Je CV is een persoonlijk document. Ieder CV is dan ook anders. Maar welke onderdelen op je CV zijn nou eigenlijk ‘verplicht’ en welke onderdelen zijn optioneel? In dit blog vind je het antwoord!
De essentiële onderdelen op je CV
De structuur van een CV is altijd min of meer hetzelfde. Er zijn namelijk een paar onderdelen die op ieder CV terugkomen.
1. Personalia / contactgegevens
Het eerste en misschien wel belangrijkste onderdeel op je CV is een overzicht van je persoonlijke gegevens: je voor- en achternaam, woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel noem je hier ook je geboortedatum en geboorteplaats, je burgerlijke staat, nationaliteit – maar dit hoeft niet, als je je daar niet prettig bij voelt. Ook kun je de URL van je LinkedIn-profiel onder dit kopje plaatsen.
2. Persoonlijk profiel
Steeds meer CV’s bevatten een persoonlijke introductietekst van jou als sollicitant. Het persoonlijk profiel bestaat uit 3 tot 5 regels waarin je jezelf voorstelt en antwoord geeft op de vragen: wie ben je, wat doe je en wat zoek je. Een dergelijke profielschets is niet verplicht, maar het geeft de lezer meteen een goed beeld van jou als werknemer en is daarmee een extra kans om de lezer te overtuigen van jouw toegevoegde waarde!
3. Werkervaring
Omschrijf bij je werkervaring welke functies je hebt vervuld, bij welke organisaties en in welke periode. Omschrijf ook welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd. In sommige gevallen kan het ook relevant zijn om behaalde successen te noemen. Gebruik korte zinnen en opsommingen, zodat je potentiële werkgever in relatief korte tijd kan zien wat je hebt gedaan.
TIP Zet je werkervaring altijd op antichronologische volgorde, dus de meest recente werkervaring bovenaan. Zo is direct te zien hoe je jouw kennis en vaardigheden het laatst hebt ingezet.
TIP Maak zelf de afweging of je al je werkervaring op je CV zet. Heb je al jaren ervaring, dan is je oude werkervaring wellicht niet meer zo relevant en mag je selectief zijn. Verwijs dan naar je LinkedIn-profiel, waar je wel je volledige carrière uiteengezet hebt. Hetzelfde geldt voor bijbaantjes: het toont een zeker arbeidsethos als je altijd hebt gewerkt naast je studie, maar deze baantjes zijn waarschijnlijk niet voor iedere functie even relevant. Het is het beste om de lengte van je CV te beperken tot 2 pagina’s.
Een voorbeeld van werkervaring als onderdeel op je CV zie je hieronder:
Webredacteur
Marketingbureau Fruitig | Breda | 2011 – 2016
- Schrijven en redigeren van online artikelen
- Afnemen en uitwerken van interviews
- Maken en bewerken van beeldmateriaal
4. Opleidingen
Net als bij je werkervaring vermeld je onder het kopje ‘Opleidingen‘ je meest recent gevolgde opleiding het eerst. Ga terug tot aan je middelbare school. Per opleiding benoem je waar je de opleiding hebt gevolgd en in welke periode. Ook kun je aangeven of je het diploma hebt behaald. Indien relevant kun je ook ruimte maken voor aanvullende informatie over de inhoud van je opleiding (specialisatie, scriptie, vakken) of extracurriculaire activiteiten.
Een voorbeeld van opleiding als onderdeel op je CV zie je hieronder:
Master Communicatie- en Informatiewetenschappen
Radboud Universiteit | Nijmegen | 2005 – 2010 | Diploma behaald
- Masterscriptie “Ik banner met de aandacht bij. Onderzoek naar de eigenschappen van banneradvertenties die de aandacht trekken en vasthouden”, geschreven in samenwerking met onderzoeksinstituut MetrixLab
- 2009 – 2010: Secretaris van studievereniging Babylon
De optionele onderdelen op je CV
Deze onderdelen op het CV zijn niet voor iedereen relevant. Kies daarom de onderdelen op je CV zorgvuldig uit, zodat ze passen bij jou als werknemer.
Profielfoto
Een foto is tegenwoordig een belangrijk onderdeel op je CV, maar het is niet verplicht. Voel je je er niet prettig bij, doe het dan niet. Bedenk je wel dat je potentiële werkgever je waarschijnlijk wel gaat googelen en daarbij ongetwijfeld een foto van je zal tegenkomen. Wil je wel een foto op je CV plaatsen? Zorg er dan voor het een professionele profielfoto is. Zonnebrillen, biertjes en nietsverhullende kleding zijn natuurlijk uit den boze: kies altijd voor gepaste kleding die je ook naar een sollicitatiegesprek zou dragen.
Competenties
Indien je je competenties op je CV nog niet hebt benoemd in je persoonlijk profiel, kun je ervoor kiezen deze als een opsomming te presenteren. Beperk jezelf tot maximaal 7 vaardigheden – niemand is immers een alleskunner ;-)
Cursussen
Een overzicht van relevante cursussen laat zien in welke richting je je tijdens je carrière hebt gespecialiseerd of wat je hebt ondernomen om je persoonlijk te ontwikkelen.
Nevenactiviteiten of vrijwilligerswerk
Doe je naast je (betaalde) werk of opleiding ook nog iets anders, zoals een nevenactiviteit of vrijwilligerswerk? Dit kan een goede indruk geven van de persoon die je bent.
Talenkennis en IT-kennis
Indien relevant kun je aangeven welke talen je en/of computervaardigheden je beheerst. Vermeld daarbij welk niveau deze kennis heeft, van 1 tot 5. Dit kun je ook middels een leuke opmaak doen, bijvoorbeeld door het gebruik van sterretjes.
Hobby’s en interesses
Het kan van toegevoegde waarde zijn om iets meer van jezelf te laten zien, bijvoorbeeld door te benoemen welke hobby’s je hebt of in welke zaken je je interesseert. Zo ziet de lezer ook meteen wat meer van de mens achter de werknemer.
Referenties of aanbevelingen
Als je (voormalig) collega’s of leidinggevenden iets goeds over jou als collega te zeggen hebben, kun je je referenties op je CV vermelden. Je kunt aangeven dat er referenties beschikbaar zijn, of ervoor kiezen om direct de contactgegevens van je referenties te delen. In plaats van referenties kun je er ook voor kiezen om aanbevelingen op je CV te zetten.
De volgorde van de onderdelen op je CV
Over het algemeen benoem je eerst je personalia en contactgegevens, gevolgd door je werkervaring. Daarna benoem je de opleidingen en cursussen die je hebt gedaan. In sommige gevallen kan het logischer zijn om eerst opleidingen te benoemen, bijvoorbeeld als je pas afgestudeerd bent of als je een carrièreswitch maakt waarvoor je zojuist een relevante opleiding hebt gevolgd.
De volgorde van de informatie op je CV hangt onder andere af van de layout van het CV. Gebruik je een CV met een zijbalk, dan kun je daar aanvullende informatie in kwijt zoals een persoonlijk profiel, je talenkennis of je hobby’s. Anders plaats je deze informatie in ieder geval na je personalia, werkervaring en opleidingen.
TIP Natuurlijk wil je zoveel mogelijk over jezelf delen, maar bedenk dat je potentiële werkgever niet oneindig veel tijd heeft om alle onderdelen van je CV grondig te lezen. Hou je CV daarom kort en bondig; probeer jezelf te beperken tot twee pagina’s.
Hulp nodig bij het opstellen van je CV?
Onze CV-templates geven je alvast een voorzetje: ieder CV-template bevat namelijk de essentiële onderdelen van het CV en een of meerdere optionele onderdelen van het CV. Je hoeft alleen nog maar je eigen informatie in te vullen!