Personalia op je CV? Check onze tips en voorbeelden

Personalia CV

Je toekomstige werkgever wil snel zien wie solliciteert op de functie. De persoonsgegevens op een CV geven direct een eerste beeld van jou. Deze persoonlijke informatie wordt ook wel personalia genoemd. In dit blog lees je welke personalia een must zijn voor je CV, welke absoluut niet en waarom. Doe er je voordeel mee!

 

3 veelgemaakte fouten in personalia

Personalia zijn een klein, maar niet onbelangrijk deel van je CV. Sollicitanten gaan soms de mist in, omdat ze zo graag een goede indruk willen maken. Of ze hebben een briljante motivatiebrief geschreven en geen tijd meer voor hun CV.

Dit zijn de 3 veelgemaakte fouten die jij na het lezen van dit stuk nooit meer maakt in de personalia op je CV:

 1. Te volledige personalia. Je nieuwe werkgever hoeft niet te weten hoe je kat heet, zelfs je nationaliteit is meestal niet belangrijk. Check hieronder welke 5 persoonsgegevens altijd op je CV mogen en welke je zelfs extra kunnen helpen.
 2. Onvolledige of foutieve contactinformatie. Je wacht al weken tot je iets hoort van die toffe baan. Je hebt je motivatie en CV geüpload via de website van de werkgever. Maar je bent vergeten om je telefoonnummer of e-mailadres erbij te zetten. Als je erachter komt, ben je te laat. Ze hebben al gesprekken ingepland. Balen. Dat gebeurt jou nu in elk geval niet meer.
 3. Personalia die te veel ruimte inneemt op je CV. Geef personalia op je CV de plek die het verdient: niet te groot en niet te klein. Naast je werkervaring en opleidingen bijvoorbeeld. Die zijn en blijven toch belangrijker.
 

Persoonlijke gegevens op je CV: de 5 belangrijkste

Je wil dat werkgevers weten wie je bent én hoe ze je kunnen bereiken voor de baan. Dat zijn de belangrijkste doelen van de personalia op een cv. Zorg dat je deze er altijd op hebt staan:

 • Voornaam en achternaam
 • Adres of woonplaats
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer
 • Geboortedatum of geboortejaar
 

Hoe zet je de belangrijkste personalia op je CV?

Het lijkt zo simpel. Gewoon vertellen wie je bent en je contactgegevens noemen. Toch gaan mensen hier soms, zonder het te weten, de fout in. Maar jij niet! Als je onderstaande tips opvolgt, kan er eigenlijk niets mis gaan.

 • Noem je voornaam en achternaam. En dat is het. Kort maar krachtig. Een werkgever hoeft niet al je doopnamen te weten. Die laten namelijk vaak al snel zien waar je in gelooft. Dat doet er niet toe bij een sollicitatie – tenzij je natuurlijk solliciteert als dominee.
 • Kies zelf of je in de personalia je volledige adres neerzet of alleen je woonplaats. Tip: voor HR is het meestal makkelijker om wel je adres te hebben. Voor als je de baan hebt binnengetikt!
 • Pak voor je CV een professioneel e-mailadres. Mensen hebben vaak een mailadres gebaseerd op hun naam, bijvoorbeeld [email protected] en niet [email protected].
 • Gebruik het telefoonnummer waarop je altijd te bereiken bent. Zet dus niet je vaste telefoonnummer op je CV, maar wel je mobiele telefoonnummer. Je wil niet het risico lopen dat de baan aan je neus voorbijgaat omdat je een belletje hebt gemist.
 • Het is gebruikelijk om je geboortedatum te noemen. Voel je je onzeker omdat je al wat ouder bent? Niet doen! Met de jaren komt ook de levenservaring. Je weet beter wat je wilt en wat je kan, een prettige eigenschap.
 

Personalia voorbeelden

Hieronder vind je drie voorbeelden van personalia op je CV. Kies je voor een van onze CV-templates, dan is er altijd voldoende ruimte voor je persoonlijke gegevens. Je voornaam en achternaam worden onze CV-formats meestal apart vermeld, bovenaan het CV.

Personalia op CV voorbeeld 1

Personalia CV voorbeeld 2

Personalia voorbeeld 3

 

Deze persoonlijke gegevens helpen je om de baan te krijgen

Je hebt je droombaan gevonden. Deze baan wil je echt graag hebben. Soms geef je dan net wat extra persoonlijke gegevens. Zo laat je direct zien dat jij dé persoon bent voor deze functie.

Nationaliteit
Wil je aan de slag als vertaler Duits-Nederlands? Dan is het handig om je Duitse nationaliteit te vermelden. Nationaliteit vermeld je alleen als het relevant is voor de werkgever. Hetzelfde geldt voor je geboorteplaats.

Rijbewijs
Zit je veel op de weg als intercedent? Of wil je vrachtwagenchauffeur worden? Dan vermeld je welk rijbewijs je hebt. Rijbewijs B is voor auto’s en C voor vrachtwagens.

Social media
Is het voor je nieuwe baan relevant om te laten zien hoe je omgaat met social media? Bijvoorbeeld dat je actief tweet over het milieu als je voor een milieu-organisatie wil werken. Of dat je helemaal bij bent op TikTok als je voor contentspecialist gaat? Dan laat je dat natuurlijk zien!

 

Je kunt je social media-kanalen bijvoorbeeld opleuken met een logo:

Personalia voorbeeld social media

 

LinkedIn
LinkedIn is natuurlijk ook een socialmediakanaal, maar verdient toch een apart kopje. Op LinkedIn kun je zo uitgebreid als je wil omschrijven hoe je carrière er tot nu toe uitziet. Je hoeft je immers niet te beperken tot de 2 pagina’s die je CV doorgaans mag beslaan. Ook kun je vragen of collega’s hier een aanbeveling over je willen schrijven. Zo krijgen werkgevers toch net een wat completer beeld van jou.

  TIP   Personaliseer je LinkedIn-URL. Kies bijvoorbeeld voor www.linkedin.com/in/voornaam-achternaam; dat staat een stuk professioneler dan www.linkedin.com/in/voornaam-achternaam-278787438a/. Hoe je je URL aanpast, lees je hier.

Eigen website
Werk je online? Dan heb je vaak ook een eigen website. Zonde om de kans te laten liggen om ermee te shinen. Dat geldt natuurlijk ook voor de website over je favoriete hobby. Een passie spreekt vaak tot de verbeelding. Je laat dan zien wie je als mens bent. En wie weet, zorgt dat ervoor dat je bovenop de stapel CV’s komt.

Gezinssituatie
Ben je trots op je gezin? En wil je dat direct laten zien? Natuurlijk kan dat. Dit doe je meestal onder de noemer ‘burgerlijke staat‘. Je laat zo ook wat meer van je privéleven zien. Je mag zelf kiezen wat je wel of niet noemt.

 

Voorbeelden van gezinssituatie of huwelijkse staat op je CV:

 • Samenwonend
 • LAT-relatie, 2 dochters
 • Getrouwd met Marion, vader van Thomas (8), Boet (6) en Jonathan (3)
 

  TIP   Wil je nog meer van jezelf laten zien? Vaak schrijven mensen ook een korte introductie over zichzelf op hun CV. Lees meer over een persoonlijk profiel.

 

Gebruik deze personalia vooral niet op je CV

Bijzondere persoonsgegevens zijn personalia die je eigenlijk nooit gebruikt in je CV. Dit zijn gegevens die vaak ook als gevoelig worden gezien. Denk maar aan religie, seksuele of politieke voorkeur of je burgerservicenummer (BSN). Je hoeft deze gegevens niet te geven, ook niet als werkgevers je ernaar vragen. Ook je geslacht hoef je niet te vermelden als je dat niet wil.

 

Waar staan personalia op je CV?

Je weet nu precies welke persoonsgegevens op je CV komen. Mooi! Alleen, waar zet je ze neer? Je persoonlijke gegevens is een belangrijk onderdeel van je CV. Zet je personalia dus op de eerste pagina van je CV, het liefst (links)bovenaan. Je kunt er ook voor kiezen om een tussenkopje boven je persoonlijke gegevens te zetten. Kies dan bijvoorbeeld voor ‘Persoonlijke informatie’, ‘Personalia’ of ‘Contact’.

Natuurlijk is het belangrijk wat je vertelt, maar het oog wil ook wat. In de voorbeelden gebruiken we deze 4 tips:

  TIP 1   Laat zien wie je bent – letterlijk: plaats een profielfoto met een neutrale achtergrond bij je personalia.

  TIP 2   Zorg dat de meeste ruimte in je CV naar je werkervaring en opleidingen gaat. Personalia komen daarom meestal in een alinea bovenaan, of links naast de opsomming van je vorige banen en opleidingen.

  TIP 3   Zet de personalia in een kader, of baken de personalia op een andere manier af van de overige onderdelen op je CV. Zo maak je een overzichtelijk CV, makkelijk te scannen voor je nieuwe werkgever.

  TIP 4   Gebruik iconen. Het ziet er direct nóg beter uit. En dat kan nooit kwaad.

 

Hulp nodig bij je CV?

Heb je hulp nodig met het maken van je CV? We helpen je graag met onze CV-templates. Al meer dan 4.000 klanten gebruikten deze om zelf hun CV te maken en te solliciteren op hun droombaan. Bekijk hier onze CV-templates!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *