Zo maak je indruk met nevenactiviteiten op je CV

Nevenactiviteiten CV

Nevenactiviteiten op je CV laten zien wat jij nog meer in je mars hebt, naast je werkervaring en opleidingen. Het maakt jou als kandidaat interessanter voor de job. Bekijk hier hoe je nevenactiviteiten op je CV zet.

 

Wat zijn nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten (ook wel nevenwerkzaamheden genoemd) zijn activiteiten die je naast je baan uitvoert. Dit kan zowel betaald als onbetaald zijn. Onbetaalde nevenactiviteiten zou je ook als vrijwilligerswerk kunnen benoemen. Vaak laat je met een nevenactiviteit een bepaalde mate van verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid zien.

 

Nevenactiviteit of hobby?

Nevenactiviteiten zijn iets anders dan een hobby. Bij een nevenactiviteit heb je verantwoordelijkheid. Bovendien komt er bij een nevenactiviteit ook een bepaalde mate van maatschappelijke betrokkenheid bij kijken. Je doet iets (goeds) voor een ander.

Een goed voorbeeld is het volgende. Stel dat je een keer per week voetbalt met je team. Dat is een hobby. Ben je daarnaast lid van de activiteitencommissie van je voetbalclub, of begeleid je een jeugdelftal, dan zou je dat als nevenactiviteit op je CV kunnen zetten.

 
Nevenactiviteiten CV 1
 

De voordelen van nevenactiviteiten op je CV

Het noemen van je nevenactiviteiten op je CV heeft verschillende voordelen:

 

Je laat zien dat je ambitieus en gedisciplineerd bent
Ben je naast je betaalde baan nog actief in het verenigingsleven, als freelancer of mantelzorger? Dat laat zien dat je veel ballen tegelijkertijd in de lucht kan houden. En dat je je tijd het liefst nuttig besteedt in plaats van voor de tv te hangen, om maar iets te noemen. Zoiets spreekt natuurlijk in je voordeel.

 

Je laat zien dat je een brede interesse hebt
Om met Jambers te spreken: “Overdag is hij ambtenaar, maar ‘s nachts is hij…” Alle gekheid op een stokje: met een nevenactiviteit laat je zien dat je een brede interesse hebt in de wereld om je heen. Er is meer in het leven dan alleen je werk, en dat maakt je een gewaardeerde collega.

 

Het is een extra onderbouwing van je competenties
Stel dat je als teammanager aan de slag wil. Dan werkt het zeker in je voordeel als je naast je baan coach bent van het plaatselijke hockeyteam. Dankzij deze nevenactiviteit laat je namelijk (nog een keer) zien dat je goed bent in leidinggeven en coachen en dat je dus over de competentie ‘leiderschap’ beschikt.

 

Je kan nevenactiviteiten gebruiken als compensatie voor ontbrekende (betaalde of relevante) werkervaring
Het kan zijn dat je een gat in je CV hebt, dat je een carrièreswitch wil maken of dat je nog starter bent op de arbeidsmarkt. Je hebt dan misschien een CV zonder werkervaring, maar wel relevante nevenactiviteiten waaruit blijkt dat je geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Zo laat je zien dat je actief bent in je vakgebied en actief bezig bent met het verwerven van nieuw vaardigheden.

 

Je nevenactiviteiten laten zien wat jij belangrijk vindt als persoon
Een CV is een heel persoonlijk document. Je mag dus ook best een stukje van je persoonlijkheid laten doorschemeren in je CV. Je nevenactiviteiten zijn hier een goede manier voor. Je laat ermee zien wat je interessant, leuk en ‘de moeite waard’ vindt.

 

Wat zijn eventuele nadelen van nevenactiviteiten op je CV?

Hoewel je zou kunnen verwachten dat een nevenactiviteit je alleen maar interessanter maakt voor een recruiter, is het tegendeel waar. Er kleven ook nadelen aan het noemen van je nevenactiviteiten op je CV. Weeg deze nadelen dus goed af tegen de voordelen.

Je werkgever kan zijn vraagtekens zetten bij je inzetbaarheid, energie, etc.
Probeer niet de indruk te wekken dat je nevenactiviteiten te veel tijd of energie opslokken. Je werkgever zou kunnen denken dat je door je nevenactiviteiten te moe of ongeconcentreerd bent voor je betaalde werk, en dat werkt natuurlijk niet in je voordeel.

Je nevenactiviteit is concurrerend met je betaalde werk
Stel dat je werkt als webdesigner bij een marketingbureau. Het kan dan zijn dat je werkgever bepaalde nevenactiviteiten verbiedt (zoals het maken van websites), omdat deze indirect concurreren met het bedrijf. Wees vanaf het begin eerlijk over je nevenactiviteiten om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

 
Nevenactiviteiten CV 2
 

Voorbeelden van relevante, noemenswaardige nevenactiviteiten

  • Mantelzorger
  • Actief lid van een (sport)club of vereniging, bijvoorbeeld als coach, trainer of in een activiteitencommissie
  • Bestuurslid van een club of vereniging
  • Lid van de ouderraad op een basisschool of middelbare school
  • Actief lid van een politieke partij
  • Buddy voor iemand met een beperking
  • Freelancer of zelfstandig ondernemer, naast een betaalde baan: bijvoorbeeld meubelmaker, blogger of administratief medewerker
  • Collectant voor een goed doel
  • Activiteitenbegeleider in de ouderenzorg
  • Gastvrouw of -heer in een ziekenhuis
  • Wekelijks opruimen van zwerfafval in je buurt
  • Extracurriculaire activiteiten tijdens je studie: lid van het debatteam, penningmeester bij je studentenvereniging, voorzitter van de jaarboekcommissie etc.
 

Waar zet je nevenactiviteiten op je CV?

Er zijn een aantal mogelijkheden om je nevenactiviteiten op je CV te vermelden:

 

Als een apart onderdeel
De meest gangbare manier is om je nevenactiviteiten als apart onderdeel op je CV te zetten. Doe dit bij voorkeur onder je werkervaring en opleidingen. Dat is waarschijnlijk op de tweede pagina en dat is prima. Je kunt je nevenactiviteiten ook in de zijbalk zetten, als je de layout van je CV dat toestaat.

 

Als onderdeel van je werkervaring
Heb je een gat in je CV en wil je laten zien dat je toch actief bent geweest, ook al wat het niet in een betaalde baan? Neem dan je nevenactiviteit op onder je werkervaring. Je kan erbij zetten dat het om vrijwilligerswerk of een onbetaalde baan gaat.

 

Hoe omschrijf je je nevenactiviteiten op je CV?

Houd dezelfde opmaak aan als de beschrijving van je werkervaring. Noem dus op z’n minst de titel van je nevenactiviteit, bij welke organisatie of vereniging je dit uitvoert en in welke periode. Je maakt je nevenactiviteit nog relevanter door je werkzaamheden te omschrijven. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

 

Bestuursvoorzitter
Vereniging van Eigenaren van Oranjestaete in Zaandam | 2018 – heden

Als bestuursvoorzitter houd ik me momenteel met name bezig met de verduurzaming van ons wooncomplex.

 

Leiding bij de Welpen
Scoutingclub De Woudlopers | 2017 – 2020

  • Wekelijks activiteiten voor kinderen organiseren
  • Zomerkampen organiseren
  • Beginnende groepsleiders coachen
 
Nevenactiviteiten CV 3
 

Mantelzorger
Mei 2016 – heden

Tijdens mijn sabbatical ben ik gaan zorgen voor mijn dementerende buurman. Dagelijks hield ik me bezig met allerhande zorgtaken, van koken tot het laten aanstellen van een bewindvoerder. Ook coördineerde ik de verschillende instanties die bij zijn zorg betrokken waren.

 

Redacteur
Vakblad ‘Maatschappij & Politiek’ | januari 2013 – december 2019

  • Schrijven van artikelen
  • Afnemen van interviews
  • Werven van externe auteurs
 

Freelance bruidsfotograaf
april 2016 – heden

In het trouwseizoen word ik gemiddeld een keer per maand ingehuurd als bruidsfotograaf. Ik doe fotoshoots met stellen en fotografeer ceremonies en feesten. Daarna bewerk ik de foto’s en maak ik er een album van.

 

6 tips bij het vermelden van je nevenactiviteiten

  TIP 1   Wek niet de indruk dat je nevenactiviteiten (te) veel tijd en energie kosten
Je wil natuurlijk niet dat je nieuwe werkgever denkt dat je je baan niet goed kunt uitvoeren, omdat je nevenactiviteit teveel tijd opslokken. Zorg dus voor een goede balans, ook op je CV.

 

  TIP 2   Noem vooral recente nevenactiviteiten
Heb je 10 jaar geleden een paar maanden in een medezeggenschapsraad gezeten? Dan is dat nu wellicht niet zo relevant meer. Beperk je het liefst tot je meest recente nevenactiviteiten, tot ongeveer 5 jaar terug. En beperk je tot een maximum van 3 tot 5 nevenactiviteiten.

 

  TIP 3   Controleer of een werkgever bepaalde nevenactiviteiten verbiedt
Supertof als je een nevenactiviteit doet die naadloos aansluit bij je ambities en de functie waarop je solliciteert. Maar het kan zijn dat je nieuwe werkgever geen concurrerende nevenactiviteiten toestaat, omdat er angst is voor belangenverstrengeling. De keuze is in dat geval aan jou om of je nevenactiviteit te staken, of de baan af te wijzen. Wees er in ieder geval altijd eerlijk over.

 

  TIP 4   Vertel ook wat je werkzaamheden en verantwoordelijkheden waren
Leuk dat je penningmeester bent bij een roeivereniging. Maar wat doe je dan precies? Welke verantwoordelijkheden heb je? En welke kennis neem je mee in je betaalde baan? Kortom: laat zien wat de meerwaarde van deze nevenactiviteit is.

 

  TIP 5   Zet je nevenactiviteiten hoger op je CV als dat relevant is
Heb je een gat in je CV, maar in die werkloze periode wel nevenactiviteiten gehad? Of ben je een carrièreswitch van plan en heb je in aanloop daar naartoe al wat relevante nevenactiviteiten uitgevoerd? In die gevallen kan het lonen om dit hoger op je CV te zetten, boven je werkervaring. Zo valt dit meteen op.

 

  TIP 6   Bekijk per sollicitatie welke nevenactiviteit je op je CV zet
Ben je actief lid van een politieke partij? Of ben je vrijwilliger in je geloofsgemeenschap? Dit kun je natuurlijk vermelden als nevenactiviteiten, zeker als het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Maar als je twijfelt of openheid over je geloof of politieke voorkeur in je voordeel werkt, dan kun je het misschien beter weglaten. Je wil immers niet het risico lopen dat eventuele vooroordelen van de recruiter ervoor zorgen dat jouw CV op de ‘nee’-stapel belandt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *