Beste lengte CV: een onepage CV of toch 2 pagina’s?

Onepage CV lengte

We krijgen steeds meer verzoeken om een onepage CV’s te maken: een CV van 1 pagina. Maar wat is nu de beste lengte van een CV? Bekijk onze tips en zorg dat je bovenop de stapel belandt.

 

Waarom is de lengte van je CV belangrijk?

Zoals je waarschijnlijk weet, is ‘CV’ de afkorting van ‘curriculum vitae’. Vertaald uit het Latijn betekent dit ‘levensloop’. Vroeger vertelde een CV echt je levensverhaal en ontbrak er geen enkel detail. Van je eerste bijbaantje tot en met je scheidsrechterdiploma bij hockey. Alles wat ook maar enigszins van waarde was, stond op je CV.

Recruiters hebben tegenwoordig vaak geen tijd meer om op hun gemak een stapel CV’s te lezen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat ze gemiddeld 7,4 seconden besteden aan het checken van een CV. Je hebt dus niet veel tijd om indruk te maken. Daarom is het belangrijk dat je CV niet te lang, maar zeker ook niet te kort is. Hetzelfde geldt voor de beste lengte van je sollicitatiebrief.

 

Te lang, te kort en precies goed

Er bestaat een wankel evenwicht tussen een onvolledig, te kort CV en een onoverzichtelijk, te lang CV.

Op een te kort CV kan er informatie ontbreken die toch relevant blijkt te zijn voor de functie. Zo loop je het risico dat je niet als de beste kandidaat wordt gezien, omdat je op papier te weinig (relevante) ervaring hebt.

Met een superlang CV ziet een recruiter niet direct waarom jij geschikt bent voor de functie. De lezer ziet als het ware door de bomen het bos niet meer.

Kortom: de lengte van een CV is heel belangrijk. Je moet precies genoeg informatie geven om je kennis en kunde te tonen, maar je wil ook weer niet té volledig en daardoor onoverzichtelijk zijn.

 

Wat is de beste lengte voor een CV?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste lengte voor een CV is 2 pagina’s. Onderzoek laat zien dat recruiters altijd een voorkeur hebben voor een CV van 2 pagina’s. En dat is je doelgroep. Dus als je je CV schrijft, zorg dan dat je minimaal én maximaal 2 pagina’s gebruikt.

Het idee achter een onepage CV of een CV van 1 pagina is hetzelfde als van een zogenoemde elevator pitch. Je laat in weinig woorden zien waarom jij de geschikte persoon bent voor de functie. Dit werkt prima als je weinig werkervaring hebt. In de praktijk zie je echter dat als sollicitanten zich krampachtig beperken tot 1 pagina, ze dat doel voorbij schieten. Hun CV wordt daardoor minder overtuigend. Heb je dus enige werkervaring en enkele opleidingen gevolgd, maak dan gewoon een CV van 2 pagina’s.

 

Wanneer gebruik je toch een onepage CV?

Ben je net afgestudeerd? Of heb je pas een paar jaar werkervaring? Dan is het prima om een CV te maken dat op 1 pagina past. Qua werkervaring hoef je nog niet te kiezen, en mag je gerust je bijbaantjes erop zetten. Let erop dat je CV aansluit bij de vacaturetekst. Dan is er op het eerste oog al snel een match.

 

Wanneer gebruik je een CV van meer dan 2 pagina’s?

Word je ingehuurd als interim medewerker? Of heb je al een hele carrière achter de rug? Dan laat je CV zien dat je de nodige kennis en ervaring hebt voor de functie. Vaak gaat het hier om wat hogere, zwaardere functies. Bedrijven willen zien dat je je sporen al hebt verdiend. Een CV van 3 pagina’s geeft je die extra bewijskracht. Meer dan 3 pagina’s raden we je af. Het meest relevante staat namelijk vaak toch al op de eerste 2 pagina’s.

 

Zo maak je een CV van 1 of 2 pagina’s

Het is handig om eerst een heel compleet CV (een ‘super-CV’) te maken. Dat is dé basis voor al je sollicitaties. Hierin plaats je al je werkervaring, trainingen, opleidingen tot in detail. Daarna kijk je goed naar de vacaturetekst. Welke woorden gebruiken ze? En waarom ben jij geschikt voor deze functie? Met welke ervaring uit je verleden spring jij eruit? Heb je de antwoorden? Pas dan maak je het CV voor deze sollicitatie door je ‘super-CV’ in te korten.

 

Hoe maak je van een lang CV een kort CV?

Short copy, oftewel in weinig woorden je verhaal vertellen, is een vak. Daarom is het ook niet gek dat je het lastig vindt om je hele loopbaan in een paar pagina’s samen te vatten. Deze 3 tips helpen je daarbij:

  TIP 1   Pitch jezelf
Bovenaan je CV vertel je in een paar zinnen waarom jij geschikt bent voor deze functie. Dit is je persoonlijke profiel. Inspiratie nodig? Check dan ook onze tips voor een samenvatting op LinkedIn.

  TIP 2   Pak de laatste 15 jaar
Natuurlijk wil je een mogelijke werkgever laten zien wat je allemaal kunt. Als je naar je CV kijkt, dan zie je dat de laatste 15 jaar dat vaak al heel goed laat zien. Voor meer werkervaring verwijs je naar je LinkedIn. Een nadere toelichting geven, kan natuurlijk ook in een persoonlijk gesprek.

  TIP 3   Kies de ervaring die relevant is
Heb je veel verschillende opdrachten gedaan? Kies de opdrachten die het beste passen bij deze functie en licht deze nadrukkelijk uit op je CV. Ook hier verwijs je dan naar LinkedIn of een persoonlijk gesprek voor meer informatie.

 

Is je CV nog te lang? 6 tips om je CV in te korten

Een CV inkorten betekent met minder woorden je verhaal doen óf het anders weergeven. Bekijk of je zo een scanbaar, overzichtelijk CV krijgt:

Hou het kort en bondig
Bijvoorbeeld de zin “Veel zinnen mogen over het algemeen een stuk korter geschreven worden.” Het alternatieve “Zinnen mogen korter” zegt ongeveer hetzelfde, maar neemt veel minder ruimte in.

Schrijf actief
Passieve zinnen herken je aan de werkwoorden ‘kunnen, gaan, worden, zouden’. Bijvoorbeeld “Jaarlijks werd 100% van ons doel behaald” klinkt beter als je het zo schrijft: “Ons team haalde elk jaar 100% van het doel.”

Gebruik opsommingstekens
Een recruiter leest je CV in eerste instantie niet echt: hij scant het op belangrijke aandachtspunten. Opsommingstekens helpen daarbij. We raden je aan om maximaal 5 punten te gebruiken in een opsomming. Raar maar waar: een oneven aantal is beter te onthouden voor het menselijk brein.

Kies voor een goede layout
Je wint al snel ruimte met een goede opmaak van je CV. Gebruik bijvoorbeeld een zijbalk voor de personalia, talen en computerervaring.

Onze CV-templates bestaan standaard uit 2 pagina’s. Heb je er meer of minder nodig, geef dan gerust een seintje, dan sturen we je een andere lengte CV op.

Bekijk alle CV-templates
 

Gebruik een kleiner lettertype
Een beetje valsspelen, dat klopt. Toch biedt een lettertype met een grootte van 10 of 11 al vaak net wat meer ruimte.

Bundel dezelfde functies of banen bij dezelfde werkgever
Je vertelt hetzelfde verhaal, maar dan gebundeld. Bijvoorbeeld verschillende functies bij 1 werkgever, of juist dezelfde functie bij verschillende werkgevers.

 

Een onepage CV? Check of je geschikt bent voor die functie

Ben je klaar met je CV? Ho, wacht, nog niet op de verzendknop klikken. Je wilt weten of je CV laat zien dat jij dé beste sollicitant bent. Laat daarom eerst iemand anders je CV en de vacaturetekst lezen en de volgende vragen beantwoorden:

  • Ben jij de persoon voor deze functie? En waaruit blijkt dat?
  • Wat maakt jou uniek en onmisbaar vergeleken bij andere kandidaten?
  • Herkent de lezer jou in je CV?

Met de antwoorden heb je de kans om je CV te verbeteren. Grijp die kans!

 

Een CV op maat voor je droombaan

Een mooi en overzichtelijk CV is een must voor een sollicitatie. Elke functie is anders, zo ook elke werkgever. Bedenk daarom goed wat je van jezelf wilt laten zien. We helpen je daar graag bij. Bekijk hoe je een CV maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *