Slechte eigenschappen in een sollicitatie: maak er iets goeds van

Slechte eigenschappen sollicitatie

Misschien wel een van de meest gehate vragen tijdens een sollicitatie: “Wat zijn je slechte eigenschappen?” Hoewel je vast niet perfect bent, wil je ook niet afgaan tegenover je potentiële werkgever. Hoe geef je positieve draai aan deze vraag? Je leest het hier!

 

Sollicitatie? Bereid je goede en slechte eigenschappen voor

Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Gelukkig zijn sommige vragen best wel standaard: daar kan je je dus prima op voorbereiden.

Je kunt ervan uitgaan dat er gevraagd gaat worden naar je sterke en zwakke eigenschappen. Je slechte eigenschappen wil je natuurlijk niet uitgebreid bespreken, maar je wilt jezelf ook niet presenteren als iemand die altijd alles goed doet. Dat is immers ook niet geloofwaardig.

Voorkom dus dat je met je mond vol tanden komt te staan en denk van tevoren al na over welke slechte eigenschappen je gaat noemen.

 

Waarom vraagt een recruiter naar je negatieve eigenschappen?

Waarom vraagt een recruiter eigenlijk naar je zwakke en sterke punten? Het antwoord hierop is tweeledig:

  • De recruiter wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Gaan jouw zwakke punten je functioneren negatief beïnvloeden? Ben je de meest geschikte kandidaat voor de job?
  • De recruiter wil weten of je beschikt over voldoende zelfkennis. Weet je wat je wel en niet kan? Durf je eerlijk te spreken over je zwakke punten, en belangrijker nog: weet je hoe je hiermee om moet gaan?

Als je voor jezelf duidelijk hebt op welke vlakken je jezelf nog kunt verbeteren, laat je zien dat je veel zelfinzicht hebt en goed kunt reflecteren op hoe je functioneert als werknemer. Zie het als jouw kans om te laten zien wat je waard bent.

 
Slechte eigenschappen sollicitatie 1

 

6x tips bij het benoemen van slechte eigenschappen

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je je slechte eigenschappen in een sollicitatie bespreekt:

  TIP 1   Wees eerlijk. Als je liegt, val je waarschijnlijk al snel door de mand. Noem in een sollicitatiegesprek dus geen slechte eigenschappen die niet waar zijn.

  TIP 2   Wees niet té eerlijk. Noem geen slechte eigenschappen waardoor je meteen kunt fluiten naar de baan. Een voorbeeld: als een functie vereist dat je veel moet samenwerken, zeg dan liever niet dat je het lastig vindt om met anderen rekening te houden.

  TIP 3   Wees selectief. Je hoeft echt niet al je slechte eigenschappen te bespreken: noem er maximaal 3, of vraag aan de recruiter hoeveel hij/zij er wil horen.

  TIP 4   Klink niet te ‘gemaakt’. Het is belangrijk om deze vraag voor te bereiden, maar probeer het antwoord niet uit je hoofd te leren. Dit komt niet natuurlijk over.

  TIP 5   Denk alvast een stapje verder. Noem je een mindere eigenschap of slechte kant van jezelf, bedenk dan ook alvast hoe je jezelf hierin kunt verbeteren. Het liefst met een concreet voorbeeld.

  TIP 6   Denk niet voor de recruiter. Zeg bijvoorbeeld niet dat je heus wel ambitieus bent, ondanks dat je heel lang in dezelfde functie hebt gewerkt. Dat had de recruiter misschien nog niet als iets negatiefs gezien, maar nu misschien wel.

 

Loop niet weg voor vragen over je zwakke punten

Het is verleidelijk om een ontwijkend antwoord te geven op de vraag wat je zwakke punten zijn. Je kan er een flauw grapje van maken, of zeggen dat je geen slechte eigenschappen hebt. Een begrijpelijke reactie hoor, want niemand vindt het leuk om over dingen te hebben waar ze niet goed in zijn.

Toch kun je de koe maar beter bij de horens vatten. Iedereen heeft wel negatieve karaktereigenschappen. Als je een goed voorbeeld hebt, dan kan het zelfs in je voordeel werken. Het vereist namelijk veel zelfinzicht om je ontwikkelpunten goed in beeld te hebben.

 
Slechte eigenschappen sollicitatie 3

 

Verpak je goede eigenschappen niet als slechte eigenschappen

Het is eigenlijk not done om sterke eigenschappen te verpakken als iets negatiefs. Met zulke clichés ontwijk je de eigenlijke vraag en daar prikt een recruiter zo doorheen.

“Ik ben echt een perfectionist.”
De eigenschap ‘perfectionisme’ bijvoorbeeld wordt zo vaak genoemd als slechte eigenschap, dat het eigenlijk geen betekenis meer heeft. Eigenlijk is perfectionisme best een goede eigenschap. Perfectionisme zorgt immers over het algemeen voor een goed resultaat. Veel sollicitanten zien dit echter als slechte eigenschap, omdat ze daardoor te lang blijven hangen in onbelangrijke details. De recruiter zal je weinig creatief vinden als je deze slechte eigenschap noemt, dus vermijd dit liever.

“Ik ben een echte workaholic.”
Een ‘workaholic’ zijn is ook een bekend voorbeeld van een positieve eigenschap waarin je doorslaat. Het klinkt misschien aantrekkelijk: een werknemer die heel graag heel veel werkt. Het tegendeel is waar.
Werkgevers anno nu zijn op zoek naar werknemers die een goede werk-privé balans hebben. Over het algemeen geldt namelijk dat als je voldoende tijd hebt voor privé, je beter en effectiever werkt dan wanneer je 24/7 aan het werk bent.

Noem in plaats van ‘perfectionisme’ of ‘workaholic’ dus liever een andere negatieve eigenschap en geef aan welke mogelijkheden je ziet om dit te verbeteren.

 

Slechte eigenschappen ➝ verbeterpunten

Het woord ‘eigenschap’ suggereert dat het een karaktertrek is die je nooit meer kan veranderen. Je kunt het beter een ‘verbeterpunt’ of ‘ontwikkelpunt’ noemen.

Door je slechte ‘eigenschap’ een ‘verbeterpunt’ te noemen, maak je duidelijk dat je je op dit vlak graag wil ontwikkelen. Bereid je er ook alvast op voor dat de recruiter gaat vragen hóe je je hierin wil ontwikkelen. Zeg het bijvoorbeeld als “Ik vind het lastig om te presenteren voor een groep, maar ik wil hier wel graag meer ervaring in opdoen door regelmatig te oefenen voor ons team.” Eigenlijk buig je je negatieve eigenschap dus om naar iets positiefs.

 

Hoe ontdek je wat je negatieve eigenschappen zijn?

Een sollicitatiegesprek is de perfecte gelegenheid om jezelf te verkopen als de juiste kandidaat voor de vacature. Daarom kan het lastig zijn om de ‘goede’ slechte eigenschappen te vinden, waarmee je jezelf niet ondermijnt, maar waarmee je ook eerlijk bent.

Maar hoe weet je van jezelf van je zwakke punten zijn? De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Waar zie je tegenop als je het moet doen?
  • Welke ‘bad habits’ leer je maar niet af?
  • Wat kost je veel energie om te doen?
  • Waar krijg je kritiek op?
  • Wanneer zit je jezelf in de weg?

Bedenk je goed: een zwak punt is pas echt een zwak punt als je het in het dagelijks leven ook echt nodig hebt. Ze zorgen ervoor dat je niet optimaal kunt presteren.

Vind je het moeilijk om je eigen kwaliteiten en valkuilen te bedenken? Vraag bijvoorbeeld aan je collega’s, vrienden en familie naar wat zij typerend aan jou vinden. Je kan ook gebruikmaken van een lijst met sterke en zwakke punten om wat ideeën op te doen.

 
Slechte eigenschappen sollicitatie 4

 

Negatieve punten omschrijven aan de hand van de STAR-methode

De STAR-methode is een manier om je zwakke punten concreet te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Zeker tijdens een tweede sollicitatiegesprek zul je meer de diepte in moeten gaan, en daar kan de STAR-methode je bij helpen. Je neemt een van je valkuilen, zoals je besluitvaardigheid of aanpassingsvermogen. Vervolgens leg je concreet uit wat je hieronder verstaat. Dan werk je een voorbeeld uit op basis van de STAR-methode: Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Ten slotte vertaal je dit naar de functie waarop je solliciteert.

Hieronder vind je een voorbeeld hoe je de STAR-methode tijdens een sollicitatiegesprek kunt toepassen op een negatieve eigenschap.

 

“Ik heb niet zo’n groot aanpassingsvermogen.” (met de STAR-methode)

“Ik vind het niet altijd even gemakkelijk om snel van de ene taak overschakelen naar de andere. In die zin ben ik niet super flexibel. Ik zal een voorbeeld geven.

Situatie: Laatst had ik in de ochtend een deadline voor Klant A, maar ‘s middags had ik een belangrijke meeting met Klant B. Het waren twee totaal verschillende ondewerpen, maar wel allebei zeer complex.
Taak: Van mij werd verwacht dat ik de toch al krappe deadline voor Klant A zou halen, en in de middag ook nog eens de pitch met Klant B zou leiden.
Actie: Tussendoor had ik daarom een korte pauze gepland waarin ik buiten heb gewandeld. Zo kon ik mijn hoofd leegmaken.
Resultaat: In de middag kon ik daardoor fris en fruitig aan de pitch voor Klant B deelnemen, die we uiteindelijk ook nog hebben gewonnen.

Ook in deze functie weet ik dat ik af en toe een paar minuten nodig zal hebben tussen twee taken in. Door hier rekening mee te houden in mijn agenda, kan ik beide activiteiten naar volle tevredenheid afronden.”

 

10 voorbeelden van slechte eigenschappen

Hieronder vind je 10 voorbeelden van slechte eigenschappen die omgebogen zijn naar iets positiefs, of waarbij genoemd is wat je kan doen om je er verder in te ontwikkelen.

“Ik ben niet snel tevreden.”
“Ik ben heel veeleisend naar mezelf en mijn werk toe. Je zou misschien denken dat ik diezelfde té hoge eisen stel aan de mensen met wie ik samenwerk, maar dat is niet waar. Ik vind het belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier kan werken en als zij dingen anders aanpakken, dan sta ik daar juist heel erg voor open. Van verschillende werkstijlen kan je juist veel leren! De afgelopen jaren heb ik zelf ook wel geleerd dat goed vaak ook gewoon goed genoeg is, zeker in het geval van krappe deadlines.”

 

“Ik kan erg direct uit de hoek komen.”
“Ik heb het hart op de tong liggen. Ik heb daarmee wel eens iemand gekwetst, maar het werkt soms ook heel goed om daarmee impasses te doorbreken en de onderste steen boven te krijgen. Mensen weten goed wat ze aan me hebben. Ik heb in ieder geval geen dubbele agenda.”

 

“Geduld is niet mijn sterkste kant.”
“Ik ben van nature behoorlijk ongeduldig. Ik wil graag snel resultaat zien en heb het liever gisteren dan vandaag. Daardoor werk ik wel heel snel. Ik vind het soms lastig om te moeten wachten op anderen, maar vind het ook fijn als ik ze mag helpen. Alles voor een mooi gezamenlijk eindresultaat!”

 
Slechte eigenschappen sollicitatie 6

 

“Ik werk iets té zorgvuldig.”
“Ik vind het belangrijk om mijn werk goed en netjes uit te voeren. Maar als ik iets te ver doorsla in die zorgvuldigheid, dan vind ik het moeilijk om knopen door te hakken. In plaats van weloverwogen word ik dan niet besluitvaardig. Ik heb gemerkt door hier met collega’s over te praten en met hen de prioriteiten te stellen, ik mijn overzorgvuldigheid al snel weer los kan laten. Dan zie ik ook weer in dat het helemaal niet noodzakelijk is dat alle spreekwoordelijke punten en komma’s op exact de goede plek staan.”

 

“Ik vind het soms lastig om me te concentreren.”
“Als ik iets nieuws moet bedenken of een idee moet uitwerken, dan word ik liever niet gestoord door kletsende collega’s of harde geluiden. In die situaties vind ik het lastig om me te focussen. Daarom vind ik het soms fijn om in een wat stillere ruimte te werken, zodat ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten en weer met nieuwe, frisse ideeën naar buiten kan lopen.”

 

“Ik kan soms gereserveerd, stil en afstandelijk overkomen.”
“Ik ben een introvert, dus ik ben zeker geen haantje de voorste die meteen met iedereen makkelijk contact maakt. Soms vatten collega’s dat op als gesloten of gereserveerd. Maar als ik 1 op 1 met een collega praat, zien ze al snel dat ik gewoon even moet ontdooien, waarna ik juist heel makkelijk in het contact ben. Als ik langere tijd in een team werk, voelen mijn collega’s steeds meer als vrienden. Is het ijs eenmaal gebroken, dan ga ik ook door het vuur voor mijn collega’s.”

 

“Ik voel me onzeker, want ik heb niet veel werkervaring.”
“Dit is mijn eerste ‘echte’ baan. Ik heb dus nog geen relevante werkervaring en weet dus niet goed wat er van me wordt verwacht. Daar ben ik best wel onzeker over. Maar daardoor heb ik ook geen last van vooroordelen of ingesleten patronen. Ik kijk met een frisse blik naar de organisatie en kom daardoor wellicht met innovatieve, ‘out of the box’ ideeën om de processen te verbeteren.”

 

“Ik ben nogal eigenwijs.”
“Ik ben behoorlijk eigenwijs. Ik heb een sterke mening en ik ben niet bang om deze te uiten. Ik durf te vertrouwen op mijn eigen koers. Soms schop ik mensen daardoor tegen het zere been. Natuurlijk houd ik wel altijd rekening met feedback van mijn collega’s. Als iets echt niet door de beugel kan, dan luister ik daar natuurlijk naar. Maar juist door mijn eigenwijsheid hebben we al heel wat problemen getackeld die anders nog steeds op tafel zouden liggen.”

 
Slechte eigenschappen sollicitatie 2

 

“Ik vind het spannend om voor een groep te staan.”
“Presenteren is nooit mijn sterkste kant geweest. Ik vond het op de basisschool al heel eng om een spreekbeurt te houden. Tijdens mijn studie heb ik wel een minor ‘Presentatievaardigheden’ gevolgd om hier meer gevoel voor te krijgen. Ondanks de handvatten die ik daar heb gekregen, vind ik presenteren nog steeds best wel spannend. Ik ben bang dat ik daardoor niet zelfverzekerd en geloofwaardig overkom, ook al heb ik wel degelijk kennis van zaken. Daarom wil ik me hier graag verder in ontwikkelen, bijvoorbeeld door af en toe iets te presenteren voor ons team of de afdeling.”

 

“Ik ben een beetje chaotisch.”
“Als kind was ik al een echte rommelkont. Ik kon uren knutselen en had altijd de wildste ideeën voor mijn knutselwerken, dus mijn kamer werd al gauw een grote bende. Naarmate ik ouder werd, leerde ik wel dat die chaos niet altijd handig is. Ik heb mezelf toen wel een paar trucjes aangeleerd, waardoor mijn chaos bijdraagt aan mijn creatieve ideeën, maar geen invloed heeft op mijn werk. Zo hou ik bijvoorbeeld altijd to-do lijstjes bij en heb ik een mappenstructuur afgesproken met mijn collega. Zo werken we allebei precies op dezelfde manier, waardoor we altijd elkaars werk kunnen overnemen, wat er ook gebeurt.”

(‘Chaotisch zijn’ is een slechte eigenschap die niet in iedere functie even goed om te buigen is naar iets positiefs. Je kan je voorstellen dat een chaotische boekhouder geen goede indruk zou maken.)

 

Hoe kun je leren omgaan met je slechte eigenschappen?

Uiteraard zorg je er het liefst voor dat je zo min mogelijk last hebt van je zwakke punten, zowel privé als professioneel. Dit zijn een paar manieren om de schade te beperken:

Zet telkens kleine stapjes
Dat je al weet dat iets een slechte eigenschap heeft, is een eerste stap. Probeer telkens iets kleins om je hierin te ontwikkelen. Alle beetjes helpen.

Verzin trucjes
Er zijn tegenwoordig heel veel handigheidjes om je te helpen een zwak punt te verbeteren. Ben je chaotisch, gebruik dan een handige app voor to-do lijstjes. Ben je vergeetachtig, zet dan een wekker zodat je op tijd wordt herinnerd aan je afspraak.

Compenseren mag
Er zijn talloze manieren om je zwakke punt te compenseren. Ben je niet goed in presenteren maar wel in schrijven, schrijf dan je verhaal op en stuur het rond voorafgaand aan je presentatie. Dat haalt al veel druk van de ketel.

Je kunt ook een ‘partner in crime’ zoeken, die jouw zwakke punt als sterke punt heeft. Zoek iemand die goed is in hetgeen waar jij niet zo goed in bent. Zo vorm je samen een gouden duo.

Geef het op, en laat dit weten
Lukt het echt niet om je zwakke punt te verbeteren? Opgeven is dan de allerlaatste optie. Zeg tegen jezelf en je omgeving: ik kan dit echt niet. Zo kunnen de mensen om je heen hier rekening mee houden. Ook bespaar je jezelf veel frustratie. Je hoeft niet in álles goed te zijn.

 
Slechte eigenschappen sollicitatie 5

 

Lijst met goede en slechte eigenschappen in een sollicitatie

Hierboven hebben we een aantal voorbeelden gegeven van negatieve eigenschappen met een positief randje. Heb je meer inspiratie nodig? Kijk dan eens hieronder in de lijst van goede en slechte eigenschappen.

Goede eigenschappen

  • Aardig
  • Actief
  • Assertief
  • Behulpzaam
  • Belangstellend
  • Bescheiden
  • Besluitvaardig
  • Betrokken
  • Betrouwbaar
  • Creatief
  • Daadkrachtig
  • Dapper
  • Delegeren
  • Doorzetter
  • Duidelijk
  • Eerlijk
  • Empathisch
  • Enthousiast
  • Flexibel
  • Gedreven
  • Geduldig
  • Georganiseerd
  • Gevoelig
  • Handig
  • Humoristisch
  • Idealistisch
  • IJverig
  • Initiatiefrijk
  • Joviaal
  • Leergierig
  • Lef
  • Loyaal
  • Luisteraar
  • Meegaand
  • Nauwkeurig
  • Netjes
  • Ondernemend
  • Ontspannen
  • Optimistisch
  • Organisatorisch
  • Overtuigend
  • Positief
  • Ruimdenkend
  • Rustig
  • Serieus
  • Sociaal
  • Spontaan
  • Stressbestendig
  • Sympathiek
  • Verantwoordelijk
  • Verdraagzaam
  • Vrolijk
  • Zelfstandig
  • Zelfverzekerd
  • Zorgvuldig
  • Zorgzaam

Slechte eigenschappen

  • Afhankelijk
  • Afwachtend
  • Agressief
  • Angstig
  • Arrogant
  • Asociaal
  • Bazig
  • Bemoeizuchtig
  • Besluiteloos
  • Betweterig
  • Brutaal
  • Chaotisch
  • Cynisch
  • Drammerig
  • Dwars
  • Egoïstisch
  • Eigenwijs
  • Fanatiek
  • Gehaast
  • Geremd
  • Gesloten
  • Hebberig
  • Humeurig
  • Jaloers
  • Klagerig
  • Krenterig
  • Loslippig
  • Lui
  • Meegaand
  • Naïef
  • Ongeduldig
  • Onhandig
  • Onrustig
  • Ontevreden
  • Onverschillig
  • Onvoorzichtig
  • Onzeker
  • Onzelfstandig
  • Opdringerig
  • Opschepperig
  • Overbezorgd
  • Overgevoelig
  • Overmoedig
  • Perfectionistisch
  • Rechtlijnig
  • Roekeloos
  • Saai
  • Slordig
  • Stil
  • Streng
  • Traag
  • Verkwistend
  • Verlegen
  • Wanhopig
  • Wantrouwend
  • Wispelturig
 

Hulp nodig bij het benoemen van je slechte eigenschappen?

Wij helpen je graag met het voorbereiden van een sollicitatie. Neem gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *