Zo, je hebt een goed CV gemaakt en ziet nu een leuke vacature voorbijkomen. Tijd om te solliciteren!
Op de meeste vacatures kun je tegenwoordig solliciteren via de mail. Een professionele sollicitatiemail is heel belangrijk, want je wil natuurlijk niet dat je bericht ongeopend in de digitale prullenbak van je potentiële werkgever belandt. In dit blog vind je 3 complete voorbeelden van een goede sollicitatiemail en heel veel handige tips.
Hoe verstuur je een sollicitatie per mail?
Hoe benader je de contactpersoon, potentiële werkgever of HR-manager als je gaat solliciteren via e-mail? Dat doe je met een sollicitatiemail. Er zijn eigenlijk twee soorten sollicitatiemails:
- Je sollicitatiebrief als e-mail, met je CV in de bijlage.
- Een korte mail met een verwijzing naar je CV en sollicitatiebrief in de bijlage. Dit is de meest gangbare manier.
Ons advies: schrijf een korte sollicitatiemail en voeg je CV en brief toe als bijlage
Wij raden je aan om je CV en korte motivatiebrief allebei als bijlage aan je mail toe te voegen, en er een korte begeleidende mail bij te schrijven. Dat heeft een aantal redenen.
De belangrijkste reden is misschien wel dat een e-mail doorgaans kort moet zijn. Je wil snel to the point komen en niet te lang uitweiden over je motivatie. In een losse sollicitatiebrief heb je veel meer ruimte om je enthousiasme voor de functie te onderbouwen. Een bijlage sla je bovendien makkelijker op dan de tekst in een e-mail. Dat is voor een recruiter dus ook nog eens veel handiger.
Daarnaast zijn er veel verschillende e-mailprogramma’s, die allemaal anders werken. Ook al heb je je sollicitatiemail netjes opgemaakt in jouw eigen e-mailprogramma, dan kan die er in een ander programma soms alsnog rommelig uitzien. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen.
Wat is het nut van een goede sollicitatiemail?
Een sollicitatiemail is dé manier om alvast een goede eerste indruk achter te laten bij je potentiële werkgever. Het is het eerste wat ze van jou zien en lezen. Daar wil je jezelf natuurlijk meteen van je beste kant laten zien!
Een sollicitatiemail is meestal vrij standaard, en vaak niet meer dan een korte begeleidende mail ter introductie van je bijlagen. Toch kan je meteen goede sollicitatiemail meteen al laten zien dat je bijvoorbeeld foutloos Nederlands schrijft, kort en bondig communiceert en een professionele houding hebt. Allemaal kwaliteiten die een werkgever graag terugziet in z’n werknemer.
Hoe schrijf je een goede sollicitatiemail?
Een sollicitatiemail bestaat altijd uit een goede aanhef, verwijzing naar je CV en brief in de bijlage en een nette afsluiting. Besteed ook aandacht aan de onderwerpregel. Als je dat doet, dan kan het eigenlijk al niet meer mis gaan met je sollicitatiemail.
1. Wat zet je in onderwerp bij sollicitatie?
De onderwerpregel bij je sollicitatie is de eyecatcher van je mail, dus daarmee kan je jezelf onderscheiden. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de ontvanger direct ziet waar je e-mail over gaat, en dat hij je mail later snel terug kan vinden. Duidelijkheid gaat hierbij boven originaliteit. Kies daarom het liefst voor een rechttoe-rechtaan onderwerpregel bij je sollicitatiemail. Je kunt dezelfde onderwerpregel terug laten komen in je brief; dit is namelijk een van de vaste onderdelen in de opbouw van je motivatiebrief.
Voorbeelden onderwerp bij sollicitatie
- “Sollicitatie naar de functie van Logistiek Medewerker”
- “Sollicitatie ‘IT-consultant’ (vacaturenummer 1234-2)”
- “Sollicitatie Winkelmedewerker t.a.v. Arnold Roelofsen”
- “Vacature #1234: Salesmanager met 10+ jaar ervaring biedt zich aan”
- “Sollicitatie voor de vacature van Accountmanager (CV en brief in bijlage)”
- “Open sollicitatie naar de rol van Verpleegkundige”
2. Hoe begin je een open sollicitatiemail?
Je begint een mail, net als een sollicitatiebrief, altijd met een zakelijke aanhef: een formele groet en de naam van je contactpersoon.
Noem je contactpersoon bij voorkeur bij zijn of haar achternaam. Weet je de naam van je contactpersoon niet, omdat deze niet in de vacaturetekst genoemd wordt? Neem dan even telefonisch contact op met de organisatie om dit na te vragen. Bijkomend voordeel daarvan is dat ze jouw naam nu al een keer hebben gehoord, waardoor je straks sneller herkend wordt als je je sollicitatie verstuurt.
Voorbeelden aanhef sollicitatiemail
- Standaard: “Beste meneer Kuypers,” of “Beste mevrouw Kuypers,”
- Gericht aan 2 contactpersonen: “Beste meneer De Koning, mevrouw Janssen,”
- Als je niet weet of je contactpersoon een man of vrouw is: “Beste meneer/mevrouw Mol,”
- Bij een formele organisatie: “Geachte heer Sanders,”
- Als je je contactpersoon persoonlijk kent: “Beste mevrouw Da Silva, Deborah,”
3. Wat zet je verder in de mail voor sollicitatie?
De ‘body’ van je e-mail mag je invullen zoals je zelf wilt. Noem in de tekst van je e-mail in ieder geval dat je graag wil solliciteren (open sollicitatie of gericht op een vacature) en wat de functietitel is.
Voorbeeld noemen van vacature en functietitel
- “Via deze e-mail solliciteer ik met veel plezier naar de functie van ‘Arbeidsbemiddelaar’ bij Organisatie X.”
- “In deze e-mail vindt u mijn sollicitatie op ‘Vacature #1234: Opzichter’ bij Organisatie X.”
- “Graag reageer ik op de functie ‘Jongerencoach’ zoals deze omschreven staat in de vacature op jullie website.”
- “Hierbij maak ik mijn belangstelling kenbaar voor de vacature van ‘HR-adviseur’ bij Organisatie X.”
Je kunt daarna in 1 of 2 zinnen een samenvatting geven van de redenen die jou een geschikte kandidaat maken. Vind je het lastig om dit kort en bondig te omschrijven, laat het dan achterwege. De redenen om te solliciteren staan (als het goed is) namelijk ook in je motivatiebrief.
Voorbeeld samenvatting van motivatie
- “De combinatie van de vakgebieden ‘onderwijs’ en ‘HR’ mij op het lijf geschreven, vandaar dat mijn hart van deze vacature direct sneller begon te kloppen.”
- “Ik ben van mening dat mijn inhoudelijke kennis van de financiële wereld in combinatie met mijn drang naar innovatie, direct van toegevoegde waarde kunnen zijn in deze functie.”
4. Hoe verwijzen naar bijlage in mail?
Je sollicitatiemail bevat je CV en motivatiebrief, die je toevoegt als bijlage aan de mail. Refereer hieraan in je mail.
Verstuur je CV en brief als PDF en zorg ervoor dat je bijlagen een nette naam hebben, zoals: “Kim-Thomassen_CV-2023.pdf” en “Kim-Thomassen_Sollicitatiebrief-Organisatie-X.pdf”.
Voorbeeld verwijzing naar bijlagen
- “In de bijlage vindt u mijn CV en motivatiebrief.”
- “Hierbij stuur ik u mijn CV en sollicitatiebrief als bijlage.”
- “Meer informatie vindt u mijn CV en sollicitatiebrief (zie bijlage).”
- “Ik verwijs u graag naar mijn CV en motivatiebrief in de bijlage.”
- “Bijgaand vindt u mijn CV en motivatiebrief.”
5. Hoe sollicitatiemail afsluiten?
Sluit je sollicitatiemail af met een verzoek tot een persoonlijk gesprek, zoals je ook in de afsluiting van je sollicitatiebrief hebt gedaan. Geef ook aan dat je uitkijkt naar een reactie.
Voorbeeld verzoek tot persoonlijk gesprek
- “Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik kijk uit naar uw reactie.”
- “Bij voorkeur zou ik mijn motivatie in een persoonlijk gesprek nader toelichten. Ik hoor graag van u.”
- “Hopelijk geven mijn CV en motivatiebrief u voldoende aanleiding om mij uit te nodigen voor een eerste kennismaking. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.”
- “Ik hoop dat u mij uitnodigt voor een persoonlijk kennismakingsgesprek, waarin ik mijn enthousiasme en geschiktheid voor de functie met veel plezier mondeling zal toelichten. Ik zie dan ook uit naar uw reactie.”
- “Ik kijk ernaar uit om in een persoonlijke setting te bespreken wat ik voor uw organisatie kan betekenen. Alvast bedankt voor uw reactie.”
Eindig ten slotte met een zakelijke groet. Vermeld onderaan je e-mailbericht ook je telefoonnummer. Zo kan jouw potentiële werkgever je nog makkelijker bereiken.
Voorbeeld afsluiting sollicitatiemail
“Met vriendelijke groet,
Jasper Claes
06-12345678″
Sollicitatiemail voorbeelden
Hieronder vind je 3 kant-en-klare voorbeelden van goede sollicitatiemails. Je kunt deze ter inspiratie gebruiken of gewoon direct invullen met je eigen gegevens.
Voorbeeld 1
Onderwerp: Sollicitatie voor de vacature van ‘Content Creator’
Beste mevrouw Segers,
Graag wil ik via deze e-mail mijn interesse in de functie van ‘Content Creator’ bij Organisatie X kenbaar maken.
Zoals u kunt lezen in mijn CV en sollicitatiebrief (zie bijlage), sluiten mijn werkervaring, competenties en vaardigheden goed aan bij de gestelde functie-eisen.
Ik kijk ernaar uit om in een persoonlijke gesprek te bespreken wat ik voor uw organisatie kan betekenen. Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Carlijn Lemmens
06-12345678
Voorbeeld 2
Onderwerp: Sollicitatie ‘Tandartsassistente’
Beste mevrouw Mathijsen,
Hierbij maak ik mijn belangstelling kenbaar voor de vacature van ‘Tandartsassistente’ binnen uw praktijk. Bijgaand vindt u mijn CV en motivatiebrief.
Graag zou ik in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder bespreken. Ik zie uw reactie met veel plezier tegemoet.
Vriendelijke groeten,
Marina Mertens
06-12345678
Voorbeeld 3
Onderwerp: Sollicitatie naar de functie van ‘Projectmedewerker’
Beste meneer Wolters,
Graag reageer ik middels deze e-mail op de vacature waarin u aangeeft op zoek te zijn naar een Projectmedewerker. In de bijlage vindt u mijn CV en sollicitatiebrief.
Ik hoop dat u mij uitnodigt voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik kijk uit naar uw reactie.
Hartelijke groet,
Thomas de Leeuw
06-12345678
8 tips voor een goede sollicitatiemail
TIP 1
Maak je sollicitatiemail persoonlijk.
Een persoonlijke benadering werkt altijd het beste, dus noem de naam van je contactpersoon in je e-mail. Weet je die niet, probeer ‘m dan te ontdekken door op LinkedIn te zoeken of de organisatie even te bellen.
TIP 2
Voorkom slordig knip- en plakwerk.
Als je vaak solliciteert, kun je je sollicitatiemail best hergebruiken. Maar controleer altijd goed of je in je mail de juiste contactpersoon, functietitel en organisatie noemt. Zo voorkom je dat je een flater slaat.
TIP 3
Gebruik een fatsoenlijk e-mailadres.
Een sollicitatiemail is een zakelijke manier van communiceren. Doe dat dan ook vanaf een professioneel e-mailadres. Dus niet ‘[email protected]’ maar liever gewoon ‘[email protected]’. Gebruik ook liever niet het e-mailadres van je huidige werkgever.
TIP 4
Check check dubbelcheck.
Lees je sollicitatiemail altijd nog een keer extra door, zodat je zeker weet dat er geen fouten in staan. Typ- en spelfoutjes zijn, ook in een mail, een echte afknapper. En je zou de eerste niet zijn die vergeet de bijlagen toe te voegen. Maar als je eenmaal op de verzendknop drukt, kun je niet meer terug. Voorkom daarom dat je je e-mail per ongeluk al verstuurt door het e-mailadres van de ontvanger pas als laatste in te voeren.
TIP 5
Houd je sollicitatiemail kort maar krachtig.
Je hoeft geen heel boekwerk te maken van je mail. Kom snel tot de kern en bewaar je uitgebreidere motivatie voor je sollicitatiebrief.
TIP 6
Na een week niets gehoord? Nabellen!
Door een sollicitatie na te bellen weet je zeker dat je sollicitatiemail goed is aangekomen en hoor je ook wat de huidige status van de sollicitatieprocedure is.
TIP 7
Gebruik geen gekke lettertypes of opmaak in je sollicitatiemail.
Het belangrijkste is dat je mail goed leesbaar is, zowel op desktop als op een tablet of smartphone. Gebruik dus geen vreemde lettertypes. Teveel dikgedrukte/schuingedrukte/onderstreepte tekst is ook niet professioneel, net zo min als te veel hoofdletters of het gebruik van emoji’s. Gewoon is goed.
TIP 8
Verstuur je CV en brief als PDF.
Als je wil dat de layout van je CV en sollicitatiebrief behouden blijft, verstuur ze dan als PDF. In een Word-document kan de boel namelijk altijd nog verschuiven, maar in een PDF-document niet.