Klik! 6 tips voor de perfecte LinkedIn foto

LinkedIn foto

Net als een foto op je CV is een LinkedIn foto echt een must. Het is het eerste waar iemand naar kijkt en dus dé kans om een goede eerste indruk te maken. Hoe je de perfecte LinkedIn profielfoto maakt, lees je in dit blog.

 

Waarom moet je een profielfoto op LinkedIn zetten?

Het eerste wat een recruiter, klant of werkgever ziet als hij of zij jou opzoekt op LinkedIn, is je foto. Het is dus belangrijk dat je meteen de interesse wekt. Een professionele LinkedIn foto zorgt ervoor dat jij, letterlijk en figuurlijk, goed in beeld komt. En je weet het: je hebt maar één kans voor een goede eerste indruk!

 

Een goede foto op LinkedIn heeft nog meer voordelen. Maar liefst 96 procent van de recruiters zegt dat het hebben van een duidelijke foto op LinkedIn vertrouwen wekt. En met een foto laat je ook alvast zien wie je bent. Daardoor hebben mensen sneller het gevoel dat ze je al een beetje kennen. Dat werkt in je voordeel bij een sollicitatiegesprek.

 

Gebruik op je CV en op LinkedIn dezelfde foto

Ga je solliciteren, dan is het handig om een eenduidig en actueel beeld van jezelf neer te zetten. Op die manier wordt je nieuwe werkgever niet verrast met verouderde, irrelevante of mismatchende informatie. Zorg er dan ook voor dat je dezelfde foto op je CV gebruikt als op je LinkedIn-profiel, zeker als je je CV uploadt naar LinkedIn.

 

Wat is de beste foto voor LinkedIn?

De beste LinkedIn profielfoto is er eentje die echt laat zien wie je bent. Je wil professionaliteit uitstralen en tegelijkertijd je persoonlijkheid tonen. Die balans is soms even zoeken, maar als je die eenmaal hebt gevonden, zit je goed.

 

Naast een persoonlijke en tegelijkertijd professionele uitstraling is de techniek achter je foto ook belangrijk. Lees verder bij onze tips hoe je een goede LinkedIn profielfoto maakt, en bekijk hieronder alvast 3 voorbeelden.

 
LinkedIn foto voorbeeld 1
Foto LinkedIn voorbeeld 2
LinkedIn profielfoto voorbeeld 3
 

Wat moet je vooral niet doen met je LinkedIn profielfoto?

Wat zijn nou echte afknappers als het gaat om een foto op LinkedIn? We hebben ze hieronder voor je opgesomd. Doe je deze dingen niet, dan doe je het eigenlijk al goed.

 

× Geen foto op je LinkedIn-profiel.
De grootste no-go als het gaat om LinkedIn foto’s is het ontbreken van een foto op je LinkedIn-profiel. Mensen denken dan dat je misschien iets te verbergen hebt of dat je je carrière niet belangrijk genoeg vindt om aandacht te besteden aan je LinkedIn-profiel.

 

× Een foto waar je gezicht niet (volledig) op te zien is.
Op je LinkedIn foto draait het om jou. Je wil ermee laten zien dat je professioneel en betrouwbaar bent. Een afgeknipte foto of een foto waar je gezicht niet of nauwelijks op te zien is, is dan ook niet LinkedIn-waardig.

 

× Een foto in lage resolutie.
Een foto van slechte kwaliteit (pixelig, wazig) leidt sneller tot een verkeerde eerste indruk. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

 

× Een privéfoto.
Foto’s waarop duidelijk te zien is dat je bijvoorbeeld op vakantie of op een feestje bent, horen niet thuis op LinkedIn. Hetzelfde geldt voor foto’s uit je kindertijd (#throwbackthursday), foto’s met je hond, met je nieuwe auto en soortgelijke foto’s uit je privéleven.

 

× Een oude foto die niet meer lijkt op hoe je er nu uitziet.
Het doel van je LinkedIn foto is dat mensen je herkennen. Daarom moet je profielfoto relatief recent zijn (het liefst niet ouder dan 2 jaar) en lijken op hoe je er nu uitziet. Heb je je haren geknipt of je baard laten staan? Dan is het tijd voor een nieuwe foto.

 

× Een foto waarop je niet lacht.
Lachende mensen komen betrouwbaarder en sympathieker over dan mensen die neutraal of streng kijken. Doe daar je voordeel mee.

 

× Een overduidelijk gephotoshopte foto.
Een foto retoucheren omdat je een puistje hebt, dat mag. Maar zorg ervoor dat je foto echt een weerspiegeling van jezelf blijft. Een overdreven bewerkte foto of een foto met een filter, daar prikt een kijker zo doorheen.

 

× Een selfie.
Een selfie is leuk op Instagram of Facebook, maar zeker niet op LinkedIn. LinkedIn is een professioneel platform en daar hoort een dito foto bij. Hetzelfde geldt voor een pasfoto: die is uitermate geschikt voor op je paspoort, maar niet voor op LinkedIn.

 

6 tips voor het maken van de perfecte LinkedIn profielfoto

Je kunt ervoor kiezen om je LinkedIn foto te laten maken door een professionele fotograaf. Dan hoef je zelf nergens meer over na te denken en heb je een mooie foto die je overal kan gebruiken. Ga je zelf een LinkedIn foto maken, hou dan de volgende tips in je achterhoofd.

 

  TIP 1   Een neutrale achtergrond
Kies voor een rustige achtergrond. Drukke achtergronden leiden af van je gezicht en dragen niet bij aan je professionele uitstraling. Kies bijvoorbeeld een muur met een egale kleur. Wil je toch iets van je omgeving laten zien, zorg er dan voor dat de achtergrond onscherp is (in fotografietermen heet dat ‘bokeh’).

 

  TIP 2   De juiste belichting
Een goede belichting is de sleutel tot een goede LinkedIn profielfoto. Zorg ervoor dat de foto niet onderbelicht (te donker) is. Gebruik ook geen flits in je gezicht, want dat zorgt voor scherpe schaduwen. Als je zelf een LinkedIn foto gaat maken, dan werkt diffuus daglicht vaak het beste. In onderstaande voorbeeldfoto’s zie je duidelijk het effect van belichting.

 
Foto op je CV onderbelicht
Foto op je CV te fel licht
Foto op je CV belichting
 

  TIP 3   De juiste afstand tot de camera
Neem voldoende afstand van de camera. Een selfie of een extreme close-up is niet zo geschikt, omdat de lijnen in je gezicht van zo dichtbij meestal een beetje worden vervormd op de foto. Dat zie je goed in onderstaande voorbeelden. De foto links is een foto van 2 meter afstand, de foto rechts (een selfie) is gemaakt op 40 centimeter afstand. Zie je het verschil?

 
Selfie versus gewone foto, voorbeeld 1
Selfie versus gewone foto, voorbeeld 2
 

  TIP 4   Glimlach!
Fotografen roepen niet voor niets: “Say cheese!” Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die (glim)lachen betrouwbaarder overkomen dan mensen met een neutrale gezichtsuitdrukking. Ook heb je met een glimlach een sympathieke, warme en oprechte uitstraling. Je hoeft niet overdreven of nep te lachen: een echte lach waarbij je tanden een beetje zichtbaar zijn, is het beste.

 

  TIP 5   Maak oogcontact
Je bent het beste herkenbaar als je recht in de camera kijkt. Zo lijkt het ook alsof je oogcontact maakt met degene die je foto bekijkt. De blik in je ogen vertelt iets over jou als persoon. Wegkijken, een zonnebril of een petje dat je ogen in de schaduw zet, werken niet in je voordeel.

 

  TIP 6   Een goede uitsnede: je hoofd en een stukje van je schouders
Profielfoto’s op LinkedIn worden vaak klein weergegeven. De focus moet liggen op je gezicht. Een goede uitsnede is daarom je hoofd tot en met je (een stukje van) je schouders. De rest van je lichaam leidt alleen maar af.

 

LinkedIn foto zwart/wit of kleur?

De meeste mensen plaatsen op LinkedIn hun profielfoto in kleur. Door een foto in kleur te gebruiken, hou je een authentieke en vriendelijke uitstraling. Een nadeel is dat er ook meer details op ziet, zoals een puistje of rode wangen. Zwart-witfoto’s zijn vaak serieus en elegant, maar je komt er ook iets afstandelijker door over. Uiteindelijk is de keuze aan jou!

 

Kleding LinkedIn foto: wat trek je aan?

De juiste keuze voor een professionele outfit hangt af van je doelgroep, van de mensen die je LinkedIn-profiel gaan bekijken. Solliciteer je bij een formele multinational, ga dan voor een overhemd met stropdas of een blouse. Wil je bij een informele start-up werken, dan kan je gerust een outfit dragen die iets meer casual is.

Trek kleding aan waar je je lekker in voelt en die bij jou past, maar ga altijd voor een nette, verzorgde look. Een Hawaii-shirt, ‘crop top’ of zwemkleding zijn echt uit den boze.

 

Test je LinkedIn foto

Wil je zeker weten dat je profielfoto goed genoeg is voor je CV of LinkedIn? Vraag dan eens aan iemand in je omgeving of die je foto geschikt en professioneel vindt. Je kunt je foto ook uploaden naar Snappr of Photofeeler. Bij Photofeeler wordt je foto door anderen beoordeeld op een bekwame, sympathieke en invloedrijke uitstraling. Zo kun je alvast testen hoe je foto wordt ontvangen.

  Photofeeler  

LinkedIn foto afmetingen (2023)

Een LinkedIn foto moet een .jpg, .gif of .png zijn en mag maximaal 8 MB groot zijn. Daarnaast gelden de volgende afmetingen voor LinkedIn foto’s:

  • Afmeting profielfoto: tenminste 400 x 400 pixels (1:1 verhouding)
  • Afmeting omslagfoto: 1.584 x 396 pixels (4:1 verhouding)

Je ziet het aan de afmetingen: je profielfoto op LinkedIn moet vierkant zijn. Je kunt de vierkante uitsnede zelf bepalen als je je foto uploadt naar je LinkedIn-profiel.

 

Hoe kan je je LinkedIn profielfoto uploaden?

  1. Log in op LinkedIn.
  2. Ga naar je profiel.
  3. Klik op je foto of op de standaard avatar en kies voor ‘Foto toevoegen’.
  4. Upload je (nieuwe) profielfoto. Je kan ook direct met je webcam een foto maken, maar dat is niet aan te raden.
  5. Zorg voor een goede uitsnede.
  6. Sla je foto op en klaar is Kees!
 

Haal alles uit je LinkedIn-profiel

Naast een goede foto moet je LinkedIn-profiel natuurlijk aan nog veel meer eisen voldoen om overtuigend te zijn. Zo heb je een goede samenvatting op LinkedIn en een goede LinkedIn headline. Wil je alles uit je profiel halen, volg dan vooral onze LinkedIn tips op!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *