testimonial nog meer waarde.

 
LinkedIn aanbevelingen 2
 

Hoe geef je iemand een aanbeveling?

Wil je een collega of opdrachtgever aanbevelen op LinkedIn? Ga dan naar zijn of haar LinkedIn-profiel en klik op het knopje ‘Meer…’. Daar zie je de optie ‘Aanbevelen’. Geef vervolgens aan wat de relatie tussen jullie twee is en in welke functie dat is. Schrijf vervolgens een enthousiaste aanbeveling. Als je de aanbeveling verstuurt, krijgt de ontvanger eerst nog de gelegenheid om ‘m goed te keuren voordat -ie op zijn LinkedIn-profiel verschijnt.

 

  TIP   Aanbevelingen voor mensen uit je netwerk schrijven, is een handige manier om zelf aanbevelingen op LinkedIn te krijgen. ‘Give to get’, dus! Je contacten waarderen dit vaak enorm en de kans is dan groot dat ze ook voor jou een aanbeveling opstellen. Een aanbeveling op LinkedIn is bijvoorbeeld ook een leuk gebaar om iemand te bedenken voor een interessant netwerkgesprek.

 

Hoe vraag je iemand om een aanbeveling te schrijven?

Ga naar het LinkedIn-profiel van je connectie die je om een aanbeveling wil vragen. Klik daar op het knopje ‘Meer…’ en kies voor de optie ‘Om een aanbeveling vragen.’ Er opent dat een scherm waarin je aangeeft wat jullie relatie was en in welke functie.

In dit scherm kun je ook een persoonlijk bericht schrijven. Doe dit vooral! De standaard boodschap werkt namelijk niet erg enthousiasmerend. Maak het degene die je om een aanbeveling vraagt zo makkelijk mogelijk door ze alvast een richting te geven, bijvoorbeeld een gezamenlijk project. Zo hou je zelf ook meer controle over wat er in de aanbeveling komt te staan.

Hieronder lees je een voorbeeld van een persoonlijke vraag om een aanbeveling op LinkedIn.

 

Beste Dominique,

Ik heb altijd met veel plezier met je samengewerkt. We hebben samen een aantal prachtige projecten uitgevoerd waar ik met trots op terugkijk!

Zoals je weet ben ik op zoek naar een nieuwe opdracht. Een goed en overtuigend LinkedIn-profiel is natuurlijk van grote waarde voor potentiële opdrachtgevers. Mag ik je vragen om een aanbeveling op mijn LinkedIn-profiel te schrijven over onze samenwerking? Het zou mij erg helpen bij mijn volgende opdrachten als je iets kunt vertellen over project X waar dit jaar samen aan hebben gewerkt.

Als je nog vragen hebt, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Alvast bedankt!

Hartelijke groet,
Joachim

 

  TIP   Vraag niet om een aanbeveling aan mensen die je eigenlijk niet kent of met wie je nooit echt hebt samengewerkt. Een aanbeveling op LinkedIn is ook geen vriendendienst: een recruiter prikt er vaak zo doorheen als je vrienden hebt gevraagd om een aanbeveling te schrijven.

 

Waar staan aanbevelingen op je LinkedIn-profiel?

Aanbevelingen staan onderaan op je LinkedIn-profiel, zowel de aanbevelingen die je hebt ontvangen als die je hebt gegeven. De meest recente aanbeveling staat bovenaan. Wil je iets aanpassen aan een aanbeveling die je hebt ontvangen? Als je ingelogd bent kun je je connectie vragen om een wijziging of een aanbeveling in z’n geheel verwijderen van je profiel. Je kunt vanuit hier ook iemand vragen om een aanbeveling over je te schrijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *