Nationaliteit op je CV zetten: goed idee?

Nationaliteit CV

Uit gewoonte wordt vaak de nationaliteit op een CV vermeld. Maar dit is zeker niet verplicht. Is het vermelden van je nationaliteit op je CV een goed idee? Je leest het in dit blog.

 

Nationaliteit op je CV zetten: mag wel, hoeft niet

Net als voor je geboorteplaats geldt ook voor je nationaliteit dat je dit niet per se op je CV hoeft te zetten. Het mag natuurlijk wel, maar het is niet noodzakelijk.

Voor de meeste functies doet het er niet toe welke nationaliteit je hebt. Je nationaliteit zegt niets over je geschiktheid voor de baan, of over je kwaliteiten en vaardigheden. De Nederlandse wet verbiedt bedrijven bovendien om werknemers te selecteren op basis van criteria zoals nationaliteit, burgerlijke staat, politieke voorkeur of godsdienst. Wil je ondanks deze wet geen risico lopen op discriminatie, kies er dan voor om je nationaliteit weg te laten. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om anoniem te solliciteren, waarbij je alle persoonlijke gegevens weglaat die kunnen verraden welke nationaliteit je hebt, hoe oud je bent, etcetera.

 

Redenen om je nationaliteit wel op je CV te zetten

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt en je solliciteert bij een bedrijf in Nederland, dan heeft het noemen van je nationaliteit geen meerwaarde. Maar soms heeft het noemen van je nationaliteit wél een voordeel, zeker omdat het bovenaan je CV staat en dus meteen goed zichtbaar is.

Niet-Nederlands klinkende naam en wel de Nederlandse nationaliteit
Heb je de Nederlandse nationaliteit en heb je een Nederlands klinkende naam? Dan is het noemen van je nationaliteit op je CV vaak overbodig. Maar heb je een niet ‘typisch Nederlandse’ naam en wel de Nederlandse nationaliteit, dan kun je overwegen om je nationaliteit wél te noemen. Zo neem je eventuele onduidelijkheid en vooroordelen meteen weg.

In de vacature wordt gevraagd om affiniteit met een bepaald land
Een andere reden om je nationaliteit te noemen is wanneer je bij een internationale organisatie solliciteert, of wanneer je (dubbele) nationaliteit van belang kan zijn voor de baan.

Stel dat je solliciteert op een baan als toeristengids in München. Je bent geboren en getogen in Duitsland, maar na je studie in Nijmegen ben je vanwege de liefde blijven plakken in Nederland. Je hebt nu zowel de Nederlandse als de Duitse nationaliteit. In dit geval kan dat zeker in je voordeel werken. Je nieuwe werkgever ziet dan meteen dat je beide culturen kent en beide talen beheerst, waardoor je een aantrekkelijke kandidaat bent voor deze functie.

Je solliciteert op een bepaalde functie bij de overheid
Om veiligheidsredenen moet je bij sommige overheidsfuncties over de Nederlandse nationaliteit beschikken, bijvoorbeeld als je op een specifieke functie bij de politie of defensie wil werken. Ook als je solliciteert op een baan bij een ambassade wordt vaak om de Nederlandse nationaliteit gevraagd. In dat geval is het handig om dit alvast op je CV te zetten.

 

Wanneer kan je je nationaliteit achterwege laten?

Er zijn een aantal redenen waarom je je nationaliteit beter niet op je CV kunt zetten.

Je hebt ruimtegebrek op je CV
Kom je ruimte tekort om alle informatie op twee pagina’s te zetten? Dan kun je je nationaliteit vaak gewoon achterwege laten. Zo hou je meer ruimte over voor bijvoorbeeld je competenties of je persoonlijk profiel.

Je bent een Nederlander met een Nederlands klinkende naam
Een en een is twee. Heet je Dirk Jansen, dan zal je nieuwe werkgever er waarschijnlijk niet aan twijfelen dat je de Nederlandse nationaliteit hebt.

 

Nationaliteit: Nederlands, Nederlandse of Nederlander?

De correcte schrijfwijze van je nationaliteit op je CV is:

 

Nationaliteit: Nederlandse

 

Je schrijft je nationaliteit dus met een hoofdletter en eindigend op een ‘e’. Een ‘e’ aan het einde van een woord is normaal gesproken de vrouwelijke vorm. Hoe zit het dan met de nationaliteit Nederlandse man? Het woord ‘Nederlandse’ verwijst naar ‘nationaliteit’ (‘de Nederlandse nationaliteit’) en zegt dus niets over je geslacht. Als man is je nationaliteit dus ook ‘Nederlandse’ en niet ‘Nederlands’ of ‘Nederlander’.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere nationaliteiten:

 
  • Nationaliteit: Turkse
  • Nationaliteit: Franse
  • Nationaliteit: Duitse
  • Nationaliteit: Surinaamse
  • Nationaliteit: Indonesische
  • Nationaliteit: Marokkaanse
  • Etc.
     

    Waar zet je je nationaliteit op je CV?

    De beste plek om je nationaliteit op je CV te vermelden, is onder het kopje ‘Personalia‘.

    Hierboven zag je al hoe je je nationaliteit in woorden opschrijft. Je kunt er ook een icoontje voor gebruiken, zoals je vaak ziet in onze CV voorbeelden. Bijvoorbeeld een vlaggetje ⚑ met daarachter je nationaliteit (‘⚑: Nederlandse’). Of direct het vlaggetje van het land waar je vandaan komt, al moet je dan wel zeker weten dat de lezer over voldoende vlaggenkennis beschikt.

     

    Samengevat:

    Eigenlijk is het heel eenvoudig. Denk je dat het noemen van je nationaliteit een voordeel oplevert of vooroordelen wegneemt bij een sollicitatie? Doen! Zo niet, dan kun je deze informatie met een gerust hart achterwege laten.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *