De pijnlijkste CV-blunders én hoe je ze kunt voorkomen

Pijnlijkste CV blunders

Hoe goed je CV er ook uitziet: een foutje is snel gemaakt. Zelfs de kleinste misser kan er al voor zorgen dat je CV onderop de stapel belandt. Je hebt slechts één kans om een goede eerste indruk te maken… Wat zijn de grootste CV-blunders? En, nog veel belangrijker: hoe voorkom je ze?

 

1. De allergrootste CV-blunder: typ- en taalfouten

Typ- en taalfouten staan met stip op 1 in de CV-blunders top 10. Het lijkt een kleinigheidje, maar een typfoutje of d/t-vergissing sluipt er zo in. Slordige kandidaten worden gauw aan de kant geschoven. Recruiters en werkgevers denken vaak: ben je slordig op je CV, dan zal je in je werk ook wel niet zo’n pietje-precies zijn.

Zo voorkom je deze CV-blunder: zorg ervoor dat iemand met een goed taalgevoel je CV ook een keer doorleest, zodat hij de spelfouten uit je tekst te halen. Wat ook kan helpen is je CV hardop voorlezen. Zo hoor je meteen of de tekst wel lekker loopt.

 

2. Ook niet doen: liegen op je CV

Heb je je droombaan gevonden, maar voldoe je net niet helemaal aan het functieprofiel? Onthoud dan: eerlijkheid duurt het langst. Het kan heel verleidelijk zijn om te suggereren dat je bepaalde skills bezit of dat je een specifiek diploma hebt gehaald, maar vroeg of laat val je door de mand.

Zo voorkom je deze CV-blunder: wees eerlijk, ook als de waarheid niet zo mooi is. Heb je bijvoorbeeld een gat op je CV? Of heb je nog niet veel werkervaring? Overweeg dan om een vaardigheden-CV te gebruiken, waarin niet je werkervaring maar juist je competenties centraal staan.

 

3. Irrelevante info

Details over je vakkenpakket op de middelbare school zijn niet interessant voor een recruiter. Het is juist de kunst om zo relevant mogelijk te zijn. Een CV is ook niet de plek om uit te wijden over je geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of je politieke voorkeur – tenzij dit natuurlijk relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Zo voorkom je deze CV-blunder: bekijk de inhoud van je CV met een kritische blik. Draagt alle informatie bij aan een goed beeld van jouw persoonlijkheid en carrière? Of kan je ook met minder woorden toe? Vermijd lange lappen tekst: hou het liever kort en bondig.

 

4. Onoverzichtelijke opmaak

Een CV bevat doorgaans nogal wat informatie: je contactgegevens, werkervaring, opleidingen… Zorg ervoor dat de lezer niet hoeft te zoeken naar de meest relevante info, maar presenteer dit meteen op een duidelijke, overzichtelijke manier.

Zo voorkom je deze CV-blunder: op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van goede CV’s. Heb je geen zin om zelf een CV te maken, omdat je niet weet hoe je de informatie moet ordenen? Dan kan je veel baat hebben bij een CV-template dat al de juiste structuur heeft. Je kan ook een CV laten maken, dan hoef je helemaal nergens meer naar om te kijken.

 

5. Not done: een CV zonder persoonlijkheid

Een CV kan je zien als de papieren versie van jouw persoonlijkheid en ervaring. Het is juist heel om jezelf te onderscheiden van de andere kandidaten. Een onpersoonlijk CV is dan ook echt een dooddoener.

Zo voorkom je deze CV-blunder: een korte profielschets en een foto op je CV maken dit zakelijke document al een stuk persoonlijker. Ook een mooi, creatief CV-format kan daarbij helpen.

 

6. Clichés en containerbegrippen

Ben je “gedreven persoonlijkheid” die op zoek is naar een “nieuwe uitdaging” in een “dynamische omgeving”? Vacatureteksten staan vaak vol met dit soort loze kreten, maar ook in CV’s kan het taalgebruik soms wat krampachtig en saai worden.

Zo voorkom je deze CV-blunder: wees geen grijs muisje! Vermijd wollige uitdrukkingen en ga op zoek naar synoniemen. Origineel taalgebruik valt op. Kijk ook eens kritisch naar wat je nu eigenlijk wil zeggen. Meestal heb je veel minder woorden nodig dan je denkt.

 

7. Foute contactgegevens

Onderschat niet hoe belangrijk je contactgegevens zijn. Schattige, aanstootgegevende of gedeelde e-mailadressen zijn echt een no-go op je CV. En het zal je verbazen hoe vaak er typfouten worden gemaakt in telefoonnummers…

Zo voorkom je deze CV-blunder: gebruik een professioneel e-mailadres, bij voorkeur met je voornaam of -letters en je achternaam. Check ook altijd of je je telefoonnummer en e-mailadres wel correct hebt vermeld op je CV. Het zou zonde zijn als recruiters en werkgevers je willen spreken, maar niet te pakken kunnen krijgen!

 

8. Geen aandacht voor het design

De tijden van zwart-witte CV’s in Times New Roman zijn voorbij. Een droge opsomming van al je gegevens kan echt niet meer. Ook met een rommelig, slordig CV beland je niet op de ‘ja’-stapel.

Zo voorkom je deze CV-blunder: gebruik een professioneel maar opvallend design voor je CV, bijvoorbeeld door een van onze CV-sjablonen te downloaden. Een goed design voor je CV hoeft niet heel ingewikkeld of prestigieus te zijn, als het er maar netjes uitziet!

Bekijk de populairste CV-templates van dit moment:

Bekijk alle CV-templates
 

Een reactie op “De pijnlijkste CV-blunders én hoe je ze kunt voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *