Rijbewijs op je CV: ja of nee?

Rijbewijs op je cv

Heb je een rijbewijs? Dan kan je dit op je CV vermelden. Maar het hoeft niet, want niet in iedere functie is het hebben van een rijbewijs van toegevoegde waarde. We helpen je graag met het maken van een goede afweging.

 

Rijbewijs op je CV zetten: het is niet verplicht

Het is niet verplicht om op je CV te zetten dat je een rijbewijs hebt. De ‘verplichte’ onderdelen op je CV zijn namelijk je werkervaring, gevolgde opleidingen en je contactgegevens.

Het vermelden van je rijbewijs op je CV is dus niet noodzakelijk, maar kan je kansen op een baan wel vergroten, zeker als je in je nieuwe functie veel moet reizen.

 

Waarom rijbewijs op je CV zetten?

Voor een werkgever kan het waardevol zijn om te weten of een kandidaat een rijbewijs heeft.

Als het nodig is voor de functie waarop je solliciteert

Voor sommige functies is het onontbeerlijk om een rijbewijs te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een functie als buschauffeur, pakketbezorger, ambulancebroeder of als je vaak op bezoek moet bij klanten, zoals een vertegenwoordiger.

 

 

Als het bedrijf of jouw zich op een afgelegen locatie bevindt

Een andere reden om je rijbewijs op je CV te zetten, is wanneer je nieuwe werkgever op een lastig te bereiken locatie is gevestigd, waar je niet zo makkelijk (of op tijd) met het openbaar vervoer kan komen. Of als je zelf redelijk afgelegen woont.

Als het in de vacaturetekst genoemd wordt

Soms staat er expliciet in de vacaturetekst vermeld dat je in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Dan is het vanzelfsprekend dat je deze vaardigheid op je CV benoemt (mits je werkelijk een rijbewijs hebt, natuurlijk).

 

Wat als je geen rijbewijs hebt?

ALs je geen rijbewijs hebt, hoef je dit natuurlijk niet expliciet op je CV te zetten. Het is zelfs beter om hier niets over te zeggen, want je CV moet vooral een afspiegeling zijn van je kwaliteiten, ervaring en vaardigheden. Het zou jammer zijn als je met het ontbreken van een rijbewijs onnodig je eigen ruiten ingooit.

Als je nog geen rijbewijs hebt, maar wel bezig bent met rijlessen of als je binnenkort rij-examen doet, dan kun je dit eventueel wel vermelden.

 

Welke rijbewijzen zet je op je CV?

Het meest gangbare soort rijbewijs is rijbewijs B. Daarmee mag je in een personenauto tot 3.500 kilo rijden.

Maar behalve rijbewijs B zijn er nog veel andere rijbewijzen. In de meeste gevallen zijn die niet relevant, maar voor sommige functies zijn ze noodzakelijk:

  • Rijbewijs A: motor, nodig als je bijvoorbeeld motoragent wil worden
  • Rijbewijs AM: brommer/scooter, voor als je bijvoorbeeld solliciteert op een functie als pizzabezorger
  • Rijbewijs BE: voertuig met aanhanger, als je bijvoorbeeld als hovenier met een zware aanhanger moet rijden
  • Rijbewijs C: vrachtwagen, natuurlijk als je vrachtwagenchauffeur wil worden
  • Rijbewijs D: bus, voor buschauffeurs noodzakelijk

 

Specialistische rijbewijzen

Voor sommige functies heb je specialistische rijbewijzen nodig. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van bijzondere rijbewijzen of rijcertificaten die je op je CV kunt zetten.

  • Heftruckcertificaat
  • Rijbewijs T (trekkerrijbewijs) voor een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS), bijvoorbeeld als je met een tractor op de openbare weg rijdt
  • Militair rijbewijs, alleen geldig binnen de militaire organisatie
 

 

Bezit van auto ook op je CV zetten?

Heb je een eigen auto? Dan kun je dit ook op je CV zetten, naast het feit dat je een rijbewijs hebt. Voor sommige banen is het een vereiste dat je een eigen auto hebt. Bijvoorbeeld als je verloskundige bent. In zo’n functie wil je immers niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Of als je in een ploegendienst werkt en ergens aanwezig moet zijn voordat het openbaar rijdt.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een lease-auto, maar dit bieden niet alle werkgevers aan.

 

Rijbewijs op je CV: voorbeelden

Je vermeldt je rijbewijs als volgt op je CV:

Standaard vermelding:
Rijbewijs: B

Als je een eigen auto hebt:
Rijbewijs B + eigen vervoer
Rijbewijs, in bezit van eigen auto

Bij meerdere rijbewijzen:
Rijbewijzen A en B
Rijbewijs BE, C en D

 

Waar vermeld je je rijbewijs op je CV?

De handigste plek om je rijbewijs op je CV te zetten, is bij je personalia. Dit is een verzamelnaam voor alle persoonlijke informatie, zoals je naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum. Ga je je CV opstellen, dan vind je hier in veel van onze CV-templates ruimte voor, vaak inclusief icoontjes.

Rijbewijs CV voorbeeld 1

Rijbewijs CV voorbeeld 3

Rijbewijs CV voorbeeld 3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *