Referenties op je CV: wat kun je ermee?

Referenties op je CV: wat kun je ermee?

Soms wordt er in de vacaturetekst al gevraagd om je referenties, soms pas later in de sollicitatieprocedure. Maar wat zijn referenties eigenlijk, hoe kun je referenties op je CV vermelden en waarom zou je dat eigenlijk doen?

 

Wat is een referentie?

Een CV en sollicitatiebrief zijn persoonlijke documenten, waarin alleen jij aan het woord bent. Soms willen potentiële werkgevers juist van iemand anders horen wat je sterke en zwakke punten zijn, hoe je functioneert in een team etc. Die ‘iemand anders’ is je referaat; deze persoon geef je op als referentie. Werkgevers kunnen jou actief om referenties vragen of je kan zelf besluiten deze al te vermelden op je CV.

Let op: werkgevers mogen niet zonder jouw medeweten inlichtingen over jou opvragen. Een potentiële werkgever zal jou dus altijd expliciet om toestemming vragen om referenties na te trekken.

 

Referenties op je CV vermelden: ja of nee?

Meestal vragen potentiële werkgevers niet in het beginstadium van de sollicitatieprocedures om referenties. Vaak wordt er pas aan het einde van het eerste sollicitatiegesprek naar gevraagd, en soms zelfs pas in het tweede sollicitatiegesprek. Misschien ervaar je het zelfs zo dat referenties ‘afleiden’ van andere zaken op je CV. Toch kan het een voordeel zijn om referenties al op je CV te vermelden. Referenties kunnen er namelijk voor zorgen dat je CV vertrouwen wekt bij de lezer. Als je goede referenties hebt, is dat iets om trots op te zijn en de interesse te wekken van je potentiële werkgever.

 

Zó zet je referenties op je CV

Er zijn twee manieren om referenties op je CV te zetten.

Anonieme referenties
Wil je de lezer van je CV laten weten dat je referenties hebt, zonder direct te laten weten wie dit is? Gebruik dan een zin als: ‘Referenties beschikbaar op aanvraag‘.

Referenties bij naam en toenaam
Een tweede manier van het vermelden van een referentie op je CV, is diens naam, het telefoonnummer en de functie die je referaat vervult bij zijn werkgever. Bijvoorbeeld:

Olaf Driessen
06-12345678
Hoofd Facilitaire Zaken bij Bedrijf X

 

Wie vraag je als referentie?

Wie kies je uit om een goed woordje voor je te doen, mocht het nodig zijn? Het beste ga je voor iemand met wie je veel hebt samengewerkt en die jou goed kent, bijvoorbeeld je voormalige manager, stagebegeleider of een nabije collega. Maar je kunt het ook zoeken buiten de gebaande paden, bijvoorbeeld iemand met wie je vrijwilligerswerk hebt gedaan of een oud-docent.

Hij of zij moet natuurlijk een positief verhaal over je kunnen vertellen, maar bedenk ook alvast wat diegene zou kunnen zeggen als je potentiële werkgever naar minder positieve eigenschappen vraagt; kan jouw referaat dit op een diplomatieke manier verwoorden? Kies hoe dan ook iemand waarbij je zeker weet dat je een goede indruk hebt gemaakt.

  TIP   Vraag de desbetreffende persoon altijd of hij/zij het goed vindt om jouw referentie te zijn. Zo wordt hij of zij niet overvallen door het telefoontje en kan hij zijn verhaal over jou voorbereiden. Zeker als het al even geleden is dat jullie hebben samengewerkt, is het verstandig om jullie gezamenlijk geheugen weer op te frissen. Een vraag die je daarbij kan helpen is bijvoorbeeld: ‘Zou je mij op basis van mijn werkverleden aanbevelen en zo ja, mag ik je opgeven als referentie?’

 

Referenties: deze vragen kunnen worden gesteld

Wanneer een potentiële werkgever contact opneemt met een van je referenties, zal hij/zij waarschijnlijk een aantal standaardvragen stellen om meer over jou te weten te komen. Bijvoorbeeld:

  • Wat is uw relatie met de kandidaat?
  • Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
  • Hoe heeft u deze samenwerking ervaren?
  • Wat waren de dagelijkse werkzaamheden van de kandidaat?
  • Zou u deze persoon opnieuw aannemen? Waarom?
  • Wat voor organisatie zou het beste bij deze kandidaat passen?
 

Referenties op je CV: do’s en don’ts

Er zijn een aantal ongeschreven regels met betrekking tot referenties op je CV. Je vindt ze hieronder:

De do’s

  • Zorg ervoor dat de contactgegevens van je referenties up-to-date zijn.
  • Een referentie die té enthousiast over je is, wekt de indruk dat jullie een dealtje hebben gesloten. Vraag je referentie daarom om ook (positief) kritisch te zijn over je presteren.
  • Geen referentie is nog altijd beter dan een negatieve referentie.

De don’ts

  • Plaats geen referenties op een online CV of op netwerksites. Niemand vindt het fijn als zijn/haar gegevens op het web rondslingeren.
  • Eerlijkheid duurt het langst: liegen over je referenties is echt een no-go.
  • Een open deur: je huidige werkgever opgeven als referentie is geen slimme zet als deze nog niets van je sollicitatieplannen weet.
 

Referenties versus aanbevelingen op je CV

In plaats van referenties kun je er ook voor kiezen om aanbevelingen op je CV te zetten. Als er ruimte voor is, kan het waarde toevoegen en de aandacht trekken om van een of meerdere mensen een korte aanbeveling te plaatsen op je CV. Een quote van een of twee zinnen is doorgaans genoeg; je wil immers ook niet dat de schaarse ruimte op je CV teveel wordt ingenomen door je aanbevelingen. Je kan eventueel linken naar je LinkedIn-profiel, waar de complete LinkedIn aanbevelingen staan. Of je vraagt iemand om een aanbevelingsbrief.

  TIP   Aanbevelingen zijn waardevol, maar voor een potentiële werkgever voegt het vaak ook veel waarde toe als je jezelf kort voorstelt middels een elevator pitch of een persoonlijk profiel.

 

Hulp nodig bij het opstellen van je CV?

Onze CV-templates bieden doorgaans voldoende ruimte om een of meerdere referenties op je CV te vermelden. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Dan kunnen we je ook helpen met het invullen van een CV-template op basis van je huidige CV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *