Persoonlijk profiel op je CV: schets wie je bent

Persoonlijk profiel op je CV: doen

Op je CV moet je laten zien wie je bent. Recruiters en werkgevers willen immers weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Een goed persoonlijk profiel op je CV is goud waard. We leggen je uit waarom!

 

Een persoonlijk profiel op je CV: dit is het

Een persoonlijk profiel op je CV, ook wel een profielschets genoemd, is een korte introductietekst over jezelf. In dit stukje tekst laat je eigenlijk zien wie je bent voordat je doorgaat met de harde feiten. Je vertelt hierin meer over je ambities, drijfveren en kwaliteiten, en niet zozeer over je concrete werkervaring.

Als we heel eerlijk zijn: tegenwoordig is een CV zonder profielschets eigenlijk geen goed CV meer. Het is jouw moment om te stralen!

 

Waarom een profielschets op je CV?

Een persoonlijk profiel op je CV laat de mens achter de feiten zien. Ook al bestaat een profielschets maar uit een paar korte zinnen, toch licht je daarmee al een tipje van de sluier op over wie jij bent.

Dankzij een goede profieltekst word je menselijk en benaderbaar, waardoor je langer top-of-mind blijft bij de recruiter of werkgever. Het profiel op je CV wakkert hun interesse aan, waardoor je de kans vergroot om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

 
Persoonlijk profiel CV 4

 

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel voor je CV?

De bedoeling van een persoonlijk profiel op je CV is dat je het ijs breekt. Laat zien wie je bent! Maar een profieltekst is niet alleen een ijsbreker – het moet ook echt gaan over jóu. Het is niet voor niets een persoonlijk profiel. Dit zijn de aandachtspunten voor een goede profielschets op je CV:

✔ Maak je profiel niet langer dan 4 tot 6 regels
In een te korte profielschets overtuig je de lezer waarschijnlijk niet genoeg van jouw kwaliteiten. Schrijf je juist een te lang persoonlijk profiel, dan word je mogelijk als te langdradig gezien, als iemand die niet goed ‘to the point’ kan komen. Als stelregel kun je het beste een profieltekst van 4 tot 6 regels aanhouden.

✔ Schrijf informeel, actief en enthousiast
Als je met onderstaande punten rekening houdt, schrijf je vanzelf een lekker leesbaar stukje tekst.

  • Je taalgebruik mag informeel zijn in een profielschets, zeker als tegenhanger van je formele opsomming van je werkervaring en opleidingen.
  • Spreek met directe bewoordingen, in actieve taal. Niet: “Ik heb mij beziggehouden met het onderhouden van de website”, maar: “Ik onderhield de website”.
  • Voorkom clichés als “Ik ben een echte spin in het web” en “Ik kan goed zelfstandig werken, maar werk ook graag in een team”, want dat lezen recruiters al vaak genoeg.
  • Toon je enthousiasme, dat werkt namelijk aanstekelijk. Af en toe een uitroepteken of een superlatief mag dus best.
  • Schrijf foutloos. Laat je CV gerust door iemand anders lezen, want op den duur word je ‘blind’ voor je eigen typ- en taalfoutjes.

✔ Benoem je kennis en kwaliteiten
Maak concreet waar je goed in bent, zowel inhoudelijk (bijvoorbeeld projectmanagement) als je soft skills (bijvoorbeeld natuurlijk leiderschap). Onderbouw je kwaliteiten met voorbeelden: wat laat nou bijvoorbeeld zien dat jij écht creatief / een teamplayer / … bent? Des te concreter je bent, des te beter zal je potentiële werkgever zich een beeld van je kunnen vormen.

✔ Beschrijf je drijfveren en ambities
Dus: wat vind je leuk aan je werk? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat zoek je in een baan? Wat vind jij nou echt belangrijk in je werk?

✔ Stem je persoonlijke profiel af op de vacature
Schrijf in algemene woorden, maar spits de inhoud wel toe op de functie waarop je solliciteert. Een recruiter heeft er immers niets aan als jij jezelf omschrijft als kundige copywriter, terwijl je solliciteert op een functie als administratief medewerker. Helemaal mooi is het als je een paar termen uit de functie-omschrijving terug laat komen in je CV.

 
Persoonlijk profiel CV 1

 

Profiel voor je CV schrijven: de do’s and dont’s

 

Do’s

Tips om een goed persoonlijk profiel te schrijven:

  • Schrijf je profielschets vanuit de eerste persoon (“Ik ben…”)
  • Origineel, creatief taalgebruik werkt het beste
  • Beperk jezelf tot 4-6 regels tekst (3 à 4 zinnen)
  • Wees enthousiast, eerlijk en heb zelfvertrouwen
  • Gebruik actieve, directe, informele taal
  • Stem je profielschets af op de functie waarop je solliciteert

Don’ts

Hoe moet een profielschets er vooral niet uit zien?

  • Verval niet in clichés (“Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging…”)
  • Wees niet te zelfverzekerd, maar ook zeker niet te bescheiden
  • Vermijd lange lappen tekst
  • Maak geen droge opsomming van je competenties
  • Gebruik geen saaie, passieve en al te formele taal

 

De ideale lengte van een profieltekst

Er zijn geen keiharde eisen waaraan een profieltekst moet voldoen, dus als jij vindt dat je meer of minder woorden nodig hebt om een goed profiel te schrijven, dan ben je vrij om dat te doen.

Toch adviseren we je om het persoonlijk profiel op je CV te beperken tot 4 tot 6 regels. Dat zijn ongeveer 3 à 4 zinnen. Maak je je profielschets korter, dan kan het zijn dat je onvoldoende informatie geeft om de lezer werkelijk te overtuigen. Maak je je tekst (veel) langer), dan kom je langdradig en inefficiënt over, want je laat daarmee zien dat je niet snel kan overtuigen of tot de kern kan komen.

 

De positie van het profiel op je CV

Je persoonlijke profiel is een zeer overtuigend onderdeel van je CV. Zet het daarom goed zichtbaar op de eerste pagina, het liefst boven je werkervaring. In sommige CV’s kun je je profieltekst ook in de zijbalk neerzetten, wat ook een goede plek is. Zolang je potentiële werkgever maar in een oogopslag kan zien wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Vind je het lastig om zelf een goede opbouw van je CV te maken? Bijna al onze CV-sjablonen hebben ruimte voor een persoonlijk profiel. Daar kun je dus direct mee aan de slag!

Onze populairste CV-templates met ruimte voor een persoonlijke introductie zijn:

Bekijk alle CV-templates

 

Verschil persoonlijk profiel CV en LinkedIn samenvatting

Een LinkedIn samenvatting lijkt sterk op het persoonlijke profiel op je CV. Beide zijn een eerste kennismaking met jou als potentiële werknemer of collega. Spreekt jouw samenvatting aan? Dan trek je de aandacht en blijf je beter hangen in het geheugen van de lezer.

De profielschets voor je CV kan prima dienen als basis voor je LinkedIn samenvatting, en andersom. Op LinkedIn heb je iets meer ruimte dan op je CV, dus daar mag je samenvatting ook best iets langer zijn dan 4 tot 6 regels. Ook is het op LinkedIn gebruikelijker om je contactgegevens in de summary te vermelden, terwijl je daar op je CV natuurlijk een andere plek voor hebt: je personalia.

 

Persoonlijk profiel CV voorbeelden

Het kan best lastig zijn om een goed persoonlijk profiel te schrijven voor op je CV. Niet iedereen is immers een geboren tekstschrijver. Bekijk ter inspiratie onderstaande voorbeelden maar eens, misschien zie je er wel iets tussen staat wat ook bij jou past!

 

Voorbeeld 1: online copywriter

“Ik ben gek op taal en (online) communicatie, maar ook de techniek achter websites en Google boeit me enorm. Een marketingjob waarin ik deze vakgebieden kan combineren, is me dan ook op het lijf geschreven. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig, bijvoorbeeld met het ontwerpen van creatieve CV’s. Ik ben een harde werker met uitstekend oog voor detail. Teamspirit is voor mij erg belangrijk; successen mogen gevierd worden!”

 

Voorbeeld 2: marketeer

“De marketingwereld verandert continu, vooral online. Als commerciële denker en doener gaat mijn hart daarvan sneller kloppen! Kansen spotten om het nét iets beter te doen dan de concurrent, dat is waar ik energie van krijg. Zo zorg ik ervoor dat klanten blijven terugkomen, ook in de toekomst.”

 
Persoonlijk profiel CV 2

 

Voorbeeld 3: verpleegkundige

“Ik ben een verpleegkundige met 15+ jaar ervaring in de ouderenzorg. Ik beschik over een positieve houding, uitstekend inlevingsvermogen en ik wil dat iedereen de aandacht krijgt die hij nodig heeft – drie dingen die voor mij erg belangrijk zijn in de zorg. Dit wordt niet alleen gewaardeerd door mijn collega’s, maar zeker ook door patiënten. Als ik een glimlach op iemands gezicht kan toveren, dan is mijn dag geslaagd.”

 

Voorbeeld 4: HR-medewerker

“HR is mijn grote passie. De afgelopen jaren heb ik me ontwikkeld tot een allround HR-professional met een sterke administratieve achtergrond. Ik voel me thuis in een rol waarin ik medewerkers en managers ondersteun en adviseer op het gebied van HR, in de breedste zin van het woord. Ik ben een harde werker die met veel enthousiasme, positiviteit en de nodige humor het beste uit de dag haalt. In mijn werk lever ik graag een steentje bij aan onze maatschappij, bijvoorbeeld op het gebied van inclusie en diversiteit.”

 

Voorbeeld 5: leidinggevende

“Bij mij schijnt altijd de zon en ik beschik over een flinke dosis humor. Hiermee wil ik graag een inspirator zijn voor anderen. In mijn werk als leidinggevende vind ik het belangrijk om mensen te motiveren en te helpen ontdekken wat hun drijfveren zijn. Als mijn teamleden in hun kracht zijn, behalen we samen des te meer successen.”

 

Voorbeeld 6: verandermanager

“Met mijn ambitieuze persoonlijkheid ben ik altijd op zoek naar mogelijkheden om te verbeteren en zo de prestaties van mijn team naar een hoger niveau te brengen. In mijn rol als verandermanager heb ik ruime ervaring opgedaan in het doorvoeren van duurzame veranderingen binnen organisaties. Ik bied helderheid, heb een grote implementatiekracht en weet mijn ‘zachte’ kant te combineren met ‘harde’ skills.”

 

Voorbeeld 7: ICT-medewerker

“IT-professional met ruime ervaring in het plannen, onderhouden en beheren van IT-omgevingen in grote organisaties. Ik ben klantgericht, loyaal en ‘business savvy’. Ook beschik ik over een sterk arbeidsethos, en ben ik betrouwbaar, positief en integer. Ik ben een technologieliefhebber en maak mij nieuwe kennis snel eigen. Teams helpen en leiden om de gestelde (ICT-)doelen te bereiken is wat ik het liefste doe. Als echte regelaar zie ik overal een uitdaging in. “Kan ik niet” komt niet in mijn vocabulaire voor. “Daar ga ik voor”, dat is mijn motto!””

 

Voorbeeld 8: administratief medewerker

“Ik haal er veel plezier uit om administratief ondersteunend werk te doen. De uitdaging ligt voor mij in het zo goed mogelijk plannen en organiseren van zaken, structuur aanbrengen en hiermee mensen helpen. Ik fungeer graag als het aanspreekpunt voor collega’s en derden. Daarnaast steek ik graag de handen uit de mouwen, neem ik mijn verantwoordelijkheid en vind ik het belangrijk om de verbinding op te zoeken, zodat iedereen op een prettige manier kan (samen)werken.”

 
Persoonlijk profiel CV 5

 

Voorbeeld 9: zorgmedewerker

“De zorg, daar ligt mijn hart! Als een ander straalt en blij is, tovert dat bij mij automatisch een glimlach op mijn gezicht. Ik haal er veel energie uit om het leven van een ander zo fijn mogelijk te maken, door ondersteuning te bieden op het gebied van voeding, persoonlijke verzorging, huishouden en sociale activiteiten. Ik kijk ernaar uit om me in te zetten in (de keuken van) een zorginstelling, of juist als 1-op-1 begeleider in een kleinschalige woonvorm of thuiszorg.”

 

Voorbeeld 10: jurist

“Ik ben een bevlogen allround jurist met veel ervaring in het interpreteren en het probleemoplossend toepassen van wet- en regelgeving op het snijvlak van het publiek-en privaatrecht. Complexe situaties doorzie ik snel. Ik pak zaken enthousiast op en weet mensen te betrekken en mee te nemen in het besluitvormingsproces. En dat alles met een goed gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen, een gezonde dosis humor en zelfspot.”

 

Voorbeeld 11: medewerker klantenservice

“Ik ben een gemotiveerde, enthousiaste klantenservice medewerker met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je kunt zaken met een gerust hart aan mij overlaten. Ik vind het fijn om klanten op een vriendelijke manier te informeren en te adviseren. Het geeft mij veel voldoening als ik mensen kan helpen en daarmee mijn steentje kan bijdragen aan de klanttevredenheid.”

 

Persoonlijk profiel voor studenten

Ben je nog aan het studeren en wil je een CV maken? Dan is een persoonlijk profiel op je CV echt van toegevoegde waarde. Je hebt immers nog niet veel werkervaring om te laten zien. Een persoonlijke noot op je student CV geeft je potentiële werkgever een goed idee van wie je bent, wat je drijfveren zijn en wat je te bieden hebt.

 
Persoonlijk profiel CV 3

 

Voorbeeld 12: student grafisch ontwerp

“Ik ben een creatieveling met een passie voor grafisch ontwerp. De combinatie van creativiteit en techniek maakt dit voor mij een interessant vakgebied! Ik werk graag onder druk – pas dan gaat mijn brein echt borrelen. Maar na gedane arbeid is het goed rusten, en dat doe ik het liefst in de natuur. Buiten zijn geeft mij de inspiratie om (van) iedere dag weer iets moois te maken!”

 

Voorbeeld 13: student civiele techniek

““Ik ben mijn opleiding Civiele Techniek aan het afronden en zoek een baan als projectleider in de bouw. Als jongetje van 8 jaar wist ik de buurtkinderen al te overtuigen om samen een geld in te zamelen voor een nieuwe schommel. Nu, tijdens mijn studie, trek ik ook vaak de kar als voorzitter bij projecten. Een rol die mij goed af gaat, want ik werk gestructureerd en planmatig. Ook houd ik ons doel scherp voor ogen, zodat we gezamenlijk kunnen toewerken naar het gewenste resultaat.”

2 reacties op “Persoonlijk profiel op je CV: schets wie je bent

  1. Joost zegt:

    Handig artikel. Ik wil namelijk zelf binnenkort beginnen aan een IT traineeship waar ik ook een CV voor moet inleveren, maar ik vind het altijd moeilijk te bedenken wat ik nu over mezelf zou kunnen vertellen en of het nu in principe wel nodig is. Nu heb ik tenminste een houvast! Bedankt!

  2. Felix zegt:

    Goed artikel! Bij onze finance recruitment zien we nog vaak CV’s waarin totaal geen persoonlijkheid wordt beschreven of een bio aan wordt toegevoegd. In onze ervaring wordt je veel sneller aangenomen wanneer je dit wel doet dan niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *