Online sollicitatiegesprek: met deze 10 tips maak je een geweldige indruk

Online sollicitatiegesprek

De coronapandemie heeft op veel manieren impact op ons dagelijkse leven. Ook solliciteren is er anders door geworden. Waar vroeger een sollicitatiegesprek op locatie de norm was, maakt dat nu steeds vaker plaats voor een online sollicitatiegesprek. Lees onze tips om een overtuigende indruk te maken op je digitale gesprekspartner!

 

Online sollicitatiegesprek voorbereiden

Net zoals bij een ‘live’ sollicitatiegesprek, is het bij een online sollicitatiegesprek ook belangrijk om je goed voor te bereiden. Bereid je niet alleen inhoudelijk voor door alvast antwoorden te bedenken op populaire sollicitatievragen, maar ook door alvast eens te videobellen vanaf je laptop op computer.

Probeer bijvoorbeeld eens met een vriend of familielid te videobellen, waarbij je gesprekspartner je een paar vragen stelt. Zo wen je alvast een beetje aan hoe het voelt om online te solliciteren. Ook kun je dan alvast controleren of je geluid goed werkt en of je goed verstaanbaar bent.

Check ook even of je een goede internetverbinding hebt, vlak voordat je online sollicitatiegesprek begint. Zo voorkom je dat je gesprek ineens wordt verbroken.

Valt de verbinding toch weg tijdens het gesprek? Blijf rustig, probeer opnieuw verbinding te maken en meld het via een andere weg aan je gesprekspartner dat je verbinding is weggevallen, bijvoorbeeld via de chatfunctie.

 

Hoe werkt een sollicitatiegesprek via Teams, Zoom of Skype?

Weet je al met welke videotool je wordt gebeld? Dat kan bijvoorbeeld Zoom of Skype zijn, FaceTime of Microsoft Teams. Maar ook een sollicitatiegesprek via WhatsApp wordt steeds normaler. Maak alvast een account aan en oefen voorafgaand aan het online sollicitatiegesprek al eens hoe de tool precies werkt. Zo hoef je je daar in ieder geval niet druk om te maken.

Ook slim: stel een goede profielfoto in in de videotool en gebruik je volledige naam. Deze zijn namelijk meteen zichtbaar als je nieuwe werkgever je belt. Dan kan er in ieder geval geen twijfel over bestaan dat je de juiste persoon bent.

 

Hoe begin je een online sollicitatiegesprek?

Online solliciteren kan in het begin best een beetje ongemakkelijk zijn. Bij een sollicitatiegesprek op locatie kun je het altijd even hebben over het weer, het kantoor of de weg ernaar toe, maar dat heb je bij een online sollicitatiegesprek niet. Breek het ijs met smalltalk of een leuke persoonlijke anekdote. Het is misschien even doorbijten, maar na een paar minuten voelt een online gesprek net zo normaal als een ‘echt’ gesprek.

 
Online sollicitatiegesprek 1
 

Hoe lang duurt een online sollicitatiegesprek?

Een videogesprek duurt vaak wat korter dan een ‘normaal’ sollicitatiegesprek, omdat je van nature wat sneller to the point komt als je je niet in dezelfde ruimte bevindt. Waar je meestal wel een half uur tot een uur voor een sollicitatiegesprek kunt plannen, is dat bij een online sollicitatiegesprek vaak maar een half uur tot drie kwartier. Een tweede sollicitatiegesprek duurt doorgaans iets langer.

 

Tips voor een online sollicitatiegesprek

  TIP 1   Let op je lichaamshouding.
Juist tijdens een online sollicitatiegesprek is je lichaamshouding erg belangrijk. Ga rechtop zitten op bijvoorbeeld een bureaustoel of eetkamerstoel en zet je laptop op tafel of op je bureau, dus niet op schoot. Zo zorg je ervoor dat je netjes rechtop zit. Een open en geïnteresseerde houding werkt het beste.

 

  TIP 2   Kies een goede camerahoek.
Meestal word je een beetje van onderaf in beeld gebracht als je je laptop recht voor je neerzet of als je via je smartphone beeldbelt, omdat de camera in je beeldscherm relatief laag zit. Dat is voor de meeste mensen niet hun beste kant. Je kunt je laptop of telefoon op een stapeltje boeken zetten of een statief gebruiken, zodat je camera op ooghoogte staat.

 

  TIP 3   Sluit alle andere programma’s en apps.
Zorg ervoor dat je tijdens het online sollicitatiegesprek niet afgeleid kan worden. Sluit andere programma’s en apps dus af en leg je telefoon weg. Zo kun je je goed focussen en kom je geïnteresseerd en geconcentreerd over.

 

  TIP 4   Teveel achtergrondgeluid? Gebruik oordopjes.
Het kan best gebeuren dat je veel achtergrondgeluiden en ruis hoort van de straat of buitenspelende kinderen. Door oordopjes met een microfoontje te gebruiken, ben je vaak een stuk beter verstaanbaar voor je gesprekspartner dan wanneer je de speakers en microfoon van je laptop of smartphone gebruikt.

 

  TIP 5   Kies een rustige plek om te zitten.
In theorie kun je een online sollicitatiegesprek overal voeren, maar in de praktijk kun je het beste op een rustige plek gaan zitten waar je je prettig voelt. Zorg ervoor dat er geen onnodige afleiding kan zijn: niks haalt je immers meer uit je concentratie dan rommel, een kat die geknuffeld wil worden of een stel luidruchtige kinderen.

 

  TIP 6   Hang je laptop of telefoon aan de lader.
Je moet er toch niet aan denken dat je telefoon of laptop halverwege je online sollicitatiegesprek uitvalt? Leg deze dan ook tijdens het gesprek aan de lader. Alweer een zorg minder, toch?

 

  TIP 7   Wees op tijd.
Ook online is het belangrijk dat je op tijd klaar zit voor je sollicitatiegesprek. Wees liever te vroeg dan te laat! Zet dus je laptop aan en log in op de videotool. Sommige apps maken gebruik van een digitale wachtruimte, waar je kan wachten tot de recruiter je uitnodigt om aan het gesprek deel te nemen.

 

  TIP 8   Handsfree bellen heeft de voorkeur.
Het is fijn als je je online sollicitatiegesprek kunt doen zonder een telefoon in je hand. Dan heb je namelijk je handen vrij om notities te maken of voor non-verbale communicatie. Je handgebaren zijn minstens net zo belangrijk als wat je zegt en wat je gezicht laat zien.

 

  TIP 9   Praat ontspannen, zoals je normaal ook praat.
Een online sollicitatiegesprek is net een gewoon gesprek. Praat dus niet te hard, maar ook niet te zacht. Laat je gesprekspartner uitpraten en blijf hem of haar aankijken. En lach en blijf vrolijk, want dat werkt aanstekelijk. Kortom: ontspan je en gedraag je zoals je je ook in een ‘normaal’ sollicitatiegesprek zou gedragen.

 

  TIP 10   Probeer af en toe echt in de camera te kijken.
Je gesprekspartner kan het zien als je alleen naar je scherm(pje) kijkt. Het is juist goed om af en toe wel recht in de camera te kijken, want daarmee heb je boots je ‘echt’ oogcontact na.

 

Deze tips zijn trouwens ook heel handig als je een video sollicitatie gaat doen, waarbij je een filmpje maakt in plaats van een sollicitatiebrief.

 
Online sollicitatiegesprek 2
 

Online sollicitatiegesprek kleding

Een online sollicitatiegesprek verschilt eigenlijk maar weinig van een face-to-face gesprek. Ook al zie je alleen je bovenlichaam: het is en blijft belangrijk om nette sollicitatiekleding te dragen. Verruil dus je huispak of sportkleding voor een nette blouse of overhemd zodat je professioneel en verzorgd overkomt. En ja, ook al zie je alleen je bovenkleding: een broek is toch ook echt een must ;-)

 

Voordelen van een online sollicitatiegesprek

Het is misschien wat onwennig, een online sollicitatiegesprek. Maar er zitten ook veel voordelen aan:

  • Je hoeft de deur niet uit
  • Je kan niet verdwaald raken
  • Je hoeft niet op tijd weg omdat je anders te laat komt
  • Je hebt geen last van de Hollandse regen die juist op dit soort momenten altijd met bakken uit de lucht komt
  • Het kost minder tijd
  • Je voelt je meer op je gemak in je eigen omgeving

Met de tips uit ons blog ben je hoe dan ook goed voorbereid op een online sollicitatiegesprek. Geloof in jezelf, dan komt het echt wel goed. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *