Ga je een sollicitatiebrief schrijven? Let dan goed op de opbouw van je motivatiebrief. Er zijn een aantal vaste onderdelen die terug moeten komen. Met ons handige stappenplan heb je in een mum van tijd een goede brief geschreven. Lees snel verder!
Waarom moet je nadenken over de opbouw van je brief?
Een formele brief of sollicitatiebrief heeft altijd een vaste indeling. Er zijn dus bepaalde onderdelen die je terug moet laten komen in je brief. Een recruiter of HR-medewerker verwacht dat je weet hoe je moet solliciteren, dus ook dat je weet wat de juiste opbouw van een motivatiebrief is.
Voordat je begint met het beschrijven van je motivatie, is het handig om die standaardgegevens alvast paraat te hebben. Zoals de precieze functietitel en de naam van je contactpersoon. Dan hoef je daar later niet meer naar te zoeken.
Opbouw motivatiebrief: de onderdelen
Een motivatiebrief is opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Je maakt die onderdelen duidelijk zichtbaar door witregels te gebruiken in je brief. Zo zorg je meteen voor een nette opmaak van je brief.
1. Contactgegevens van jezelf en de ontvanger
Toen je een sollicitatiebrief nog per post moest versturen, was het noodzakelijk om je adres en dat van de ontvanger op je brief te zetten. Verstuur je je brief per e-mail, dan hoeft dat niet meer. Voor de volledigheid kun je wel je eigen naam (en eventueel je contactgegevens zoals je e-mailadres) en die van de ontvanger bovenaan je brief vermelden.
Romy van Lent
06-12345678
[email protected]
Organisatie X t.a.v. Gerard Beljaarts
Straatnaam 1
1234 AB Plaatsnaam
2. Plaats en datum
Een formele brief bevat altijd de plaats waar je de brief hebt geschreven, en de datum. Meestal zijn deze rechts uitgelijnd.
Utrecht, 21 maart 2022
3. Onderwerpregel
Een goede sollicitatiebrief bevat een onderwerpregel waarin je omschrijft waar de brief over gaat. Je kunt hier hetzelfde opschrijven als bij de onderwerpregel van je sollicitatiemail.
Onderwerp: Sollicitatie naar de functie van ‘Online Marketeer’
4. Aanhef
Een sollicitatiebrief is zakelijk van aard. Gebruik daarom een zakelijke aanhef in je sollicitatiebrief om je ontvanger mee te groeten. ‘Beste’ is tegenwoordig prima; ‘Geachte’ is een beetje oubollig.
Zorg ervoor dat je de naam van je contactpersoon kent. Staat die niet in de vacaturetekst, dan kan je het beste even bellen om de naam te achterhalen.
Beste meneer Beljaarts,
5. Inleiding
In de openingszin van je brief verwijs je meestal naar de functie waarop je solliciteert en de vindplaats van de vacature. Probeer meteen de aandacht van de lezer te grijpen en je enthousiasme over te brengen.
Ik vond de vacature voor ‘Online Marketeer’ op de website van Organisatie X en dacht direct: deze baan is mij op het lijf geschreven. In deze brief leg ik graag uit wat mij een geschikte kandidaat maakt.
6. Kern van je motivatie
In de middelste alinea’s van je brief geef je je motivatie weer. Dit is voor iedereen anders. Verderop in dit blog hebben we een handig stappenplan gemaakt, waarmee je eenvoudig je eigen motivatie kunt beschrijven.
7. Afsluiting
De laatste alinea van een sollicitatiebrief bevat een nette, maar zeker ook opgewekte afsluiting. Je verwijst hierin naar je CV in de bijlage en je laat weten dat je graag wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit is je laatste kans om te overtuigen, dus wees proactief en enthousiast!
Deze motivatiebrief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn geschiktheid en enthousiasme voor de functie van ‘Online Marketeer’. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn CV in de bijlage. Ik licht mijn motivatie met veel plezier verder toe in een persoonlijk gesprek. Alvast bedankt voor uw reactie.
8. Ondertekening
Je eindigt je brief met een formele groet en je naam. Je kunt ook je handtekening nog onder je brief zetten.
Met vriendelijke groet,
Romy van Lent
Stappenplan voor de kern van je motivatiebrief
Laten zien dat je geschikt bent voor de functie, daar draait het uiteindelijk om. Je kan de opbouw van je motivatiebrief nog zo goed in orde hebben, maar als je motivatie niet overtuigend is, dan word je alsnog niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Wil je weten hoe je je motivatie op een krachtige manier in je brief zet? Volg dan dit stappenplan op.
STAP 1
Motivatie voor je sollicitatie
Maak je verhaal persoonlijk en relevant. De volgende vragen geven je houvast als je de reden voor je sollicitatie moet geven:
- Waarom wil je deze baan zo graag?
- Wat spreekt je aan in de vacature?
- Waarom wil je bij deze organisatie werken?
Ik volg jullie agency al een tijdje op LinkedIn. Het is mooi hoe jullie klanten aan jullie weten te binden, terwijl jullie hen tegelijkertijd zelfredzaam maken. Heel inspirerend! Ik wil jullie boodschap graag onder nog meer mensen verspreiden, vandaar dat de functie van ‘Online Marketeer’ me zo aanspreekt.
STAP 2
Relevante ervaring
Laat zien dat jij relevante werkervaring of dat je opleidingen hebt gevolgd in dit vakgebied. Maak concreet dat je voldoet aan de functie-eisen. Geef ook voorbeelden van je ervaring.
- Welke werkervaring heb je op dit gebied?
- Heb je vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten gedaan, die ervoor zorgen dat je over de gevraagde kennis en kunde beschikt?
- Heb je opleidingen of cursussen gevolgd om je kennis te vergroten?
Gedurende mijn opleiding Taal & Communicatie specialiseerde ik mij in de richting van online marketing. Ik heb na mijn afstuderen meerdere jaren ervaring opgedaan met SEO en SEA bij middelgrote bedrijven. Daarnaast heb ik in mijn vrije tijd verschillende websites gebouwd, waarbij ik zelf het webdesign, de optimalisatie en de inhoud verzorgde. Deze brede kennis van online marketing zal zeker van pas komen in de veelzijdige job van Online Marketeer bij Organisatie X.
STAP 3
Jouw toegevoegde waarde
In de derde en laatste alinea van je sollicitatiebrief laat je zien waarmee jij je onderscheidt van andere kandidaten. Dit is waar je het verschil kan maken.
- Wat maakt jou een leuke, waardevolle collega?
- Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?
- Hoe ga jij bijdragen aan het succes van de organisatie?
Werken als ‘Online Marketeer’ bij Organisatie X betekent voor mij een nieuw hoofdstuk in mijn carrière. Ik kijk ernaar uit om mijn werkervaring productief toe te passen en mijn kennis en kunde te delen met mijn collega’s, evenals mijn bakkunsten: ik ben een enthousiast taartenbakker en deel mijn bakcreaties graag uit op kantoor.
De ideale lengte van een motivatiebrief
De ideale lengte van een motivatiebrief is 1 pagina. De ‘verplichte’ onderdelen van een brief nemen natuurlijk al wat ruimte in, dus er blijven grofweg 3 alinea’s over om je verhaal te vertellen. Onthoud goed: less is more. Een korte motivatiebrief met een overtuigend verhaal is beter dan een lange brief zonder overtuigingskracht.
Last but not least: de opmaak van je brief
De opmaak van je brief is ook zeker een punt van aandacht. Natuurlijk kun je je brief gewoon in Word typen, met zwarte letters op een witte achtergrond. Maar je kunt ook iets opvallenders van de opmaak van je brief maken. Gebruik bijvoorbeeld een frisse accentkleur of een opvallend lettertype voor je naam.
Je kan ook een brieftemplate gebruiken dat perfect past bij de layout van je CV. Al onze CV-templates worden geleverd met een bijpassend brieftemplate.
Lees hier meer tips voor een goede sollicitatiebrief.