Open sollicitatiebrief schrijven? Zo doe je dat!

Open sollicitatiebrief

Wist je dat 20% van de vacatures wordt vervuld via een open sollicitatie? Met een open sollicitatie laat je zien dat je enthousiast en initiatiefrijk bent. Dat zijn eigenschappen die werkgevers zeker waarderen! Maar hoe schrijf je nou een open sollicitatiebrief? Je leest het in dit blog.

 

Wat is een open sollicitatie?

Bij een open sollicitatie reageer je niet op een advertentie of openstaande vacature, maar laat je uit eigen beweging weten dat je graag bij een organisatie wilt werken.

Een open sollicitatie is dus een ‘ongevraagde’ maar gewaardeerde manier van solliciteren. De werkgever ziet namelijk dat je gemotiveerd bent, en het scheelt hen ook nog eens in de advertentiekosten. Bovendien val je met een open sollicitatie zeker op, omdat je niet op een grote stapel sollicitatiebrieven belandt.

 

Verschillen en overeenkomsten tussen gewone en open sollicitatiebrieven

Een open sollicitatiebrief lijkt in veel aspecten op een gewone sollicitatiebrief, maar er zijn ook verschillen. We leggen ze hieronder graag aan je uit.

 

De overeenkomsten

Net zoals in een reguliere sollicitatiebrief, geef je in een open sollicitatiebrief antwoord op de volgende vragen:

  • Wie ben je en wat kan je?
  • Wat zijn je persoonlijke eigenschappen, drijfveren en ambities?
  • Waarom wil je hier werken?
  • Wat is jouw unique selling point? Waarom ben jij van toegevoegde waarde voor de organisatie?

Een open sollicitatiebrief is dus niet heel anders dan een gewone sollicitatiebrief. Beide soorten sollicitatiebrieven moeten helder zijn, lekker leesbaar en foutloos.

Ben je geen ster in het geschreven woord? Je kunt ook kiezen voor een video sollicitatie: in plaats van een brief maak je dan een filmpje waarin je je motivatie kenbaar maakt.

 

De verschillen

Een open sollicitatiebrief verschilt op één belangrijk punt van een reguliere sollicitatiebrief, en dat is dat je niet op een specifieke vacature reageert. Je kunt dus niet teruggrijpen op de functieomschrijving.

Een open sollicitatiebrief schrijf je dus meer vanuit jezelf, waarin je met voorbeelden laat zien waarom jij goed bij de organisatie past waar je solliciteert.

  TIP   Benoem eventueel in welke functie of op welke afdeling je graag zou willen werken. Gebruik dan bij voorkeur de functietitel die de werkgever zelf ook gebruikt. Uit je open sollicitatiebrief moet namelijk wel blijken op welke plek jij goed tot je recht komt, zodat je potentiële werkgever direct een idee krijgt waar hij jou kan plaatsen.

 
Voordelen open sollicitatiebrief

 

Voordelen en nadelen van een open sollicitatie

Wat is eigenlijk het nut van open of spontaan solliciteren? Nou, er zitten nogal wat voordelen aan, maar ook wat nadelen! Voor het bedrijf waar je solliciteert, maar ook voor jouzelf.

✓ Voordeel: je hebt geen concurrentie
Verstuur je een open sollicitatiebrief, dan heb je geen directe concurrentie. Er zullen immers niet veel andere kandidaten zijn die op hetzelfde moment een open sollicitatiebrief sturen.

✓ Voordeel: je valt op
Aangezien jouw CV bij een open sollicitatie niet op een stapel CV’s belandt, val je per definitie al meer op. Een open sollicitatie zal in ieder geval niet opgaan in de grote grijze massa.

✓ Voordeel: je laat zien dat je gemotiveerd en initiatiefrijk bent
Door spontaan en ongevraagd te solliciteren bij een bedrijf, laat je zien dat je gedreven bent en niet bang bent om kansen te zoeken, ook buiten de gebaande paden. Dit zijn eigenschappen die gewoonlijk erg gewaardeerd worden door werkgevers.

✓ Voordeel: je maakt een bewuste keuze voor een bedrijf
Als je een open sollicitatie doet, maak je waarschijnlijk een zeer bewuste keuze voor de organisatie waar je solliciteert. Een open sollicitatie doe je eigenlijk alleen maar als je al een goede klik met de organisatie voelt. Dat maakt dat je loyaler bent naar de organisatie en echt hun ambassadeur kan worden. Fijn voor zowel je werkgever als voor jezelf.

✓ Voordeel: het bedrijf hoeft geen sollicitaties te organiseren
Scheelt een hoop gedoe, tijd en geld: geen advertentiekosten, geen sollicitatiebrieven lezen, geen sollicitanten uitnodigen, maar gewoon met 1 gemotiveerde kandidaat om tafel.

× Nadeel: een open sollicitatie heeft mogelijk geen prioriteit
Het kan zijn dat je solliciteert in een periode dat een bedrijf erg druk is, of totaal niet bezig is met het uitbreiden van het personeelsbestand. Met een open sollicitatie loop je meer risico dat je om die reden terzijde wordt geschoven.

× Nadeel: een open sollicitatie moet maar net bij de juiste persoon terechtkomen
Piet van Afdeling A zoekt geen nieuwe assistente, maar die weet helaas niet dat de assistente van Afdeling B weggaat. Je moet maar net geluk hebben dat je open sollicitatiebrief bij de juiste persoon op het bureau belandt. Dit kun je voorkomen door even in de telefoon te klimmen en alvast te vragen naar de persoon aan wie je je brief kunt sturen.

 
Bellen open sollicitatie

 

Bellen naar aanleiding van een spontane sollicitatie

Bij een open sollicitatie kan het lonen om (vooraf én achteraf) telefonisch contact op te nemen met de organisatie waar je solliciteert.

 

Vooraf bellen

Vooraf bellen maakt meer indruk dan een mailtje. Het kan een goede manier zijn om alvast een beeld te krijgen van de organisatie. Je kunt vragen of het bedrijf prijs stelt op open sollicitaties, maar dit kan ook in je nadeel werken, want een “nee” is gauw gegeven.

Als je aangeeft wat voor soort werk je wil doen, krijg je misschien een functietitel te horen die je kunt vermelden in je brief. Wellicht kan je zelfs alvast iemand spreken van de afdeling waar je graag wilt werken, zodat je informatie in kunt winnen.

Het voordeel van vooraf bellen is dat jouw potentiële werkgever op die manier jouw naam al kent, waardoor het geen verrassing is als je brief binnenkomt. Je kunt ook aan het telefoongesprek refereren in je open sollicitatiebrief, of kun je je brief richten aan de persoon die je hebt gesproken.

 

Achteraf bellen

Een paar dagen tot een week nadat je je open sollicitatiebrief hebt verstuurd, kun je nog eens bellen om te vragen of je brief ontvangen is. Door te bellen na je sollicitatie, kun je jezelf nogmaals onder de aandacht brengen. Vraag de contactpersoon ook om eerlijk te aan te geven wat de (on)mogelijkheden zijn binnen de organisatie, zodat je een beeld krijgt van je kansen.

  TIP   Is het in eerste instantie niets geworden met je open sollicitatie? Vraag dan aan de organisatie of je CV in hun portefeuille opgenomen kan worden. Bel na een paar maanden nog eens om te zien of er nog mogelijkheden zijn ontstaan.

 

Begeleidende mail bij een open sollicitatie

Als je je brief verstuurt, doe je dat meestal via e-mail. Houd bij het schrijven van een sollicitatiemail de volgende aandachtspunten goed in gedachten.

Schrijf een nette, concrete onderwerpregel
Vermeld in je onderwerpregel al dat het om een open sollicitatie gaat, bijvoorbeeld: “Open sollicitatie Pieter van Daal, ervaren sales manager”

Houd je e-mail kort maar krachtig
Geef in twee tot drie zinnen aan waarom je deze open sollicitatie doet en wat je zo aanspreekt in de organisatie. Een lange tekst schrikt af, dus bewaar die voor je motivatiebrief.

Verwijs naar de bijlagen
Voeg je CV en je motivatiebrief toe aan de bijlagen. Verwijs hier ook naar in je e-mail: “Meer informatie over mijn loopbaan, mijn kwaliteiten en min drijfveren, vindt u in mijn CV en motivatiebrief: zie bijlage.”

Voeg je contactinformatie toe
Zorg dat de lezer je gemakkelijk kan bereiken door je telefoonnummer onderaan je begeleidende e-mail toe te voegen.

 

Voorbeeld begeleidende mail bij een open sollicitatie

Onderwerp: “Open sollicitatie Pieter van Daal, ervaren sales manager”

Beste meneer Johansson,

Bedankt voor het prettige telefoongesprek van zojuist. Zoals ik al vertelde, wil ik mijn kennis en kunde als sales manager graag voor uw organisatie inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat groene energie de toekomst heeft. Een waardevolle bijdrage leveren aan het verduurzamen van Nederland, is dan ook iets waar ik veel energie van krijg.

Meer informatie over mijn loopbaan, mijn kwaliteiten en min drijfveren, vindt u in mijn CV en motivatiebrief, die ik als bijlage heb toegevoegd aan deze e-mail.

Ik kijk ernaar uit van u te horen.

Met vriendelijke groet,
Bart Goossens
06-12345678

 

Structuur van een open sollicitatiebrief

Het liefst schrijf je een korte motivatiebrief: met 350 woorden zit je doorgaans wel goed. Het AIDA-model kan je houvast bieden bij het schrijven van een open sollicitatiebrief. Je moet jezelf immers als het ware als een product aan de man brengen. Attention – interest – desire – action, dat is hoe je je sollicitatiebrief moet opbouwen.

 

1. Inleiding: aandacht trekken (attention)

Je begint een brief altijd met een aanhef, een beleefde groet aan degene die de brief gaat lezen. Weet je niet wie dat is, dan kun je je brief het beste richten aan de HR-afdeling, of beginnen met ‘Beste meneer, mevrouw’. Beter is nog om even contact op te nemen met het bedrijf. Aan de telefoon kunnen ze je waarschijnlijk wel vertellen aan wie je je brief kunt sturen.

Start je sollicitatiebrief door uit te leggen wie je bent en wat je zo aantrekkelijk vindt aan werken bij deze organisatie. Grijp je kans, want dit is hét moment om de aandacht te trekken. Laat je motivatie en enthousiasme zien! Enthousiasme werkt immers aanstekelijk.

 

Voorbeelden van een goede openingszin bij een open sollicitatie

“Jarenlang heb ik met veel plezier een eigen logopediepraktijk geleid, maar nu is de tijd aangebroken om mijn horizon te verbreden. Via internet ontdekte ik de mogelijkheid tot een open sollicitatie bij Organisatie X. Van de begeleidende tekst ging mijn hart direct sneller kloppen! In deze motivatiebrief leg ik u graag uit van welke toegevoegde waarde ik kan zijn voor uw organisatie.”

“Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een hardwerkende, enthousiaste accountmanager met veel ervaring met grote klanten?”

“Ik volg uw bedrijf al jaren. De normen en waarden, maar ook de dienstverlening van Organisatie X spreken me sterk aan. Nu ik op zoek ben naar een nieuwe baan, schoot Organisatie X mij als eerste te binnen. Kunt u mij vertellen of u plek heeft voor een gemotiveerde, ervaren collega?”

Bekijk meer creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief.

 

2. Kern: maak van jezelf een interessante kandidaat (interest / desire)

Vragen die in dit deel van je brief centraal staan, zijn bijvoorbeeld: wat kan je betekenen voor de organisatie? Wat maakt jou een goede kandidaat? Waarom ben jij precies degene die de organisatie nodig heeft?

Omdat je bij een open sollicitatie niet op een vacature of specifieke functie reageert, kun je daar ook niets over zeggen in je brief. Wat je wel kan doen is benoemen welke functie je het liefste zou bekleden en waarom.

Geef ook voorbeelden, omdat dit direct een bewijs is dat je geen gebakken lucht verkoopt (maar maak het niet te opschepperig!). Laat zien wat je kunt, waar je kracht ligt en hoe je dat kunt inzetten bij deze organisatie. Juist dát is belangrijk bij een open sollicitatie.

 

3. Afsluiting: stel een kennismakingsgesprek voor (action)

Rond je open sollicitatiebrief af door op een activerende en enthousiaste manier aangeeft dat je graag op sollicitatiegesprek wilt komen. Je kunt ook alvast aankondigen dat je na een week of een paar dagen telefonisch contact met hen opneemt om de mogelijkheden te bespreken.

 

Voorbeelden van een goede slotzin bij een open sollicitatie

“Deze brief heeft u een eerste indruk gegeven van mijn kennis en kunde op het gebied van Vastgoedmanagement. Ik licht mijn motivatie om bij uw organisatie te komen werken, graag verder toe in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.”

“Ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn enthousiasme over uw organisatie. Meer informatie over mijn loopbaan, mijn kwaliteiten en min drijfveren, vindt u in mijn CV (zie bijlage). Ik kom graag een keer langs om mijn motivatie verder toe te lichten.”

“Mocht u, net als ik, het gevoel hebben we een goede match zijn, dan kom ik met veel plezier langs voor een kennismakingsgesprek. Indien geen geschikte posities vrij zijn of vrijkomen, dan houd ik me bij deze graag aanbevolen voor in de toekomst.”

Bekijk meer slotzinnen voor je sollicitatiebrief.

 
Voorbeeld open sollicitatiebrief

 

Voorbeelden van een open sollicitatiebrief

Hieronder vind je drie voorbeelden van begeleidende brief bij een open sollicitatie.

 

Voorbeeld open sollicitatiebrief 1

Beste heer, mevrouw,

Hoewel ik het naar mijn zin heb als zelfstandig logopedist, is de tijd aangebroken om mijn horizon te verbreden. Ik volg Scholengemeenschap Van Rijn al enkele jaren op LinkedIn. Onlangs zag ik dat jullie binnenkort een nieuwe locatie gaan openen. Mijn enthousiasme werd meteen weer aangewakkerd door jullie energieke bedrijfsvoering. In deze motivatiebrief leg ik u graag uit van welke toegevoegde waarde ik kan zijn voor uw organisatie.

Kinderen vormen de rode draad in mijn carrière tot nu toe. Sinds jaar en dag ben ik actief als logopedist, waar ik met name kinderen met spraak-, taal- en stemproblemen help. In mijn praktijk heb ik ook een dertigtal stagiaires begeleid. Daarnaast ben ik enkele jaren als ZZP’er werkzaam geweest in het onderwijs. Het is voor mij een logische stap om mijn carrière voort te zetten in het onderwijs. Lesgeven is iets waar ik veel energie van krijg, maar ook in een coördinerende rol zou ik me prettig voelen.

Wat mij aanspreekt in de kernwaarden van Scholengemeenschap Van Rijn is het open karakter. Ik hecht er veel waarde aan om respect te hebben voor elkaar, zowel onderling als richting de leerlingen. Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te blijven leren. Daarnaast heb ik een groot doorzettingsvermogen en ben ik oplossingsgericht. Samenwerking en contact met zowel collega’s als leerlingen is voor mij heel belangrijk. Ik haal er veel voldoening uit om mensen op een vriendelijke manier te verbinden en verder te helpen.

Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar de bijlage, waarin ik mijn curriculum vitae heb opgenomen. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet,
Harry van Dongen

 

Voorbeeld open sollicitatiebrief 2

Beste mevrouw Janssen,

Na jarenlang bij verschillende woningcorporaties te hebben gewerkt, is de tijd aangebroken om mijn kennis en kunde bij een andere organisatie in te zetten. Vandaar dat ik u middels deze motivatiebrief mee wil nemen in mijn zoektocht naar een nieuwe werkgever. Wellicht dat u mij hierbij kunt helpen!

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier diverse functies bij woningcorporaties bekleed, onder andere als Verhuurmedewerker en Woonconsulent. Ik krijg er veel energie van om mensen te helpen. Samen met de klant en andere betrokkenen probeer ik de best passende oplossing te vinden. Of het nou telefonisch, online of face to face is: ik vind het belangrijk om altijd een stapje extra te zetten in het contact dat ik met klanten heb.

Klanten, collega’s en leidinggevenden omschrijven mij als klantgericht, empathisch en besluitvaardig. Ik houd altijd mijn hoofd koel, ook in crisissituaties. Daarnaast ben ik niet voor één gat te vangen en ga ik door waar anderen al gestopt zijn. Ik gedij goed in een informele omgeving waarbij ik een zekere mate van zelfstandigheid ervaar: ik vind het prettig om snel te kunnen schakelen en binnen de gestelde kaders beslissingen te nemen.

Kortom: gezien mijn uitgebreide werkervaring in combinatie met mijn mensgerichte aanpak, ben ik van mening dat ik een waardevolle aanwinst ben voor uw organisatie. Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar de bijlage, waarin mijn CV is opgenomen. Ik hoop van harte dat mijn motivatiebrief aanleiding geeft tot een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Marianne de Jong

 

Voorbeeld open sollicitatiebrief 3

Beste meneer, mevrouw,

Na jarenlang gewerkt te hebben als stewardess, is nu de tijd aangebroken om mijn horizon te verbreden. Tijdens mijn vele reizen heb ik een passie ontwikkeld voor duurzame, tijdloze, vrouwelijke fashion. Daarom wil ik middels deze open sollicitatiebrief mijn enthousiasme kenbaar maken voor een functie bij uw organisatie.

De afgelopen 16 jaar heb ik in verschillende Europese steden gewoond. Enkele maanden geleden ben ik met mijn gezin terugverhuisd naar Nederland. Een groot deel van de afgelopen jaren bracht ik echter door in de lucht. Sinds 2006 werkte ik namelijk als stewardess bij KLM. Ik beschik over een servicegerichte instelling. Regelmatig heb ik te maken met veeleisende klanten, maar door out-of-the-box te denken en snel te handelen weet ik de verwachting van de klant toch te overtreffen. Mijn manier van communiceren is, ook in stressvolle situaties, vriendelijk en professioneel. Bovendien ben ik zeer flexibel en kan ik goed multitasken: ik vind het leuk om veel verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Ook de grote diversiteit in mijn werkzaamheden vind ik erg prettig.

Ik ben creatief in zowel denken als doen. Is er een probleem dat niet 1-2-3 opgelost kan worden, dan ben ik vaak de eerste die met een creatief alternatief komt. Ook buiten werktijd ben ik graag creatief bezig: zo heb ik een tijdlang zelfgemaakte sierraden verkocht in een webshop, en ben ik momenteel bezig met het ontwerpen van een kinderkledinglijn.

Op dit punt in mijn carrière ben ik op zoek naar een uitdagende, veelzijdige functie die meer stabiliteit en structuur met zich meebrengt dan mijn werk als stewardess. Ik vind het fijn om, samen met mijn collega’s, mee te mogen denken en werken aan de toekomst van een bedrijf. Het lijkt mij erg leuk om mijn vaardigheden in customer service en passie voor fashion te kunnen combineren.

Hopelijk geeft mijn motivatiebrief aanleiding tot een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae in de bijlage. Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Jessica ter Beek

 

Open sollicitatie in het Engels

De Engelse vertaling van ‘open sollicitatie’ is ‘unsolicited job application’. De regels voor Nederlandse sollicitatiebrieven gelden ook voor Engelse brieven. Zorg voor een nette aanhef en afsluiting bijvoorbeeld. Bekijk hieronder een voorbeeld van een Engelse open sollicitatiebrief.

 

Voorbeeld open sollicitatiebrief in het Engels

Dear Mr. Brown,

I am writing this letter to express my interest for a position at Company X. I am very familiar with the company’s excellent reputation in managing flora and fauna. I would like to offer my expertise as a forester, if you are looking or knowledgeable team members in this field.

After working in real estate for 30 years, I recently made the decision to follow my dreams and get an education in the field of nature management. The outdoors is something that has always drawn me. Whenever I’m in nature, I feel at peace. From conducting research (both above ground and underground) to advising various stakeholders: I find the diversity in my work very interesting. I am looking forward to contributing to well-managed nature through a position at Company X.

My strategic skills enable me to discover patterns and accurately analyze any obstacles. I am highly motivated and my work ethic is second to none. In addition, I am very eager to learn: I do my best to learn something new every day.

I would appreciate the opportunity to meet with you in person and to discuss any job openings within your organization. For more detailed information, I would like to refer you to the appendix, which contains my resume. I look forward to hearing from you.

Sincerely,
John Evans

 
Open sollicitatie stage

 

Open sollicitatie voor een stage

Wil je stage lopen bij een bedrijf, maar bieden ze geen stageplekken aan op dat moment? Dan kun je ook een open sollicitatie doen naar een stage. Je denkt misschien dat het bedrijf helemaal niet op zoek is naar een stagiair, maar… wie niet waagt die niet wint.

Als je een goede stagebrief schrijft, kan een open sollicitatie voor een stageplek juist heel goed werken. Volg je de tips op uit dit blog, is de kans groot dat je op z’n minst uitgenodigd wordt voor een kennismakingsgesprek.

 

Voorbeeld open sollicitatiebrief voor een stage

Beste meneer Manders,

Ik studeer Bedrijfskunde aan de Fontys Hogeschool en ik zit in het derde jaar van mijn opleiding. Ik volg Organisatie X al enkele jaren met veel interesse. De innovatieve aard van uw bedrijf spreekt mij sterk aan. Daarom zou ik graag bij Organisatie X stage willen lopen. In deze motivatiebrief vertel ik u graag wat mijn toegevoegde waarde als stagiair is.

Ik ben sterk geïnteresseerd in mensen en hun rol in organisaties. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over ‘human capital’ en ‘talentmanagement’. Deze kennis zou ik graag in de praktijk brengen, door mensen te verbinden en zodoende bij te dragen aan de verandering die Organisatie X teweeg brengt in haar branche.

In een recent telefoongesprek met meneer Van Houten begreep ik dat jullie nog niet eerder met stagiairs hebben gewerkt. Ik hoop dat ik de eerste mag zijn! De periode waarin ik stage moet afronden bedraagt ongeveer 6 maanden en zou per september in kunnen gaan. Tijdens mijn stage zou ik, naast mijn reguliere werkzaamheden, ook een onderzoek kunnen uitvoeren dat samenhangt met de manier waarop jullie talentmanagement inzetten.

Ik hoop dat deze brief voor u een aanleiding is mij uit te nodigen voor een oriënterend gesprek, waarin ik mijn motivatie en enthousiasme voor een stage bij uw organisatie verder toe kan lichten. Voor nadere informatie verwijs ik u naar mijn bijgevoegd curriculum vitae. Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Kiki Geboers

 

CV bij een open sollicitatie

Bij een open sollicitatie kun je gewoon je reguliere CV meesturen. Zorg ervoor dat alle informatie compleet is en overzichtelijk wordt weergegeven. Onze CV-templates kunnen je daarbij helpen.

2 reacties op “Open sollicitatiebrief schrijven? Zo doe je dat!

  1. D. Cordewener zegt:

    Mijn hobby is schrijven en ik heb zelf een boek weten uit te brengen. Echter ben ik op zoek naar werk binnen de administratie en zou ik graag eens een open sollicitatiebrief willen sturen naar een uitgeverij, reclame of redactiebureau. Het lijkt mij een droombaan om, ook al is het administratief werk, binnen zo’n bedrijf in Zuid-Limburg te werken. Nu vraag ik mij alleen af hoe ik naar zo’n soort bedrijf een open sollicitatiebrief schrijf. Heb je tips voor me?

    • Michelle zegt:

      Dag, bedankt voor je reactie! Mijn tip is: als schrijven je hobby is en je wil graag bij een ‘tekstgericht’ bedrijf werken, aarzel dan niet om een creatieve sollicitatiebrief te schrijven! Daarin laat je je schrijftalent zien én val je op, omdat het anders dan anders is. Denk bijvoorbeeld aan een leuke anekdote om je brief mee te beginnen, of een aparte vorm (bijvoorbeeld een ‘geredigeerde’ brief waarin je opmerkingen e.d. in de marge plaatst). Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *