Salarisonderhandeling: een hoger loon in 9 simpele stappen

Salarisonderhandeling

Heb je een nieuwe baan? Dan hoort daar vaak ook een salarisonderhandeling bij. Ook als je al een tijdje in dienst bent, kan het lonen om over je salaris te onderhandelen. Dit kan spannend zijn, maar wie niet waagt, die niet wint! Wij hebben een handig stappenplan opgesteld waarmee je vol vertrouwen je salarisonderhandeling in gaat.

 

Situaties waarin je kan onderhandelen over je salaris

Er zijn grofweg vier situaties denkbaar waarin een salarisonderhandeling plaatsvindt:

  • Je hebt een nieuwe baan en gaat onderhandelen over je startsalaris.
  • Je maakt promotie naar een hogere functie, waar ook een hoger salaris tegenover staat.
  • Je werkt al een tijdje bij dezelfde werkgever maar je hebt in de loop der tijd meer of andere werkzaamheden en verantwoordelijkheden gekregen, die een hoger salaris rechtvaardigen.
  • Je hebt een goede beoordeling gehad en bent van mening dat je beloond mag worden met een hoger salaris.
 
Salarisonderhandeling 1

 

Wanneer onderhandelen over salaris?

Er zijn een aantal momenten waarop het logisch is om een salarisonderhandeling aan te gaan met je (nieuwe) werkgever.

 

Nieuwe baan (bij een nieuwe of je huidige werkgever)

Als je een nieuwe baan aangeboden krijgt, zal je nieuwe werkgever een arbeidsvoorwaardengesprek met je inplannen. Dit is meestal het beste moment om te onderhandelen over je salaris. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de marktwaarde van de functie en wat je persoonlijke waarde is voor het bedrijf.

Als je een andere functie bij hetzelfde bedrijf gaat bekleden of een promotie krijgt, verloopt de sollicitatieprocedure vaak minder formeel. Toch is er ook dan ruimte om te onderhandelen over je salaris. Je hebt immers meer verantwoordelijkheden en een (meestal hogere) functie gekregen.

 

Natuurlijke groei: meer kennis en ervaring

Misschien ben je wel aangenomen in een junior functie, maar ben je met de tijd doorgegroeid naar medior of senior niveau. Je hebt steeds meer werkzaamheden en verantwoordelijkheden gekregen, en daarmee meer kennis en ervaring. Ook zo’n natuurlijke groei rechtvaardigt een nieuwe salarisonderhandeling. Een geschikt moment is vaak het functioneringsgesprek.

Tijdens een jaarlijks terugkerend functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek staat centraal hoe je presteert in het bedrijf. Veel grote organisaties passen ieder jaar salarissen aan na een beoordelingscyclus. Krijg je een goede beoordeling, dan mag daar ook iets tegenover staan. Dat hoeft niet per se een hoger salaris te zijn. Soms kiezen bedrijven bijvoorbeeld ook voor een eenmalige bonus. Toch is ook dit een goede gelegenheid om te onderhandelen voor meer salaris.

Je kan natuurlijk ook zelf een moment uitkiezen om een salarisonderhandeling te starten. Bijvoorbeeld nadat een project, waarin jij een aanzienlijk aandeel had, met groot succes is afgerond. Of omdat je een grote nieuwe klant hebt binnengehaald.

 
Salarisonderhandeling 2

 

Stappenplan salarisonderhandeling

Meestal krijg je na een tweede sollicitatiegesprek een salarisaanbod. Ga altijd de onderhandeling aan! Een succesvolle salarisonderhandeling is een kwestie van een goede voorbereiding en een beetje lef. Hieronder vind je een handig stappenplan.

 

Voorbereiding

1. Onderzoek wat je waard bent
Weet wat je zou moeten verdienen in deze functie, en wat je zou kunnen verdienen. Doe geen wilde gok, maar doe onderzoek naar welk salaris gangbaar is voor jouw functie.

Je kunt erachter komen wat een goede salarisindicatie is door bijvoorbeeld een directe collega in een vergelijkbare functie te vragen wat hij of zij verdient. Maar let op: laat de vergelijking niet leidend zijn, want er zijn allerlei factoren die meespelen in het bepalen van het salaris. Wellicht heeft die collega al meer werkervaring.

Ook handig is de zogenaamde salarischeck van Loonwijzer of het salariskompas van Intermediair. Op basis van je functie, aantal jaren werkervaring, vakgebied en andere factoren krijg je een salarisindicatie, inclusief een minimum- en maximumsalaris.

2. Bepaal voor jezelf wat je minimaal wil verdienen
Wat is voor jou het minimale dat je aan salaris wil krijgen in deze functie? Als je dit vooraf bedenkt, dan sta je steviger in je schoenen tijdens de salarisonderhandeling. Je bent dan minder snel geneigd om toch akkoord te gaan met een lager salaris.

Je kunt ook een marge voor jezelf vaststellen, bijvoorbeeld dat je tussen de €2.400 en €2.800 per maand wil gaan verdienen, waarbij €2.400 je ondergrens is. Op die manier schep je ook onderhandelingsruimte.

Let op: verkoop jezelf niet beter dan je bent en wees niet te agressief in je onderhandelingen. Dit kan je uiteindelijk duur komen te staan, bijvoorbeeld als je de verwachtingen in de toekomst niet waar kan maken.

3. Onderbouw je gewenste salaris met argumenten
Vind je dat een bepaald salaris gerechtvaardigd is? Bedenk dan een aantal argumenten waarom je dat salaris verdient. Bijvoorbeeld omdat je een unieke skill beheerst die heel goed van pas komt in de functie. Of omdat je al meerdere jaren relevante werkervaring hebt opgedaan. Door dit alvast voor te bereiden, sta je straks niet met je mond vol tanden.

4. Weeg je salaris af tegen de secundaire arbeidsvoorwaarden
Het kan voorkomen dat het geboden salaris niet zo hoog is, maar er wel hele goede secundaire arbeidsvoorwaarden tegenover staan. Bijvoorbeeld een auto van de zaak, veel vakantiedagen, een dertiende maand of de mogelijkheid om tijdens werkuren een opleiding te volgen. Uiteindelijk gaat het om de balans.

 
Salarisonderhandeling 3

 

Tijdens de onderhandeling

5. Laat de werkgever het eerste bod doen
Zo kun je direct zien of de door jou gestelde marge realistisch is. Is het een goed bod, ga dan nog niet meteen akkoord, want er is altijd onderhandelingsruimte. Valt het bod tegen, vertel dan welk salaris je zelf had verwacht, onderbouw dit en houd daarbij vast aan je eigen grenzen.

6. Zet altijd hoger in dan je eigen minimum en dan het eerste bod
Een werkgever is erop voorbereid dat je gaat onderhandelen en heeft het eerste bod daarop afgestemd. Hap dus niet direct toe (ook niet als het voorgestelde salaris hoger is dan je had verwacht), maar doe een tegenvoorstel. Calculeer een bepaalde marge in; geef dus altijd een tegenbod dat hoger is dan je eigen minimum. Met de argumenten die je vooraf hebt bedacht, kun je het door jou voorgestelde salaris verdedigen.

 

Voorbeeld reactie op voorstel salaris

Beste heer Van Doorn,

Nogmaals bedankt voor het leuke kennismakingsgesprek. Ik ben, zoals u heeft gemerkt, erg enthousiast over de functie en Organisatie X. Ik ben dan ook blij om te horen dat jullie graag met mij in zee willen gaan.

Ik heb het salarisvoorstel van €2.300 bruto per maand in goede orde ontvangen. Na alles goed overwogen te hebben, wil ik graag een tegenvoorstel doen van €2.550 bruto per maand. Dit bedrag is te rechtvaardigen op basis van mijn werkervaring en opleidingsniveau. Het is tevens de gemiddelde salarisindicatie voor vergelijkbare functies in deze branche.

Graag hoor ik wat u van dit tegenvoorstel vindt. Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Dorothea

 

Na de salarisonderhandeling

7. Heb geduld
Hebben jij en je werkgever beiden de kaarten op tafel gelegd? Dan is het een kwestie van geduld. Wacht tot de werkgever contact met je opneemt om het salaris te bespreken.

8. Wees bereid om flexibel te zijn en compromissen te sluiten
Staar je niet blind op het salaris. Er is altijd een plan B. Als meer salaris er echt niet in zit en je wil de baan toch heel graag, dan kun je wellicht nog wat sleutelen aan de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het aantal vakantiedagen. Of spreek af dat je na een bepaalde periode een loonsverhoging krijgt om het gat te dichten.

Is het voorgestelde salaris echt te laag en kunnen jij en de werkgever het niet eens worden over aanvullende beloningen? Dan zit er niets anders op dan te accepteren dat het er -voor nu- even niet in zit. Aan jou de keuze of je het lage salaris accepteert omdat je ook gewoon heel gelukkig wordt van deze baan, of dat je je verder gaat oriënteren op een andere baan.

9. Check je contract en alle voorwaarden goed
Ben je tevreden met het voorgestelde salaris? Slaap er dan toch nog een nachtje over en lees je contract nog een keer zorgvuldig door. Door je tijd te nemen weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

 
Salaris onderhandelen

 

Moet je iets zeggen over je laatste salaris?

Het korte antwoord is: nee. In de nieuwste sollicitatiecode van de NVP staat dat een sollicitant geen salarisstrook van de huidige of vorige werkgever hoeft te laten zien. Dit kan namelijk leiden tot ongelijke behandeling.

Vraagt een werkgever toch naar je huidige of vorige salaris? Dan kun je bijvoorbeeld antwoorden:

 

Mogelijke antwoorden op de vraag wat je vorige salaris was

  • “Mijn vorige salaris was op andere omstandigheden gebaseerd.”
  • “Wat ik in mijn vorige functie verdiende, is niet relevant. Het gaat om wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.”
 

Moet je zelf een salarisvoorstel doen?

Een potentiële werkgever zal misschien vragen hoeveel je wil verdienen. Je hoeft geen antwoord op deze vraag te geven, zeker niet als nog niet zeker is dat ze voor jou kiezen.

Ook als de keuze eenmaal op jou is gevallen, doe je het liefste niet zelf het eerste salarisvoorstel. Je loopt dan namelijk het risico dat je een lager salaris noemt dan de werkgever bereid was te betalen. Of andersom: je noemt een bedrag dat zo ver boven budget is, dat je jezelf uit de markt prijst. Laat de werkgever dus het eerste bod doen.

 

Onderhandelen in tijden van hoge werkloosheid

Helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn op de arbeidsmarkt. Er zijn ook periodes waarin er veel mensen werkloos thuis zitten, omdat er niet genoeg werk is. Dan staan er achter jou alweer 9 anderen klaar om de baan wél te accepteren, ondanks het lagere salaris. Houd dit in je achterhoofd als je tijdens de sollicitatie gaat onderhandelen over je salaris. Maar weet je zeker dat jij het geld waard bent, laat je dan niet afschrikken.

 

Hoeveel hoger tegenbod salaris?

Het is gangbaar om een tegenbod te doen dat zo’n 10 tot 20 procent hoger ligt dan het eerste voorstel.

 

Onderhandelen over pensioen, bonus, dertiende maand…?

Je salaris is niet het enige waar je over kunt onderhandelen. Bespreek tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek ook de andere beloningen die je werkgever aanbiedt. Bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen, een onkostenvergoeding, opleidingsbudget en een dertiende maand of bonus. Ook een auto of smartphone van de zaak kunnen onderwerpen van de onderhandeling zijn. En wat te denken van je pensioen?

Ook onderhandelen over je werkdagen en -tijden is mogelijk. Misschien vind je het fijn om 4 dagen per week 9 uur te werken, zodat je een dag in de week vrij bent maar toch voor 36 uur betaald krijgt? Of misschien wil je per se niet in het weekend hoeven te werken? Ook dit zijn punten die je bespreekbaar kunt maken als je aan het onderhandelen bent.

 
Onderhandelen over salaris

 

Tips salarisonderhandeling

  TIP 1   Blijf positief. Een salarisonderhandeling is een gesprek, geen gevecht. Wees duidelijk, assertief en stel je grenzen, maar raak nooit gefrustreerd. Luister naar je gesprekspartner, wees begripvol en beargumenteer (opnieuw) waarom jij vindt dat je een hoger salaris verdient.

Kom je er alsnog niet uit? Sta dan open voor alternatieven, of beëindig het gesprek (voor nu).

 

  TIP 2   Leg alles vast. Stuur na afloop van het gesprek een e-mail ter bevestiging om de afspraken zo concreet mogelijk vast te leggen. Bijvoorbeeld vanaf welke datum je salarisverhoging ingaat, of hoe hoog het opleidingsbudget is dat je krijgt. Zorg er ook voor dat je werkgever alle afspraken in de arbeidsovereenkomst vastlegt. Op die manier voorkom je onaangename verrassingen in de toekomst.

 

Voorbeeld bevestiging van de afspraken die gemaakt zijn tijdens de salarisonderhandeling

Beste heer Van Doorn,

Bedankt voor het prettige gesprek en het voorgestelde salaris. Ik ga akkoord met het voorstel. Zoals afgesproken krijg ik in aanvulling op mijn salaris ook een volledige reiskostenvergoeding met het OV, en 30 vakantiedagen per jaar.

Ik zie de schriftelijke arbeidsovereenkomst graag tegemoet. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Dorothea

 

  TIP 3   Zorg voor een goede balans tussen enthousiasme en standvastigheid. Je kan gerust heel enthousiast zijn over de baan, maar zie de salarisonderhandeling echt als een zakelijke kwestie. Hou je vast aan je eigen grenzen.

 

  TIP 4   Deel alleen feiten. Zuig niets uit je duim, ook het gemiddelde salaris voor jouw functie niet, want de waarheid duurt het langst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *