Vind je het spannend om een netwerkgesprek te plannen? Die zorgen zijn nergens voor nodig! Een netwerkgesprek is namelijk de perfecte manier om handige contacten te leggen én te onderhouden. In dit blog lees je wat een netwerkgesprek is, wat zo’n gesprek bijdraagt aan jouw carrière én natuurlijk krijg je handige tips voor een succesvol netwerkgesprek.
Wat is een netwerkgesprek?
Tijdens een netwerkgesprek praat je met mensen die het werk doen wat jij wilt doen óf die werken bij een voor jou interessant bedrijf. Je kan een netwerkgesprek voeren met iemand die je al kent, bijvoorbeeld uit een eerdere functie of via je vrijwilligerswerk. Het kan ook dat je een netwerkgesprek voert met een nog onbekend, maar relevant persoon die je via-via hebt leren kennen. Netwerken kan tijdens een kop koffie of lunch, maar ook net zo goed via Zoom, FaceTime of Teams (zoals een online sollicitatiegesprek).
Het doel van een netwerkgesprek is niet direct een baan, maar om informatie te verzamelen, om jezelf te laten zien en om interesse te tonen in de ander. Tijdens een netwerkgesprek krijg je de kans om even binnen te kijken bij een bedrijf, voordat je eventueel gaat solliciteren. Mooi, want zo krijg je vaak meer informatie dan in de standaard vacaturetekst.

Wat is het verschil tussen een netwerkgesprek en een sollicitatiegesprek?
Het grootste verschil met een sollicitatiegesprek is dat je met een netwerkgesprek niet op een specifieke baan solliciteert. Zie het echt als een onderdeel van je oriëntatie op een nieuwe baan. Het gesprek is een goede voorbereiding op een sollicitatie. Een netwerkgesprek helpt je een beeld te vormen over een functie, het bedrijf en de branche. En je weet ook naar wie je mag verwijzen in de openingszin van de sollicitatiebrief. Altijd handig.
Een ander verschil is dat je een netwerkgesprek zelf regelt, in plaats van reageert op een vacature van een bedrijf. Dan zien ze gelijk dat je pro-actief bent, in plaats van afwachtend. Wat dat betreft heeft een netwerkgesprek wel wat weg van een open sollicitatie.
Daarnaast hoeft een netwerkgesprek niet per sé met een HR-medewerker of manager te zijn. Iemand van de werkvloer heeft misschien wel meer nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld over uit welke professionals het team bestaat, wat de manier van werken is en welke kennis je nodig hebt om de functie goed uit te kunnen voeren.
Wat is een netwerkgesprek voor het UWV?
We weten nu dat een netwerkgesprek geen sollicitatiegesprek is. Maar dat zo’n gesprek wel een waardevolle bijdrage kan hebben in het zoeken en vinden van een baan die bij je past. Ook het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) ziet de meerwaarde van een netwerkgesprek. Heb je een WW-uitkering en daardoor een sollicitatieplicht? Dan kun je een netwerkgesprek dus opvoeren als sollicitatieactiviteit, door de naam en functie van je gesprekspartner door te geven.

Hoe bouw je een netwerk op?
Het opbouwen van een groot, relevant netwerk heeft tijd nodig. Een netwerk begint bij de mensen in je directe omgeving, zoals je familie, vrienden en huidige collega’s. Maar ook oud-collega’s kunnen van grote waarde zijn in je netwerk. En vergeet ook andere contacten niet die je in je carrière hebt gelegd, zoals met externe partners of mensen die je hebt ontmoet op conferenties of tijdens trainingen.
Ontmoet je iemand die van waarde is voor je netwerk? Zorg dan dat je dit contact onderhoudt. Dit kan online, bijvoorbeeld via LinkedIn, maar bijvoorbeeld ook door elkaar af en toe te bellen of samen bij te praten bij een goede kop koffie.
Is het wel gepast om zelf een netwerkgesprek aan te vragen?
Schaam je absoluut niet om zelf een netwerkgesprek te regelen! Veel bedrijven zijn namelijk op zoek naar goed personeel. Juist in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt zijn bedrijven maar wat blij als ze goede kandidaten binnen kunnen halen. Dus trek de stoute schoenen aan en neem contact op met het bedrijf, of benader een werknemer via LinkedIn. Niet geschoten is altijd mis, toch?
Ken je iemand die bij een bedrijf werkt waar jij ook wel graag aan de slag zou gaan? Dan is een netwerkgesprek met deze kennis geen slecht idee. Sommige bedrijven bieden zelfs een ‘referral’-bonus aan hun medewerkers. Dit is een aanzienlijk bedrag dat die de werknemer krijgt als hij of zij een nieuwe medewerker aandraagt. Jij een nieuwe baan, je kennis een bonus – win-win!
Zo regel je stap voor stap een netwerkgesprek
Wil je een netwerkgesprek aangaan met een kennis of iemand anders die iets voor je kan betekenen in je carrière? Zo doe je dat.
Stap 1: Bepaal je doel
Wat wil je bereiken met je netwerkgesprek? Wil je meer weten over een functie, het bedrijf of de branche? Waar ben je nieuwsgierig naar? De loopbaan van een directeur of het ontwikkelpad van een transportplanner? Zet je doel en de vragen voor jezelf even op papier.
Stap 2: Wie kan jou helpen?
In het dagelijkse leven netwerk je van nature met iedereen om je heen. Bijvoorbeeld met de buurvrouw, de vader van het voetbalvriendje van zoonlief en misschien wel de neef van de kapper. Het is altijd handig om ergens een balletje op te gooien. Mensen helpen namelijk graag.
Voor je eerste netwerkgesprek is het handig om iemand te vragen die je al kent. Kijk eens of je iemand in je familie, vrienden- en kennissenkring kent die je kan helpen. Je hoeft niet per se een gesprek met diegene te houden, maar misschien kan hij of zij je wel met iemand anders in contact brengen die wat voor je kan betekenen.
Social media maken het je zelfs nog een stuk makkelijker. Als je een bedrijf opzoekt via LinkedIn, dan zie je direct wie uit jouw netwerk daar werkt of heeft gewerkt. Op die manier kun je ook ontdekken met wie je in gesprek kunt om je vragen te beantwoorden.

Stap 3: Bereid je goed voor
Je hebt je doel en vragen al op papier. Nu is het belangrijk om te kijken welke vragen geschikt zijn voor het netwerkgesprek. Zorg dat je geen vragen stelt waarvan het antwoord al online te vinden is. Dat komt onprofessioneel over en daarmee verspil je tijd van je gesprekspartner. Kijk op de website van het bedrijf en hun social media. Vaak krijg je dan een goed beeld. In het gesprek check je dan of je beeld klopt.
Stap 4: Voer het netwerkgesprek
Je hebt jezelf goed voorbereid, dus je hoeft niet aan jezelf te twijfelen. Neem je vragen mee, dan weet je zeker dat je ook de antwoorden krijgt. Voer een positief, open gesprek met je eigen nieuwsgierigheid en enthousiasme als basis.
Een netwerkgesprek bestaat grofweg uit de volgende fasen:
- Informele opening: je wisselt wat informaliteiten uit met je gesprekspartner, bijvoorbeeld over het weer of de weg naar jullie bestemming.
- Inhoudelijke introductie: introduceer jezelf, bijvoorbeeld middels een elevator pitch. Ontdek wat je voor elkaar kan betekenen.
- Inhoudelijke vragen: stel je vragen en leer je gesprekspartner beter kennen door ook zijn/haar vragen te beantwoorden.
- Afsluiting: bedank je gesprekspartner dat hij of zij tijd voor je heeft vrijgemaakt.
Stap 5: Hou je gesprekspartner op de hoogte
Een netwerkgesprek draait om geven en nemen. Na afloop van je netwerkgesprek is het fijn om je gesprekspartner op de hoogte te houden en nogmaals te bedanken voor zijn of haar tijd. Bijvoorbeeld in de vorm van een aanbeveling op LinkedIn of een fles wijn. Op z’n minst stuur je een mail om te laten weten wat je met de informatie hebt gedaan. Misschien heb je de stap genomen om bij het bedrijf te solliciteren of ga je een opleiding doen in hetzelfde vakgebied. Zo sluit je je netwerkgesprek op een positieve manier af.
3 tips voor een succesvol netwerkgesprek
Met een goede voorbereiding en onze tips haal je het meeste uit een netwerkgesprek.
TIP 1 Een netwerkgesprek is een echt gesprek
Natuurlijk wil je antwoord op je vragen. Start daarom met de vragen (open vragen!) van je lijst om het gesprek op gang te brengen. Vaak vinden mensen het leuk om over hun werk te praten en krijg je zo ook het beste kijkje in de keuken. Op het einde kun je altijd nog even checken of je vragen zijn beantwoord. Zo zorg je ervoor dat het een natuurlijk gesprek is en voorkom je dat de ander compleet ‘overvraagd’ is.
TIP 2 Bereid je gesprek goed voor
Een netwerkgesprek is een informeel gesprek. Ondanks dat zo’n gesprek een informele toon heeft, moet je je wel goed voorbereiden. Een goede voorbereiding hoeft niet veel tijd te kosten en je haalt er zo veel meer uit.
TIP 3 Bereid je gesprek goed voor
Vooral in een netwerkgesprek is het belangrijk om jezelf te zijn. Je weet dan snel of jij een match bent met het bedrijf of je potentiële collega, of niet. Je hoeft jezelf niet mooier voor te doen dan je bent.

14 slimme vragen voor een succesvol netwerkgesprek
Het is het beste om in een netwerkgesprek open vragen te stellen. Dat zijn vragen die uitnodigen tot praten. Op een gesloten vraag krijg je namelijk een ‘ja/nee’-antwoord. Daar haal je niet veel informatie uit, terwijl dat juist het doel is van je netwerkgesprek.
Interesse in je gesprekspartner
- Hoe heb je deze baan gekregen?
- Welke opleiding heb je gedaan voor deze functie?
- Wat vind je het uitdagendste in deze functie?
Achtergrond van de functie
- Wat zijn jouw werkzaamheden? Waar ben je verantwoordelijk voor?
- Hoe ziet je werkweek eruit?
- Hoe ziet het team eruit, en wat is jouw rol in het team?
- Zijn er opleidingen verplicht voor deze functie?
Inzicht in het bedrijf
- Wat is de cultuur binnen het bedrijf? Dat zegt vaak al veel over hoe ze daar werken. Bijvoorbeeld:
- Open of gesloten cultuur?
- Hiërarchische structuur of eigen verantwoordelijkheid krijgen?
- Korte lijntjes of afstemcultuur?
- Profit of non-profit?
- Politieke of commerciële omgeving?
- Wat zie jij als de belangrijkste ontwikkelingen in de organisatie en jouw vakgebied?
Praktische vragen
- Klopt het beeld dat ik heb van de functie, het bedrijf en/of de branche?
- Heb je tips voor mijn CV?
- Hoe schat je mijn kansen in als ik bij dit bedrijf zou solliciteren?
Het einde van het gesprek
- Wat raad je me aan als vervolgstap?
- Ken je nog andere mensen waarmee ik contact kan opnemen om me verder te oriënteren?
- Mag ik je naam noemen in een eventuele sollicitatie? Of in een vervolggesprek?
Heb je meer inspiratie nodig voor goede vragen tijdens een netwerkgesprek? Kijk dan ook eens in ons overzicht van slimme sollicitatievragen.