41 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

21 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

Een goede openingszin voor je sollicitatiebrief is haast onmisbaar. Je hebt namelijk maar een paar seconden de tijd om de lezer ervan te overtuigen dat hij of zij écht verder moet lezen. In dit blog geven we je 41 voorbeelden van creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief.

 

Aandacht trekken met je sollicitatiebrief

Eerder schreven we al dat je je sollicitatiebrief eigenlijk moet zien als een verkooppraatje. Jij bent het product en je wil natuurlijk dat dat ‘gekocht’ wordt door jouw potentiële werkgever. Het AIDA-model kan je daar veel houvast bij geven.

Maar met alleen een goede structuur ben je er nog niet. Je kunt je sollicitatiebrief nóg overtuigender maken als je een goede openingszin en introductie schrijft. En dat mag best een beetje ‘anders dan anders’ zijn. En in ieder geval hartelijk en oprecht.

 

Waarom is een goede openingszin zo belangrijk?

Vergelijk de openingszin van je sollicitatiebrief maar eens met een kennismaking in het echte leven: stel je jezelf voor met een slap handje en een plichtmatig ‘goedendag’? Nee, toch?

Liever geef je iemand een ferme handdruk en stel je jezelf met een hartelijke lach en vrolijke stem voor. Zo werkt dat ook met de openingszin van je sollicitatiebrief. Je laat daarmee meteen een stukje van je persoonlijkheid zien.

 
Openingszin sollicitatiebrief 1

 

Do’s & don’ts voor het begin van je sollicitatiebrief

Hoe ziet een goede inleidende alinea op je sollicitatiebrief eruit? En wat moet je vooral niet doen in in je sollicitatiebrief? Je leest de belangrijkste do’s & don’ts hieronder.

Maak het persoonlijk
Een sollicitatiebrief is een heel persoonlijk document. Je bent uniek en dat is je kracht! Laat de inleiding van je motivatiebrief dus passen bij je persoonlijkheid. Wie ben je, wat zoek je en wat spreekt je aan in de vacature? Blijf dicht bij jezelf, doe je niet beter voor dan je bent maar wees ook niet te bescheiden.

Toon je interesse in het bedrijf
Waarom wil je hier werken? Vertel wat je zo aanspreekt in het bedrijf en waarom jij een goede match bent.

Verwijs naar een eerder (telefoon)gesprek
Vooraf bellen helpt altijd! Zo kun je alvast je naam een keer laten vallen, zodat ze je herkennen als je brief binnenkomt. Ook is een belletje een goede manier om meer te weten te komen over de vacature, het bedrijf of de contactpersoon aan wie je je brief moet richten. Zo kun je bijvoorbeeld ook de aanhef van brief concreet maken.

Heb je gebeld, noem dit dan ook even in de inleiding van je sollicitatiebrief. Op die manier laat je meteen ook zien dat je een initiatiefrijk type bent.

Gebruik dezelfde toon (formeel of informeel) als de organisatie
Vaak kun je al uit een vacaturetekst opmaken of je bij een formeel of informeel bedrijf gaat solliciteren. Je kunt natuurlijk ook altijd even op de website van het bedrijf kijken om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt.

Solliciteer je bij een formeel bedrijf? Hou je brief zakelijk, maar wel krachtig en gemotiveerd. Solliciteer je bij een jonge, informele start-up? Dan mag je best een wat luchtigere toon gebruiken.

Gebruik geen standaardbrief
Een standaardbrief schrijven die je naar tientallen bedrijven stuurt is een echte no-go. Spits je brief echt toe op de organisatie waar je solliciteert door de juiste contactpersoon te noemen, de goede functietitel te gebruiken en het liefst ook iets positiefs te zeggen over de organisatie.

 

Tips voor het zelf schrijven van een originele openingszin

Wil je zelf een pakkende opening van je motivatiebrief schrijven? Lees dan onze tips:

  TIP 1    Zorg ervoor dat je enthousiast, energiek en gemotiveerd overkomt, maar overdrijf het niet. Gebruik dus niet te veel uitroeptekens, hoofdletters etc.

  TIP 2    Gebruik actieve, korte zinnen. Begin je brief dus liever niet met een zindsdeel als ‘Naar aanleiding van…’, want zo’n zin wordt al snel (te) lang. Beperk je introductie tot maximaal 3 zinnen. Sowieso is een korte motivatiebrief vaak overtuigender dan een (te) lange brief.

  TIP 3    Let goed op je spelling. Dubbelcheck daarom goed of je de naam van je contactpersoon en van de organisatie foutloos hebt geschreven. Gebruik ook dezelfde functienaam als die in de vacature wordt gebruikt.

  TIP 4   Gebruik ook de onderwerpregel, bijvoorbeeld: ‘Betreft: sollicitatie naar de functie van Directiesecretaresse’. Dan weet de lezer meteen al waar je brief over gaat.

 

 

41 voorbeelden van creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

We hebben een aantal voorbeelden van krachtige, creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief onder elkaar gezet.

 

Openingszinnen met de vindplaats van de vacature

Een van de makkelijkste manieren om je sollicitatiebrief mee te beginnen is door te zeggen waar je de vacature bent tegengekomen.

 1. “Ik vond de vacature via LinkedIn en dacht direct: deze baan is mij op het lijf geschreven. In deze brief leg ik graag uit wat mij een geschikte kandidaat maakt.”
 2. “Na het zien van uw advertentie in de zaterdageditie van De Gelderlander, besloot ik meteen te reageren op deze interessante baan.”
 3. “Toen ik de functieomschrijving op Monsterboard las, hoefde ik niet lang te denken: dit ben ik!”
 4. “Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan stuitte ik op Intermediair op de vacature van HR-medewerker bij Organisatie X. Ik heb geen seconde getwijfeld of ik zou reageren, want mijn hart ging meteen sneller kloppen bij het lezen van de functieomschrijving.”

 

Openingszinnen met een verwijzing naar eerder (telefonisch) contact

Heb je gebeld om meer informatie in te winnen over de vacature of de organisatie? Goed zo! Daardoor hebben ze je naam al een keer gehoord als ze je brief straks lezen. Bovendien laat je zien dat je vol energie en initiatief zit. Refereer dus ook gerust aan het telefoongesprek in de openingszin van je sollicitatiebrief.

 1. “Na ons telefoongesprek van vanochtend ben ik nog verder geïnteresseerd geraakt in de functie van Commercieel Medewerker. Daarom solliciteer ik bij deze graag bij uw bedrijf.”
 2. “Zoals ik u al in ons telefoongesprek duidelijk maakte, ben ik zeer geïnteresseerd in de functie van…”
 3. “Bedankt voor het prettige telefoongesprek van zojuist. Bij deze stuur ik u graag mijn motivatie om als Winkelmanager bij uw organisatie aan de slag te gaan.”
 
Openingszin sollicitatiebrief 2

 

Openingszinnen met introductie vanuit je netwerk

Als je via je netwerk een nieuwe baan kunt krijgen, of heb je een interessant netwerkgesprek met iemand gehad, dan werkt dat altijd in je voordeel. Je kennis kan namelijk alvast een goed woordje voor je doen. Het is dan ook handig om zijn of haar naam te noemen in je motivatiebrief.

 1. “Bart Jansen, studentendecaan bij het ROC Nijmegen, adviseerde me bij u te solliciteren naar de functie van Facility Manager.”
 2. “Via mijn oud-collega Koen van der Laan begreep ik dat jullie zoeken naar een nieuwe accountant voor jullie kantoor. Bij deze wil ik me graag melden als kandidaat voor deze functie. In deze brief leest u mijn motivatie.”
 3. “Bij het bezoeken van uw winkel heb ik uitgebreid gesproken met Rutger Vermeulen. Hij vertelde me over de vacature van Assistent Bedrijfsleider. Ik denk dat ik een uitstekende kandidaat ben voor deze functie.”
 4. “Ik train al vijftien jaar lang bij Fit Sportcenter. Van mijn fitnessinstructrice Jolanda hoorde ik dat jullie het team van sportinstructeurs willen uitbreiden. Ik zou graag jullie nieuwe collega worden.”

 

Openingszinnen met een vraag

Een vragende openingszin in je sollicitatiebrief is erg handig bij een open sollicitatie.

 1. “Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een hardwerkende, enthousiaste accountmanager met veel ervaring met grote klanten?”
 2. “Ik volg uw bedrijf al jaren. De normen en waarden, maar ook de dienstverlening van Bedrijf X spreken me sterk aan. Nu ik op zoek ben naar een nieuwe baan, schoot Bedrijf X mij als eerste te binnen. Kunt u mij vertellen of u plek heeft voor een gemotiveerde, ervaren collega?”

Maar ook als je reageert op een specifieke vacature, kun je met een vragende openingszin goed de aandacht trekken.

 1. “Bent u op zoek naar een ervaren accountmanager met een groot netwerk? Zoek dan niet verder: ik wil het salesteam van uw organisatie graag komen versterken.”
 2. “Waarom ik een geschikte kandidaat voor de functie van Wijkverpleegkundige ben? Dat leest u in deze motivatiebrief.”

 

Openingszinnen over je kennis en vaardigheden

Als je al in de openingszin aantoont welke kennis je in huis hebt, dan laat je direct zien dat je een interessante sollicitant bent.

 1. “Taal is mij met de paplepel ingegoten: mijn vader is journalist en mijn moeder docent Nederlands. Ik heb naast mijn studie Nederlands stage gelopen op de redactie van een regionale krant. Daarnaast heb ik een goedlopend blog over persoonlijke financiën, met maandelijks meer dan 50.000 bezoekers. De vacature van Online Tekstschrijver bij uw organisatie is mij dan ook op het lijf geschreven.”
 2. “Tijdens mijn stage bij de gemeente Utrecht heb ik vele bestektekeningen opgemaakt. Dit zou ik ook graag bij uw organisatie willen doen.”
 3. “Samen met een bevriende ontwikkelaar heb ik vorig jaar een gezondheidsapp in de markt gezet, die inmiddels 10.000 keer is gedownload in de App Store. Ik heb veel van dit proces geleerd. Graag zou ik mijn kennis en kunde inzetten om een app voor uw bedrijf te ontwikkelen.”
 
Openingszin sollicitatiebrief 4

 

Openingszinnen met een verwijzing naar het bedrijf

Het is belangrijk om te laten zien waarom je een geschikte kandidaat bent voor de functie. Maar vergeet ook de organisatie niet! Waarom vind jij het bedrijf zo interessant? Waarom voel je een klik met het bedrijf? Je kunt deze invalshoek ook gebruiken voor een originele openingszin van je brief.

 1. “Mooi vormgegeven producten voor een aantrekkelijke prijs. De spulletjes van IKEA zijn niet meer weg te denken uit mijn interieur! Ik ben haast ieder weekend te vinden in dit woonparadijs en zou het erg leuk vinden om als verkoper aan de slag te gaan.”
 2. “Alles voor een glimlach. Dat is niet alleen het motto van uw organisatie, Coolblue, maar ook een standaard die ik als klantadviseur probeer na te leven. Als de klant gelukkig is, ben ik dat ook! Daarom solliciteer ik graag naar de functie van Medewerker Webcare.”
 3. “Ik stond voor me uit te staren op het perron, wachtend op de trein naar huis. Kantoorwerk is eigenlijk niets voor mij, maar wat wil ik dan wel? Toen de trein met veel herrie het station binnen kwam denderen, wist ik het: ik wil solliciteren bij de NS!”
 4. “Arnhem is al sinds jaar en dag mijn veilige thuishaven. Ik zou het geweldig vinden om mijn steentje te kunnen bijdragen aan mijn eigen stad op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Daarom wil ik graag solliciteren op de functie van Adviseur Verkeer & Mobiliteit.”

 

Openingszinnen gebaseerd op een actualiteit

Kun je een link leggen tussen de vacature en de actualiteit? Dan laat je daarmee meteen je betrokkenheid met je vakgebied zien.

 1. “Eenzaamheid onder ouderen komt steeds vaker voor. Mijns inziens blijven er veel mogelijkheden onbenut om dit probleem op te lossen. Ik zou me graag inzetten voor een gemeentelijk beleid om ouderen een leuke oude dag te bezorgen.”
 2. “Onlangs kwam de voedselveiligheid groots in het nieuws door het gebruik van een middel tegen bloedluis bij kippen, dat schadelijke sporen achterliet in eieren. Op zulke momenten is het van het grootste belang dat de consument goed wordt voorgelicht over de eventuele gevolgen. Ik zou deze verantwoordelijkheid graag willen nemen in de functie van woordvoerder bij uw organisatie.”
 3. “De economie trekt aan en de beurzen noteren record na record. Daardoor neemt ook de vraag naar uitzendkrachten weer toe. Dat vraagt om ervaren intercedenten zoals ik, die de juiste werkzoekenden met de juiste functies kunnen matchen.”
 4. “Het beeld van de ondergelopen straten van Valkenburg zal iedereen nog scherp op het netvlies hebben staan. Uit deze regionale watersnoodramp blijkt maar weer eens dat goed watermanagement heel belangrijk is. Graag meld ik me daarom aan als kandidaat voor de functie van Projectondersteuner Water, Klimaat en Landschap.”
 5. “Mede doordat de GGD goed in kaart brengt waar besmettingen met corona ontstaan en hoe deze zich verspreiden, houden we grip op het coronavirus. Ik wil hier graag een bijdrage aan leveren en meld me dan ook graag aan als Bron- en Contactonderzoeker.”

 

Openingszinnen over je passie

Wie wil er nou niet van z’n hobby z’n werk maken? Door je motivatiebrief te beginnen met een statement over je passie, kom je meteen heel gemotiveerd over.

 1. “Als klein meisje was ik altijd omringd door dieren: in mijn ouderlijk huis hadden we geiten, schapen, vogels, honden, katten… Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse in dierenwelzijn. In 2017 heb ik een sprong in het diepe gemaakt en ben ik begonnen met een deeltijdopleiding tot dierenartsassistente. Het is dan ook mijn grote wens om bij Dierenkliniek Veenendaal te werken.”
 2. “Afgelopen december heb ik mijn familie verrast met een kerstdiner van 6 gangen. De hectiek van het koken vond ik heerlijk. Toen wist ik het ineens: ik wil bij een cateringbedrijf werken. Vandaar dat ik nu solliciteer op de vacature van Junior Cateringmedewerker bij uw organisatie.”
 3. “Muziek, kunst en cultuur zijn van jongs af aan mijn passies. Festivals en evenementen zijn wat mij betreft dé manier om mensen bijeen te brengen – letterlijk en figuurlijk. De functie van Projectmanager Festivals & Evenementen is mij dan ook op het lief geschreven.”
 
Openingszin sollicitatiebrief

 

Creatieve openingszinnen met humor

De start van je sollicitatiebrief mag best wat humor bevatten. Humor en creativiteit zijn goede manieren om de aandacht te trekken. Maar kijk wel goed naar de organisatie: een creatieve openingszin past misschien goed bij een hippe start-up, maar waarschijnlijk minder goed bij een grote financiële instelling.

 1. “Ik voel me helemaal thuis in de kantoorpolitiek. Daarom ga ik graag aan de slag als Teammanager.”
 2. “In het moderne hectische leven met een overdaad aan prikkels, is het lastig om iemands aandacht te trekken. Fijn dat ik de uwe nu even heb, want ik wil graag bij u solliciteren naar de functie van Social Media Marketeer.”
 3. “Ik hoor het u haast denken: ‘Hè hè, eindelijk een sollicitatiebrief met een creatieve openingszin.’ Dat klopt, want als reclamemaker zorg er altijd voor dat mijn boodschap overkomt.”
 4. “Ik ben een designer in hart en nieren. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden, dus ik wil u graag direct verwijzen naar mijn portfolio, waarin ik mijn belangrijkste werk van de afgelopen 5 jaar heb opgenomen.”
 5. “Net zoals vele anderen heb ik tijdens de stille avonden van de lockdown veel gepuzzeld. Graag bied ik me aan als het missende puzzelstukje dat Spellencentrum Spelenderwijs nog zoekt.”

 

Openingszin als je een carrièreswitch wil maken

Heb je je laten omscholen, wil je na een ZZP-periode weer in vaste dienst of wil je op een andere manier je hart volgen? Begin je sollicitatiebrief dan met een verwijzing naar je gewenste carrièreswitch.

 1. “De afgelopen 4 jaar heb ik met succes mijn eigen tekstbureau geleid. Hoewel ik veel waardering van klanten kreeg, miste ik het contact met collega’s. Daarom zou ik graag onderdeel worden van de communicatieafdeling van Bureau X.”
 2. “Ik heb het naar mijn zin in mijn huidige functie als Agile Coach bij ABN AMRO, maar ik zou ook graag een onderdeel vormen van een organisatie die zich bezighoudt met relevante maatschappelijke vraagstukken. Middels deze motivatiebrief wil ik u graag meenemen in mijn zoektocht naar een nieuwe werkgever, waarbij u mij wellicht kunt helpen.”
 3. “Naast mijn werk als uroloog houd ik me al geruime tijd bezig met gegevensverzameling en data-analyse. De functie van Senior Onderzoeksmedewerker sluit goed aan bij mijn ambitie om de gezondheidszorg inzichtelijk te maken.”

 

Openingszin voor een interne vacature

Ga je intern solliciteren? Dan kun je de openingszin van je motivatiebrief daarop aan laten sluiten, zoals je ziet in onderstaande voorbeelden.

 1. “Op intranet zag ik de vacature voor ‘Ambulant verpleegkundige’. In deze motivatiebrief leg ik je graag uit van welke toegevoegde waarde ik kan zijn voor dit team en haar cliënten.”
 2. “Mijn leidinggevende wees me op de vacature van Commercieel Medewerker Binnendienst. Ik ben sinds 3 jaar met veel plezier werkzaam als Commercieel Medewerker Buitendienst, maar zou nu graag de overstap maken naar de binnendienst. In deze brief leest u waarom ik een geschikte kandidaat ben voor deze functie.”
 3. “In de wekelijkse interne nieuwsbrief las ik dat Irene gaat vertrekken als manager van team Innovatie. Bij deze trek ik de stoute schoenen aan: middels onderstaande motivatiebrief solliciteer ik graag op de ontstane vacature.”
 
Openingszin sollicitatiebrief 3

 

Standaard openingszinnen

Wil je je sollicitatiebrief op een nette maar niet al te bijzondere manier openen? Gebruik dan een openingszin die iets meer standaard of rechttoe rechtaan is, bijvoorbeeld:

 • “Hierbij wil ik solliciteren naar de functie van inkoper.”
 • “Naar aanleiding van uw advertentie op LinkedIn solliciteer ik hierbij naar de functie van marketingmanager.”
 • “In de Gelderlander van week 32 las ik uw advertentie waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie klantenservicemedewerker bij uw organisatie. De omschrijving van het werk en het bedrijf spraken mij aan.”
 • “Na het lezen van uw advertentie op Monsterboard werd ik erg enthousiast. Graag kom ik in aanmerking voor de functie van Receptioniste.”
 • “Uw advertentie op website van de Nationale Vacaturebank is voor mij aanleiding om te solliciteren naar de functie van administratief medewerker.”
 • “Via mijn oud-college Hans Willemsen hoorde ik dat u een nieuwe accountmanager zoekt. Graag solliciteer ik naar deze functie.”
 

Zo voorkom je een writer’s block

Vind je het lastig om een sollicitatiebrief met een pakkende openingszin te schrijven? Geen zorgen. Natuurlijk is een goede start van je brief belangrijk, maar de inhoud van je brief (én CV!) is wat de lezer écht gaat overtuigen. Heb je een overtuigende brief geschreven, dan is een ‘standaard’ openingszin ook prima. Bovendien vallen taalfoutjes bijvoorbeeld veel meer op (in negatieve zin) dan een doorsnee openingszin. Denk dus niet té moeilijk.

Lukt het maar niet om je openingszin op papier te krijgen? Ga dan eerst verder met de rest van je brief. Schrijf de openingszin als laatste. Vaak komt die dan echt wel vanzelf. Zo voorkom je dat je teveel focust op de opening en te weinig tijd overhoudt voor de inhoud.

 

Vergeet ook de afsluiting niet

Heb je een goede, overtuigende sollicitatiebrief geschreven met een opening die de aandacht trekt? Gefeliciteerd, je bent bijna klaar om ‘m te versturen! Want niet alleen het begin en de inhoud van je brief verdienen aandacht. Ook met de afsluiting van je brief kun je het verschil maken. Besteed dus ook daar aandacht aan. En als je je brief helemaal klaar hebt, neem dan ook nog even de tijd om een goede sollicitatiemail op te stellen – met een goede openingszin, natuurlijk.

 

Hulp bij het schrijven van je sollicitatiebrief?

Vind je bovenstaande openingszinnen voor je sollicitatiebrief handig, maar weet je niet hoe je verder moet? Lees dan eens onze tips voor een goede sollicitatiebrief.

3 reacties op “41 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

 1. Leontine zegt:

  Ik heb steeds het idee gehad mezelf niet te kunnen verkopen, maar met een goede openingszin die goed voelt pak je gemakkelijker door in de rest van je brief. Hartelijk dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *