Open sollicitatiebrief schrijven? Zo doe je dat!

Open sollicitatiebrief

Wist je dat 20% van de vacatures wordt vervuld via een open sollicitatie? Met een open sollicitatie laat je zien dat je enthousiast en initiatiefrijk bent. Dat zijn eigenschappen die werkgevers zeker waarderen! Maar hoe schrijf je nou een open sollicitatiebrief? Je leest het in dit blog.

Wat is een open sollicitatie?

Bij een open sollicitatie reageer je niet op een advertentie of openstaande vacature, maar laat je uit eigen beweging weten dat je graag bij een organisatie wilt werken. Het is dus een ‘ongevraagde’ maar gewaardeerde manier van solliciteren. De werkgever ziet namelijk dat je gemotiveerd bent, en het scheelt hen ook nog eens in de advertentiekosten. Bovendien val je met een open sollicitatie zeker op, omdat je niet op een grote stapel sollicitatiebrieven belandt.

Verschil reguliere sollicitatiebrief en open sollicitatiebrief

Net zoals in een reguliere sollicitatiebrief, geef je in een open sollicitatiebrief antwoord op de volgende vragen:

  • Wie ben je en wat kan je?
  • Wat zijn je persoonlijke eigenschappen, drijfveren en ambities?
  • Waarom wil je juist bij deze organisatie werken?
  • Wat is jouw unique selling point? Waarom ben jij van toegevoegde waarde voor de organisatie?

Een open sollicitatiebrief is dus niet heel anders dan een gewone sollicitatiebrief. Beide soorten sollicitatiebrieven moeten helder zijn, lekker leesbaar en foutloos. Lees hier 10 tips voor een goede sollicitatiebrief.

Een open sollicitatiebrief verschilt op één belangrijk punt van een reguliere sollicitatiebrief, en dat is dat je niet op een specifieke vacature reageert. Je kunt dus niet teruggrijpen op de functieomschrijving. Een open sollicitatiebrief schrijf je dus meer vanuit jezelf, waarin je met voorbeelden laat zien waarom jij goed bij de organisatie past waar je solliciteert.

  TIP   Benoem eventueel in welke functie of op welke afdeling je graag zou willen werken. Gebruik dan bij voorkeur de functietitel die de werkgever zelf ook gebruikt. Uit je open sollicitatiebrief moet namelijk wel blijken op welke plek jij goed tot je recht komt, zodat je potentiële werkgever direct een idee krijgt waar hij jou kan plaatsen.

Structuur van een open sollicitatiebrief

Het AIDA-model kan je houvast bieden bij het schrijven van een open sollicitatiebrief. Je moet jezelf immers als het ware als een product aan de man brengen. Attention – interest – desire – action, dat is hoe je je sollicitatiebrief moet opbouwen.

1. Inleiding: aandacht trekken (attention)

Start je sollicitatiebrief door uit te leggen wie je bent en wat je zo aantrekkelijk vindt aan werken bij deze organisatie. Grijp je kans, want dit is hét moment om de aandacht te trekken. Laat je motivatie en enthousiasme zien! Enthousiasme werkt immers aanstekelijk.

Bekijk ook: 21 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

2. Kern: maak van jezelf een interessante kandidaat (interest / desire)

Wat kan je betekenen voor de organisatie? Wat maakt jou een goede kandidaat? Waarom ben jij precies degene die de organisatie nodig heeft? Geef ook voorbeelden, omdat dit direct een bewijs is dat je geen gebakken lucht verkoopt (maar maak het niet te opschepperig!). Laat zien wat je kunt, waar je kracht ligt en hoe je dat kunt inzetten bij deze organisatie. Juist dát is belangrijk bij een open sollicitatie.

3. Afsluiting: stel een kennismakingsgesprek voor (action)

Rond je open sollicitatiebrief af door op een activerende en enthousiaste manier aangeeft dat je graag op gesprek wilt komen. Je kunt ook alvast aankondigen dat je na een week telefonisch contact met hen opneemt om de mogelijkheden te bespreken.

Open sollicitatiebrief voorbeeld

Beste heer, mevrouw,

Hoewel ik het naar mijn zin heb als zelfstandig logopedist, is de tijd aangebroken om mijn horizon te verbreden. Ik volg Scholengemeenschap Van Rijn al enkele jaren op LinkedIn. Onlangs zag ik dat jullie binnenkort een nieuwe locatie gaan openen. Mijn enthousiasme werd meteen weer aangewakkerd door jullie energieke bedrijfsvoering. In deze motivatiebrief leg ik u graag uit van welke toegevoegde waarde ik kan zijn voor uw organisatie.

Kinderen vormen de rode draad in mijn carrière tot nu toe. Sinds jaar en dag ben ik actief als logopedist, waar ik met name kinderen met spraak-, taal- en stemproblemen help. In mijn praktijk heb ik ook een dertigtal stagiaires begeleid. Daarnaast ben ik enkele jaren als ZZP’er werkzaam geweest in het onderwijs. Het is voor mij een logische stap om mijn carrière voort te zetten in het onderwijs. Lesgeven is iets waar ik veel energie van krijg, maar ook in een coördinerende rol zou ik me prettig voelen.

Wat mij aanspreekt in de kernwaarden van Scholengemeenschap Van Rijn is het open karakter. Ik hecht er veel waarde aan om respect te hebben voor elkaar, zowel onderling als richting de leerlingen. Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te blijven leren. Daarnaast heb ik een groot doorzettingsvermogen en ben ik oplossingsgericht. Samenwerking en contact met zowel collega’s als leerlingen is voor mij heel belangrijk. Ik haal er veel voldoening uit om mensen op een vriendelijke manier te verbinden en verder te helpen.

Voor verdere informatie verwijs ik u graag naar de bijlage, waarin ik mijn curriculum vitae heb opgenomen. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet,
Harriëtte van Dongen

Bellen naar aanleiding van een open sollicitatie

Bij een open sollicitatie kan het lonen om (vooraf én achteraf) telefonisch contact op te nemen met de organisatie waar je solliciteert.

Vooraf bellen bij een open sollicitatie

Vooraf bellen maakt meer indruk dan een mailtje. Het kan een goede manier zijn om alvast een beeld te krijgen van de organisatie. Je kunt vragen of het bedrijf prijs stelt op open sollicitaties, maar dit kan ook in je nadeel werken, want een “nee” is gauw gegeven. Als je aangeeft wat voor soort werk je wil doen, krijg je misschien een functietitel te horen die je kunt vermelden in je brief. Wellicht kan je zelfs alvast iemand spreken van de afdeling waar je graag wilt werken, zodat je informatie in kunt winnen.
Het voordeel van vooraf bellen is dat jouw potentiële werkgever op die manier jouw naam al kent, waardoor het geen verrassing is als je brief binnenkomt. Je kunt ook aan het telefoongesprek refereren in je open sollicitatiebrief, of kun je je brief richten aan de persoon die je hebt gesproken.

Nabellen bij een open sollicitatie

Ongeveer een week nadat je je open sollicitatiebrief hebt verstuurd, kun je nog eens bellen om te vragen of je brief ontvangen is. Zo kun je jezelf nogmaals onder de aandacht brengen. Vraag de contactpersoon ook om eerlijk te aan te geven wat de (on)mogelijkheden zijn binnen de organisatie, zodat je een eerlijk beeld krijgt van je kansen.

  TIP   Is het in eerste instantie niets geworden met je open sollicitatie? Vraag dan aan de organisatie of je CV in hun portefeuille opgenomen kan worden. Bel na een paar maanden nog eens om te zien of er nog mogelijkheden zijn ontstaan.

CV bij een open sollicitatie

Bij een open sollicitatie kun je gewoon je reguliere CV meesturen. Zorg ervoor dat alle informatie compleet is en overzichtelijk wordt weergegeven. Onze CV-templates kunnen je daarbij helpen.

Hulp nodig met je open sollicitatiebrief?

Heb je een open sollicitatiebrief nodig, maar is schrijven niet je sterkste kant? Wij helpen je graag met het schrijven van een sollicitatiebrief!

Laat je sollicitatiebrief schrijven
 

Tags

2 comments

  • Mijn hobby is schrijven en ik heb zelf een boek weten uit te brengen. Echter ben ik op zoek naar werk binnen de administratie en zou ik graag eens een open sollicitatiebrief willen sturen naar een uitgeverij, reclame of redactiebureau. Het lijkt mij een droombaan om, ook al is het administratief werk, binnen zo’n bedrijf in Zuid-Limburg te werken. Nu vraag ik mij alleen af hoe ik naar zo’n soort bedrijf een open sollicitatiebrief schrijf. Heb je tips voor me?

    • Dag, bedankt voor je reactie! Mijn tip is: als schrijven je hobby is en je wil graag bij een ‘tekstgericht’ bedrijf werken, aarzel dan niet om een creatieve sollicitatiebrief te schrijven! Daarin laat je je schrijftalent zien én val je op, omdat het anders dan anders is. Denk bijvoorbeeld aan een leuke anekdote om je brief mee te beginnen, of een aparte vorm (bijvoorbeeld een ‘geredigeerde’ brief waarin je opmerkingen e.d. in de marge plaatst). Veel succes!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top
Zomer in je bol? Wij ook!

Gebruik deze kortingscode voor 10% korting op het downloaden van je CV-template:

 ZOMERKORTING10 

Secured By miniOrange